April, 2011

 • Ensamkommande barn utbildas i svenska genom Messenger

  Svenskacoach i Windows Live MessengerGenom ett samarbete tillsammans mellan Stockholm stad, KTH och Stockholms universitet kan elever i en rad svenska kommuner sedan 2009 få läxhjälp i matte via Windows Live Messenger. Nu vidareutvecklas projektet till att omfatta utbildning i svenska och riktar sig till ensamkommande flyktingbarn.

  Genom videosamtal och skriftlig chatt i Messenger kan barnen och de unga vuxna få extra stöd när de lär sig det svenska språket. Målsättningen är att främja integrationen och hjälpa barnen att komma in i det svenska samhället. Coachar gör lärarstudenter från Stockholms universitet som läser till lärare i svenska och svenska som andraspråk.

  2010 kom totalt 2293 ensamkommande barn och unga vuxna till Sverige, varav 150 till Stockholm.

  Hallå där, Marie Ygge, försäljningsdirektör för offentlig sektor på Microsoft.
  Vilken är den viktigaste anledningen till att använda sig av teknik i utbildningstillfällen som det här?
  - Förutom att det med teknikens hjälp är möjligt att arbeta med pedagogik som stimulerar inlärandet hos eleverna på helt nya sätt, så är det viktigaste med coachprojekten att öka tillgängligheten till lärare. För svenskacoacher specifikt är tekniken ett verktyg som bidrar till att barnen verkligen integreras i det svenska samhället, i långa loppet att de under lika villkor kan komma in på den svenska arbetsmarknaden.

  Marie Ygge, försäljningsdirektör offentlig sektor på MicrosoftVilka fördelar finns det med att i utbildningsprojekt använda sig av chattverktyget Messenger gentemot barn och ungdomar?
  - Barn och ungdomars lärande förenklas om man i utbildningen använder sig av verktyg som de redan är bekanta med. I det här fallet är Messenger optimalt eftersom det också har en social funktion som bygger broar för de ensamkommande barnen in i det svenska samhället.

  Vad är dina tankar kring att ett verktyg som vanligtvis används av ungdomar för att kommunicera med varandra, nu tar an en ny roll?
  - Vi ser att det blir vanligare att teknik som utvecklats för konsumentmarknaden även används inom de mest oanade sammanhang. Till exempel används vår spelteknik Kinect idag av kirurger inom sjukvården. Med lite kreativitet finns många utvecklingsområden även för enkel teknik - det är väldigt spännande att se. 

  Läs även en intervju med några av lärarcoacherna.

   

   

 • Office 365 släpps idag som publik beta

  Microsoft släpper nu en efterlängtad publik betaversion av Office 365. Med dagens betasläpp får miljontals användare världen över tillgång till produktivitetstjänster speciellt anpassade till dagens sätt att arbeta. Office 365 kombinerar en molnbaserad version av Microsoft Office tillsammans med produktivitets- och samarbetstjänster som Sharepoint Online, Exchange Online och Lync Online.

  Samtidigt lanseras idag också Office 365 Marketplace där de som använder Office 365 kan hämta hem program och applikationer till Office 365. Från start finns 40 applikationer och 400 tjänster utvecklade av några av Microsofts partnerföretag. Marketplace kommer att finnas på svenska lagom till Office 365-lanseringen senare i år.

  Office 365 har fram tills idag bara funnits tillgängligt för några få utvalda företag och organisationer i en begränsad betaversion. Bland de svenska organisationer som varit med från början och därmed redan kommit igång att arbeta med Office 365 märks bland annat svenska Röda Korset och medicinteknikkoncernen Getinge.

  Med Office 365 har Microsoft fört samman sina bästa lösningar kring kommunikation, samarbete, webbmöten och produktivitet. Tjänsten ska fungera som en möjliggörare för kunder som vill kunna  spara kostnader och fokusera på sin verksamhet. Microsoft tar tillsammans med partner hand om tekniken och den dagliga driften. Office 365 fungerar med alla de allra vanligaste webbläsarna, smarta telefonerna och övriga program.

  Anledningen till att man nu väljer att gå från en begränsad till en publik beta är det överväldigande intresset kring Office 365 bland företagen. Över 100 000 företag och organisationer har hittills anmält sig till betan vilket är många fler än man förväntat sig. Särskilt mindre organisationer hör bland dem som visat störst intresse. Fler än 70 % av de organisationer som anmält sig har färre än 25 anställda.

  De som är intresserade av att se hur de kan skulle kunna arbeta med Office 365 kan läsa mer och anmäla sig till den publika betan här. Läs mer på Officebloggen, Partnerbloggen, SmBbloggen vår globala Office 365 blogg, samt i vårt virtuella pressrum.

 • Gratis Xbox Live och rekordförsök i påskägget från Microsoft

  Så här i påsktider vill vi passa på rikta ett stort tack till alla er som följer oss via Nyhetsbloggen och Twitter för att få koll på allt som händer kring Microsoft. Under det senaste året har antalet besökare här på bloggen mer än dubblerats och antalet sidvisningar har ökat med nästan 70 %. 100 meters-race i Kinect Sports

  Och ingen påsk utan påskägg. Under helgen erbjuder vi därför gratis guldmedlemskap i Xbox LIVE och planerar samtidigt att slå världsrekord i Kinect Sport - med flest personer som springer 100 meter samtidigt. Häng med du också.

  Jag önskar er alla en riktigt skön helg, med mycket sol och massor av godis. Vill du komma i rätt stämning eller skicka en hälsning till vänner och familj? Hitta påskbilder och påskkortOffice Online.

  Glad Påsk!

 • Xbox 360 och Office 2010 bidrog till ett starkt kvartal för Microsoft

  Microsoft följde upp ett framgångsrikt andra kvartal med ett starkt tredje kvartal, en ökning med 13 procent jämfört med föregående år. Starka försäljningssiffror av Office 2010 och Xbox har bidragit till det goda resultatet.

  Det har varit ett intressant kvartal. Xbox 360 tog sig in i Guinness Rekordbok efter rekordsnabb försäljning, Office 2010 har blivit den snabbast säljande Officeversionen från Microsoft någonsin och Windows 7 har passerat 350 miljoner sålda licenser.

  Läs hela pressmeddelandet.

 • Hallå där Liselotte Isacsson, general för TechDays 2011

  En månad har passerat sedan Microsoft TechDays intog Örebro. Den tredje upplagan av TechDays lockade över 1700 teknikintresserade från hela Sverige och årets konferens var både uppskattad och lyckad. Jag satte mig ned med Liselotte Isacsson, general för TechDays, och blickade tillbaka.

  Thomas: Hej Liselotte, en månad har gått sedan TechDays 2011. Är du nöjd med årets konferens? 

  Liselotte: Ja, självklart. Kan inte vara annat med sånt resultat. Utsålt igen; ännu fler utställare, fler sessioner, nöjda deltagare, uppskattat innehåll. Jag har varit med på resan från vår första TechDays för tre år sen, och jag blir mer och mer nöjd efter varje gång.

  T: Vad minns du bäst från årets upplaga?

  L: Får jag säga flera saker? Den smidiga förflyttningen när 400 deltagare bytte plats med 100. Den fantastiska stämningen i utställningen ända fram till midnatt på tisdagskvällen. Publikens jubel under Petter och Septembers konsert. Klas Hallbergs tänkvärda ord kring hur man får tiden att räcka till och framförallt alla glada människor. Jag har en lång lista med goda minnen.

  T: Hur har responsen varit i efterhand från besökare, utställare och talare?

  L: Det jag har hört har till största del varit mycket positiva kommentarer. Utvärderingsmöjligheterna stängde häromdagen, så vi har inte hunnit titta på den återkopplingen än. Vi vet i alla fall att TechDays är en uppskattad konferens.

  T: Återvänder TechDays till Örebro även nästa år?

  L: Vi vet inte än. Vi har fått konkurrens från TechEd Europe som nu ska äga rum 25-29 juni 2012 i Amsterdam, så vi funderar på om vi ska köra TechDays, och om ja, vilket datum och vilken ort.

  T: Vad önskar du dig mest just nu?

  L: Jag önskar att alla it-intresserade tar chansen att titta på några av alla de sessioner och keynotes som finns tillgängliga på webben och så önskar jag en solig och varm vår. Det räcker nu med den kyla vi haft denna vinter.

  Om du vill uppleva TechDays igen titta på någon av alla filmer från Örebro eller se om du fastnat på bild i vårt stora fotoalbum.

 • Kinect får nya användningsområden med Windows

  Kinect lanserades till Xbox 360 i november 2010 och tog sig på några få månader in i Guinness Rekordbok efter rekordsnabb försäljning. Tillsammans med Xbox 360 har Kinect tagit spelupplevelsen till en ny nivå då vi spelar utan handkontroll och helt styr spelet med kroppen.

  Kinect har också inspirerat till kreativitet långt utanför spelkonsolen. Under de senaste månaderna har vi sett hur innovatörer hittar nya användningsområden för Kinect världen över. Som vi nämnt tidigare, släpper Microsoft Research ett utvecklarverktyg (SDK - Software Developer Kit) för Kinect till Windows under våren. Förhoppningen är att det ska förenkla, inspirera och uppmuntra utvecklare att utnyttja tekniken i Kinect för att skapa naturliga användargränssnitt och innovativa lösningar för fler plattformar.

  Tekniken i Kinect erbjuder oändliga möjligheter och vi lever i en tid då tekniken blir allt mer osynlig, där röst- och rörelsestyrning blir allt vanligare. Ett exempel där Kinect används utanför spelens värld visades nyligen upp på MIX11 i Las Vegas, till exempel för att hjälpa personer med begränsad syn att navigera runt i sin vardag. I videoklippet nedan visas några exempel på lösningar där Kinect används på olika sätt.  

 • Samarbetsavtalet med Nokia kring Windows Phone på plats

  Tidigare i år aviserade Microsoft och Nokia planerna kring ett samarbete på mobilsidan. Efter 10 veckors intensivt arbete för att få alla detaljer på plats är avtalet nu signerat tidigare än planerat.

  Genom samarbetet ser vi att det finns potential att förändra hur mobiltelefonen används, vilket skapar nya möjligheter för både utvecklare, operatörer och partner. Tillsammans arbetar vi redan med produktutveckling med målsättningen att leverera telefoner med Windows Phone 7 i stor volym under 2012.

  Läs även det gemensamma pressmeddelandet, se samtalet om samarbetet mellan Microsofts Tim McDowd och Nokias Waldemar Sakalus, samt ett gemensamt blogginlägg för mer detaljer.

  Flera medier har skrivit om samarbetet, bland annat E24, Dagens Industri, Svenska dagbladet, Privata affärer och M3.

 • Microsofts kvartalsresultat presenteras på torsdag

  På torsdag klockan 23.30 (CET) presenteras Microsofts resultat för det tredje kvartalet. Precis som tidigare sänds presskonferensen direkt via en webcast.

  Efter presskonferensen kan du läsa mer om kvartalsresultatet här och i vårt globala pressrum.

 • Mot rymden med Kinect

  Kinect tar oss närmare rymden? Det är faktiskt sant. Igår visade våra kollegor på Microsoft Research upp en riktigt cool demo med Kinect för Windows under MIX11. Man har utvecklat en lösning för WorldWide Telescope. Titta på videoklippet nedan och följ med ut i rymden!

   

  Läs mer om Kinect för Windows SDK

   

 • Windows Phone 7 - Snart med Spotify, Skype och IE9

  Under MIX11 presenterades nästa stora uppdatering av Windows Phone 7 som kommer under slutet på året. Ny funktionalitet inkluderar bland annat multitasking och djupare integration mellan appar och Live Tiles. Bland annat släpptes information om en ny version av utvecklarverktyget Visual Studio Express for Windows Phone som stödjer den nya funktionaliteten och som blir tillgängligt för nedladdning innan den nya systemversionen släpps. Under presentationen visades också en glimt av nya appar som kommer i samband med systemuppdateringen , däribland Spotify, Skype och Internet Explorer 9 med stöd för HTML5.

  Den nya versionen av Visual Studio for Windows Phone gör det möjligt att bygga en helt ny typ av program för Windows Phone 7 och plattformen väntas växa starkt under de kommande åren. Nära 38000 utvecklare har registrerat sig på Windows Phone Marketplace som med en nya versionen av Windows Phone 7 får utökade möjligheter. I skrivande stund finns över 13000 program för nedladdning i Windows Phone Marketplace som är den snabbast växande utvecklarplattformen just nu.

  Både IDC och Gartner förutspår att Windows Phone 7 stärks av samarbetet med Nokia, och att Microsoft inom en femårsperiod har en stark marknadsandel.

  Läs hela pressmeddelandet och missa inte Windows Team blogs långa postning

  Läs mer om Windows Phone 7 på Peter Wissingers mobilblogg

  Läs vad IDG, Smart mobil och PC World skriver