August, 2009

 • Rolle accelererar Internet

  Igår hade den första filmen för Internet Explorer 8 smygpremiär i den populära komikerduon Mia och Klaras Facebookgrupp.

  Huvudrollerna i filmen spelas av de välkända karaktärerna Rolle och Josefin. I den första filmen av tre försöker Rolle förklara acceleratorer för Josefin på ett sätt som bara Rolle kan.

  Missa inte del två som kommer i nästa vecka!

  Vill du veta mer om acceleratorer, webslices och andra nya funktioner i Internet Explorer 8, klicka här.

  Besök gärna vår Smart IE8 blogg.

  Bookmark and share

 • Stephanie Lindberg om priset på Windows 7

  Hallå där Stephanie Smitt Lindberg, affärsområdeschef för Windows konsument på Microsoft Sverige. Det har varit en hel del osäkerhet runt prissättningen och vad de olika versionerna av Windows 7 kommer att innehålla. Vad är det som gäller egentligen?

  Stephanie Lindberg

  - Ja, det har varit många turer och jag kan förstå om man tycker att det är svårt att hänga med. Jag hoppas jag kan bringa lite klarhet i frågan. Först och främst så kommer Windows 7 inte att leveras i en specialversion till Europa. Alla länder i världen får samma produkt och den innehåller Internet Explorer 8. Tidigare fanns ett förslag att vi i Europa skulle lansera en speciell version som kallades för Windows 7E. Detta förslag är nu nedlagt.  Istället kommer du att få göra ett val efter att du installerat Windows 7. Det sker i samband med att du gör din första automatiska uppdatering av operativsystemet via Windows Update. Det dyker då upp en dialogruta på skärmen där du får möjlighet att ladda ned någon av de fem vanligaste webbläsarna. Det här är vårt förslag till EU-kommissionen. Vi tycker det är den enklaste och bästa för alla.

  Vilka webbläsare kommer att ingå i det val man gör i samband med första Windows Update efter installationen?

  - Du kommer att kunna välja mellan de webbläsare som är vanligast förekommande. Du kan också självklart välja att fortsätta att använda Internet Explorer 8. Valet är ditt och egentligen har det alltid varit så men nu förenklar vi genom att erbjuda fler webbläsare direkt i samband med uppdateringen.

  Det har varit mycket diskussion om olika versioner av Windows 7. Vissa har sagt att det är närmare 16 olika versioner som man har att välja på. Vilka versioner kommer att säljas i Sverige?

  -16 versioner låter som om någon tagit i. Så här ser det ut. I grunden är det två huvudversioner i Windows 7. Home Premium och Professional. Beroende på vilken tidigare version av operativsystemet du har så väljer du en fullversion eller uppgraderingen. Enklare blir det inte. I Sverige erbjuder vi de två plus att vi också kommer att sälja Windows 7 Starter Edition som är speciellt anpassad för netbooks, Windows 7 Ultimate som är för IT-entusiasten som vill ha allt och Windows 7 Enterprise som endast är för våra avtalskunder.

  Så – vad kommer Windows 7 att kosta i Sverige?

  - Den svenskspråkiga versionen släpps den 31 oktober och de faktiska priserna är ännu inte satta eftersom de slutgiltigt sätts av våra återförsäljare. Det kommer vi se först på själva lanseringsdagen. Den engelska versionen släpps den 22 oktober och kommer säljas även i Sverige till priser som släppts för EU men sedan är det återigen upp till handlarna att sätta sina priser.

  Vi har uppskattade marknadspriser som sätts i Euro. Till dessa kommer moms och ev andra kostnader som är specifika för det enskilda landet. Vårt uppskattade marknadspriser för detaljhandeln för t ex Uppgraderingsversionen Windows 7 Home Premium är 119.99 Euro.

  Uppskattade marknadspriser i detaljhandeln för en uppgradering:

  • Home Premium 119,99 Euro
  • Professional 285 Euro
  • Ultimate 299 Euro

  Uppskattade marknadspriser i detaljhandeln för en fullversion:

  • Home Premium 199,99 Euro
  • Professional 309 Euro
  • Ultimate 319 Euro


  Är Windows 7 dyrare än Windows Vista?
  - Windows 7 är generellt sett inte dyrare. Den breda konsumentversionen Windows 7 Home Premium är till och med billigare än när vi släppte Vista. I vissa fall ligger priset mellan 10 och 30 procent lägre. Det känns extra roligt att kunna berätta det efter som många konsumenter tyckte Vista var för dyrt.

  Det har bland annat påståtts att Windows 7 skulle vara mycket dyrare i Europa än i USA. Hur ser det ut egentligen?
  - Det har framförallt varit två olika frågor som tas upp i debatten och nu gäller det att hålla tungan rätt i mun. Den ena handlar om prissättningen på den Windows 7E version som nu inte längre finns. Det andra handlar om det erbjudande om förhandsbokning som fanns i vissa länder. Dock inte i Sverige, tyvärr.

  1. Bakgrunden till att det fanns en förköpskampanj med rabatter på Windows 7 E i vissa europeiska länder:

  Om det var så att vi faktiskt hade skeppat Windows 7 E-versioner, så hade kunderna behövt göra en ren installation på sin dator eftersom detta skulle varit en helt ny fullständig produktversion. Vi erbjöd därför våra kunder denna till ett uppgraderingspris under en begränsad tid. När nu Windows 7 E inte längre är aktuell så har vi återgått till den globala prislistan.

  2. De EU-länder som fick möjligheten att erbjuda sina kunder förhandsbokningar av Windows 7E har nu erbjudit de som köpt att få en fullversion av Windows 7 som inkluderar Internet Explorer.

   Ovan har aldrig gällt Sverige då vi inte hade möjlighet att erbjuda förköpskampanjen.

  Fullversionen kommer att vara tillgänglig from den 1 september för dem som fortsatt vill ha den fulla versionen av Windows 7. Den kommer att säljas till normalt pris enligt ovan uppskattade marknadspriser.

  De rykten om stora skillnader är helt enkelt ett missförstånd och en felräkning eftersom de baserar sig på Windows 7E och det erbjudande om förhandsbokning som gällde vissa länder. Sverige ingick inte bland dessa.

  Vi har skrivit tidigare om detta på vår blogg.

  Om vi tittar på de estimerade retailpriser som finns för USA och EU så skiljer det lite men den prisskillnaden beror på växelkurs, moms och hur handeln väljer att prissätta våra produkter.


  Kan man uppgradera från XP?
  - Vårt Windows XP som många fortfarande använder och tycker om är tyvärr för gammalt för att klara av en uppgradering. Det är ingen skillnad gentemot andra operativsystem. Så användare med Windows XP behöver göra en ny installation. Men vi har ett program som gör det enkelt att spara undan alla filer man vill ha kvar: Easy Transfer. Det kommer alla XP-användare att gratis kunna ladda hem och därigenom skapa en backup.

  Kan man uppgradera från Windows Vista?
  - Du kan uppgradera till Windows 7 från Windows Vista utan problem.

  Om jag köper en dator nu – måste jag köpa Windows 7 om mindre än två månader då?
  - Nej, inte alls. Vi har tillsammans med de flesta datortillverkarna sett till att du som nydatorköpare helt enkelt får uppgraderingen gratis. Det kan vara så att datortillverkaren valt ut vissa datormodeller för programmet och att de tar ut en viss summa för frakt men från Microsofts sida är det en helt gratis uppdatering. Men fråga för säkerhets skull i butiken efter  vilka modeller som ingår i programmet ”Technical Guarantee” eller ”Windows Upgrade Option”.
   
  Men Apple släpper sin Snow Leopard för ett mycket lågt pris samtidigt som Windows 7 kostar ungefär lika mycket som tidigare Windowsversioner kostat. Hur kommer det sig?
  - Jamen hallå. Snow Leopard är inget nytt system utan en större uppgradering. Windows 7 är ett nytt operativsystem, med oerhört många nya funktioner. Vi på Microsoft däremot tar inte betalt för stora uppgraderingar – våra servicepack får man gratis och automatiskt.

  Bookmark and share

 • Köp dator till skolstarten och uppgradera gratis till Windows 7

  Nu börjar skolorna igen och många familjer funderar på att köpa nya datorer för att ge barnen hjälp i skolarbetet. Det nya operativsystemet Windows 7 passar bra för familjedatorn då det är enkelt att använda för alla åldrar. 

  Windows 7 kommer till Sverige först den 22 oktober men redan nu kan man köpa en dator som omfattas man av Technical Guarantee, vilket innebär att man får en kostnadsfri uppgradering till Windows 7.  Alla datorer omfattas dock inte av Technical Guarantee så fråga i butiken vilka datorer som berörs.  Vill man behålla sin befintliga dator men uppdatera operativsystemet gäller samma garanti om man köper och installerar Vista i sin dator innan den 22 oktober.

  Technical Guarantee gäller från kampanjanslutna hårdvarutillverkare när Windows 7 kommer ut den 22 oktober, den svenska versionen finns tillgänglig från 31 oktober. Här finns mer information om hur man går tillväga för att få en fri uppgradering.

  Bookmark and share

 • Exchange Server 2010 RC klar att ladda ned

  ExchangeSvr2010_v_rgb För fjorton år sedan skeppades den första versionen av Exchange Server. Nu är den senaste versionen, Exchange Server 2010, klar som Release Candidate, och den slutgiltiga produkten beräknas vara färdig att skeppas senare i år.

  Den nya versionen har en mängd nya funktioner och vi är väldigt glada över Basexs utmärkelse "Basey", som redan nu tilldelats Exchange 2010 för dess bidrag till att minimera informationsstress tack vare funktioner som "MailTips" och "Ignore Conversation".

  Ytterligare fördelar att betona i nya Exchange Server 2010 RC är:

  • Stöd för Windows Server 2008 och Windows Server 2009 R2, även på 64-bitsversioner.
  • Enkel uppgradering från Exchange Server 2010 RC till Exchange Server 2010 RTM - man behöver inte ominstallera servers och rekonfigurera inställningar när RC:n väl är installerad.
  • Om den existerande miljön är Exchange Server 2007 eller 2003 så kan 2010 RC samexistera med dessa - man kan börja planera för uppgradering, testa kritiska scenarier och se fördelarna med den senaste versionen. För detta krävs service pack 2, vilket blir tillgängligt senare denna månad.

  För mer information, läs här, och se på videon, eller besök TechNet under “What’s new in Exchange 2010” för att se lite av nyheterna som är tillgängliga för din inbox.

  Exchange Server 2010 RC är färdig att laddas ner här.

  Bookmark and share

 • Sista chansen att ladda ned Windows 7 RC

  Windows Team Blog meddelar att idag är sista chansen att ladda ned Windows 7 RC. Du kan fortfarande registrera den och få produktnyckel efter detta datum, men filen kommer inte längre att gå att ladda ned.

  Bookmark and share

 • Microsoft och Nokia i allians kring mobil produktivitet

  Igår meddelade vi att Microsoft och Nokia bildar allians för att leverera produktivitetslösningar för mobilen. Det är första gången som Microsoft och Nokia ingår en allians av denna storlek och betydelse.

  Målsättningen är att börja samarbeta omedelbart med design, utveckling och marknadsföring av produktivitetslösningar för mobilen. Främst är det Microsofts Office för mobilen och Microsofts kommunikations-, samarbets- och kommunikationsverktyg för mobilen som skall integreras i Nokias Symbian-baserade telefoner. Till en början kommer dessa lösningar att bli tillgängliga i Nokias Eseries-telefoner.

  Vi kommer också att, tillsammans med Nokia, designa en rad nya användarupplevelser för framtida Nokiaprodukter.

  Framöver kommer användare av Nokias Symbianbaserade telefoner att t ex:

  • Kunna se, redigera, skapa och dela Officedokument även på mobilen.
  • Använda snabbmeddelanden, se närvarostatus, konferenssamtal med Microsoft Office Communicator Mobile.
  • Ha mobil tillgång till intranät och extranätportaler som byggts på Microsoft Sharepoint Server

  För ytterligare information, ta en titt på PressPass. Du kan också ta en titt på eller ladda ner inspelningen av det LiveMeeting som hölls.  

  Computer Sweden, Mobil, TechWorld och Metro Teknik skriver om alliansen.

  Bookmark and share

 • Nästa MacOffice innehåller Outlook

  Office for Mac 2008 Business Edition
  Idag annonserade Eric Wilfred chef för Microsoft Mac Business Unit, att Microsofts nästa version av MacOffice kommer att innehålla en helt ny Outlook-applikation som ersätter Entourage for Mac.

  Lanseringen sker den 15 september 2009 och innebär även att man släpper en helt ny produktlinje som heter Microsoft Office 2008 for Mac Business Edition. Den nya produktlinjen blir ett komplement till Microsoft Office 2008 for Mac Home and Student Edition.

  Nya MacOffice med Outlook är bättre integrerad med Mac OS. Bland nya funktioner märks Rights Management som ger möjlighet att ange begränsade rättigheter för känslig information.

  För de kunder som idag använder Entourage, finns nya Web Services Edition tillgänglig för nedladdning redan nu. Web Services Edition erbjuder betydligt bättre stöd för synkronisering av e-post och kalenderinformation - funktioner som ytterligare kommer att förfinas i den kommande Outlook-applikationen.

  Läs mer på Microsoft PressPass eller besök webbplatsen Mactopia för mer information om Microsofts programvara för MacIntosh-datorer.

  Bookmark and share

 • Fyra nya MVP i Sverige

  En Most Valuable Professional (MVP), är en person som är väldigt viktig för Microsoft - en ledande person inom teknik och utveckling.

  Att få utmärkelsen MVP är ett bevis på kompetens och engagemang samt en vilja att hjälpa andra. Bland annat skriver de svar på frågor & svar-sidor, de skriver krönikor, de bloggar, och de deltar gärna som talare på olika event.

  Från och med 1 juli har vi fått fyra nya MVPer, och sju av de gamla har fått sin utmärkelse förnyad. Totalt finns det nu drygt 30 stycken i Sverige.

  De fyra nya är Magnus Björk (Exchange Server), Peter Larsson (SQL Server), Martin Lidholm (Communications Server) och Andreas Stenhall, som även driver Allt om XP (Windows System & Performance).   

  Stort grattis från oss på Microsoft!

  Bookmark and share

 • Ny gratis videoredigering för hemmabruk

  Idag lanseras nya Windows Live Movie Maker – Microsofts kostnadsfria program för videoredigering. I och med lanseringen blir Movie Maker en del av programsviten Windows Live Essentials. Movie Maker är det första Live-programmet som är utvecklat för Windows 7.
   
  Windows Live Movie Maker är enkelt att använda och låter dig med några få knapptryckningar samla ihop till exempel dina semesterbilder och sedan skapa ditt mästerverk. Du kan enkelt publicera filmen på Youtube eller Facebook.

  Här är några av funktionerna:

  • Enkelt att komma igång: Lägg in dina bilder och filmer i programmet, klicka sedan på Auto Movie och programmet skapar en färdig film med snabba övergångar och effekter. Vill du ändra något gör du det enkelt med några knapptryckningar.
  • Enkel redigering: I nya Movie Maker har du stora videoredigeringsmöjligheter. Det finns en rad funktioner som gör att du kan skapa färdiga filmer med några enkla verktyg. Justera ljudvolym, lägg till animationer, välj mellan olika zoom- och panoreringsfunktioner.
  • Enkel publicering till nätet: Med Movie Maker är det enkelt att publicera dina filmer på nätet. Du kan enkelt publicera dina filmer direkt på Youtube från huvudmenyn, och det är lika enkelt att ladda upp på Facebook och andra sajter som att bränna ut den på DVD.

  Locka fram regissören i dig med Windows Live Movie Maker!

  Ladda ned och testa nya Windows Live Movie Maker.

  Läs mer om Windows Live Movie Maker.

  Bookmark and share

 • Windows 7-kunder får välja mellan flera browsers

  browsers

  När Windows 7 släpps i Europa är det samma version som i övriga världen. Information om detta släpptes nyligen via bloggen Microsoft on the issues. Den europeiska specialversion av Windows 7 utan Internet Explorer som tidigare diskuterats blir inte av.

  Istället kommer användare att få välja mellan ett flertal webbläsare kort efter att de installerat Windows 7 eller köpt en ny dator med Windows 7 förinstallerat.

  Detta nya förslag är utformat baserad på den feedback vi fått från såväl Europeiska kommissionen, som datortillverkare och partners. Vi ser också att denna lösning gör det så enkelt som möjligt för användare att snabbt och enkelt få tillgång till en webbläsare.

  Förändringen påverkar inte lanseringsdatum för Windows 7, som är den 22 oktober.

  Bookmark and share