November, 2011

 • 70 000 har laddat ner svenska GravBowl till Windows Phone

  Simone OdoardiMöt Simone Odoardi, som älskar programmering och precis har lagt upp nya bowlingspelet GravBowl Madness i Windows Phone Marketplace. Första spelet i serien, GravBowl, är idag med snart 70 000 nedladdningar det 20:e mest nedladdade Windows Phone 7-spelet i USA och Storbritannien.

  Simone kommer ursprungligen från Italien och flyttade till Sverige för fyra år sedan som utbildad statsvetare i grunden. Han jobbar för närvarande hos Connecta men börjar snart sitt nya jobb för OnTrax.

  Hur lång tid tog det för dig att utveckla dessa spel?
  Den första versionen av spelet var klart efter en vecka, men sedan lade jag lite extra tid på at addera ett par banor och fixa några mindre buggar och jag jobbar hela tiden på att förbättra spelet och lägga till nya finesser och funktioner.

  Det tog faktiskt lite längre att utveckla GravBowl Madness, trots att det i grund och botten var baserat på samma kod som GravBowl. Detta berodde till stor del på att jag här valde att fokusera lite mer på detaljerna redan från första början, jag ville byta till en lite fräschare metro-design och integrera spelet med sociala nätverk samt designa banorna för att de skulle bli mer balanserade och utmanande.

  Vilka fler typer av appar skulle du vilja göra för Windows Phone?
  Alla möjliga, men spel är de som jag tycker är roligast att arbeta med. Förutom spel är det de appar som baseras på en originell idé det som jag gillar mest, de som har det där lilla extra. Jag älskar båda XNA och Silverlight så plattformen är inte en begränsning.

  Varför är det speciellt att utveckla appar för Windows Phone?
  Jag gillar att det är så lätt! Utveckling- och designverktygen är så bra och enkla att använda att man kan fokusera på innehållet i sina appar istället. Marketplace fungerar utmärkt och här kan även små appar utvecklade i svenska skärgården synas över hela världen – vilket är precis vad som har skett med just GravBowl.

 • 30 nya uppdateringar till Office 365

  Igår presenterades den första stora uppdateringen för Office 365 sedan lanseringen för fem månader sedan. Samtidigt presenterade Officechefen Kurt DelBane en lägesuppdatering över försäljningen av Office 365 som visar att adaptationstakten för Office 365 hittils varit åtta gånger snabbare än föregångaren BPOS. Office 365 är därmed på väg att bli en av Microsofts snabbast växande produkter någonsin. Fler än 40 företag på Interbrands lista över de 100 högst rankade varumärkena använder Office 365 eller någon relaterad produktivitetstjänst från Microsoft. Snabbast att gå över till Office 365 har småföretagen varit. Det visar sig nämligen att nio av tio av de företag som varit bland de första med Office 365 är just småföretag. 

  Bland de över 30 olika nya uppdateringarna för Office 365 märks bland annat:Stöd för Lync för Mac-användare, stöd för Windows Phone 7.5, nya SharePoint-tjänster samt möjligheten att bjuda in upp till 50 externa användare i ett projekt utan extra kostnad.

  Läs mer om uppdateringarna i Microsofts globala pressrum.

 • Microsoft Advertising erbjuder nu realtidsbudgivning på annonser i Sverige

  Microsoft Advertising lanserar nu Microsoft Advertising Exchange för den svenska marknaden, vilket innebär en så kallad ”Real Time Bidding”-tjänst där annonsörer kan köpa annonsvisningar styckvis genom ett auktionsförfarande i realtid.

  Detta nya sätt att köpa media online innebär att annonsörer på förhand kan sätta upp sofistikerade kriterier för vilka målgrupper, beteenden och annonskontakter de är intresserade av. Microsoft Advertising Exchange ger sedan annonsörer möjligheten att endast köpa och betala för de kontakter som uppfyller dessa krav.

  På detta sätt blir annonsköpet mer kostnadseffektivt och träffsäkert. Annonsörer kan också tillämpa sina egna styrningsvariabler och urvalskriterier för att säkerställa att deras annonser verkligen når fram till önskad person vid rätt tillfälle. Priset för varje visning sätts i konkurrens med andra annonsörer som är intresserade av samma annonskontakt och vill vara med och bjuda för att vinna den.

  Annonsörer som vill använda denna nya teknik för att göra sina annonsköp ansluter sig till en av de kundplattformar som kan hantera annonsköp i realtid. Den första plattformen för detta som lanserats i Norden levereras av företaget Adform och tekniken bakom Microsoft Advertising Exchange levereras av AppNexus.

  Att köpa media via en Real Time Bidding-plattform på kort tid blivit stort i USA där redan mer än var fjärde annonsör köpt onlineannonsering på detta sätt.

  Vill du veta mer och få fler nyheter från Microsoft Advertising? Följ oss gärna på Twitter @MSAdvertising, Facebook och YouTube.

 • Eskilstuna kommun satsar på ny tekniklösning för skolan

  Allt fler skolor vill dra nytta av fördelarna med modern teknik i skolan för att kunna öka elevernas motivation och prestation, men även för att kunna förbereda dem för deras framtida yrkesliv.

  Fröslundaskolan i Eskilstuna är man nu först i Skandinavien med att införa en lösning med Windows MultiPoint Server. Det innebär att all datorkraft finns på en central server eller dator som delas ut till enskilda arbetsstationer eller skärmar där individuellt arbete kan genomföras. En av de pedagogiska fördelarna är att samarbetet mellan elever och med lärarna ökar när filer delas på den centrala datorn och lärarna kan även projicera ut sin skärm på elevernas för att demonstrera något särskilt.

  Detta innebär ett kostnadseffektivt sätt att komma igång med fler datorer i skolan som även sparar in på energi- och underhållsutgifter. Lösningen på Fröslundaskolan har implementerats av Microsoft tillsammans med Fujitsu.

  Hos Computer Sweden berättar Tony Lööw, skolchef i Eskilstuna, mer om varför man valt denna lösning.

 • Guld till Microsoft för reklamfilm med Villius

  Igår kväll korades vinnarna vid Spinngalan, pr-branschens egen tävling och guldvinsten i den prestigefulla kategorin ”Årets konsumentkampanj” gick till Microsoft och pr-byrån Jung för reklamfilmen Gears of War 3 med Hans Villius.

  I motiveringen lyfter man fram det genialiska i att koppla ungdomarnas hetaste dataspelsdrömmar till en 88-årig historieprofessor.


  Totalt skickades 125 bidrag in till tävlingen, 41 av dem nominerades och totalt delades 17 priser ut. Läs mer i pressmeddelandet från Spinn.

  Cisionwire och Dagens Media har skrivit.

 • Microsoft överlåter Commerce Server till Ascentium

  Microsoft överlåter ägandet av Commerce Server till bolaget som de senaste 4 åren stått för utvecklingen. Övergången sker 1 juli 2012 då Ascentium officiellt tar över produkten, då släpps också nästa version av Commerce Server med rad nya funktioner i plattformen. Exempel på nyheter som håller på att införas är:  Nya administrations gränssnitt, analysverktyg, sök, CMS och personalisering.
  Service och support av Commerce Server kommer finnas i Microsoft regi till mitten av 2019.

  - Vi ser samarbetet med Ascentium som en möjlighet där vi kommer kunna se en snabbare utveckling av produkten än idag men det viktigaste för oss nu är att övergången går så smidigt som möjligt för våra nuvarande kunder och partners säger Marcus Gullberg, ansvarig för e-handel  på Microsoft  i Sverige.

  - Microsoft Commerce Server med över 6 600 aktiva licenser kommer nu vidareutvecklas av ett spetsföretag inom e-Commerce tillsammans med ett världsomspännande nätverk av implementatörer kommer plattformen att utvecklas snabbare än någonsin tidigare menar Ryan Donovan, CTO and Product owner på Ascentium.

  Det 500 man starka Ascentium har satt mer resurser för vidareutvecklingen av plattformen än någonsin tidigare. Befintliga kunder till plattformen kommer redan 2012 märka av större uppgraderingar och en ny roadmap kommer presenteras efter årsskiftet.

  Ascentium och Microsoft arbetar gemensamt för att säkerställa en bra övergång för alla berörda kunder och partners.

  Mer information om Ascentium hittar du här: http://www.ascentium.com
  Microsofts webbsida för Commerce Server http://www.microsoft.com/commerceserver/en/us/default.aspx

  Info:kontakta  Marcus Gullberg, ansvarig e-handel Microsoft. marcusg@microsoft.com

  Computer Sweden skriver om nyheten.

 • Sveriges mest innovativa skolledare finns i Mjölby

  Vid en prisutdelning på Kvalitetsmässan i Göteborg utsågs Pär Palmgren, rektor vid Blåklintskolan i Mjölby, till Sveriges mest innovativa skolledare. Priset delas ut av Lärarförbundet och Microsoft och i år för första gången. På plats i Göteborg intervjuades Pär av Lärarförbundet, se intervjun här.

  Pär Palmgren, Sveriges mest innovativa skolledareJuryns motivering lyder:
  Pär Palmgren tilldelas priset för sitt konsekventa och innovativa sätt att bedriva skolutveckling i nära samarbete med både samhälle och lokalt näringsliv. Med en ledarstil som kännetecknas av gedigna yrkeskunskaper och kreativa idéer har Pär skapat en skolkultur där glädje och nyfikenhet lett till förbättrade elevresultat år från år. Blåklintskolans sätt att använda IT både i elevernas arbete och som en viktig del i resultatuppföljningen är imponerande och en inspiration för andra skolor. Det faktum att denna skolledare dessutom utvecklat ett kollegialt arbetssätt där lärare auskulterar hos varandra för att på så sätt utveckla varandras undervisning gör att Pär är en mycket värdig vinnare av detta pris när det nu delas ut för första gången.

  Pär nominerades av Lotta Gylling, Skolchef i Mjölby kommun.

  Läs om Pär och priset hos Östgöta Correspondenten och Lärarnas Nyheter.

 • Nu premieras Sveriges bästa skolledare – här är finalisterna

  I ett initiativ att lyfta fram goda exempel på skolledare har Lärarförbundet och Microsoft instiftat det Innovativa skolledarpriset. Priset delas i år ut för första gången till en skolledare som med ett hållbart skolutvecklingsarbete säkrar att deras skola ger eleverna möjlighet att lyckas.

  Årets tre finalister är:

  Prisutdelningen äger rum den 17 november på Kvalitetsmässan i Göteborg.

  Läs mer i pressmeddelandet på Lärarförbundets hemsida.

 • CSI-inspirerad undervisning ger globalt tredjepris

  Kara & Roger vid den globala prisutdelningenSent igår kväll tog lärarna Kara Barker-Åström och Roger Lister vid Viktor Rydberg gymnasium emot en tredjeplats när världens mest innovativa lärare utsågs vid en ceremoni i Washington DC.

  Priset tog de emot för sitt arbete där de inspirerats av tv-serien CSI i utformandet av en NO-kurs. Till finalen hade totalt 115 bidrag skickats in av lärare från hela världen.

  Juryn vid Microsoft Partners in Learning Global Forum 2011 angav följande motivering till priset:
  Kara Barker-Åström och Roger Lister ökar entusiasmen för naturvetenskap och matematik genom att införliva kriminalteknik för att lösa brott i undervisningen. I veckovisa labbar experimenterar eleverna med en mängd områden, som till exempel DNA, antropologi samt hår- och fiberbevis, och använder sig i labbarna av en rad tekniska verktyg som Windows Movie Maker, podcasts, OneNote och SharePoint.

  Se filmen där Kara och Roger berättar om sin kurs när vi träffade dem inför resan till Washington.

 • Snart kan du leta ny bostad med Kinect

  De flesta har nog stannat till någon gång utanför en fastighetsmäklare efter stängning för att titta på annonserna som hänger i skyltfönstret. Hittills har utbudet av annonser i skyltfönstret styrts av vad mäklaren valt att hänga upp. Det kan det dock bli ändring på med en ny lösning baserad på Microsoft Kinect som presenteras vid Mäklarmässan den 25 november. Vitec, ett företag från Umeå, har nämligen skapat en rörelsestyrd bildslinga där förbipasserande kan bläddra bland bostäder till salu med enkla handrörelser i luften.

  Den nya rörelsestyrda bildslingan finns än så länge bara som prototyp i väntan på en ny drivrutin som ska släppas skarpt av Microsoft. Men redan nu ges mäklaren en chans att testa bildslingan i Vitecs monter på Mäklarmässan, som äger rum 25 november på Stockholm Waterfront.

  Läs mer om Vitecs skyltfönster med Kinect här. Andra spännande Kinect lösningar kan du läsa om här.