March, 2010

 • TechDays sparkar igång med full kraft


  Idag startade TechDays i Örebro med tema "Potential Lives Here". Över 1700 intresserade deltagare, talare, utställare och kollegor från Microsoft har samlats - och dagen inleddes med en fullsatt keynote.

  Efter en kort välkomsthälsning från Lars O. Molin, ordförande i Örebros kommunalfullmäktige, tog Per Adolfsson tog vid för att bland annat prata om potentialen i oss alla och all potential på plats i Örebro idag. Per talade vidare om att IT verkligen kan göra skillnad - inom allt från miljö och sjukvård till brottsbekämpning - samt hur IT förstärker Sveriges konkurrenskraft eftersom nästan alla företag idag använder sig av IT för att optimera sin verksamhet. Per lyfte även fram hur viktigt molnet redan är och kommer att bli, med alla möjligheter som ges här. 

  Känslan förstärktes av Christer Olsson, som gav oss ett inspirerande tal om vikten av att våga tro på sig själv med betoning på att vi misslyckas först den dag vi slutar försöka.

  Eva Fors, affärsområdeschef för Office, talade om innovation och samarbete samt varför vårens nya Office-plattform är så viktig. Dagens keynote avslutades sedan med att Daniel Alm och Per Hedberg, också från Microsoft, demonstrerade några av alla de spännande nyheter som kommer med nya Office 2010 och SharePoint 2010.

  Nu fortsätter dagen med mängder av sessioner och aktiviteter. Till sin hjälp har deltagarna MINT - vår unika mobila TechDays-applikation för att samla, organisera och planera sin vistelse på TechDays.

  Följ vårt bildflöde på Flickr, ta del av diskussionerna på Twitter, lyssna till de senaste intervjuerna på Channel 9 och läs vad som skrivits i vår partnerblogg.

  IDG och Computer Sweden har skrivit, SR gjorde reportage och även Nerikes Allehanda har uppmärksammat TechDays idag. Läs också vad som skrivits på bloggarna Lilla Gumman, it-tjej, SQL Service, Jan Viderén, PowerAdmin, Nullsession.com, Tobias Strandh's Blog, Lars Ekelöw, Fredrik Haglund, Waldo's blog, Peter Linden, och Johan Wissman.

 • LEGO stärker svenska kvinnor i IT-branschen

  Konferensen TechDays i Örebro är nu i full gång. Redan i går kväll samlades ett gäng kvinnor och en man för att delta i Sveriges första WomenBuild workshop, där vi tog hjälp av LEGO för att hitta idéer kring hur vi får in fler tjejer i IT-branschen.

  Robert Rasmussen, från LEGO Serious Play, inspirerade oss att använda fantasin för att tänka i nya banor och berätta genom att skapa med händerna. Han menar att "om IT och teknik vore som LEGO skulle alla problem redan vara lösta" och avslutade med att be alla deltagare avge ett personligt löfte om att göra någonting för att förändra, redan i morgon. Vi kan inte lösa allt - men vi kan alla ta ett litet steg på vägen.

  Några konkreta idéer som kom fram var att uppmuntra till mentorskapsprogram, skapa nätverk bland kvinnor och tjejer samt visa att IT är lika naturligt för både män och kvinnor.

  Det blev en kväll med många aha-upplevelser och intressanta diskussioner - läs mer om detta på Danwei Trans blogg.

  Se de senaste bilderna, kolla in diskussionerna på twitter och läs mer om hur du följer TechDays 2010 på distans

  Även IDG, it-tjej och Nerikes Allehanda har skrivit om detta och utmaningarna med den manliga dominansen inom IT-branschen.  

  Läs även intervjun med Danwei Tran på it-tjej.

 • Forza Motorsport 3 blev årets racingspel

  Vid Dataspelsgalan igår valdes Forza Motorsport 3 till årets racingspel 2009, vilket givetvis gläder oss.

  Motiveringen lyder "Ju högre hastighet och högre krav, desto mer precision krävs för att skapa en vinnare. Och sällan har kraven motsvarats som i spelvärldens egen muskelbil".

  Dataspelsgalan är Dataspelsbranschens sätt att uppmärksamma utveckling, kreativitet och innovation inom spel. Varje år sedan 2000 har en expertjury utnämnt de nominerade spelen och vinnarna.

 • Umeås studenter väljer Microsoft

  Under de kommande två veckorna flyttas över 100 000 studentkonton från Umeå universitets egna mejlsystem till Microsofts molntjänst. Att flytta hela mejltjänsten till Microsofts molntjänst sparar pengar för universitet samtidigt som studenterna efterfrågat detta då de ger en ökad chans till jobb.

  I februari berättade vi att Sogeti satsar och etablerar ett Microsoft Center i Umeå.

  Läs vad Computer Sweden skriver

 • Robotar, mattecoacher och brevväxling på spanska

  Vad har robotbyggande, mattecoachning på nätet och digital brevväxling på spanska gemensamt? De är alla vinnande bidrag i Årets mest innovativa lärare. Innovativa lärarutnämningen delas ut av Microsoft i samverkan med Lärarnas Riksförbund för sjunde året i rad. Syftet är att lyfta fram lärare och lärarstudenter som utmärkt sig med nya metoder och framgångsrik undervisning. Priset delas ut i tre kategorier: Matematik, Naturvetenskap och Öppen.

  Bo Jansson (Lärarnas Riksförbund)Stefan Knutsson (KTH), Ricardo Rodriguez (VRS), Anna Karlsson (VRS), Per Adolfsson (Microsoft)

  Campi och LR skriver om det.

  Läs hela pressmeddelandet  och se vilka vinnarna är

 • Lärarnas Riksförbund och Microsoft har utsett årets mest innovativa lärare

  Robotbyggande, mattecoachning på nätet och digital brevväxling på spanska – idag utses Sveriges mest innovativa lärare av Microsoft och Lärarnas Riksförbund. De tre vinnarna åker sedan vidare till Berlin för att representera Sverige vid den Europeiska Innovativa Lärarutnämningen.

  Innovativa lärarutnämningen delas ut av Microsoft i samverkan med Lärarnas Riksförbund för sjunde året i rad. Syftet är att lyfta fram lärare och lärarstudenter som utmärkt sig med nya metoder och framgångsrik undervisning. Priset delas ut i tre kategorier: Matematik, Naturvetenskap och Öppen. Juryn består av representanter från Lärarnas Riksförbund och Microsoft.

  En enhällig jury har i år valt följande bidrag med motivering:

  Stefan Knutsson - Mattecoach på nätet
  Stefan har i projektet Mattecoach på nätet på ett förtjänstfullt och innovativt sätt försett elever med behov av matematikstöd en möjlighet till handledning samtidigt som lärarstudenter får direkt, om än digital, kontakt med verkligheten. Projektet är nydanande och öppnar oanade möjligheter inför framtiden.

  Stefan Knutsson är projektledare på KTH för Mattecoach på nätet. Här kan du läsa mer om projektet. Stefan nås på 08 - 790 61 29 eller stkn@kth.se.

  Anna Karlsson – Berika undervisningen med IKT
  Anna har via sitt medvetna användande av digitala media i och utanför klassrummet stimulerat och utmanat elever utöver det vanliga i arbetet med First Lego League och byggandet av robotar. En ständig strävan efter utveckling och att hitta nya sätt att möta eleverna har gjort att Annas arbete mycket framgångsrikt.

  Anna Karlsson är till vardags NO-lärare på Viktor Rydbergs Samskola i Djursholm. Anna nås på telefonnummer 0708-97 79 25.

  Ricardo Rodriguez – Spanska kommunikation mellan två skolor
  Ricardo har med elever och kollegors hjälp lyckats skapa en gemensam blogg för en svensk och en spansk skola. Här kan sägas att brevväxlandet elever emellan har lyfts till en ny, digital nivå och att arbetet med att skriva i bloggen mycket medvetet kopplas till den övriga spanskundervisningen. På detta sätt utnyttjar Ricardo elevernas nyfikenhet och stimulerar och utmanar dem i språkundervisningen.

  Även Ricardo Rodriguez arbetat på Viktor Rydbergs Samskola. Ricardo är lärare i spanska och SO och nås på telefonnummer 0760-92 03 20. Här finns bloggen som Ricardo skapat.

  – Lärarna är de som bär upp skolan och det är glädjande att det finns så många kunniga, engagerade - och innovativa - lärare i vårt land. I dag belönar vi tre lärare och projekt som är mycket lyckosamma, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

  Den 19 mars kl 09.00 hålls en prisceremoni för vinnarna på Microsofts kontor i Akalla där Lärarnas Riksförbunds andre vice ordförande Bo Jansson kommer dela ut priset till vinnarna. De tre vinnarna kommer sedan i nästa vecka resa till Berlin under tre dagar (23-24 mars) för att representera Sverige på den Europeiska Innovativa Lärarutnämningen.

  – Vi är jätteglada över att det finns så många bra lärare och att de också uppmärksammas. Nu gäller det att sprida dessa goda exempel vidare och visa att det här är något som alla lärare kan göra, säger Eva Pethrus, ansvarig för Partnerskap i Lärande på Microsoft AB.

  För mer information var god kontakta:

  Eva Pethrus, ansvarig för Partnerskap i Lärande på Microsoft AB
  Telefon: 073-408 28 40
  E-post: evape@microsoft.com

  Zoran Alagic, presschef Lärarnas Riksförbund
  Mobil: 070-2626 27 00
  E-post: zoran.alagic@lr.se

  Läs mer om Innovativa lärarutnämningen här
  http://www.microsoft.com/sverige/education/larare/innovativa-larare-2010.mspx

  Läs mer om Microsofts Innovativa skolprogram här
  http://www.microsoft.com/sverige/education/knowledge/innovative/default.mspx

 • Microsoft favoritarbetsgivare bland gymnasieungdomar

  När Sveriges gymnasieelever listar sina drömarbetsgivare hamnar Microsoft högst på önskelistan, enligt årets upplaga av Universums undersökning FöretagsBarometer Ung.

  - Jag ser detta som en bekräftelse på vårt företags unika position inom IT och mjukvara, vårt breda erbjudande med allt från Xbox till affärskritiska lösningar, samt vår förmåga att hela tiden följa med i utvecklingen och vara innovativa, säger Richard Lind, teknisk direktör på Microsoft som var på plats vid gårdagens Universum Awards för att ta emot priset.

  Foto: Universum

  3 026 gymnasieelever från hela landet har delat med sig av sina ideala arbetsgivare och tankar om den framtida karriären i årets undersökning, som genomfördes mellan 28 september och 28 oktober 2009.

  Enligt de färska resultaten från Universums FöretagsBarometer, där totalt nästan 17 000 studenter från högskolor och universitet har svarat, får Microsoft även en hedervärd andraplats i kategorin för där flest inom data/IT vill jobba. Läs mer om FöretagsBarometern på Universums webbplats
 • Årets IT-tjej Anne-Marie vill inspirera andra

  I går, vid Universum Awards, utnämndes Anne-Marie Liljekvist till Årets IT-tjej 2010 - en ödmjuk Geek Chic som förmedlar en smittande passion och inställning till IT och datateknik.

  Årets IT-tjej är instiftat av Microsoft i samarbete med Universum med syfte och mål att uppmuntra och inspirera tjejer och kvinnor att söka sig till IT-branschen. Anne-Marie valdes ut av mängd olika anledningar, bland annat hennes stora IT-intresse under studietiden och hur hon förmedlat detta i ett brinnande socialt engagemang samt varit involverad i nätverket Datatjejer och fadder på sitt universitet.

  Foto: Universum

  23-åriga Anne-Marie är utbildad civilingenjör vid Chalmers i Göteborg med stor passion för psykologi och teknik i kombination. Hon älskar problemlösning vilket gör henne till en naturlig ledare och en riktig IT-evangelist, inte minst i egenskap av hennes stora intresse för hur människor interagerar med IT. Man har också imponerats stort av hennes förmåga att skapa intresse kring IT och på ett klarsynt sätt se de möjligheter som IT skapar för människor.

  Stort grattis Anne-Marie, hur känns det?
  Det känns helt fantastiskt. Konkurrensen var tuff i finalen och de andra tjejerna kändes riktigt vassa - så jag blev både överraskad och riktigt, riktigt glad för denna utmärkelse. Det öppnas en massa nya dörrar för mig och jag ser detta som en ovärderlig chans att kunna inspirera andra unga tjejer ännu mer.

  Vad ser du mest fram emot som årets IT-tjej?
  Jag ser särskilt fram emot den tekniska mässan som är en del av priset, då jag inte har haft möjlighet att delta i något liknande forum tidigare. Jag ser också fram emot att få kontakt med många fler som delar min passion och mina intressen, att få lära mig så mycket som möjligt, samt aktivt stötta andra unga inför deras karriärval. Jag vill också lyfta blicken lite för att se nya möjligheter och utmaningar att ta mig an framöver.

  Varför behövs det fler tjejer inom IT?
  När jag sökte mig till utbildningen på Chalmers visste jag inte riktigt vad IT var, bara att det lät spännande. När jag sedan påbörjade mina studier och insåg att vi i en klass på 60 elever endast var 3(!) tjejer blev jag mycket förvånad. Det blir både trevligare och mer intressant när både tjejer och killar samarbetar - det öppnar upp för betydligt fler idéer och mer varierade infallsvinklar.

  Hur vill du inspirera andra i din nya roll?
  Som årets IT-tjej hoppas jag få upp en debatt kring IT och skapa en bredare bild av vad IT är och kan vara. Jag tror att många unga idag, både killar och tjejer, inte riktigt förstår hur oerhört spännande och intressant IT kan vara - även för dem. Det måste vi ändra på.

  Ny Teknik Högskola, GP, E24 och IT24 har skrivit. 

 • Svenska Office-bloggen lanseras idag

  Idag lanserar vi vår svenska blogg för Office 2010, som kort och gott fått namnet Office-bloggen.

  Här kommer vårt svenska Office-team att blogga om alla de produkter som ingår i Office-plattformen och du kommer att kunna följa alla nyheter som dyker upp under våren inför lanseringen.

  Vi kommer även att dela med oss av tips och idéer samt driva frågor som är viktiga för oss - bland annat hur social computing tar steget in i företagen.

  Om du är nyfiken på vad som händer kring Office 2010, SharePoint 2010, Project 2010 och Visio 2010, samt Exchange 2010 och Unified Communications, hoppas vi att du följer oss direkt på  Office-bloggen eller vi RSS.

 • TechDays på distans

  I nästa vecka samlas nästan tvåtusen människor i Örebro för ett fullbokat TechDays. Om du inte kan vara på plats finns möjlighet att följa det som sker via Microsoft Sverige och TechDays på Facebook. Via Twitter kommer bland andra Dag König och Danwei Tran att twittra om det som händer i Örebro (använd gärna hashtagen #TechDaysSE) och den officiella hemsidan kommer fånga upp material både från Youtube och Flickr.

  Inför TechDays har vi bett Andreas Stenhall, Microsoft MVP -  som också kommer föreläsa under TechDays - att berätta om sina förväntningar:

  I nästa vecka samlas inte mindre än 1500 IT-proffs, utvecklare och IT-chefer för att under två fullmatade dagar på TechDays ta del av en uppsjö intressanta sessioner om den senaste tekniken. Själv brinner jag för Windows 7 och kommer att hålla en session om hur man med AppLocker i Windows 7 kan ta kontroll över vilken kod som körs på klientdatorerna, men det kommer att finnas många andra mycket intressanta sessioner om just Windows 7 men även andra områden som du inte bör missa.

  Jag ser verkligen fram emot TechDays och jag vågar lova att du som kommer till TechDays kommer att gå därifrån med mycket inspiration och många nya lärdomar för att du på bästa sätt ska kunna dra nytta av den nya tekniken.

  Undertecknad kommer att finnas tillgänglig under de två konferensdagarna så tveka inte att stanna till för att prata eller ställa frågor. Jag kommer att ha en svart tröja med nummer 7 och namnet på ryggen och jag kommer att finnas i speakers corner, ”ask the experts”-hörnan eller bland användargrupperna. Håll även utkik på The Experience Blog där jag kommer att blogga så mycket jag hinner.

  Några spännande dagar väntar i Örebro och vi finns givetvis på plats för att berätta om det senaste här på Nyhetsbloggen.