February, 2010

 • Nya språkverktyg för Windows och Office

  I samband med att UNESCO firar Internationella modersmålsdagen 2010, erbjuder Microsoft 59 nya språkverktyg som kan laddas ner kostnadsfritt till Windows och Office. Vi gör detta för att ge ett litet bidrag till det viktiga arbetet med att stärka och bibehålla lokala minoritetsspråk och -kulturer, runt om i världen. Här ingår bland annat språkstöd för Maori, Afrikaans, Kiswahili och Zulu.

  Läs mer på News Center.

 • Webbläsarvalet i Europa, vad innebär det?

  Under de närmaste veckorna börjar vi på Microsoft enligt en överenskommelse med Europeiska Kommissionen att erbjuda alla Windows-användare med Internet Explorer som standardwebbläsare ett webbläsarval, i form av ett fönster som kommer upp på skärmen, där de kan välja vilken webbläsare de vill använda.

  Vi genomför just nu interna tester och från och med den första mars kommer webbläsarvalet att genomföras i full skala.

  På vår SmartIE8-blogg  kan du läsa mer om detta och hur det kommer att fungera.

  Detta har även uppmärksammats av PC för Alla, Rapport och SVT.

 • Möt finalisterna i Årets it-tjej 2010

  Efter en tuff gallring kan vi nu presentera tre förväntansfulla finalister som tävlar om den åtråvärda titeln Årets it-tjej 2010.

  Årets it-tjej, som vi tidigare berättat om,  är en utmärkelse som ges för att lyfta fram och visa upp duktiga och kunniga tjejer som studerar it. Priset delas ut av Microsoft i samarbete med Universum och vinnaren kommer att presenteras vid Universum Awards på Berns i Stockholm den 17 mars.

  Evelina DavidssonEvelina Davidsson är 22 år och Civilingenjör vid Chalmers i Göteborg, där hon läser tredje året på informationsteknik. Till hösten väntar en master i Software Engineering and Technology.

  Evelina är både driven och engagerad i allt vad hon tar sig för.  Förra året var hon med och arrangerade konferensen Datatjej  2009, och i år sitter hon med i styrelsen för föreningen Datatjej. Hon har även startat ett projekt för att få in datorer på skolor i Sydafrika och reste nyligen själv dit för att utbilda både lärare och elever.


  Anne Marie LiljekvistAnne-Marie Liljekvist
  är 23 och även hon Civilingenjör inom informationsteknik  vid Chalmers i Göteborg, där hon just nu läser en master i interaktionsdesign. Utöver de vanliga studierna handleder hon  en egen kurs på Chalmers, i design och konstruktion av grafiska gränssnitt, och har tidigare även varit aktiv i IT-sektionens styrelse. Hon har också  läst psykologi vid Hawaii Pacific University, där hon utmärkte sig med högsta betyg.

  Anne-Marie har stor passion för psykologi och teknik i kombination och gillar att förändra och förnya i vardagen - fråga henne gärna om hennes interaktiva kuddar med humör.

  Therese ThorstorpTherese Thorstorp är  27 år och studerar it- och kommunikationsvetenskap vid Stockholms Universitets data- och systemvetenskapliga institution. Under förra terminen handledde hon studenter i kommunikationsdesign och hon har även bland annat varit aktiv i DSV:s arbetsmarknadsdag "Systemvetardagen", har hjälpt Kista teater locka fler personer till teatern genom ny teknik och varit projektledare för en utställning i Gallerian i Stockholm kring integrationsproblematiken.

  Fascinationen och intresset för data och grafisk form har alltid funnits där, eftersom allting blir mycket roligare med en dator. Therese menar att teknik ofta behöver ett snyggt omslag för att bli riktigt intressant och har i denna anda till och med sytt sin egen personliga dataväska. Therese var under en kortare period också aktiv i Norrtälje kommuns utbildningsnämnd och har tävlat i barista-SM, innan studierna tog vid. 

  Dela

 • Windows Marketplace uppdateras

  Häromdagen lanserade vi Windows Phone 7. Idag kommer en efterlängtad uppdatering till Windows Marketplace for Mobile. Läs vad Peter Wissinger (nordisk affärsområdeschef för Windows Mobile) skriver på sin blogg.

  Läs vad TechWorld skriver.

 • Microsofts syn på informationstekniken och samhället


  Idag är det premiär för svenska On The Issues, Microsoft Sveriges nya blogg för aktuella policy- och samhällsfrågor. Här vill vi ge våra perspektiv på samhällsutvecklingen - med fokus på utbildning, trender, policyfrågor och innovation samt det digitala liv som genomsyrar hela samhället och som berör oss alla på olika sätt.

  Ny teknik och nya möjligheter ställer nya krav på både lagstiftning, utbildning och vårt sätt att arbeta - vilket i sin tur inverkar på Sveriges ställning i den globala ekonomin. Därför tycker vi på Microsoft att det är viktigt med en bred diskussion kring de policyfrågor som aktualiseras av den nya tekniken. En diskussion där alla kan delta och uttrycka sina åsikter. Vi hoppas att de tankar och förslag som presenteras här ska stimulera till en dialog för att den diskussionen ska kunna föras vidare.

  Microsofts svenska vd Per Adolfsson blir en av tre fasta bloggare och i sitt första inlägg kommenterar han bland annat de nya kraven på säkerhet, integritet och kunskap samt teknikens betydelse i skola och arbetsliv.

  Även Microsofts teknikchef Daniel Akenine och Anders Johansson, ansvarig för samhällskontakter och CSR på Microsoft, kommer regelbundet att blogga här.

  Läs mer på On The Issues.

 • Partnerledet laddar inför Office 2010 och SharePoint 2010-lanseringen

  Idag skriver IT24 om hur våra partner eftersöker kompetenta medarbetare i samband med att Office-plattformen lanseras under våren. Plattformen inkluderar Office 2010, SharePoint 2010, Project 2010 och Visio 2010.

  Speciellt efterfrågat är SharePoint-kompetens enligt Peter Petersen försäljningsansvarig för MicrosoftLogica. Utbildningsföretaget AddSkills har hårt tryck på sina utbildningar inom detta område och känner av att det finns efterfrågan.

 • Speeddating vägen till nytt jobb?

  Idag arrangerar vi tillsammans med MSEmploy en rekryteringsmässa här på Microsofts svenska kontor i Akalla. Genom speeddating ger vi omkring 200 arbetssökande möjlighet att prata med arbetsgivare inom it-branschen som söker specialister på Microsoft-teknologi.

  Arbetsmarknaden börjar återhämta sig och idag finns en stor efterfrågan på kompetent personal från it-branschen. Vi på Microsoft vill ta vårt ansvar och jobbar därför för att skapa arbetstillfällen för personer med Microsoft-kompentens. Rekryteringsmässan riktar sig mot redan verksamma it-proffs, arbetssökande med relevant utbildning eller erfarenhet inom branschen och it-studenter, som tagit sin examen eller kommer att göra det under våren.

  På plats under dagen finns även IAMCP, föreningen för Microsofts partnerföretag i Sverige.
  Läs mer på MSEmploy.

 • Nya prisvärda BlueTrack-möss

  Nu utökar vi vår serie med nya BlueTrack-möss som erbjuds till betydligt lägre priser än tidigare, under 300 kronor per styck. Tre nya möss i en mängd olika färger finns nu att välja mellan: Wireless Mobile Mouse 3500 (rek. 299 kr), Wireless Mouse 2000 (rek. 249 kr) och Comfort Mouse 4500 (rek. 199 kr).  BlueTrack-teknologin skapades för att passa människors allt rörligare livsstil och gör musmattan överflödig, då BlueTrack-möss kan användas på nästan vilket underlag som helst.

  Läs mer på vårt News Center och vår svenska webbplats för hårdvara.
  Cnet News, Gizmodo, och CrunchGear har skrivit om detta.

 • EU godkänner samarbete mellan Microsoft och Yahoo

  Igår meddelades att Amerikanska justitiedepartementet och Europeiska Kommissionen nu godkänt samarbetsavtalet mellan Microsoft och Yahoo!.

  Avtalet innebär bland annat att Yahoo! kommer att använda sig av vår sökmotor Bing, samt att Yahoo! driver annonsförsäljning på båda företagens webbplatser. 

  Läs mer på vår globala On The Issues-blogg och vårt News Center.

  Läs vad Computer Sweden, Svenska DagbladetDagens Industri och Realtid skriver.  

 • Microsoft och Amazon delar teknik och patent

  Idag kan vi meddela att Microsoft och Amazon.com precis har skrivit på ett nytt licensavtal som ger båda företagen tillgång till varandras patent för en mängd olika tekniker och program, däribland Kindle™ (Amazons populära digitala läsplatta) och användning av Linux-baserade servrar.

  Läs mer på News Center.