March, 2011

 • Inför Earth Hour, så mycket energi kan molnet spara

  På lördag är det för fjärde året i rad dags för WWF:s Earth Hour som syftar till att öka uppmärksamheten kring klimatförändringarna och få oss att fundera över hur val i vardagen påverkar klimatet.

  Så, vi satte oss ner och räknade på hur det svenska samhället påverkas av de energibesparingar som molnet möjliggör genom att befintlig drift av lokala datacenter istället läggs i molnet.

  Vi kom fram till att den mängd energi som kan sparas in under ett år:

  Hur har vi kommit fram till detta? Sveriges totala energianvändning under 2009 var 568 TWh. IT använder 2 procent av den totala producerade energin. Av de 2 procenten, går 23 procent till drift av datacenter. Genom att samla molnservrar i stora datahallar kan energiförbrukningen minska med 30-90 procent jämfört med lokala datacenter (siffran varierar beroende på storleken på befintliga datacenter). Vi räknar på en genomsnittlig besparing på 50 procent.

  Det ger oss en årlig energibesparing på 1,3 TWh.

  Mer information om hur företag kan minska sin energiförbrukning genom att gå över till molnet finns i en rapport framtagen av Microsoft, Accenture och WSP Environment & Energy. Läs även på MvH-bloggen hur du kan spara energi med hjälp av Windows 7. 

  Vi uppmuntrar alla våra anställda att delta i Earth Hour imorgon klockan 20:30-21:30. Gör det du också! 

 • Kara och Roger är Europas mest innovativa lärare

  Kara och Roger är Europas mest innovativa lärare Igår kväll utnämndes Kara Barker-Åström och Roger Lister, till vardags lärare vid Viktor Rydberg Gymnasium, till Europas mest innovativa lärare inom kategorin "Problem solving and critical thinking".

   - Det är otroligt roligt att svenska lärare i år igen belönas för sin innovativa pedagogik. Kara och Roger använder sig av helt unika och kreativa metoder för att inspirera och uppmuntra eleverna till att lära, bland annat med tv-serien CSI som dragplåster, säger Eva Pethrus, programansvarig för Partners in Learning på Microsoft.

  Tidigare i vår utsågs Kara och Roger till två av Sveriges mest innovativa lärare av Lärarnas Riksförbund och Microsoft för att de med intresseväckande metoder ökar elevernas intresse för naturvetenskap, till exempel med inspiration från TV-serien CSI.

  Prisutdelningen ägde rum i samband med Microsoft Partners in Learning European Forum i Moskva där över 300 pedagoger och skolledare från över 40 länder samlats för att utbyta erfarenheter.

 • Windows Intune i trim för molnet

  Windows Intune lanserades idag vid Microsoft Management Summit (MMS) i Las Vegas. Tjänsten riktar sig till alla typer av företag som behöver ett användarvänligt verktyg för att hantera Windowsdatorer via Internet. Med varje Intune-licens ingår Software Assurance (där bland annat Windows 7 Enterprise ingår) och med på köpet följer även antivirusskydd som bygger på Forefrontklienten, WSUS, inventering och mycket mer.

  Intune är ett naturligt steg i vår molnsatsning tillsammans med produkter som Office 365, Windows Azure och Dynamics CRM Online. Idag blir Windows Intune tillgängligt i fler än 35 länder. I samband med lanseringen ges även möjligheten att testa Intune gratis under 30 dagar. Anmäl ditt intresse här och se Michael Bohlins Intune introduktion.

  Under TechDays 2011 i Örebro nästa vecka (29-30/3) arrangerar vi svenska lanseringsaktiviteter. Om du är på plats - passa på att ta del av det senaste från Intuneteamet.

  Läs vad Computer Sweden och TechWorld skrivit tidigare om Windows Intune.

  Läs mer om Windows Intune

 • Är Europas mest innovativa lärare svensk?

  I veckan drar Microsoft Partners in Learning European Forum igång i Moskva. Det är ett event där pedagoger och skolledare från hela Europa samlas för att utbyta erfarenheter om vilka utmaningar som skolan står inför och hur it och digitala medier kan användas i skolan. Microsoft Partners in Learning European Forum äger rum mellan 22-24 mars. Följ nyheterna från evenemanget på Twitter via #MSPiL.

  På plats finns de fyra svenska lärare som tidigare i mars utsågs till 2011 års svenska innovativa lärare av Lärarnas Riksförbund och Microsoft. I Moskva kommer de att representera Sverige när Europas mest innovativa lärare utses under konferensens sista dag.

  Vi önskar Bettina, Carina, Kara och Roger stort lycka till!

 • Gratis verktyg förenklar it-anpassning för funktionshindrade

  Nu släpper vi nya utvecklingsverktyg som gör det enklare att skapa webbsidor och applikationer anpassade för personer med funktionshinder.

  Verktygen ger information om hur tekniska lösningar kan underlätta vardagen för personer med olika typer av funktionshinder, samt vägledning för utvecklarna så att detta tas i beaktning redan från start i ett utvecklingsprojekt. Utvecklingsverktygen finns att hämta hem gratis här.

  Samtidigt lanseras också två tilläggsprogram för ökad tillgänglighet i Office 2010. Dessa är DAISY (Digital Accessible Information System) - som hjälper personer med nedsatt syn att till fullo nyttja Microsoft Office 2010 - och STAMP (Subtitling Text Add-in for Microsoft PowerPoint) - som gör det enkelt att lägga till undertexter till video- och ljudfiler i PowerPoint vilket underlättar för personer med nedsatt hörsel.

  En studie genomförd av Forrester Research på uppdrag av Microsoft visar att teknik med hög tillgänglighet inte bara gynnar funktionshindrade, utan är något som hela 57 procent av datoranvändare i åldern 18-64 år kan dra nytta av.

  Läs mer i vårt globala pressmeddelande.

 • Slutsålt på TechDays 2011

  Med tio dagar kvar till TechDays är det nu slutsålt. Den 29-30 mars återvänder Microsoft till Örebro för att arrangera den tredje upplagan av teknikkonferensen TechDays som är ett våra viktigaste evenemang. Molnet är i fokus på årets konferens som går under namnet "The Cloud Story".

  Över 1700 personer kommer vara på plats och våra gäster kan välja på elva parallella spår och över  90 sessioner. Välkända namn som Don Syme, Brian Komar, Dominick Baier och Mitch Lacey finns på plats. Planera dina sessioner med applikationen Eventboard som finns tillgänglig för Windows Phone 7, iPhone och inom kort för Android.

  Kan du inte vara på plats? Följ diskussionen på Twitter och använd #td2011. Vi kommer också rapportera direkt från evenemanget här på Nyhetsbloggen.

  Se våra videoklipp "Inför TechDays 2011"

   

 • Martin Tivéus utsedd till årets unga chef

  Martin TivéusI går, vid årets Kompetensgala på Grand Hôtel i Stockholm, utsågs Martin Tivéus (sverigechef för Microsofts konsumentmarknad) till årets unga chef.

  Detta pris ges varje år till en ung chef som i sitt ledarskap på ett alldeles särskilt sätt inspirerat sina medarbetare till nytänkande, utveckling och ansvar för eget lärande. Att valet föll på Martin motiverades med att han är en kommunikativ chef som inspirerar sina medarbetare till förnyelse, att han visat på goda resultat efter ett större förändringsarbete samt uppnått goda affärsresultat på kort tid.

  Läs mer på Chef.se.

  Computer Sweden har skrivit. 

 • Möt årets it-tjej: Katarina Larsson

  I går, vid Universum Awards, utnämndes Katarina Larsson till årets it-tjej 2011 - en utmärkelse instiftad av Microsoft i samarbete med Universum i  syfte att uppmuntra och inspirera tjejer och kvinnor att söka sig till it-branschen.

  Katarina Larsson, Foto: Universum27-åriga Katarina är nybakad civilingenjör inom datateknik vid KTH i Stockholm. Hon har även arbetat som utvecklingsingenjör på Scania och projektansvarig vid webbyrån ZWEBB samt deltagit i STELLA (ett mentorsprogram för kvinnliga studenter på KTH och Handelshögskolan i Stockholm och i Lund).

  Katarina valdes till Årets it-tjej bland annat för sin speciella förmåga att göra det komplicerade enkelt samt för att hon är en naturlig ledare och evangelist - speciellt inom it och affärsmöjligheter. Hon har under studietiden med stort engagemang och passion bland annat engagerat sig i KTH studenternas näringslivsgrupp och skapat dess webbplats och använder gärna sociala medier för att locka unga till teknik och it-utbildning. Läs mer om Katarinas utbildning, bakgrund och erfarenheter här.

  Som it-tjej får Katarina bland annat delta vid en internationell teknikmässa i Europa, för att på plats kunna fördjupa sina kunskaper inom datateknik och bredda sitt kontaktnät. Utöver detta bjuder Microsoft in henne till flera olika evenemang under det kommande året och hon blir en viktig ambassadör för it-intresserade tjejer.

  Stort grattis Katarina, hur känns det?
  Det känns jättekul och otroligt smickrande! Det känns som ett kvitto på att det jag brinner för och ägnat en stor del av min tid åt de senaste åren är uppskattat.

  Vad ser du mest fram emot som årets it-tjej?
  Teknikmässan ska bli mycket lärorik och spännande. Jag hoppas också få större möjligheter att nå ut och inspirera andra.

  Varför behövs det fler tjejer inom it?
  Jag tror på en jämn mix av kön och personligheter i alla teknikbranscher, inte bara inom it. Alla behövs lika mycket, men fler tjejer behöver veta att även it faktiskt är ett riktigt bra alternativ. Fler tjejer inom it innebär också fler förebilder som är lättare att relatera till.

  Hur vill du inspirera andra i din nya roll?
  Jag vill förmedla att it är för alla. Många tänker inte på vilka otroliga möjligheter som öppnar sig genom it-utbildningarna. Jag vill att it ska vara något självklart och inte så främmande som det ter sig för många idag. It finns i alla branscher - allt från lastbilar till smink.

  Har du några tips till andra unga it-studerande idag?
  Nätverka och nätverka brett! Bara för att man läser en viss utbildning eller inriktning behöver man inte bara verka inom ramarna för det. Genom de nätverk jag engagerar mig i träffar jag studenter och unga yrkesverksamma från flera olika branscher, vilket är oerhört viktigt och nyttigt för att jag ska få insikt utöver min egen bransch och utbildning. Och lika viktigt är att ha roligt - om du har kul  på jobbet eller i skolan kommer 50 procent gratis.

  IT24, NyTeknik , Computer Sweden och SvD har skrivit.

 • Hallå där, Anna Ström

  Nu har vi lanserat Windows Internet Explorer 9 (IE9) och vi träffade Anna Ström (svensk affärsområdeschef för Internet Explorer och Windows på konsumentsidan) för att ställa några frågor och be henne berätta om sina egna favoriter.

  Hur känns det så här mitt i lansringsyran?
  Det känns jättebra! Att ha fått vara med från starten när vi släppte betaversionen i september till idag när webbläsaren är helt färdig har varit en rolig och lärorik upplevelse. Alla kommentarer och synpunkter vi fick på betan, från tusentals användare och utvecklare, har hjälpt oss att förbättra IE9 till den snabba, säkra och snygga webbläsare som lanserats idag.

  En skönare webb, vad betyder det för dig?
  När vi har frågat våra användare är en sak väldigt tydlig; få av dem bryr sig om webbläsaren - men alla bryr sig om webben. För mig betyder en skönare webb att det är innehållet och sajterna som är i fokus, inte webbläsaren. Jag vill snabbt och enkelt komma till mina favoritsajter, sidor ska laddas snabbt och jag vill uppleva en mer dynamisk och rörlig webb.

  Flera av nyheterna gör den upplevelsen möjlig, bland annat genom att IE9 bättre kan utnyttja kraften i datorn (det kallas hårdvaruacceleration).

  Om du vill se lite olika exempel på webbsidor som utnyttjar de nya funktionerna i IE9 kan jag varmt rekommendera ett besök på Beauty of the Web. Några svenska webbsajter som har varit tidigt ute med att utnyttja nya funktionerna med Internet Explorer 9 är SF Bio, Finest, Prisjakt, Reseguiden, Bilddagboken och SBS Radio/Mix Megapol.

  Vilken är din favoritfunktion?
  En nyhet som jag personligen uppskattar lite extra, är att jag enkelt kan fästa genvägar till sajter som jag besöker ofta - som till exempel Facebook - i aktivitetsfältet längst ner på mitt skrivbord (vi kallar detta fasta webbplatsgenvägar eller pinning).

  Varför är IE9 en så viktig lansering?
  Antalet webbläsare att välja på ökar och vårt mål har varit att skapa den bästa surfupplevelsen för våra Windowsanvändare. Det finns en anledning till att webbläsaren heter Windows Internet Explorer 9, användare förväntar sig helt enkelt att kunna göra alltmer på nätet - och vill vara säkra när de gör det. Dessa förväntningar kan vi leva upp till med nya Internet Explorer 9.

  Vad tycker de som redan testat?
  Vi har fått mycket positiv återkoppling kring hur snabb webbläsaren är. Annat som uppskattas är det rena gränssnittet och att man kan fästa sina favoritsajter. Säkerhet är också viktigt och Internet Explorer 9 är den säkraste webbläsaren på marknaden tack vare inbyggda funktioner som bland annat minskar risken för mot nätfiske och skyddar din personliga integritet när du surfar.

  På utvecklarsidan uppskattar man även mycket att Internet Explorer 9 nu även stödjer HTML5. IE9 är också den enda webbläsaren som är direkt anpassad för att fungera hos företag och organisationer tack vare att den enkelt går att anpassa, rulla ut och underhålla i en övervakad pc-miljö.

  Några fler tips på vägen?
  Till sist är min förhoppning är att alla som kör en dator med Windows 7 eller Vista tar chansen att ladda ner IE9 och testa själva och hitta sina favoritfunktioner!

  Läs mer om lanseringen av Internet Explorer 9 här.

 • Hallå där, Tommy Flink!

  Tommy Flink sticker idag ut hakan på sidan tre i Computer Sweden där han i en annons tar fajten med VMware. Vi möter Tommy efter ett tufft träningspass och ställer några frågor.

  Hej Tommy! I dagens Computer Sweden syns du i en kaxig annons. Vad är tanken?
  Brevet är en del i PR- och marknadskampanjen Hyper Victory där vi sticker ut hakan lite och utmanar VMware genom att uppmana deras kunder att stanna upp och titta på alternativen istället för att slentrianmässigt förnya sina 3-årsavtal.

  Hur ska du ta fajten?
  VMware lyckades väldigt väl med att positionera sig i den första vågen av virtualisering på företagen och det är kanske naivt att tro att vi kommer att knocka dem, däremot räknar vi med att ta dem på poäng och då krävs det att vi är starka och uthålliga vilka ju är två bra Microsoft-egenskaper. Rent erbjudandemässigt kommer vi inte att gå head-to-head med VMware utan vi hoppas kunna visa kunderna att vårt erbjudande är både bättre och mer kostnadseffektivt.

  Varför är Microsofts erbjudande bättre?
  Vi vill uppmana kunderna att inte bara stirra sig blinda på själva virtualiseringen utan att ta ett större helhetsgrepp kring sin miljö. Vi har ett betydligt omfattande erbjudande både vad det gäller lösningar för att bygga private- och partner cloud med Hyper-V, System Center och våra Toolkits, och vi har ett tydligt försprång kring vi integrerar de olika molnen med enhetligt plattformstänk, managering av applikationer och identitetshanteringen. Inom dessa discipliner har vi tränat länge och där är vi idag unika på marknaden.

  Hur har responsen varit så här långt?
  Överväldigande positiv måste jag säga, jag har fått en del telefonsamtal, ökad trafik till min blogg, en hel del mail samt en och annan ryggdunk. Det är riktigt bra signaler på att vi når ut och att budskapet går hem.

  Hur tränar du för det här?
  Jag tränar både mentalt genom att läsa på www.microsoft.com/vmwarecompare samt fysisk med hårda fyspass på Actic med personlig tränare och intervallträning, följ gärna med på http://tommyflink.wordpress.com.

  Tror du att någon från VMware skulle våga gå några ronder mot dig?
  Jag är egentligen ganska snäll men ringen står redo på Akalla Boxningsklubb och sticker man ut hakan får man vara beredd på att få en snyting tillbaka. Slår man ur underläge och vill man vinna så måste man våga också

  Läs mer om virtualisering på Tommys blogg och följ honom på Twitter