March, 2011

 • Möt årets it-tjej: Katarina Larsson

  I går, vid Universum Awards, utnämndes Katarina Larsson till årets it-tjej 2011 - en utmärkelse instiftad av Microsoft i samarbete med Universum i  syfte att uppmuntra och inspirera tjejer och kvinnor att söka sig till it-branschen.

  Katarina Larsson, Foto: Universum27-åriga Katarina är nybakad civilingenjör inom datateknik vid KTH i Stockholm. Hon har även arbetat som utvecklingsingenjör på Scania och projektansvarig vid webbyrån ZWEBB samt deltagit i STELLA (ett mentorsprogram för kvinnliga studenter på KTH och Handelshögskolan i Stockholm och i Lund).

  Katarina valdes till Årets it-tjej bland annat för sin speciella förmåga att göra det komplicerade enkelt samt för att hon är en naturlig ledare och evangelist - speciellt inom it och affärsmöjligheter. Hon har under studietiden med stort engagemang och passion bland annat engagerat sig i KTH studenternas näringslivsgrupp och skapat dess webbplats och använder gärna sociala medier för att locka unga till teknik och it-utbildning. Läs mer om Katarinas utbildning, bakgrund och erfarenheter här.

  Som it-tjej får Katarina bland annat delta vid en internationell teknikmässa i Europa, för att på plats kunna fördjupa sina kunskaper inom datateknik och bredda sitt kontaktnät. Utöver detta bjuder Microsoft in henne till flera olika evenemang under det kommande året och hon blir en viktig ambassadör för it-intresserade tjejer.

  Stort grattis Katarina, hur känns det?
  Det känns jättekul och otroligt smickrande! Det känns som ett kvitto på att det jag brinner för och ägnat en stor del av min tid åt de senaste åren är uppskattat.

  Vad ser du mest fram emot som årets it-tjej?
  Teknikmässan ska bli mycket lärorik och spännande. Jag hoppas också få större möjligheter att nå ut och inspirera andra.

  Varför behövs det fler tjejer inom it?
  Jag tror på en jämn mix av kön och personligheter i alla teknikbranscher, inte bara inom it. Alla behövs lika mycket, men fler tjejer behöver veta att även it faktiskt är ett riktigt bra alternativ. Fler tjejer inom it innebär också fler förebilder som är lättare att relatera till.

  Hur vill du inspirera andra i din nya roll?
  Jag vill förmedla att it är för alla. Många tänker inte på vilka otroliga möjligheter som öppnar sig genom it-utbildningarna. Jag vill att it ska vara något självklart och inte så främmande som det ter sig för många idag. It finns i alla branscher - allt från lastbilar till smink.

  Har du några tips till andra unga it-studerande idag?
  Nätverka och nätverka brett! Bara för att man läser en viss utbildning eller inriktning behöver man inte bara verka inom ramarna för det. Genom de nätverk jag engagerar mig i träffar jag studenter och unga yrkesverksamma från flera olika branscher, vilket är oerhört viktigt och nyttigt för att jag ska få insikt utöver min egen bransch och utbildning. Och lika viktigt är att ha roligt - om du har kul  på jobbet eller i skolan kommer 50 procent gratis.

  IT24, NyTeknik , Computer Sweden och SvD har skrivit.

 • Martin Tivéus utsedd till årets unga chef

  Martin TivéusI går, vid årets Kompetensgala på Grand Hôtel i Stockholm, utsågs Martin Tivéus (sverigechef för Microsofts konsumentmarknad) till årets unga chef.

  Detta pris ges varje år till en ung chef som i sitt ledarskap på ett alldeles särskilt sätt inspirerat sina medarbetare till nytänkande, utveckling och ansvar för eget lärande. Att valet föll på Martin motiverades med att han är en kommunikativ chef som inspirerar sina medarbetare till förnyelse, att han visat på goda resultat efter ett större förändringsarbete samt uppnått goda affärsresultat på kort tid.

  Läs mer på Chef.se.

  Computer Sweden har skrivit. 

 • Växjö Kommun tidigt ute med Lync

  Växjö Kommun blev bland de första i Sverige med att driftsätta Microsoft Lync 2010. Lösningen levererades av TDC Sverige.

  Microsoft Lync 2010 är nästa generations kommunikationsverktyg som kopplar ihop människor via chatt, ljud- och videokonferens. Programvarulösningen kan ersätta den traditionella telefonväxeln och ansluter människor var som helst och när som helst med en knapptryckning från pc:n eller mobilen.

  Läs mer i pressmeddelandet från TDC.

  Ladda ner en gratis testversion av Lync Server 2010.

  Telekom Idag har skrivit.

 • Den 14 mars lanseras en ny webbupplevelse: Internet Explorer 9

  Den 14 mars blir  Windows Internet Explorer 9 RTM (Ready-To-Web) tillgänglig för nedladdning. Användare världen över får då möjligheten att surfa på en skönare, snyggare och säkrare webb. Över 36 miljoner nedladdningar har gjorts av Beta och RC (Release candidate) versionerna. Vi är tacksamma att så många användare bidragit med förslag och feedback på förbättringar. Tillsammans med er kan vi nu presentera en ny internetupplevelse.

   

  Läs vad vi skriver om lanseringen i vårt globala Pressrum samt på bloggarna Windows Team Blog och IE Blog.

  Ladda ned den senaste versionen (RC) av Internet Explorer 9

  Läs vad PC för alla, TechWorld och TKJ skriver.    

 • Kinect slår världsrekord i försäljning

  Nyligen meddelade vi att Kinect nu sålts i över 10 miljoner exemplar och därmed kvalar in som världens snabbast säljande elektronikprodukt för konsumenter enligt Guinness Rekordbok, räknat på försäljningen under de första 60 dagarna efter lanseringen.

  Läs mer i vårt globala pressmeddelande och på MVH-bloggen,

  Bland svenska medier har Computer Sweden, M3, Prylzonen, TechNytt, Eurogamer och Gamereactor skrivit.

  Internationellt har bland annat Mashable och SeattlePI skrivit.

 • Internet Explorer 9 ger dig en snabbare, snyggare och skönare webb

  Nu lanserar vi Internet Explorer 9 (IE9). Igår kväll blev den finala versionen av IE9 äntligen tillgänglig för nedladdning. Sedan betalansering har över 36 miljoner nedladdningar gjorts och människor världen över har hjälpt oss förbättra vår nya webbläsare.

  Bakom skalet på IE9 finns flera nyheter som gör surfandet snabbare för dig. Bland annat hårdvaruacceleration, som innebär att webbläsaren utnyttjar datorns kapacitet. Det gör att hemsidor laddas snabbare, filmer och musik spelas upp utan att behöva buffra längre tid eller hänga sig. En annan funktion är att IE9 har stöd för HTML 5 som är den senaste tekniken inom webbutveckling.

  IE9 är den säkraste webbläsaren på marknaden tack vare inbyggda funktioner som skyddar din dator från virus och även din personliga integritet när du surfar. En nyhet är ett spårningsskydd som innebär att du förhindrar att du lämnar personlig information om dina surfvanor till annonsörer.

  Med Windows 7 blir ditt surfande än mer effektivt med den så kallade pinningfunktionen. Det innebär att du kan fästa sajter som du besöker ofta, t.ex. Facebook i aktivitetsfältet längst ner på ditt skrivbord. Varje gång du ska besöka sajten kan du gå direkt till den genom ikonen i aktivitetsfältet, istället för att först starta upp webbläsaren och skriva in adressen. Dessutom syns det direkt när något uppdateras på Facebooksidan med en rödmarkering på ikonen.

   Besök vår konsumentblogg och läs mer om nyheterna i IE9.

  Se webcasten och läs mer om lanseringen av IE9 i vårt globala Pressrum och missa inte vad våra globala IE bloggar Windows Team Blog och IE Blog skriver.

  Ladda ned den senaste versionen av Internet Explorer 9

  Besök vår konsmentblogg och få fler tips varför du ska välja IE9.

  Läs vad Mashable, PC WorldTechWorld, PC för alla och TKJ skriver.

 • Hallå där, Tommy Flink!

  Tommy Flink sticker idag ut hakan på sidan tre i Computer Sweden där han i en annons tar fajten med VMware. Vi möter Tommy efter ett tufft träningspass och ställer några frågor.

  Hej Tommy! I dagens Computer Sweden syns du i en kaxig annons. Vad är tanken?
  Brevet är en del i PR- och marknadskampanjen Hyper Victory där vi sticker ut hakan lite och utmanar VMware genom att uppmana deras kunder att stanna upp och titta på alternativen istället för att slentrianmässigt förnya sina 3-årsavtal.

  Hur ska du ta fajten?
  VMware lyckades väldigt väl med att positionera sig i den första vågen av virtualisering på företagen och det är kanske naivt att tro att vi kommer att knocka dem, däremot räknar vi med att ta dem på poäng och då krävs det att vi är starka och uthålliga vilka ju är två bra Microsoft-egenskaper. Rent erbjudandemässigt kommer vi inte att gå head-to-head med VMware utan vi hoppas kunna visa kunderna att vårt erbjudande är både bättre och mer kostnadseffektivt.

  Varför är Microsofts erbjudande bättre?
  Vi vill uppmana kunderna att inte bara stirra sig blinda på själva virtualiseringen utan att ta ett större helhetsgrepp kring sin miljö. Vi har ett betydligt omfattande erbjudande både vad det gäller lösningar för att bygga private- och partner cloud med Hyper-V, System Center och våra Toolkits, och vi har ett tydligt försprång kring vi integrerar de olika molnen med enhetligt plattformstänk, managering av applikationer och identitetshanteringen. Inom dessa discipliner har vi tränat länge och där är vi idag unika på marknaden.

  Hur har responsen varit så här långt?
  Överväldigande positiv måste jag säga, jag har fått en del telefonsamtal, ökad trafik till min blogg, en hel del mail samt en och annan ryggdunk. Det är riktigt bra signaler på att vi når ut och att budskapet går hem.

  Hur tränar du för det här?
  Jag tränar både mentalt genom att läsa på www.microsoft.com/vmwarecompare samt fysisk med hårda fyspass på Actic med personlig tränare och intervallträning, följ gärna med på http://tommyflink.wordpress.com.

  Tror du att någon från VMware skulle våga gå några ronder mot dig?
  Jag är egentligen ganska snäll men ringen står redo på Akalla Boxningsklubb och sticker man ut hakan får man vara beredd på att få en snyting tillbaka. Slår man ur underläge och vill man vinna så måste man våga också

  Läs mer om virtualisering på Tommys blogg och följ honom på Twitter

   

 • Hallå där, Anna Ström

  Nu har vi lanserat Windows Internet Explorer 9 (IE9) och vi träffade Anna Ström (svensk affärsområdeschef för Internet Explorer och Windows på konsumentsidan) för att ställa några frågor och be henne berätta om sina egna favoriter.

  Hur känns det så här mitt i lansringsyran?
  Det känns jättebra! Att ha fått vara med från starten när vi släppte betaversionen i september till idag när webbläsaren är helt färdig har varit en rolig och lärorik upplevelse. Alla kommentarer och synpunkter vi fick på betan, från tusentals användare och utvecklare, har hjälpt oss att förbättra IE9 till den snabba, säkra och snygga webbläsare som lanserats idag.

  En skönare webb, vad betyder det för dig?
  När vi har frågat våra användare är en sak väldigt tydlig; få av dem bryr sig om webbläsaren - men alla bryr sig om webben. För mig betyder en skönare webb att det är innehållet och sajterna som är i fokus, inte webbläsaren. Jag vill snabbt och enkelt komma till mina favoritsajter, sidor ska laddas snabbt och jag vill uppleva en mer dynamisk och rörlig webb.

  Flera av nyheterna gör den upplevelsen möjlig, bland annat genom att IE9 bättre kan utnyttja kraften i datorn (det kallas hårdvaruacceleration).

  Om du vill se lite olika exempel på webbsidor som utnyttjar de nya funktionerna i IE9 kan jag varmt rekommendera ett besök på Beauty of the Web. Några svenska webbsajter som har varit tidigt ute med att utnyttja nya funktionerna med Internet Explorer 9 är SF Bio, Finest, Prisjakt, Reseguiden, Bilddagboken och SBS Radio/Mix Megapol.

  Vilken är din favoritfunktion?
  En nyhet som jag personligen uppskattar lite extra, är att jag enkelt kan fästa genvägar till sajter som jag besöker ofta - som till exempel Facebook - i aktivitetsfältet längst ner på mitt skrivbord (vi kallar detta fasta webbplatsgenvägar eller pinning).

  Varför är IE9 en så viktig lansering?
  Antalet webbläsare att välja på ökar och vårt mål har varit att skapa den bästa surfupplevelsen för våra Windowsanvändare. Det finns en anledning till att webbläsaren heter Windows Internet Explorer 9, användare förväntar sig helt enkelt att kunna göra alltmer på nätet - och vill vara säkra när de gör det. Dessa förväntningar kan vi leva upp till med nya Internet Explorer 9.

  Vad tycker de som redan testat?
  Vi har fått mycket positiv återkoppling kring hur snabb webbläsaren är. Annat som uppskattas är det rena gränssnittet och att man kan fästa sina favoritsajter. Säkerhet är också viktigt och Internet Explorer 9 är den säkraste webbläsaren på marknaden tack vare inbyggda funktioner som bland annat minskar risken för mot nätfiske och skyddar din personliga integritet när du surfar.

  På utvecklarsidan uppskattar man även mycket att Internet Explorer 9 nu även stödjer HTML5. IE9 är också den enda webbläsaren som är direkt anpassad för att fungera hos företag och organisationer tack vare att den enkelt går att anpassa, rulla ut och underhålla i en övervakad pc-miljö.

  Några fler tips på vägen?
  Till sist är min förhoppning är att alla som kör en dator med Windows 7 eller Vista tar chansen att ladda ner IE9 och testa själva och hitta sina favoritfunktioner!

  Läs mer om lanseringen av Internet Explorer 9 här.

 • 2011 års innovativa lärare utsedda

  I år belönas tre lärarteam för CSI-inspirerad undervisning, it-mentorer respektive undervisning baserad på samarbete via datorer redan i första klass. Priset Innovativa Lärare, som i år delas ut för åttonde året i rad, är en gemensam satsning mellan Microsoft och Lärarnas Riksförbund. Syftet är att lyfta fram lärare och lärarstudenter som verkligen utmärkt sig med nya metoder och framgångsrik undervisning.

  Årets vinnare är Roger Lister och Kara Barker-Åström på Viktor Rydberg Gymnasium i Stockholm (som använder kriminalteknik i klassrummet), Bettina Drake på Spyken Gymnasium i Lund (för initiativen it-stödjare & frukostklubb) samt Carina Ehn på Björknässkolan i Nacka (där OneNote blivit ett naturligt hjälpmedel för lärare och elever).


  Bo Jansson
  (Lärarnas Riksförbund), Kara Barker-Åström och Roger Lister (Viktor Rydberg Gymnasium), Carina Ehn (Björknässkolan), Bettina Drake (Spyken Gymnasium) och Marie Ygge (Microsoft).

  Här finns motiveringarna till årets vinnare och kontaktuppgifter till dem. Den 22-24 mars reser de till Moskva för att representera Sverige vid utnämningen av Europas mest innovativa lärare - vi önskar dem givetvis stort lycka till!

  Mer information finns också i pressmeddelandet från Lärarnas Riksförbund.

 • Billigare och mer flexibel licenshantering för skolor

  Nu blir det möjligt för alla skolor och institutioner för högre utbildning att prenumerera på sina licenser. Skolan kan välja att licensiera alla sina datorer för Windows 7 och Office baserat på antalet heltidsanställda, även för gemensamma datorer i till exempel datorsalar, istället för på antalet datorer som tidigare.

  Dessutom kan skolorna välja att köpa tilläggsprodukter i valfri kvantitet som samlas på samma licensavtal. Sammantaget ger det en tydligare översikt av licenserna, minskad administration och för de flesta skolor även sänkta licenskostnader.

  Läs mer om våra licenser för skolor och institutioner för högre utbildning här.