June, 2009

 • Windows 7 släpps i Sverige 31 oktober

  windows7 Som vi tidigare sagt kommer Windows 7 att släppas i god tid innan jul och nu är det klart att nästa version av Windows släpps på den svenska marknaden den 31 oktober.

  Vad gäller priset kommer de att ligga på samma prisnivåer som för Windows Vista. För oss i Europa är läget lite speciellt. Eftersom vi inom den europeiska unionen har beslutat att leverera Windows 7 utan Internet Explorer under namnet Windows 7 E, blir det inte möjligt att uppgradera sin Windows Vista till Windows 7 E. Däremot kommer vi att erbjuda kompletta versioner av Windows 7 E till uppgraderingspriser. Vi kommer inom kort att ge mer information om priserna och hur erbjudandet ser ut.

  Windows Server 2008 R2 som är serverversionen av Windows 7, släpps i slutet av september eller i början av oktober. Där kommer vi inte heller att höja våra priser.

  Bookmark and share
 • Klart när Windows 7 släpps

  Nu är det klart att Windows 7 släpps på den amerikanska marknaden den 22 oktober. Vi kommer också att kunna leverera en svensk version av Windows 7 i nära anslutning till den 22 oktober. Exakt datum för detta meddelar vi senare.


  När en svensk version blir tillgänglig kommer du att kunna köpa det i butik eller förinstallerat när du köper en ny dator.

  För att våra partnerföretag ska få god tid på sig att förbereda sig för detta, beräknas operativsystemet bli färdigutvecklat i slutet av juli.

  I samband med detta presenterar vi också ett uppgraderingsprogram där datortillverkare och återförsäljare kan välja att vara med. Det innebär kort att konsumenter kan köpa en dator med Windows Vista Home Premium, Business eller Ultimate innan lanseringen och sedan få möjlighet att uppgradera till Windows 7 utan andra kostnader än frakt och administration.

  Läs mer t ex på E24.

  Bookmark and share
 • Friskolornas riksförbund moderniserar sin IT

  Friskolornas riksförbund skriver ett treårigt ramavtal med oss som innebär att 850 svenska friskolor erbjuds förmånliga priser på programvaror och tjänster från Microsoft.

  Avtalet ger friskolorna goda förutsättningar för att hålla sig i framkant när det gäller it-utvecklingen i skolan. Datortätheten bland eleverna i svenska friskolor är betydligt högre jämfört med den kommunala skolan enligt siffror från Skolverket. I genomsnitt går det 1,6 elever per dator i friskolor på gymnasienivå och 2,5 elever per dator i kommunala gymnasieskolor.

  I grundskolan är skillnaden ännu större. Där går det 4,5 elever per dator i friskolan och 6,0 elever per dator i kommunala grundskolor. Tidningen Computer Sweden har skrivit om datortätheten i kommunala skolor.

  Vi tror att rätt användning av IT i skolan gör att fler elever når kunskapsmålen och för att göra detta möjligt behöver skolorna ha tillgång till moderna verktyg och mjukvara.

  Friskolornas riksförbund har valt Caperio som återförsäljare för ramavtalet.

  Computer Sweden har skrivit om avtalet på sin webbplats.

  Bookmark and share
 • Mycket publicitet kring Project Natal

  natal_thumb Project Natal, som visades upp på E3 i förra veckan har fått väldigt mycket publicitet. Enligt Buzzstudy (via Spelfeber) så var detta den nyhet som det snackades mest om under E3. Många tycker uppenbarligen det skall bli spännande att kunna spela helt utan handkontroll.

  Spelfeber beskrev också Project Natal i en annan post, Albertbloggen hänvisade i ett fylligt inlägg till en artikel i Times  medan Ola Skoog tror det är något av det häftigaste han sett i hela sitt liv.

  Samtidigt är inte alla övertygade. Under Pseudonym vill egentligen helst luta sig tillbaka i soffan och spela.

  Magnus Jonasson tror att det är "köpläge" om det verkligen är så bra som det ser ut, Mathias Karlsson uppmanar Nintendo och Sony att se upp och Pricerunners spelblogg tror att det kan bli en riktig storsäljare. . Även Joacim Melin på macpro tror att Xbox 360 kan ta över spelmarknaden med Project Natal.

  Gaming Mama nämnde Natal lite kort bland andra spelnyheter på E3 och även Prylzonen beskriver projektet lite kort.

  Power Gamer skriver om Johnny Lee, som tidigare gjort spännande applikationer för Wii, och nu arbetar med Project Natal. Han har tidigare visat sin innovativitet på TED.

  Det blir spännande att se vilka nya spel och sätt att spela som dyker upp i och med Project Natal. För övrigt har projektet döpts efter staden Natal i nordöstra Brasilien, men natal betyder också ”jul” på portugisiska. Och, för spelintresserade var nog E3 en riktig julafton i år!

  Bookmark and share
 • Nätsurfare väljer inte bort annonser

  Ladda ner rapporten här Många tror att nätsurfare medvetet väljer att inte titta på annonser på nätet. Det stämmer inte, enligt världens största studie som gjorts på användare.

  MSN har tillsammans med Aftonbladet, DN, Expressen och Svenska Dagbladet gett företaget Mejsel i uppdrag att studera hur användare surfar på mediesajter som innehåller artiklar och annonser. Resultaten visar att internet är ett snabbt medium vars innehåll snabbt skannas av. De flesta artiklar och annonser ges i regel bara en sekund eller mer i uppmärksamhet men faktorer som placering, storlek och annonsstyrning påverkar annonsens chans att få uppmärksamhet.

  En rätt placerad annons i rätt storlek som anknyter till sidans redaktionella ämne ger stora chanser till uppmärksamhet. En artikel i sidospalten på en webbsida kan å sin sida ges mindre uppmärksamhet än en annons i huvudspalt.

  Detta och många andra resultat kan du själv läsa om i rapporten ”Ett smartare internet” som du kan ladda ner från Microsoft Advertisings webbplats.

  Bookmark and share
 • Microsoft TechDays i Örebro 2010

  brain Nu är det klart att Microsoft TechDays blir av även 2010, denna gång i Örebro. Det är Microsofts största IT-evenemang och efter den mycket uppskattade premiären i mars 2009 hoppas vi denna gång på 1500 deltagare.

  Liksom under premiären kommer evenemanget att rikta sig mot IT-chefer, tekniker och utvecklare och det är stort antal både svenska och internationella talare som kommer att delta.

  TechDays 2010 äger rum på Conventum i Örebro den 23-24 mars, så boka redan nu in det i kalendern. I väntan på nästa TechDays kan du också se filmer från några av de mest populära sessionerna från TechDays09.

  Bookmark and share
 • DigiGirlz ska locka tjejer till IT-utbildning i Luleå och Stockholm

  Digigirlz i Luleå Antalet tjejer på IT-utbildningar landet runt fortsätter att vara lågt. Vid antagningen till höstterminen 2008 var det inga tjejer som påbörjade varken Datateknik- eller Datorspelsprogrammet vid Luleå Tekniska Universitet.

  Inom vissa inriktningar finns det redan idag en brist på utbildad personal, och både IT och teknik ses som framtidsbranscher av såväl SCB och AMS.

  För att öka antalet tjejer inom IT och teknik driver vi initiativet DigiGirlz som syftar till att inspirera unga tjejer att få upp ögonen för IT och teknik. Projektet vänder sig till tjejer på högstadiet för att i ett tidigt skede visa att IT och teknik kan både vara roligt och intressant.

  Denna vecka pågår DigiGirlz på Norrlands Entreprenörsgymnasium i Luleå mellan 15 och 18 juni 2009 samt i Stockholm, då i Connectas regi.

  DigiGirlz har anordnats varje år sedan 2007.

  Bookmark and share
 • Vätternrundelaget hjälper Barncancerfonden

  vattern Det gemensamma laget Forefrontracing, med folk ifrån både Microsoft, Zipper by Enfo och några cykelintresserade ifrån kundföretag cyklade i lördags Vättern runt.

  Som tidigare nämnts så har laget också samlat in pengar till Barncancerfonden via initiativet Ride of Hope. För en av deltagarna från Microsoft, David Åberg, har engagemanget i denna insamling varit en förlängning av det engagemang han haft inom ramen för Microsofts välgörenhetsprogram ”En God Gärning”. I detta projekt har han bland annat kopplat upp barncancerkliniken i Lund med Messenger och webbkameror så att barnen under sina ofta långa behandlingstider kan upprätthålla kontakten med nära och kära. Ett perfekt exempel på hur teknik kan skapa närhet även när man tvingas vara ifrån varandra.

  Vill du kan även du bidra med pengar direkt, via Davids insamling.

  Du kan även följa en annan medlem i laget, Marcus Gullberg, på strapatserna under Vätternrundan, eftersom han livestreamade direkt ifrån tävlingen via Bambuser. Eller ta en titt på bilderna.

  Bookmark and share
 • Windows 7 kan hjälpa till att spara energi

  windows7 I Windows 7 har vi lagt till och förbättrat funktioner som ska hjälpa till att dra ner elförbrukningen. Det är positivt inte bara för miljön utan självklart även för ekonomin.

  Redan i Windows Vista förbättrade vi energisparfunktionerna i operativsystemet. Till exempel minskade staden Miami sina elkostnader med en miljon dollar per år genom att gå över till Windows Vista. I Windows 7 tar vi det några steg längre.

  Bland annat finns verktyget PowerCfg som hjälper användaren identifiera applikationer eller datortillbehör som drar onödigt mycket el och hur man gör sin pc mer klimatsmart.

  Företagsanvändare som sitter i en företagsdomän med Windows Server kan använda de förbättrade group policy-inställningar som kan göras på alla datorer i företaget, till exempel att ljusstyrkan på bildskärmen på bärbara datorer minskar när datorn inte används på en stund. Detta kan även styras per varje dator i Windows 7 även om du inte sitter på en domän.

  Andra funktioner är att delar av dator som inte används försätts i ett viloläge när de inte används. Om användaren till exempel drar ur nätverkssladden ur datorn, försätts nätverksuttaget i viloläge. Detsamma gäller för de korta stunder som användaren inte använder datorn, till och med mellan tangentnertryckningar.

  På vår blogg om hållbar utveckling kan du läsa mer om hur Windows 7 hjälper till att spara ström och även ladda ner ett faktablad.

  Bookmark and share
 • Hallå där - Daniel Akenine

  Daniel AkenineVad händer egentligen med Microsofts nya molnplattform Azure? Har det inte varit ganska tyst om denna?

  Sedan vi annonserade plattformen i oktober 2008 så vi arbetat hårt med att vidareutveckla den; ta in mycket feedback; en del nya funktioner och göra den redo för att börja ta in de första skarpa kunderna.

  En del nya funktioner nämnde du? Kan du ge några exempel?

  Ja, en av de största förändringarna är nog sättet du sparar data i Windows Azure. I den första versionen fanns det inte möjligheter att använda sig av traditionella databaser med relationer. Detta har vi nu ändrat på vilket innebär att man mycket enklare kommer kunna flytta ut sina existerande applikationer i Azure om man vill. Det gör en stor skillnad.

  Hur följer man utvecklingen framåt då och när släpps Azure ?

  Är man intresserad av Azure så tycker jag att man skall läsa igenom ett utmärkt dokument som den amerikanska analytikern David Chapell just sammanställt. samt titta in på www.azure.com då och då. När Azure officiellt släpps kan jag inte exakt svara på men en inte alltför långtgående gissning är att nästa Microsoft PDC konferens i November kommer att bli ett rejält startskott för Azure!