May, 2011

 • Två svenska företag till BizSpark Summit

  Genom BizSpark erbjuder vi nystartade mjukvaruföretag och entreprenörer tillgång till utvecklingsverktyg, branschkontakter och marknadsföringskanaler. Varje år anordnas även BizSpark Summit dit utvalda BizSpark-företag får resa för att träffa investerare och regeringsföreträdare.

  Likt i tv-serien Draknästet får företagen presentera sin affärsidé med förhoppningen att få med sig nya investerare. I år äger BizSpark Summit rum i Bryssel och två svenska företag finns representerade:

  Fabrication Games: en oberoende speltillverkare som utvecklar spel för bland annat mobila plattformar.
  BinaryBio: vars unika teknik används för krävande beräkningar inom bioinformatik.

  I filmen nedan berättar Fabrication Games vd Tommy Palm om företagets verksamhet och om förväntningarna i Bryssel.

 • Europas bästa arbetsplats för fjärde året i rad

  För fjärde året i rad har Microsoft utsetts till bästa arbetsplats i Europa av Great Place to Work.

  Vi berättade nyligen att Microsoft utnämndes till Sveriges bästa arbetsplats efter en rad års höga placeringar på denna lista, och i går – vid en ceremoni i Paris – fick vi alltså återigen även ta emot utmärkelsen "Bästa arbetsplats i Europa" i kategorin stora organisationer.

 • Techsoup firar 1 år i Sverige

  TechsoupSedan över 25 år tillbaka har stiftelsen Techsoup donerat mjukvara från bland annat Microsoft till frivilligorganisationer världen över. Stiftelsen stödjer ideella organisationer med gratis programvara med syfte att organisationerna ska kunna bli effektivare och använda sina resurser till verksamhetens ändamål.

  Förra året etablerades Techsoup i Sverige och drivs här av Forum för Frivilligt Socialt Arbete. Microsoft har varit med från starten i Sverige och är stolta över att mjukvara donerats till nära 200 ideella organisationer till ett värde av 25 miljoner kronor och över den nytta detta givit organisationerna.

 • #mangoswe Mango för Windows Phone 7 med IE9, HTML5 och svenskt språkstöd

  I höst kommer den efterlängtade uppdateringen till Windows Phone 7 (WP7) som går under namnet Mango och innehåller nära 500 nyheter och uppdateringar.

  Under TechEd i Atlanta förra veckan avslöjade vi några av de kommande nyheterna i Mango – men nu berättar vi mer. Bland nyheterna finns bland annat svenskt språkstöd, bättre levande paneler och en utökad möjlighet till multitasking som också gör det möjligt för fler appar att fungera i bakgrunden samtidigt blir batteritiden förlängd.

  Med Mango tar Internet Explorer 9 (IE9) steget in i telefonen och utnyttjar hårdvaruaccelerationen och kraften i HTML5 för en rikare webbupplevelse även på telefonen (läs mer om nyheterna här).

  Mycket har hänt sedan vi lanserade Windows Phone. Idag finns nära 18 000 appar i Marketplace, och i Sverige har vi har redan passerat 125 appar där TV.nu och TextTV är två som nyligen lanserats. Både IDC och Gartner har förutspått att Windows Phone väntas bli en av de mest använda telefonerna, inte minst genom Nokia-samarbetet.

  Mangouppdateringen blir tillgänglig under hösten och samtliga Windows Phone 7 telefoner kan ladda ned uppdatering gratis.

  Läs hela pressmeddelandet och mer om lanseringen här. Se bilderna från den svenska lanseringen här.

  Nyfiken på Windows Phone 7? Läs mer i Peter Wissingers mobilblogg och gå med i Facebookgruppen ”Vi som gillar Windows Phone 7”.

  Läs vad andra skriver om Windows Phone och den kommande Mangouppdateringen: DN, Ny Teknik, Computer Sweden, GP, SvD, Mobil, Nordic Hardware, Feber, SweClockers och WinMobile.              

 • #mangoswe Microsoft avslöjar vad Mango innehåller för Windows Phone 7

  Under TechEd i Atlanta förra veckan avslöjande vi några av de kommande nyheterna i Mango för Windows Phone 7. I eftermiddag avslöjar vi mer – och det sker samtidigt världen över. Det svenska evenemanget arrangeras i hjärtat av Stockholm och ni kan följa det direkt via Twitter på #mangoswe och @msftnyheter.

  Evenemanget startar kl:16.00

  Nyfiken på Windows Phone 7? Läs mer på Peter Wissingers mobilblogg och gå med i Facebookgruppen ”Vi som gillar Windows Phone 7”.

  Följ det senaste från USA via vårt globala Nyhetsrum

 • Forskning från Microsoft hjälper Facebook skydda utsatta barn

  Facebook planerar att använda Microsoft PhotoDNA, samt samarbetar med Microsoft och The National Center for Missing & Exploited Children, för att begränsa spridningen av barnpornografiska bilder på nätet.

  Tekniken PhotoDNA har utvecklats av Microsoft Research och innebär helt nya möjligheter att identifiera och spåra misstänkta bilder på Internet.

  Läs mer på vår globala Microsoftblogg, On The Issues och i vårt virtuella pressrum för Microsoft Digital Crimes Unit.

   

 • Microsoft inleder skolsamarbete med Upplands Väsby kommun

  Upplands Väsby siktar på att kommunens skolors pedagogiska arbete ska bli ett föredöme, både på lokal och global nivå. Som ett led i detta arbete sluter kommunen nu ett avtal med Microsoft, som syftar till att ge lärare och elever tillgång till ny teknik och möjligheter att utveckla det pedagogiska arbetet.

  Avtalet omfattar bland annat ett lärarcoachningsprogram, en forskningssatsning för vidareutbildning av lärarna och Kodu – ett program där yngre elever lär sig tänka logiskt genom grunderna i programmering. Elever på Väsby Nya Gymnasium kommer även få möjlighet att besöka Microsofts huvudkontor och där ta del av den senaste tekniken.

  Läs även Upplands Väsby kommuns pressmeddelande.

 • Väck liv i din avatar med Kinect

  Avatar Kinect, vår nya sociala underhållningsupplevelse på Xbox LIVE, översätter rörelser till avatar-animationer.

  Chatta med vänner samtidigt som din avatar rör sig och beter sig precis som du – oavsett om du hoppar, ler, rynkar pannan, nickar eller pratar. Du kan även välja olika virtuella platser att chatta ifrån samt spela in videoklipp från sessionerna och dela på nätet, till exempel via Facebook.

  Avatar Kinect släpps innan sommaren och kommer att vara gratis för alla Xbox LIVE Guld-medlemmar.

  Läs mer i vårt globala pressmeddelande och i vårt virtuella pressrum för Xbox.

  Feber, TechNytt.se, Spelnyheter.nu, Eurogamer och Gameplayer.se har tidigare skrivit om detta.

 • Skadlig kod minskar på svenska datorer

  Cyberkriminella fortsätter att utveckla skadlig kod som påminner om annonser och som har en tät koppling till vårt beteende i sociala nätverk. Detta enligt vår senaste Security Intelligence Report (SIR) som publiceras två gånger varje år.

  Det vanligaste säkerhetsproblemet på svenska datorer är Adware, det vill säga program som hämtar oönskade annonser till datorn och som oftast installeras tillsammans med gratisprogram. Under det fjärde kvartalet 2010 rensades Adware bort från 32,4 procent av svenska datorer med Windows. Den näst vanligaste typen av skadlig kod är trojaner som drabbade 29,6 procent av alla svenska datorer. Totalt drabbades 0,44 procent av svenska datorer av skadlig kod under det sista kvartalet 2010, att jämföra med en global siffra på 0,87 procent globalt.

  Både i Sverige och globalt är trenden en svag minskning av skadlig kod. Störst problem med skadlig kod finns i Korea, Spanien, Turkiet, Taiwan och Brasilien.

  Rapporten i sin helhet finns att ladda ner här. Tips om hur du skyddar din dator med bland annat Microsoft Security Essentials finns här.

 • Med passion för data, teknik och musik

  26-åriga Robert Luciani jobbar som kundansvarig i Microsofts svenska konsultorganisation. Han är också medlem i Ingenjörer Utan Gränser, Mensa och ISPE (International Society for Philosophical Enquiry) samt sjunger och skriver musik i sitt eget Heavy-Metal band Vildhjarta (vars namn härstammar från Dungeons & Dragons).

  Musik och musikproduktion är ett av Roberts allra största intressen, samtidigt som han är – och alltid har varit – en äkta teknik- och prylnörd.

  Musik och it, hur hänger det ihop egentligen?
  Jag är djupt fascinerad av både vetenskap, teknik och prylar – och mitt musikintresse ger mig oändliga möjligheter till att få utlopp för allt detta. Allt ifrån att fördjupa mig i musik och musikteori till att njuta av min egendesignade elgitarr och producera musik med min pc – som alltid haft en mycket central roll för mig.

  I takt med att datorer och program blir allt bättre och billigare öppnas idag också helt nya möjligheter att skapa fantastiska och professionella musikinspelningar – även hemma i vardagsrummet.

  Vad betyder it för din musik och ditt band?
  Oerhört mycket. Vi delar allting över nätet (via till exempel Windows Live Mesh och Messenger) och träffades faktiskt också via ett forum på Internet– så utan it hade vi kanske aldrig börjat spela ihop. Vi bor också ganska utspritt i landet så det är ovärderligt för oss att kunna samarbete smidigt och digitalt på distans. Riktigt coolt också att nästan allt går att göra via Internet idag – allt förutom att repetera och spela "live" förstås.

  Du vann nyligen ett pris på Microsoft, berätta mer?
  Jag valdes ut som en av 30 vinnare i en intern global innovationstävling (Microsoft Next) med en egen film som visar hur jag använder tekniken i min vardag och tillsammans med mitt band. Det känns både roligt och smickrande – som en riktig ”homerun”!

  Varför sökte du dig till Microsoft?
  För mig gäller allt eller inget. Jag är perfektionist på djupet och vill alltid göra mitt bästa och för att göra det måste man omge sig med de allra bästa och duktigaste personerna. Jag anser att de allra vassaste människorna inom data och teknik finns på företag som Microsoft och därför är jag övertygad om att jag har hamnat på det absolut bästa stället.

  Vad inspirerar dig?
  Jag blir inspirerad av alla människor som vågar utmana gränserna för vad som är möjligt. Några av mina förebilder är Aristoteles, J.S. Bach, Bruce Lee, Alan Turing och J.W. von Goethe. Här på Microsoft ser jag bland annat upp till Qi Lu.

  Se Roberts tävlingsbidrag på Microsoft Showcase och läs mer om Microsoft Next.