May, 2010

 • Nästa generation Hotmail snart här

  Microsoft är i full färd med att uppgradera våra Windows Live-tjänster och igår kväll förhandsvisades nya Hotmail. Några av nyheterna är städhjälp för inkorgen samt integration med Facebook och andra sociala nätverk.


  Nästa generations Hotmail - Sveriges största webbmejl med 4,5 miljoner aktiva användare - erbjuder även nya verktyg för att skicka stora filer samt möjligheter att läsa och redigera Microsoft Office-dokument direkt i webbläsaren. Användaren sparar också tid då man nu kan göra mycket mer direkt i sin inbox, ett exempel på detta är att bilder och filmer från YouTube och Flickr visas direkt i mejlet.  

  Läs mer på vår svenska konsumentblogg, mvh-bloggen, och i vårt globala pressrum

  IDG skriver Microsoft utmanar Gmail med nyslipad Hotmail och Hotmail utrustas med Office-funktioner.

 • Ännu en högskola väljer Microsoft

  24 000 studenter på Malmö högskola får ny e-post när högskolan byter e-posttjänst till Live @ edu från Microsoft. Varje student får nu professionell e-post med 10 GB inbox och dessutom 25 GB lagringsutrymme på nätet. Trots att plattformen är gratis är tjänsten helt reklamfri.

  I maj ska allt vara klart, då kommer alla högskolans studenter att ha flyttats över till plattformen för Live @ edu, enligt Åke Jansson, IT chef Malmö högskola. 

  Läs gärna även tidigare inlägg om Stockholms stad och Chalmers, som också uppgraderat till Live @ edu.

  IDG har skrivit.

 • Dynamics NAV 2009 anpassas för molnet

  Idag presenteras Microsoft Dynamics NAV 2009 R2, som bygger vidare på  vår molnvisionen för Dynamics NAV där systemet nu kommer att kunna kopplas både mot betaltjänster (via Windows Azure) och Dynamics CRM - antingen via hosting eller som lokalt driftsatt lösning hos kunden. Detta innebär även att Dynamics NAV kan köras med Dynamics CRM Online, vår egen molnbaserade lösning, som kommer till Sverige i november.

  Andra nyheter är den ökade integration med Windows 7 samt en rikare upplevelse för användare av Windows 7, då Dynamics NAV 2009 R2 nyttjar systemet djupare och bland annat ger bättre möjligheter till snabblänklistor.

 • Tekniskt soppkök - nu även i Sverige

  Idag är det svensk premiär för TechSoup, en verksamhet som donerar programvaror från bland annat Microsoft till ideella organisationer. Techsoup startades i USA för 25 år sedan och har sedan dess hjälpt fler än 100 000 organisationer med gratis programvara och kunskap. I Sverige bedrivs verksamheten i samarbete med Forum för frivilligt socialt arbete.

  Microsoft har länge samarbetat med Techsoup Global. Genom det svenska samarbetet  är ambitionen att dels öka volymen på donationerna genom att ge mer till fler, dels höja medvetenheten hos frivilligrörelsen om hur it kan användas för att förbättra verksamheten.

  Lanseringen sker i samarbete med Microsoft idag den 18 maj på Kulturhuset i Stockholm.

  Även bloggen On The Issues och Computer Sweden har uppmärksammat TechSoup.

 • Europas bästa arbetsplats. Igen.

  För tredje året i rad har vi blivit utsedda till bästa arbetsplats i Europa, i undersökningen Great Place to Work.

  I Sverige hamnade vi på en tredjeplats efter en rad års höga placeringar på listan, och i går - vid en ceremoni i Madrid - fick Microsoft alltså återigen ta emot utmärkelsen "Bästa arbetsplats i Europa".

  Affärsvärlden och Ny Teknik har skrivit.

 • Nya Office-plattformen tillgänglig för 90 miljoner företag

  Idag lanseras nya Office 2010, SharePoint 2010, Visio 2010 och Project 2010 som globalt ger mer än 90 miljoner företag tillgång till en ny Office-plattform. 8,6 miljoner användare har redan testat produkterna via betaversioner, vilket är tre gånger så många som för Office 2007, och 90 % av dem anser att den nya versionen är bättre än den de använder idag.

  De nya produkterna är skapade för att dra nytta av molnets möjligheter redan från start - och innebär en fullt integrerad plattform med Office 2010 i fronten.

  "Office och SharePoint 2010 ger en helt ny definition av framtidens produktivitet. De nya 2010-produkterna hjälper organisationer att både spara och växa då vi kan arbeta både via datorn, telefonen och i webbläsaren", säger Stephen Elop, chef för Microsoft Business Division, vid dagens lansering.  Med nya Office 2010 kan du arbeta och vara produktiv när och var du vill, bland annat tack vare Microsoft Office Web Apps och Broadcast Slideshow i PowePoint som gör det möjligt att komma åt, arbeta och dela med sig information - direkt via webben.

  Office 2010 är även en plattform för "social computing", ett exempel på detta är Microsoft Outlook Social Connector där du kan se och följa dina kontakter från de välkända sociala nätverken direkt i Outlook. Andra nyheter är nya smarta funktioner för samarbete, till exempel samtida redigering i Word och möjligheten att arbeta i SharePoint även offline.

  Alla nya produkter inom Office 2010-plattformen finns idag tillgängliga för företag och lanseras för privatanvändare i juni. Svenska versioner av produkterna kommer i mitten av juli.

  Läs mer på svenska Office-bloggenvår svenska lanseringssajt, samt i vårt globala virtuella pressrum för Office.

 • Microsoft skriver avtal med KTH

  Ett fördjupat samarbete kring kompetensutveckling, forskning, innovation, rekrytering, utbildning och effektiv drift av it.  Det är innebörden i avtalet Higher Education Alliance Agreement som undertecknats av Microsoft och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

  "Avtalet formaliserar det sedan länge pågående samarbetet mellan KTH och Microsoft och indikerar en ambition att öka intensiteten i samverkan, samt initiera nya samarbeten", säger Eva Malmström Jonsson, prorektor på KTH.

  Det är första gången KTH skriver under ett liknande samarbetsavtal. Även för Microsofts del är det ett unikt avtal eftersom det spänner över så många olika områden; från kompetensutveckling, studentrekrytering och utbildning till entreprenörskap och forskning. Rent konkret handlar det om allt från att KTH:s studenter får gratis tillgång till de senaste verktygen till etablerandet av ett forum för forskningsrelaterade frågor till att KTH och Microsoft ska vara ett stöd för nya entreprenörer.

  En av grundpelarna i det fortsatta samarbetet är tidigare gemensamma framgångar, bland annat när det gäller studentrekrytering. Exempelvis har DigiGirlz gått bra med många deltagare under flertalet år. Ett annat exempel är Mattecoach på nätet, där KTH tillhandahåller matteexpertis medan Microsoft står för tekniken.

  IT24 har skrivit.

 • Steve Ballmer om molnets möjligheter

  I natt höll Steve Ballmer ett tal för världens ledare i branschen om sina egna erfarenheter kring företagande, innovation, teknik, den växande industrin och framförallt molnets möjligheter.

  Vid årets upplaga av Microsoft CEO Summit i Redmond samlas mer än 125 chefer och CEO:s, som representerar de största företagen och organisationerna i 27 länder och omkring 11 miljoner anställda.

  Se hela Steves tal här.

 • Robbie Bach lämnar Microsoft under hösten

  Igår annonserades några ledarskapsförändringar inom vår division Entertainment & Devices (E&D). Bland annat kommer Robbie Bach som för närvarande är chef för divisionen att dra sig tillbaka från sin roll på Microsoft under hösten. Läs mer om denna och några andra förändringar på vårt internationella pressrum.

  Computer Sweden har uppmärksammat händelsen.

 • Undvik skadliga program via mejl

  Nyligen varnade Svenska Dagbladet för en så kallad trojan som sprids via mejl - som uppges komma från Microsoft. I mejlet finns en länk till ett program som mottagaren uppmanas ladda ner för att kontrollera om datorns hårdvara är kompatibel med Windows 7, men detta är i själva verket ett skadligt datorprogram som öppnar datorn för upphovsmannen till attacken.

  Det är tyvärr inte första gången någon använder sig av Microsoft för att lura folk, vilket vi givetvis tycker är tråkigt. Våra viktigaste tips för att skydda sig mot denna typ av attacker är att aldrig öppna eller klicka på en fil med ändelsen .exe som kommer via mejl, samt se till att alltid ha ett uppdaterat antivirusprogram installerat på sin dator.

  Läs gärna om Microsofts kostnadsfria antivirusprogram Microsoft Security Essentials och hitta fler tips på hur du kan skydda dig och din dator på Microsoft.se.

  Bland annat NetWork World, SvD, IDG har skrivit om detta.