March, 2011

 • Microsoft är Sveriges bästa arbetsplats

  Great Place to WorkI kväll fick Per Adolfsson, vd för Microsoft Sverige, ta emot utmärkelsen Sveriges bästa arbetsplats i kategorin för stora organisationer. Priset delas ut av Great Place to Work, för nionde året i rad, och baseras på en medarbetarundersökning och en analys av företagskulturen - där medarbetarnas åsikter väger tyngst.

  Förra året utsågs Microsoft till Europas bästa arbetsplats efter topplaceringar i 15 länder i Great Place to Works undersökning. Microsoft i Sverige placerade sig då på en tredjeplats (efter Accenture och American Express) bland stora organisationer - över 250 anställda - och år 2009 tog Microsoft hem andraplatsen i samma kategori.

  Vi är särskilt stolta över att våra goda resultat från förra årets medarbetarundersökning nu stärks ytterligare. Det är ett tydligt resultat av vårt arbete för att alla våra medarbetare ska känna stolthet och engagemang i sitt arbete.

  Läs mer i pressmeddelandet från Great Place to Work. Läs också artiklarna hos Svenska Dagbladet, E24 och Ny teknik.

 • #td2011 Studenter visade upp sina robotar på TechDays

  Idag äger den årliga robottävlingen  mellan de tre Örebrogymnasierna Tullängsskolan, John Bauergymnasiet och IT-gymnasiet rum på TechDays. Under morgonen visade IT-gymnasiet upp sina robotar i två moment för morgonpigga besökare i Conventums entré inför dagens tävling. Vi var på plats och pratade med Alexander Wilhelmsson (Marknadskoordinator IT-gymnasiet) och Sebastian Sandqvist.

  Vi kommer att uppdatera med vinnarna under dagen.

  *Uppdaterat*

  IT-gymnasiet tog storslam och vann de tre momenten: "Linetracking", "Maze" och "Uphill". Tullängsskolan belönades med priset "Best in Show".

 • #td2011 Missa inte årets robottävling

  RobotMatch på TechDays 2011Idag äger RobotMatch2011 rum - den årliga drabbningen mellan de tre Örebrogymnasierna Tullängsskolan, John Bauergymnasiet och IT-gymnasiet. Tre lag från varje skola har inom skolans kursplan byggt robotar som utmanas i grenarna Linetracking, Uphill och Maze.

  Tävlingen drar igång kl 10.30 i Stadsbiblioteket och håller på fram till kl 15.00. Befinner du dig inte i Örebro går tävlingen också att följa på webben.

  Följ allt som händer på TechDays i Örebro via vår portalsida här på Nyhetsbloggen.

 • #td2011 Vinnarna i Microsoft Awards 2011

  Det är med stolthet vi nu presenterar de fem vinnande bidragen i Microsoft Awards 2011 - uppdelade i kategorierna Cloud, Web, Client, Phone och Student. Totalt har 71 kompletta bidrag bedömts, varav 15 bidrag nominerades till den stora prisutdelningen som gick av stapeln i kväll vid TechDays i Örebro.

  CapesandÅrets Web Award går till Capesand med sin webblösning Nya Steg!, baserad på WindowsAzure, som med ett modernt gränssnitt hjälper sina besökare att motiveras till bättre hälsa. 

  ChrunchfishVinnare i kategorin Phone Award är CrunchFish för Hearway, en kreativ applikation för Windows Phone 7 som ger tips och guidar den mobila användaren utifrån var han eller hon befinner - oavsett om det är på semestern eller i hemstaden.

  SoftronicI Cloud Award vinner Softronic med OffentligaData.se, en innovativ plattform som bygger på öppna standarder där privatpersoner eller organisationer kan komma åt information från våra myndigheter enklare och snabbare.  

  TouchtechÅrets Client Award går till Touchtech för sin smarta Tourist GuideMicrosoft Surface 2.0, en spännande upplevelse för turister som vill hitta i en ny stad - och multitouchteknik som gör användandet av applikationen till en resa i sig själv.

  Team AvenadeOch sist men inte minst, i kategorin Student Award vinner Team Avanade och Uppsala Universitet med it-lösningen Life Map, som bidrar till att göra världen lite bättre och lite rättvisare. Allt presenterat i en välproducerad och pedagogisk förpackning och byggt på de senaste utvecklingsverktygen från Microsoft.
   
  Juryn som valde ut vinnarna bestod av Tobias Zimmergren (MVP, TOZIT AB), Marcus Murray MVP, Truesec AB), Cecilia Wiren (MEET, Addskills AB), Valentino Berti (IAMCP) och Johan Lindfors (InfoZone AB).

  Läs mer om Microsoft Awards och alla nominerade bidrag här samt i vår tidigare postning här på Nyhetsbloggen. Fler bilder finns här.

 • #td2011 Jimmy Engström är Årets Geek

  Jimmy EngströmIkväll på TechDays fick Jimmy Engström den prestigefyllda utmärkelsen Årets Geek.

  Jimmy, som givetvis både twittrar och bloggar, nominerades av sin fru Jessica bland annat för att han på sin bröllopsdag twittrade "Celebrating anniversary 17/1, yep that is the serial number of Enterprise, no it is not a coincidence #geekmarriage". Både Jessica och Jimmy är för övrigt sanna Star Trek fans - vilket också var vad som sammanförde dem från början.

  När de sedan var på bröllopsresa i Las Vegas spenderades två dagar på Star Trek The Experience och till och med ringarna har Stardate (ett kalendersystem som introducerats i Star Trek) ingraverat. Bröllopsfotona finns inte i ett vanligt album utan på en Silverlight-webbplats med Deep Zoom och lasersvärdet hänger givetvis på hedersplatsen i vardagsrummet.

  Jimmy jobbar som programmerare, en syssla han gärna fortsätter med även på fritiden (även om arbetsveckan ibland kan uppgå till långt över 40 timmar). Han har bland annat skrivit en simulator för den gamla 80-talsdatorn ZX Spectrum (för att kunna spela de gamla spelen)  i Microsoft XNA, först till Xbox 360 och sedan även anpassat den för Windows Phone 7. Och, sin senaste skapelse Stockholm Travel, en SL-applikation för Windows Phone 7, är han extra stolt över.

  Efter att ha kommit över några gamla skärmar håller han på att bygga ett specialdesignat pekbord, inspirerat av Microsoft Surface, till vardagsrummet. Han har även utvecklat en egen programvara  (baserad på Microsoft-teknik) för att bland annat styra hemmets lampor, värmeelement och projektorduk via Silverlight eller röststyrning.

  Se prisutdelningen här:


  Grattis Jimmy, hur känns det?
  Tack så mycket, det känns fantastiskt och jätteroligt!

  Vad gör dig till en riktig geek?
  Jag har ett väldigt stort teknikintresse, är extremt nyfiken av mig och vill alltid lära mig mer och ta reda på hur jag på bästa sätt kan nyttja den allra senaste tekniken. Tekniken idag är fantastisk!

  Hur ska du fira segern?

  Jag ska se till att verkligen njuta av resten av TechDays, vi uppskattar verkligen att  få vara med här - både jag och Jessica.

  Jessica, hur känns det att vara gift med årets geek?
  Man måste nog vara lite av en geek själv, eller i alla fall en halvnörd. Det enda sättet jag kunde få honom att tapetsera om hemma var till exempel att samtidigt lova att vi möblerade om för att få plats för en Kinect.

  Kort sagt, Jimmy är verkligen en sann geek i ordets alla bemärkelser och väl värdig förstapriset i årets TechDays Geek Awards. Fler bilder finns här.

 • #td2011 Thomas Floberg om pekdatorer med Windows 7

  Det händer otroligt mycket kring pekdatorer just nu. Vi var tidigt ute och rapporterade om detta från CES (Consumer Electronics Show) tidigare i år. Nu har det gått några månader och flera tillverkare har lanserat eller ligger i startgroparna för att lansera pekdatorer med Windows 7 på den svenska marknaden. Vi passade därför på att ta ett snack med Thomas Floberg, affärsområdeschef för Windows på Microsoft i Sverige på TechDays 2011 i Örebro.

  Se en kort version av intervjun här:

  Eller se hela den fem och halvminut långa intervjun här där han demonstrerar Asus eeeSlate EP121 och Fujitsu Stylistic Q550.

 • #td2011 Windows Intune lanseras i Sverige

  Möt Michael Bohlin (produktmarknadschef för Windows) i vimlet på TechDays i Örebro som berättar mer om Windows Intune, vår senaste molntjänst som idag lanseras för den svenska marknaden.  Läs mer i våra tidigare inlägg om Windows Intune här på Nyhetsbloggen, Windows Intune i trim för molnet och Windows Intune lanseras den 23 mars.

  Följ allt som händer på TechDays i Örebro via vår portalsida här på Nyhetsbloggen.

 • #td2011 Svensk innovativ mjukvara

  På plats på TechDays i Örebro visar sex företag i vårt BizSpark-program, som stöttar nystartade företag, upp sina produkter baserade på Microsoft-lösningar. Genom BizSpark vill vi erbjuda svenska utvecklingsföretag kunskap och verktyg som dels underlättar deras vardag men som också driver deras ekonomiska tillväxt. På TechDays visar CrunchFish, Touchtech, Sagastream, Veridict, Doctor Entertainment och Bubulcus upp sina lösningar.

  Filmen nedan visar exempel på en av Touchtechs lösningar för Surface 2.0 - svensk innovation i världsklass.

  Läs mer om Surface hos Nerikes Allehanda.

 • #td2011 Välkommen till Örebro och TechDays 2011

  Nu är det äntligen dags. Den tredje upplagan av TechDays startar i morgon. I skrivande stund arbetar mina kollegor med de sista detaljerna innan vi slår upp dörrarna tidigt i morgon tisdag. Nästan 1800 personer kommer vara på plats för att under två dagar lyssna till spännande sessioner, inspireras och knyta nya kontakter i ett soligt Örebro.

  Liselotte Isacsson, som återigen står bakom konferensen, skickar en speciell hälsning:  Följ allt som händer på TechDays i Örebro via vår portalsida här på Nyhetsbloggen.

 • #td2011 Microsoft TechDays samlar it-Sverige i Örebro

  Nu är det äntligen dags. Microsoft TechDays samlar it-Sverige i Örebro. På tisdag kommer 1700 personer till Örebro för att delta vid ett fullsatt TechDays 2011, när tredje upplagan av Sveriges största teknik/it-konferens återvänder till Conventum.

  Ett spännande program väntar och våra gäster kan välja på elva parallella spår och över 90 sessioner. Årets keynote hålls av Tim O'Brien och välkända namn som Don Syme, Brian Komar, Dominick Baier och Mitch Lacey finns också på plats.

  Även vi finns på plats i Örebro och kommer att rapportera om det senaste direkt via vår portalsida här på Nyhetsbloggen. Vi bjuder på intervjuer och rapportering av alla viktiga händelser från evenemanget. Följ oss på Twitter och #td2011 för att inte missa något.

  Du har väl laddat ned applikationen Eventboard som finns tillgänglig för Windows Phone 7, iPhone och Android från respektive Marketplace.

  Välkommen till TechDays!