March, 2010

 • Gratis antivirus på svenska efter sommaren

  Från och med idag finns en svensk nedladdningssida för Microsoft Security Essentials (MSE), som är ett kostnadsfritt  antivirusprogram till Windows för privatpersoner, och en svensk version av MSE kommer att släppas i augusti.

  Just nu finns programmet på engelska för nedladdning i Sverige, men det fungerar lika bra att köra med svenska Windows.

  Läs vad GP, Computer Sweden, PCHemma, Techblog of Sweden, RBdata, Sparsamt leverne, BosseWeb, Timedia och Dag König har skrivit.

 • Årets Geek, med passion för mat och ombyggda skrivmaskiner

  Jonas Vils fick idag den prestigefyllda utmärkelsen Årets Geek.

  Motiveringen lyder att Jonas är en teknikgeek i sann McGuyver-anda som fixar, trixar och lagar all trasig teknik med det som finns till hands - vilket ofta är udda verktyg och delar. Som lite av en Fantasy-, Trekkie- eller möjligen Star Wars-riddare, rycker han gärna rycker in och räddar de mindre tekniskt bevandrade i hans omgivning.

  Utöver att samla på vassa köksknivar har Jonas också en mycket intressant samling av tangentbord. Helt naturligt för honom, obegripligt för de flesta andra. Och, allt detta lyckas han kombinera med ett helt normalt familjeliv. Imponerande.

  Genom att bygga om en elektrisk skrivmaskin till sin egen variant av den klassiska Facit-maskinen - och dessutom inspirera andra genom att lyfta fram detta i ett forum för moddare - sätter han en dessutom helt ny standard som definitivt gör honom välförtjänt av förstapriset i årets TechDays Geek Awards.

  Grattis Jonas, hur känns det?
  Det känns både roligt och oväntat. Jag såg en liten notis om tävlingen i tidningen för en tid sedan och kände igen mig på alla punkter - så jag var helt enkelt tvungen att delta - men jag blev glatt överraskad då jag faktiskt hade glömt bort att jag skickat in en nominering.

  Vem är Jonas Vils?
  Jag är en mångsysslare från Malmö som har pluggat allt mellan himmel och jord - från humanistsiskt och naturvetenskapligt till arkitektur, samt jobbat med det mesta - från guide till arbete i köldlager och på kontor. Idag jobbar jag nattskift på ett resursboende för autistiska barn, vilket även ger mig mer tid att vara tillsammans med mina tre egna barn.

  Min stora passion är matlagning och som varje äkta nörd vet så måste ens utrustning vara av toppklass. Om knivarna ska vara så vassa att man kan raka sig med dem måste man slipa dem själv (vilket faktiskt kan vara både meditativt och skönt avkopplande) och det känns helt naturligt att beställa specialdesignade skärbrädor från USA - för att de är bättre. 

  Vad är en Geek för dig?
  Att vara Geek handlar för mig mycket om att om att vara nyfiken och ha extremt fördjupade specialintressen som man går in för helt och fullt. Om jag undrar över någonting ger jag inte upp förrän jag själv tagit reda på svaret. Därför har jag även prenumererat på Nationalencyklopedin sedan gymnasiet, för då fanns ju inte internet.

  Hur ska du fira segern?

  Ja, det får bli en härlig Xbox 360 orgie - jag har inte spelat på ett tag nu.

  IT24 har skrivit.

 • Eva Fors om möjligheterna med nya Office

  Lyssna till Eva Fors som mitt i vimlet på TechDays berättar om nya Office 2010 och de nya möjligheter som ges - framförallt inom samarbete och social computing.  Se fler filmer från TechDays i vår kanal på Youtube.

 • Mamut redo för första leverans på Windows Azure

  Mamut är ett av de första företagen i Europa att börja använda Microsofts molnbaserade lösning Windows Azure. Snabbare implementering, större flexibilitet och lägre driftskostnader är bara några av vinsterna Mamut förväntar sig vid övergången till webbaserad datalagring.

   

  Mamut har tidigare fattat ett strategiskt beslut om att ersätta delar av företagets serverpark med Windows Azure. Nu är den första lösningen baserad på Microsofts molnlösning klar; det professionella backup-verktyget Mamut Online Backup som är en del av Mamut One.

   

  Med fullt stöd för fillagring, Microsoft SQL och webbaserade tjänster täcker Microsoft Azure Mamuts samtliga lagringsbehov. För Mamut Online Backup passar den underliggande arkitekturen perfekt, och kommer att komma användarna tillgodo både vad gäller funktionalitet, prestanda och pris. 

             

  – Den kanske viktigaste orsaken till Mamuts framgångar under många år, är att vi ända från början valde en skalbar affärsmodell. Webbaserad tillgång till affärsdata samt webbaserad lagring är kärnelement i vår Software + Services-strategi, och med Windows Azure tar vi i bruk en plattform för webbaserade tjänster som motsvarar vår övriga programvaruarkitektur, säger John Hugosson, Mamuts Sverigechef. 

   

  Reducerar driftskostnaderna med Microsoft Azure och Hyper-V

  Parallellt med övergången till Windows Azure, fasar Mamut ut VMware från sin serverpark. Genom att basera befintlig serverpark på Windows 2008 Server och Hyper-V räknar Mamut med att kunna spara in betydligt på både investeringar i maskinvara och på driftskostnader. En annan positiv effekt av att reducera den fysiska maskinparken till en tredjedel, är lägre strömkostnader och mindre belastning på miljön. 

   

  – Totalt räknar vi med att kunna minska våra driftkostnader knutna till fysisk drift med mer än 30 %. Vidare kommer skalbarheten som Microsoft Azure ger oss att minska framtida behov av investeringar i maskinvara samt att resultera i en lägre grad av komplexitet. Det gör det betydligt enklare att justera kostnader i förhållande till intäkter, förklarar John Hugosson. 

   

  Mamuts satsning på Windows Azure, Windows 2008 Server och Hyper-V är ett resultat av ett långt och nära samarbete med Microsoft, både på lokal nivå och internationellt.

   

  – Mamut har länge legat i framkant vad gäller att dra nytta av ny teknologi för att skapa banbrytande lösningar som levererar värde till kunderna. För detta arbete vann Mamut 2009 Microsoft Worldwide Partner Awards. Genom att vara bland de allra första att leverera lösningar baserade på Windows Azure, fortsätter Mamut att omsätta ny teknologi till nyttiga lösningar för sina kunder, säger Richard Lind, Teknisk direktör på Microsoft Sverige.

   

  – Mamuts Software + Services-strategi är väldigt väl anpassad till den återkoppling vi får från marknaden och de internationella trender vi ser, säger Richard Lind.

  ________________________________________________________________

   

  Om Mamut

  Mamut (OSE ”MAMUT”) grundades 1994 och är en ledande leverantör av ekonomi-, CRM- och Internetlösningar till små och medelstora företag, enskilda firmor, föreningar och privatpersoner i Nordeuropa. Mamut erbjuder kompletta och användarvänliga system till marknadens bästa förhållande mellan pris och funktionalitet med integrerade lösningar för ekonomistyrning/redovisning, säljstöd, kunduppföljning (CRM), inköp/logistik, lön, projektstyrning, e-handel, domäner, e-post och webbhotell. Fler än 400 000 kunder förenklar idag vardagen med Mamut. Mer information om Mamut och företagets produkter finns på www.mamut.se.

   

  För mer information, vänligen kontakta:

  John Hugosson, Sverigechef, Mamut AB, telefon: 08-566 991 12, 070-250 71 77, e-post: johnh@mamut.se

 • Hur säkert är molnet, egentligen?

  Temat för dagens TechDays har varit molnet, vilket har genomsyrat både keynote och många av dagens sessioner.  

  Andy Malone, CEO på Quality Training Ltd och grundare av Dive Deeper Technology och Cybercrime Security Events, höll ett antal sessioner på TechDays om molnet och framförallt hur man kan upprätthålla säkerheten - kanske den viktigaste frågan vi alla ställer oss.

  Här kan du se och lyssna till vår filmade intervju med Malone, där han pratar om vilka riskerna egentligen är och framförallt hur man undviker dem.  Se fler filmer från TechDays i vår kanal på Youtube.

  Lyssna även på intervjun med Marcus Gullberg på SR (10 minuter in i sändningen) och Computer Swedens artikel om tre skärmar och ett moln.

 • TechDays svepte förbi Örebro

  Årets stora IT-konferens TechDays har lämnat Örebro. Under två dagar samlades 1 700 deltagare, 102 talare, 85 sessioner och ett 40-tal utställare för att delta i seminarier, lära sig mer om den senaste tekniken, diskutera nya affärsmöjligheter samt mingla och nätverka med kollegor och branschfolk.

  Det övergripande temat för konferensen var "Potential Lives Here", och ämnen som behandlades flitigt var samarbete och innovation - där nya Office-plattformen lyftes fram starkt, samt molnet - där framförallt säkerheten varit en het fråga.

  Första dagen avslutades med middag, mingel där Henrik Schyffert stod för underhållningen och Jonas Vils korades till Årets Geek.

  TechDays har fått mycket positiv uppmärksamhet i media, vilket glädjer oss. Sveriges Radio gjorde två reportage och även TV4 var med på plats. IDG har skrivit Microsoft TechDays 2010 i Örebro, De minglade på Techdays, Jagar affarsnytta i sociala medier, Radar Group spår it-budgetens återkomst, Årets geek samlar på tangentbord och Lego ska locka fler kvinnor till it-branschen. Läs även Lilla Gummans Intervju med Danwei Tran.

  Även Computer SwedenNerikes Allehanda, Bacon1.blogspot.com, Swedinblpogg, SQL Service, IDG:s blogg, Dina Nyman, Peter Linden, Nullsession, Sogeti , Tobias Strand och ITbloggen har skrivit.

  Nu laddar vi om inför nästa år. Vi ses väl igen då?

 • Mamut väljer Windows Azure

  Mamut blir ett av de första företagen i Europa att börja använda Windows Azure. Valet av Windows Azure var ett strategiskt beslut som kommer att ersätta delar av företagets serverpark. Snabbare implementering, större flexibilitet och lägre driftskostnader är bara några av vinsterna företaget förväntar sig vid övergången till denna molnbaserade datalagring.

  Läs mer

  Läs vad IDG skriver

 • Prisregn över svenska lärare i Berlin

  Tre svenska lärare var nominerade i den globala tävlingen ”Årets mest innovativa lärare” under utbildningskonferensen The Microsoft European Innovative Education Forum i Berlin. Tredagarskonferensen som ägde rum mellan den 23 och 25 mars avslutades med stor prisutdelning där Stefan Knutsson från KTH belönades för sitt projekt Mattecoacher online och Anna Karlsson från Viktor Rydbergs Samskola för sin innovativa inlärningsmetod.

  Under förra veckan utsåg Lärarnas Riksförbund och Microsoft de tre svenska vinnarna som fick representera Sverige i Berlin. Över 250 lärare från 41 länder samlades för att under tre dagar diskutera framtidens utbildning, vilka utmaningar som väntar och hur digitala medier kan användas i utbildningen. Över 80 bidrag kom in till juryn som slutligen utsåg tolv vinnare från tio länder. Sverige tog hem två av dessa priser. Vinnarna kommer nu representera Sverige och Europa i den globala finalen senare i år.

  Läs mer om de svenska vinnarna

  Vill du läsa mer? Kolla in TV4, Svenskt Näringsliv, Metro, Aftonbladet, SR (Metropol), SR P4 och Skolvärlden.       

 • Molnet hetast på TechFest

  Se och lyssna till Rick Rashid, Senior Vice President för Microsoft Research, och hans keynote på Microsoft Research TechFest 2010 som anordnades 1-2 mars 2010 vi Redmond, USA.  TechFest är ett årligt evenemang i Redmond där Microsofts olika forskningscenter visar upp den allra senaste tekniken. I år lades mycket fokus på molntjänster samt verklighetsbaserade gränssnitt (Natural User Interface) - som möjliggör naturlig och direkt interaktion genom att dra, peka eller beröra.

  Läs mer samt se bilder och fler filmer på vår globala webbplats för Microsoft Research.


 • Microsoft, tredje bästa arbetsplatsen i Sverige

  När Sveriges bästa arbetsplatser 2010 korades i förra veckan fick Microsoft Sverige en tredjeplats i kategorin för stora organisationer, vilket innebär att vi för sjunde året i rad placerar oss bland topp tre på listan.

  Varje år utser Great Place to Work® Institute Sveriges bästa arbetsplatser. Resultatet baseras delvis på en undersökning som genomförs på de företag som deltar, samt konkreta jämförelser av förmåner och erbjudanden för medarbetare. 

  Vinnare detta år i vår kategori blev Accenture och American Express kom tvåa.