June, 2009

 • Windows 7 släpps i Sverige 31 oktober

  windows7 Som vi tidigare sagt kommer Windows 7 att släppas i god tid innan jul och nu är det klart att nästa version av Windows släpps på den svenska marknaden den 31 oktober.

  Vad gäller priset kommer de att ligga på samma prisnivåer som för Windows Vista. För oss i Europa är läget lite speciellt. Eftersom vi inom den europeiska unionen har beslutat att leverera Windows 7 utan Internet Explorer under namnet Windows 7 E, blir det inte möjligt att uppgradera sin Windows Vista till Windows 7 E. Däremot kommer vi att erbjuda kompletta versioner av Windows 7 E till uppgraderingspriser. Vi kommer inom kort att ge mer information om priserna och hur erbjudandet ser ut.

  Windows Server 2008 R2 som är serverversionen av Windows 7, släpps i slutet av september eller i början av oktober. Där kommer vi inte heller att höja våra priser.

  Bookmark and share
 • Friskolornas riksförbund moderniserar sin IT

  Friskolornas riksförbund skriver ett treårigt ramavtal med oss som innebär att 850 svenska friskolor erbjuds förmånliga priser på programvaror och tjänster från Microsoft.

  Avtalet ger friskolorna goda förutsättningar för att hålla sig i framkant när det gäller it-utvecklingen i skolan. Datortätheten bland eleverna i svenska friskolor är betydligt högre jämfört med den kommunala skolan enligt siffror från Skolverket. I genomsnitt går det 1,6 elever per dator i friskolor på gymnasienivå och 2,5 elever per dator i kommunala gymnasieskolor.

  I grundskolan är skillnaden ännu större. Där går det 4,5 elever per dator i friskolan och 6,0 elever per dator i kommunala grundskolor. Tidningen Computer Sweden har skrivit om datortätheten i kommunala skolor.

  Vi tror att rätt användning av IT i skolan gör att fler elever når kunskapsmålen och för att göra detta möjligt behöver skolorna ha tillgång till moderna verktyg och mjukvara.

  Friskolornas riksförbund har valt Caperio som återförsäljare för ramavtalet.

  Computer Sweden har skrivit om avtalet på sin webbplats.

  Bookmark and share
 • Windows 7 kan hjälpa till att spara energi

  windows7 I Windows 7 har vi lagt till och förbättrat funktioner som ska hjälpa till att dra ner elförbrukningen. Det är positivt inte bara för miljön utan självklart även för ekonomin.

  Redan i Windows Vista förbättrade vi energisparfunktionerna i operativsystemet. Till exempel minskade staden Miami sina elkostnader med en miljon dollar per år genom att gå över till Windows Vista. I Windows 7 tar vi det några steg längre.

  Bland annat finns verktyget PowerCfg som hjälper användaren identifiera applikationer eller datortillbehör som drar onödigt mycket el och hur man gör sin pc mer klimatsmart.

  Företagsanvändare som sitter i en företagsdomän med Windows Server kan använda de förbättrade group policy-inställningar som kan göras på alla datorer i företaget, till exempel att ljusstyrkan på bildskärmen på bärbara datorer minskar när datorn inte används på en stund. Detta kan även styras per varje dator i Windows 7 även om du inte sitter på en domän.

  Andra funktioner är att delar av dator som inte används försätts i ett viloläge när de inte används. Om användaren till exempel drar ur nätverkssladden ur datorn, försätts nätverksuttaget i viloläge. Detsamma gäller för de korta stunder som användaren inte använder datorn, till och med mellan tangentnertryckningar.

  På vår blogg om hållbar utveckling kan du läsa mer om hur Windows 7 hjälper till att spara ström och även ladda ner ett faktablad.

  Bookmark and share
 • Hallå där - Daniel Akenine

  Daniel AkenineVad händer egentligen med Microsofts nya molnplattform Azure? Har det inte varit ganska tyst om denna?

  Sedan vi annonserade plattformen i oktober 2008 så vi arbetat hårt med att vidareutveckla den; ta in mycket feedback; en del nya funktioner och göra den redo för att börja ta in de första skarpa kunderna.

  En del nya funktioner nämnde du? Kan du ge några exempel?

  Ja, en av de största förändringarna är nog sättet du sparar data i Windows Azure. I den första versionen fanns det inte möjligheter att använda sig av traditionella databaser med relationer. Detta har vi nu ändrat på vilket innebär att man mycket enklare kommer kunna flytta ut sina existerande applikationer i Azure om man vill. Det gör en stor skillnad.

  Hur följer man utvecklingen framåt då och när släpps Azure ?

  Är man intresserad av Azure så tycker jag att man skall läsa igenom ett utmärkt dokument som den amerikanska analytikern David Chapell just sammanställt. samt titta in på www.azure.com då och då. När Azure officiellt släpps kan jag inte exakt svara på men en inte alltför långtgående gissning är att nästa Microsoft PDC konferens i November kommer att bli ett rejält startskott för Azure!

 • Vätternrundelaget hjälper Barncancerfonden

  vattern Det gemensamma laget Forefrontracing, med folk ifrån både Microsoft, Zipper by Enfo och några cykelintresserade ifrån kundföretag cyklade i lördags Vättern runt.

  Som tidigare nämnts så har laget också samlat in pengar till Barncancerfonden via initiativet Ride of Hope. För en av deltagarna från Microsoft, David Åberg, har engagemanget i denna insamling varit en förlängning av det engagemang han haft inom ramen för Microsofts välgörenhetsprogram ”En God Gärning”. I detta projekt har han bland annat kopplat upp barncancerkliniken i Lund med Messenger och webbkameror så att barnen under sina ofta långa behandlingstider kan upprätthålla kontakten med nära och kära. Ett perfekt exempel på hur teknik kan skapa närhet även när man tvingas vara ifrån varandra.

  Vill du kan även du bidra med pengar direkt, via Davids insamling.

  Du kan även följa en annan medlem i laget, Marcus Gullberg, på strapatserna under Vätternrundan, eftersom han livestreamade direkt ifrån tävlingen via Bambuser. Eller ta en titt på bilderna.

  Bookmark and share
 • Microsoft minglar i Almedalen

  Almedalsveckan i Visby på Gotland är en av de viktigaste mötesplatserna mellan beslutsfattare, företag och andra organisationer, en institution i den svenska sommaren. I år går Almedalsveckan av stapeln mellan den 28 juni och 4 juli.

  Microsoft har under flera år funnits närvarande i Almedalen och genom åren öppnat ett mycket uppskattat IT-café bredvid Donners Plats, där Almedalsbesökarna kunnat få sig en kopp kaffe, koppla upp sig mot Internet, läsa mail i lugn och ro samt göra utskrifter på våra skrivare. I år kommer Microsoft också att ha en lite utställning och en demo av produkter och kommande innovationer.

  Är du nyfiken på Windows 7, Live, Bing, Photosynth, Surface och andra spännande tekniker är det smart att gå till Donners Plats och kolla in de nya innovationerna. Eller om du glömt att skriva ut ditt talmanus så är du välkommen in så hjälper vi dig!

  Microsoft anordnar också två seminarier torsdagen den 2 juli i Gotlands Museum, Fornsalen. Det första seminariet berör hur skolan kan bli mer spännande och effektiv mer hjälp av IT och Microsoft har bjudit in Bruce Dixon, grundare av Anytime Anywhere Learning Foundation som kommer att berätta om goda exempel och ge en internationell utblick runt lärande och IT. Det andra seminariet handlar om hur svenska myndigheter och offentlig förvaltning kan bli mer effektiva med e-förvaltning och vilka juridiska aspekter som finns kring integritet, öppenhet och säkerhet när alltmer av de offentliga tjänsterna levereras över nätet.

  Microsoft välkomnar alla till såväl IT-cafét och till seminarierna.

  Bookmark and share
 • Handelshögskolan väljer Live@edu

  Handelshögskolan i Stockholm, en av Europas ledande handelshögskolor, har valt Live@edu som ny plattform för studenternas e-post.

  Live@edu är vår plattform för e-post, onlinelagring och samarbete riktad mot den akademiska världen. Via Live@edu får varje handelsstudent e-post med 10 GB lagringsutrymme via Outlook Live, 25 GB lagringsutrymme via Skydrive och tillgång till Office Live Workspace.

  Tjänsten ska rullas ut under augusti månad till Handelshögskolans samtliga 2000 studenter. Även skolans 13 000 alumni-elever får tillgång till Live@edu.
  Tjänsten är reklamfri och erbjuds gratis av Microsoft.  Bytet av studenternas e-post till Live@edu görs primärt för att slippa hanteringen av e-post samtidigt som skolan spar pengar.

  Computer Sweden har skrivit om affären.

  Bookmark and share

 • Enklare hantera digital marknadsföring med nytt integrerat system

  Mediabrands, ett globalt företag inom marknadsföring, har tillsammans med Microsoft Advertising utvecklat Media Operations Management System. MOMS är ett tekniskt ramverk för Mediabrands-byråer för att planera, köpa, mäta, rapportera och optimera media.

  Tidningen Advertising Age kallar MOMS för ett Microsoft Office för digital marknadsföring vilket är en bra liknelse. Med hjälp av MOMS kan mediebyråer och reklambyråer hantera alla aspekter av digital marknadsföring från planeringsstadium till efterarbete.

  Microsoft har utvecklat mjukvara som gör att Mediabrands och deras kunder kan automatisera komplexa inköp av media och bygga egna applikationer. Vi står också för den datalagring, samarbetsplattform och de utvecklingsverktyg som behövs för att Mediabrands och andra parter ska kunna bygga vidare på MOMS.

  MOMS rullas ut först i USA men är byggt för att klara internationella marknader, bland annat Sverige. Exakt datum för global utrullning är inte klar.

  Nyheten presenterades på Cannes Lions som pågår just nu. Nyckeltalare var Scott Howe och en del av hans tal kan du se på video nedan.

  <br><a href="http://video.msn.com/video.aspx?vid=7786122b-26a9-4226-9427-8d3791f5e8ea" target="_new" title="The advertising periodic table">Video: The advertising periodic table</a>

  Bookmark and share

 • Träffa oss på Cannes Lions

  Under hela veckan pågår Cannes Lions, en av årets stora internationella händelser för reklambranschen. Vi har sponsrat Cannes Lions sedan 2002 och grundade priset Cyber Lions som belönar digital reklam.

  Om du är på plats i Cannes kan du besöka Palais de Festivals, Debussy Theatre på onsdag och höra Steve Ballmer och hans tankar om Microsoft Advertising. Under veckan får han ta emot priset som årets medieperson av festivalens arrangörer.

  Priset Media Person of the Year går till en person som påverkar utvecklingen av medielandskapet, något som i sin tur påverkar framtiden för reklambranschen. Anledningen till att Steve Ballmer får priset är Microsofts fortsatta satsning på digital reklam.

  För speciellt inbjudna anordnar vi under tisdagen ett interaktivt föredrag med några av branschens mest inflytelserika personer inom digital marknadsföring.  Föredraget leds av Microsofts Scott Howe.

  Sedan håller vi en workshop på onsdag om annonsering i spel.

  Bookmark and share
 • Microsoft och EU i samarbete om kvalitet på utebad

  Tillsammans med EU:s miljökontor i Köpenhamn har vi skapat en onlinetjänst där européer kan kontrollera kvaliteten på badvattnet på utebad i hela Europa.

  Eye on Earth heter portalen där man inte bara kan se vattenkvaliteten utan också användarnas egna betyg och kommentarer från 21 000 platser i Europa. Som registrerad användare får man ladda upp egna bilder och länka till webbkameror.

  Med ett enkelt system med grönt, gult, rött är det enkelt att se om favoritstället är tjänligt eller inte.
  Portalen baseras på vår teknik Virtual Earth där det på många ställen går att få gatuinformation både i kartan och på foto samt se på badplatsen i fågelperspektiv.

  Bookmark and share