January, 2011

 • Framgångar med Kinect, Windows 7 och Office 2010 gav rekordresultat

  Igår rapporterade Microsoft återigen en mycket stark kvartalsrapport. Omsättningen för det första kvartalet av det brutna räkenskapsåret landade på 19,95 miljarder dollar, en ökning med 5 % jämfört med samma period förra året, och nettovinsten landade på 6,63 miljarder dollar - eller 77 cent per aktie. Resultatet för samma period under föregående verksamhetsår inkluderade dock även intäkterna från de förbeställningar som skedde av Windows 7 innan lanseringen i oktober 2009, justeras resultatet så att man bortser från dessa så levererades en omsättningstillväxt på 15 % räknat på omsättningen, och 28% räknat på nettovinst per aktie.

  Framförallt är det framgångarna med Kinect och Xbox 360 samt en fortsatt hög efterfrågan på Office 2010 och Windows 7 som drivit upp resultatet. 8 miljoner exemplar av Kinect såldes under de 60 första dagarna efter lanseringen i november 2010 och Office 2010 är historiskt sett den snabbast säljande versionen av Office, med 50 % högre licensförsäljning jämfört med Office 2007 under motsvarande period efter lansering.

  Läs mer i vårt globala pressmeddelande, ta del av hela rapporten eller se webbsändningen där resultatet diskuterades. 

  Här i Sverige har SvD, IDG, Computer Sweden, E24, Dagens Industri, Realtid, Euroinvestor, MacWorld och Corren.se skrivit om resultatet.

 • Dynamics ett bra val även för större företag

  Hallå där Johan Letzén, produktmarknadschef för Microsoft Dynamics ERP. Computer Sweden skrev nyligen en artikel om hur vi jobbar med it internt här på Microsoft. Där framkom bland annat att Microsoft fortfarande kör SAP som global ERP-lösning och Computer Sweden frågar sig varför inte Microsofts egna affärssystem Dynamics duger för internt bruk? Vi mötte Johan Letzén från Microsoft Business Solutions i Sverige för att be honom svara på några frågor.

  Hur är det egentligen, fungerar Microsoft Dynamics även för större företag eller är det bara för små- och medelstora?
  Våra produkter passar små och medelstora företag och används ofta på stora företags olika enskilda divisioner. De flesta stora företag har inte ett utan flera system för olika områden och ändamål. Tittar man på en systemkarta för ett stort företag är denna ofta mycket komplex.

  Computer Sweden skriver ju att Microsoft själv inte kan släppa SAP och köra sina egna Dynamics-system. Varför är det så?
  Det stämmer kanske idag men tar vi ett närliggande exempel så har Microsoft kört Siebel som CRM-system under många år. Nu fasas Siebel ut och ersätts av Microsoft Dynamics CRM. Även på ERP-sidan använder vi våra egna system för flera olika scenarion. I detta fall Microsoft Dynamics AX som används tillsammans med SAP som ligger i botten. Microsoft IT satsar med andra ord hårt på Dynamics framöver.             

  Kan du berätta om vilka Dynamics-system som används internt på Microsoft idag?
  Microsoft har ett flertal interna Microsoft Dynamics AX och Microsoft Dynamics CRM-lösningar.

  Vad händer med Dynamics framöver avseende funktionalitet och skalbarhet för riktigt stora företag?
  Jag kommer precis från en konferens som handlade om nästa version av en av våra produkter, Microsoft Dynamics AX 2012, som var mycket spännande. Vi höjer där ribban rejält både vad gällande prestanda och funktionalitet som större företag efterfrågar.

  Finns de några riktig stora företag som kör Dynamics i Sverige idag?
  Vi har flera stora kunder som till exempel Gunnebo, Lindab, BE Group, PEAB, Swedish Match, OKQ8 och Apoteket.

  Vart ska man gå om man vill ha mer information om det här?
  Mer information finns på vår svenska produktwebbplats eller Dynamics globala produktwebbplats. Dessutom finns ett globalt virtuellt pressrum med mer information om Dynamics.

 • 13 studentambassadörer från 7 olika universitet

  Microsoft och HP påbörjade i höstas sin jakt på studenter som ville bli studentambassadörer, Student Brand Managers. Denna vecka var 13 utvalda studenter, från 7 högskolor från norr till söder, på plats i Stockholm för en utbildning i två dagar.  Studentambassadörerna blir representanter för Microsoft och HP på sitt universitet eller sin högskola och kommer bland annat att driva lokala studentevenemang. Som studentambassadör får man en speciell inblick i hur det är att jobba på Microsoft eller HP vilket också innebär en möjlighet att bygga upp nätverk som kan komma till nytta när de sedan ska ut i arbetslivet.

  Studenter är viktiga för oss på Microsoft, dels som potentiell arbetsplats och dels för att vi vill veta hur studenter använder våra produkter idag  samt hur de vill att framtidens teknik ska fungera. Våra studentambassadörer kommer från Stockholms universitet, Kungliga Tekniska Högskolan, Umeå universitet, Linköpings universitet, Lunds universitet, Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola

  Metro Teknik, HP och Teknikfreak har skrivit.

 • Andra kvartalet presenteras på torsdag

  På torsdag den 27 januari presenterar vi resultatet för det andra kvartalet av vårt brutna räkenskapsår. En utförlig rapport publiceras på vår globala webbplats klockan 23:30 (svensk tid) och strax efteråt sänder vi videokonferensen där resultatet diskuteras. Rapporten kan även laddas ner från vårt globala virtuella Pressrum efter konferensen.

  Läs om resultatet för årets första kvartal här.

 • Microsoft och HP levererar moln på burk till Sveriges företag

  Microsoft och HP fördjupar sitt samarbete inom infrastruktur och beslutstöd med att erbjuda ett antal nyckelfärdiga system. HP står för hårdvara och tjänster, Microsoft står för mjukvaran. Det kommer att finns ett antal olika versioner med SQL Server för datalager upp till 500 TB samt en version för komplett beslutstöd som även innehåller SharePoint.

  Läs hela pressmeddelandet och vad samarbetet betyder. Computer Sweden har skrivit "Färdigkonfigurerade dunderburkar för 14 miljoner".

  Frågor? Kontakta vår produktchef Marcus Gullberg

   

 • Enklare tillgång till offentlig data med Azure  Med webbplatsen och tjänsten OffentligaData.se har Microsofts partnerföretag Modul1 skapat en plattform där myndigheter och kommuner enkelt kan lägga ut information för att offentliggöra publik data av olika slag. Samma information kan sedan användas av utvecklare och entreprenörer för att införliva informationen i olika applikationer och lösningar. Hela projektet har varit möjligt tack vare Microsofts molnplattform Windows Azure.

  En applikation som visar brottsstatistiken där du befinner dig, eller en tjänst som överskådligt visar personfördelningen i Sveriges Riksdag. Det är några av tjänsterna som är möjliga att skapa med Offentliga Data som källa. Webbsidan OffentligaData.se har sin grund i att PSI-lagen tillkom sommaren 2010. Lagen har som syfte att underlätta för privatpersoner och företag att få tillgång till publik information hos myndigheter och kommuner.

  En viktig aspekt för nya spelare som vill skapa en affärsverksamhet kring informationen som släppts fri, är att det finns möjligheter att ta betalt på ett enkelt sätt. Modul1 tittade på olika lösningar för att hitta alla relevanta beståndsdelar kring offentliggörande, plattform och betalning. Microsofts Azure-plattform löste samtliga av dessa delar. Myndigheterna får nu möjligheten att på ett mycket kostnadseffektivt sätt flytta ut den information som ska vara tillgänglig till allmänheten och därmed kan de fokusera tid och resurser på kvaliteten i informationen istället.

   

 • Nya traineer på Microsoft

  Vi är både glada och stolta över att välkomna Johanna Fridolfsson, Anne-Marie Liljekvist, Atefeh Sebdani och Erik Werner - som efter en tuff gallring börjar som nya traineer på Microsoft nu i januari.

  Johanna FridolfssonJohanna Fridolfsson kliver snart in som Compete Champion med fokus på virtualisering och förinstallerad programvara. Johanna har med sig en civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi från Lunds Tekniska Högskola med inriktning mot systemteknik, affär och innovation. Hon har även arbetat i 1,5 år som applikationskonsult för Unit4 Agresso AB och är fascinerad av att se möjligheterna - vad it kan göra för människor - och hur man kan skapa det allra bästa som gör kunderna nöjda. Johanna har tidigare även bott några månader i Vietnam och har pluggat marknadsföring och innovation i Holland.

  Anne-Marie LiljekvistAnne-Marie Liljekvist, som även fick den prestigefyllda utmärkelsen årets it-tjej 2010, blir Technical Solution Professional på vår storkundsavdelning med SharePoint som sitt specialområde. Anne-Marie är utbildad civilingenjör vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg med stor passion för kombinationen av it, psykologi och teknik samt gillar att förändra och förnya i vardagen. Hon har även lett en egen kurs på Chalmers (där hon också var aktiv i it-sektionens styrelse), var tidigare involverad i nätverket Datatjejer, har läst psykologi vid Hawaii Pacific University och gjorde nyligen klart sitt ex-jobb i Frankrike.

  Atefeh SebdaniAtefeh Sebdani jobbar som Partner Technical Advisor där hon som tekniskt säljstöd kommer att ha en nära relation med framförallt partner men även med kunder inom kategorin små- och medelstora företag. Hennes viktigaste fokusområden är produktivitet och molnet. Atefeh har läst designingenjörsprogrammet på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg samt genomfört ett års språkstudier i Frankrike. Som designingenjör utgör hon den viktiga länken mellan konstruktören och formgivaren - av till exempel en ny applikation eller bilmodell.

  Erik WernerErik Werner tar sig an rollen som Technical Account Manager i vår svenska konsultorganisation, där han kommer att koordinera avtalen gentemot våra kunder inom den privata sektorn. Erik har bland annat med sig en examen i industriell ekonomi från Linköpings Universitet med fördjupning inom datateknik, logistik och inköp. Även Erik har studerat ett år i Frankrike och har även tillbringat fyra månader i Schweiz samt genomfört sitt ex-jobb för Ericsson i Kina.

  Läs gärna mer om vilka karriärmöjligheter som finns på Microsoft

 • Microsoft CRM nu som molntjänst

  En av Microsofts stora molnlanseringar under året äger rum idag då Steve Ballmer och Kirill Tatarinov presenterar Microsoft Dynamics CRM Online tillsammans med kunder och partner på ett lanseringsevenemang i Redmond. Microsoft Dynamics CRM Online är molnversionen av Dynamics CRM 2011 som lanseras den 28 februari. Med Microsoft CRM som verktyg kan företag bland annat optimera sin försäljning, förbättra kundtjänsten och effektivisera affärsprocesserna. Möjligheten till CRM i molnet gör att företag även slipper drift och tunga investeringar. 

  CRM Online kommer i ett bekant användargränssnitt, som liknar Microsoft Office, och kan nås via Outlook och webben och har dessutom stöd för mobila enheter. Priset kommer att vara 288 kronor per användare och månad fram till den 30 juni, och därefter 373 kronor per användare och månad. Det finns dessutom en 30-dagars kostnadsfri utvärderingsversion tillgänglig. 

  Välkommen att följa den virtuella lanseringen av CRM Online den 20 januari klockan 18:00 där det bland annat visas en inspelad version av Steve Ballmers presentation, produktdemonstrationer och kundreferenser. Läs mer på Microsofts virtuella pressrum samt vår nya CRM-webb. IT24, Metro Teknik, Verkstadsforum och Computer Sweden har skrivit.

 • Har du vad som krävs för att vinna Geek Award 2011?

  Geek Award är en hyllning till alla som vågar vara både vanliga och annorlunda. Kanske bygger du datorer, knackar kod eller älskar WoW. Teknik fascinerar och inspirerar. Frågan är om du har vad som krävs för att vinna Geek Award 2011? Eller känner någon som förtjänar titeln?

  Efter fjolårets succé arrangerar vi återigen Geek Award i samband med TechDays i Örebro. Tävlingen öppnar idag och du kan nominera både dig själv och någon du känner. Precis som i fjol är det är väldigt enkelt att delta. Allt som krävs är en motivering för varför du eller en vän borde vinna.

  En kunnig jury utser vinnaren som presenteras på plats i Örebro den 29 mars 2011 under TechDays.

  Gör vårt Geekquiz medan du funderar över din motivering. Och gör sedan din anmälan här.

  Läs mer om TechDays och vad som händer i Örebro. Följ diskussionen på Twitter (använd gärna #td2011) och Facebook.

  Besök vår MVH-blogg.

   

 • Office 365 i molnet för svenska studenter

  Microsoft Office 365 är en molntjänst som kopplar ihop Office, SharePoint Online, Exchange Online och Lync Online och som uppdateras dygnets alla timmar, årets alla dagar. Office 365 kommer att lanseras under år 2011, men redan i slutet av förra året presenterades hur Office 365 kommer att öppna möjligheter för små och stora företag.

  En första presentation av Office 365 for education gjordes vid BETT, en av världens största utbildningsmässor som pågår just nu i London. Office 365 for education är efterföljaren till Live@edu som idag används av 15 miljoner studenter världen över och som möjliggör kommunikation och samarbete oavsett tid, plats, plattform och enhet.

  Office 365 for education kommer att ha samma innehåll som Office 365 for enterprises, dvs Exchange Online, SharePoint Online, Lync Online, Office Web Apps och Office Professional Plus. Dessutom ingår olika formulär och en prissättning som anpassats efter studenters behov.