July, 2009

 • Project Natal i framtidens skola?

  Project Natal är en Microsoft-utvecklad hårdvara som gör det möjligt att spela spel på Xbox utan handkontroll, enbart genom att använda kroppen och rösten. KK-stiftelsen, en stiftelse för kunskaps- och kompetensutveckling, uppmärksammar detta på sin blogg och funderar kring hur detta kan användas i utbildningssyfte. Upptäcktsfärd i antikens Rom på historielektionen eller ett besök i Amazonas djungler på biologilektionen kanske kan bli verklighet i framtidens skola?

  Spännande tankar tycker vi!

  Bookmark and share
 • Windows Live Messenger fyller 10 år!

  WLM10För 10 år sedan debuterade Windows Live Messenger (i folkmun ofta kallat MSN Messenger). Idag är tjänsten världens mest använda chattprogram med över 330 miljoner aktiva användare som skickar ungefär 9,4 miljarder meddelanden per dag. Sextio procent av alla användare av snabbmeddelanden chattar med Windows Live Messenger enligt marknadsundersökningsföretaget comScore

  För att fira Messengers 10 års jubileum har teamet bakom tjänsten startat ett blogg där de delar med sig av sina bästa tips och även lyfter fram historier kring användandet av chattjänsten.

  Som en födelsedagspresent till alla användare har Messenger-teamet tagit fram ett särskilt paket med smileys som du kan ladda ner. På denna sajt finns även lite annat smått och gott om Messengers historia och vilka möjligheter som finns med produkten idag.

  Hurra, hurra, hurra! :-)

  Bookmark and share
 • Windows 7 säljer redan bra

  Förhandsbeställningarna av Windows 7, som sker hos vissa återförsäljare i vissa länder, slår f��rhandsförsäljningen av Windows Vista.

  Hos brittiska Amazon har det beställts fler exemplar under några timmar än det totala antalet exemplar som bokades under hela den 17 veckor långa förhandsförsäljningen av Windows Vista.

  Mer om förhandsbeställningarna av Windows 7 hittar du hos Cnet, PC World och Computer Sweden.

  Som tidigare nämnts släpps Windows 7 i Sverige den 31 oktober.

  Bookmark and share

 • Microsoft släpper kod till Linux

  Idag släppte Microsoft 20 000 rader kod till Linuxcommunityn. Koden, som inkluderar tre drivrutiner, släpptes för att införlivas i Linuxkärnan.  

  Drivrutinerna doneras för att förbättra prestandan för Linuxoperativ som körs virtualiserade under Windows Server 2008 Hyper-V eller Windows Server 2008 R2 Hyper-V.

  TechWorld har skrivit om detta, likaså Microsofts Port25.

  Bookmark and share
 • Microsoft Office 2008 för Mac – nu släpps Service Pack 2!

  Service Pack 2 (SP2) är en kostnadsfri uppdatering som ger en förbättrad upplevelse för våra Mac-kunder vad gäller snabbhet, stabilitet och kompatibilitet. SP2 innehåller efterfrågade uppdateringar och ett nytt verktyg. Document Connection för Mac förbättrar tillgång till dokument på Microsoft SharePoint-servrar, samt på Microsoft Office Live Workspace.

  Alla Mac Office 2008-kunder som vill kan ladda ner SP2. Uppdateringen kommer även att finnas tillgängligt via Microsoft AutoUpdate.

  Bookmark and share
 • Nu är Windows 7 färdigutvecklad

  Den 22 juli klockan 13:40 på eftermiddagen amerikansk västkusttid så lämnades den färdiga programkoden för Windows 7 och Windows Server 2008 R2 vidare för tillverkning. Det berättade Steve Ballmer när han klev upp på scenen för att hålla tal på ett internt Microsoft-evenemang i Atlanta.

  Att produkterna nu nått RTM (Release to Manufacturing) innebär att fabrikerna som tillverkar DVD-skivor och programpaket nu kan sätta igång tillverkningen. Våra hårdvarupartners som säljer färdiga PCs kan sätta igång med förinstallationer av de nya modeller som ska levereras med Windows 7 och programvarutillverkare kan sätta igång att testa sina programvaror så att de fungerar bra med den slutliga versionerna av operativsystemen.

  Dagens produktsläpp är ett resultat av all den feedback som vi har fått ifrån miljontals människor som har testat Windows 7 - både i beta och RC. Över 10 miljoner användare medverkade i vårt Customer Experience Improvement Program (CEIP). Det är många röster som gjort sig hörda och som hjälpt oss att ta fram en solid produkt. Tack till alla er som laddat ner och kört Windows 7 i beta och RC format!

  Läs mer på Microsoft-bloggarna Engineering Windows 7, Windows 7 Team-bloggen och Windows Server-divisionens blogg.

  Andra sajter och media som skrivit om detta är till exempel TechWorld och Allt om XP.

  Som vi tidigare berättat här på nyhetsbloggen kommer den svenska versionen av Windows 7 lanseras den 31 oktober och USA-lanseringen äger rum den 22 oktober.

  Det här är ett stort ögonblick för oss som vi är mycket stolta över. Det är ett mycket viktigt steg på vägen att leverera Windows 7 och Windows Server 2008 R2 till alla er kunder som väntar.

  Ta gärna en titt på videon som visar när Steven Sinofsky, chef för Windowsdivisionen tillsammans med Steve Ballmer gör tillkännagivandet och signerar de DVD-skivor som ska skickas iväg till fabrikerna:  Bookmark and share
 • Microsoft släpper kvartalsresultat

  I går kväll svensk tid släppte Microsoft kvartalsresultatet för det fjärde kvartalet och räkenskapsåret som slutade den 30:e juni 2009.

  Det har varit ett tufft kvartal och år med negativ påverkan på resultatet av den svaga ekonomin och marknaderna för PC och servrar i världen. Det fjärde kvartalet minskade intäkterna med 17% jämfört med samma period under föregående år. För helåret uppgick intäktsminskningen till 3% jämfört med föregående räkenskapsår.

  Trots den svaga marknaden fanns det flera saker som var positiva. Effekten av vårt besparingsprogram har varit mycket god. Enbart under det fjärde kvartalet har vilyckats uppnå besparingar på de löpande kostnaderna med över 750 miljoner dollar.

  Under kvartalet har även ett antal mycket viktiga och positiva affärsmål nåtts. Detta inkluderar releasekandidater av såväl Windows 7 som Windows Server 2008 R2, samt lanseringen av sökmotorn Bing.

  Läs mer i det internationella pressmeddelandet, läs kvartalsrapporten, eller lyssna på webbsändningen där Chris Lidell, CFO (chief financial officer) för Microsoft diskuterar resultatet.

   I Sverige skriver bland annat Computer Sweden och Dagens Industri om resultatet.

 • Windows Marketplace for Mobile öppnar för bidrag

  Det finns redan nu över 20 000 applikationer för Windows Mobile, men det har tidigare inte funnits en samlad marknadsplats där användare kan köpa och ladda ner dem. Windows Marketplace for Mobile kommer att bli denna plats, där också utvecklare kan få större möjligheter att tjäna pengar på sina applikationer. Vi har tidigare skrivit lite om vilka möjligheter som finns, hur intäkter fördelas och liknande.

  Sedan 27 juni är Windows Marketplace for Mobile nu öppet för bidrag ifrån utvecklare ifrån 29 länder, däribland Sverige. Under hösten kommer marknadsplatsen att öppnas upp för användare av Windows Mobile 6.5 och innan årets slut kommer applikationer även för 6.0 och 6.1 att finnas tillgängliga, så att man som utvecklare kan sälja sina applikationer till alla drygt 30 miljoner användare av Windowstelefoner.

  Todd Brix meddelar också på The Windows Blog att man kommer att sparka igång utvecklandet med hjälp av en tävling inom kort, så registrera dig redan nu.

  Läs också vad Computer Sweden skrivit om Windows Marketplace for Mobile.

  Bookmark and share
 • Microsoft och Yahoo! i samarbetsavtal

  Idag tillkännagav Microsoft och Yahoo! att ett omfattande samarbetsavtal företagen emellan slutits. Avtalet handlar om webbsök och syftet är att förbättra upplevelsen för både användare och annonsörer, samt att tillsammans leverera värdefull innovation till branschen. Vår nya sökmotor Bing kommer framöver att leverera sökresultat för båda företagen, medan Yahoo! kommer stå för försäljning av sökannonsering till större kunder.

  För att lyckas inom sök behövs både innovation och volym. Genom Bing har vi integrerat en rad nya innovationer och funktionalitet och tack vare större sökvolym kan sökresultaten bli mer och mer relevanta. Avtalet med Yahoo! ger betydligt större volym och bättre sökresultat. Vi på Microsoft kommer genom avtalet också att stå för kontinuerlig framtida utveckling av sökteknologin. Vi kommer att få exklusiv tillgång till Yahoos sökteknik genom ett tioårigt licensavtal, och möjlighet att integrera tekniken i vår plattform.

  Avtalet kommer att prövas av reglerande myndigheter innan det träder i kraft.

  Mer information finns på en särskild webbplats. Här nedan kan du också se Microsofts VD Steve Ballmer kommentera avtalet.

  Även Yahoos VD Carol Bartz kommenterar.  Bookmark and share
 • Följ vårt analytikermöte via webcast

  Idag kl 17.30 svensk tid håller vi vårt årliga Financial Analyst Meeting i Redmond utanför Seattle, där ca 250 finans- och industrianalytiker, investerare och mediarepresentanter kommer att delta på plats. Vi ger dock alla som vill möjlighet att delta via en webbsändning här. Det går naturligtvis också att se sändningen i efterhand.

  Under mötet kommer vi att tala om vår tekniska vision, affärsstrategier, produkt- och tjänsteinriktning samt finansiella förväntningar inför framtiden.

  Förutom inledningen med vår CEO Steve Ballmer kommer flera av våra högsta chefer att delta. Du kan se hela agendan här.

  Bookmark and share