February, 2010

 • Snart här - Windows Phone 7 Series

  Idag avslöjade Microsofts VD Steve Ballmer detaljer om nästa generations Windowstelefoner: Windows Phone 7 Series. Microsoft har byggt ett nytt OS från grunden och genomgripande förändrat hur mobiltelefonens programvara är konstruerad. För första gången erbjuder Microsoft Xbox LIVE-spel samt musik- och videoupplevelsen från Zune i en mobiltelefon.

  Flera telefontillverkare har redan börjat producera 7 Series-telefoner, och de första exemplaren når butikerna inför julen 2010. HTC, Samsung, Sony Ericsson, LG, Toshiba hör till de tillverkare som kommer att producera nya 7 Series-modeller.

   – Det är med stolthet jag visar upp nästa generations Windowstelefoner – Windows Phone 7 Series. På en marknad fullpackad med telefoner som ser ut och beter sig på samma sätt har jag utmanat vårt utvecklingsteam att leverera en helt ny mobil upplevelse. Windows Phone 7 Series är en vändpunkt, där telefonen äntligen är helt anpassad för dagens moderna människa, säger Steve Ballmer.

  I utvecklingen av Windows Phone 7 Series har Microsoft tagit in spetskompetens från utvecklingsteamen bakom Xbox och Zune. 7 Series har en helt ny design och en ny arkitektur som innefattar varje aspekt av telefonen – från layout och navigering, ner till varje enskild funktion.

  På startskärmen syns så kallade ”livetiles” som uppdateras i realtid med det innehåll användaren är mest intresserad av. Startskärmen blir därmed levande istället för att bestå av statiska ikoner som bara utgör mellansteg på vägen till en applikation. Användaren kan till exempel koppla en ”live-tile” till en vän, för att automatiskt se dennes uppdateringar och bilder på startskärmen. Varje 7 Series-telefon får även en dedikerad Bing-knapp, som ger snabb åtkomst till att söka på nätet.

  Läs mer via vårt News Center och se presskonferensen. Vill du se mer av telefonerna?  

  Peter Wissinger bloggar från WMC.

  Läs vad Mobil, Tommy K JohanssonE24BBC, Computer World, ZDnet och TechRadar skriver.  

 • OS sänds i Silverlight med HD-kvalitet

  Olympiska vinterspelen i Vancouver är i full gång, där även Microsoft och MSN finns med på ett hörn. Tillsammans med NBC sänder vi mängder av filmat material i Silverlight med HD-kvalitet, direkt på sajten NBC Olympics. De flesta av dessa filmer kan endast ses av den amerikanska publiken.

  Sändningarna möjliggörs av den nya Smooth Streaming-tekniken som vi tidigare berättat om. Tekniken är unik för Silverlight och gör att videokvaliteten i realtid anpassas till användarens bandbredd och datorprestanda. Med hjälp av detta kan medieföretag nu sända video i full HD-kvalitet (720p).

  Givetvis följer även svenska MSN OS med spänning, där du bland annat kan se och läsa om Charlotte Kallas guldlopp i natt.

  Läs mer på NewsCenter och på MSN.
 • Webbläsarvalet i Europa, vad innebär det?

  Under de närmaste veckorna börjar vi på Microsoft enligt en överenskommelse med Europeiska Kommissionen att erbjuda alla Windows-användare med Internet Explorer som standardwebbläsare ett webbläsarval, i form av ett fönster som kommer upp på skärmen, där de kan välja vilken webbläsare de vill använda.

  Vi genomför just nu interna tester och från och med den första mars kommer webbläsarvalet att genomföras i full skala.

  På vår SmartIE8-blogg  kan du läsa mer om detta och hur det kommer att fungera.

  Detta har även uppmärksammats av PC för Alla, Rapport och SVT.

 • Rekryterare kollar upp dig på nätet

  I förra veckan deltog Microsoft vid evenemanget Data Privacy Day 2010 som handlar om hur viktigt det är att skydda sin personliga integritet på nätet. I samband med detta gjorde vi två globala undersökningar som visar hur betydelsefull informationen om dig på nätet kan vara i olika sammanhang - framförallt när du söker nytt jobb - samt hur viktigt det är att vara medveten om detta när vi bloggar och använder andra sociala medier på nätet. Omkring 2 400 personer har intervjuats i USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

  Resultaten visar att majoriteten av alla företag och rekryteringsfirmor (74 % av alla som svarat på undersökningen) någon gång sökt och använt information om jobbkandidaterna på nätet när de gjort sin bedömning. I Frankrike är dock arbetsgivare något mindre benägna till detta än i Tyskland, 51 % respektive 84 %. Detta kan jämföras med Manpowers tidigare undersökning i januari 2009 som visade att 17 % bland svenska arbetsgivare redan då rutinmässigt kollade upp jobbsökande på nätet.

  Undersökningarna visar också att ganska få personer (36 %) reflekterar över sitt rykte på nätet och hur det kan påverka (vilket denna film illustrerar ganska bra), samt hur den personliga informationen på nätet bedöms i olika länder. I USA lägger man till exempel mest tonvikt på personens livsstil och levnadsvanor medan man i Europa mer uppmärksammar kommentarer och texter skrivna av kandidaten.

  Det viktiga här är att inse att vi har olika sätt att förhålla oss till vad som är privat och vad som är personligt, att vi själva väljer hur personliga vi vill vara offentligt, samt att rätt information på nätet även kan vara en ovärderlig tillgång.

  På vår egen webbplats kan du lära dig mer om att ta kontroll över ditt rykte på nätet och Metro Jobb ger smarta tips på hur du kan vässa Facebook till ett jobbvapen och ta kontrollen över Facebook. Om du är förälder vill vi även rekommendera ett besök på webbplatsen Surfa Lugnt (ett initiativ som även Microsoft är med och stöttar), för ökad kunskap om barn och ungas vardag på Internet samt hur man kan undvika och hantera de fallgropar som finns.

  Daniel Nüüd skriver på Mindpark att Personal Branding på nätet blir framtidens livsporträtt och Online PR betonar vikten av ett personligt varumärke. Webstrategist.com skriver om risker och möjligheter ned det sociala nätverket på nätet och på Blogipedia kan du ta reda på vad som skrivs om dig i bloggar just nu. Detta har även kommenterats av CNN, Mashable, Briansolis, HighPosition & Recruiting bloggers.

  Läs mer om Microsofts undersökningar här samt i vårt tidigare globala pressmeddelande.

 • Bilannonser i Xbox-spel på nätet

  Mazda har - som det första bilmärket i Sverige - valt att placera annonser som en del av bakgrunden i våra sport- och bilspel som kan spelas på nätet via Xbox Live.

  Annonserna är helt integrerade i spelen och dyker upp som ett naturligt inslag av reklam, exakt så som det brukar se ut på en racingbana eller hockeyrink i verkligheten. Bilderna kan anpassas efter i vilket land spelaren befinner sig och skymtar bara förbi korta stunder i spelen, precis på samma sätt som tv-tittarna exponeras för olika reklaminslag vid verkliga sportevenemang.

  Internet är idag den främsta kanalen för att söka information om olika bilar inför ett köp och således också en utmärkt kanal för bilreklam. Annonserna i TV-spelen på nätet är en del i att även nå de yngre, genom att möta dem i deras egen miljö.

 • IT-support för äldre och funktionshindrade

  Nu finns IT-support för äldre och personer med funktionsnedsättning, en verksamhet som precis startats på prov i Bromma, Norrtälje och Mölndal. Här kan man via telefon i lugn och ro få hjälp med problem som rör datorn, skrivaren eller TV:n.  Även tips och råd kring enklare digitala sysslor erbjuds, som till exempel hur man för över bilder mellan digital­kamera och mobiltelefon.

  Initiativet "IT-support i hemmet" drivs av Hjälpmedels­institutet i samarbete med bland andra Bromma stadsdelsförvaltning, Mölndals stad, Tio­hundraförvalt­ningen i Norrtälje kommun, Synskadades Riks­förbund, Neurologiskt Handi­kappades Riksförbund, Seniornet, Kommunikations­myndigheten PTS, Svenska CallCenter Förening SCCF, Transcom och Microsoft.

  Läs mer om detta på Hjälpmedelsinstitutet, Tiohundraförvaltningen och Svensk Handikapptidskrift. Pressmeddelandet finns också på MyNewsdesk.

 • Det är i Örebro det händer

  Den 23-24 mars är det dags för TechDays, Microsoft största evenemang i Sverige. I år håller vi till i Örebro med ett fullspäckat program för tekniker, utvecklare, IT-chefer och IT-press.

  Den här gången kommer vi bland annat tala om hur Visual Studio 2010 kan förenkla utvecklingsarbetet från design till distribution, hur virtualisering blir mer kostnadseffektivt, integritet i cybervärlden och utvecklingen av framtidens webbaserade affärssystem. Och mycket mera.

  På plats i Örebro för att prata nyheter och framtid finns flera internationella talare från Microsoft, däribland: Scott Schnoll, Nigel Cain och Niclas Gustafsson. Vi har också bjudit in ett stort antal svenska och internationella talare, alla experter inom sina områden, till exempel: Ade McCormack, John Craddock, Shawn Wildermuth, Christian Weyer, Andy Malone och Dino Esposito. Här kan du läsa mer om alla talare och här kan du se några av dem presentera sig själva och sina sessioner.

  Dessutom spännande keynotes, workshops, GeekAward, Women Build och allmänt mingel.

  Välkommen till Örebro!

 • Office för Mac 2011 kommer till jul

  I slutet av detta år lanserar vi nästa version av Office för Mac, som utvecklats med stort fokus på kompatibilitet mellan olika plattformar, bätte verktyg för samarbete, samt förbättringar av användargränssnittet.

  Som vi tidigare berättat om kommer en ny Outlook-applikation att ersätta tidigare Entourage for Mac. Andra intressanta nyheter är att vi nu återinfört stöd för Visual Basic, som många av våra användare har efterfrågat, samt den nya - mer Mac-anpassade - versionen av Windows Ribbon-gränssnitt.

  Läs mer på vårt NewsCenter. Office för Mac finns även på både Facebook och Twitter.

  Även IDG, SeattlePi har skrivit om detta.

 • Heta spel till Xbox 360

  Det ser ut att bli ett spännande år för Xbox 360 då en rad exklusiva och heta titlar kommer att släppas. En efterlängtad nyhet är att Alan Wake släpps den 21 maj. Andra spännande spel att se fram emot är Crackdown 2, Halo Reach och Fable III.

  Läs hela pressmeddelandet på vårt News Center.

  GAMEcore har skrivit en hel del om detta, liksom Venture Beat.

 • Världens blickar mot Barcelona - "Något hänger i luften, det är helt uppenbart"

  I dag inleds World Mobile Congress i Barcelona. Peter Wissinger (nordisk affärsområdeschef för Windows Mobile) är givetvis på plats och kommer att blogga under de kommande dagarna. I sitt senaste inlägg skriver han

  "På dagens presskonferens räknar vi med att det kommer upp till 1000 journalister. Nånting hänger i luften, det är helt uppenbart. Vi har inte plats för 1000 journalister i våra lokaler för presskonferensen i Barcelona så jag räknar med ett härligt kaos. Om du ska dit, kom i väldigt god tid."

  Steve Ballmer inleder Microsofts presskonferens 15.00 som sänds direkt via vårt News Center.

  Läs vad TechWorld och Dagens Industri skriver inför WMC.