May, 2009

 • Service Pack 2 till Windows Vista är klart

  sp2 Har du en engelsk Windows Vista kan du från och med idag ladda ner Service Pack 2, den andra stora uppgraderingen av operativsystemet. Förutom alla samlade säkerhetsuppdateringar som släppts sedan Service Pack 1, innehåller SP2 en del nyheter.

  Bland annat finns det nu stöd för Bluetooth 2.1 samt Windows Connect Now (WCN) Wi-Fi Configuration som förenklar uppkopplingen till ett trådlöst nätverk. En annan nyhet är det nu går att bränna Blu-ray-skivor direkt i Windows utan speciellt brännarprogram.

  För närvarande finns Service Pack 2 bara på de fem stora språken engelska, franska, japanska, spanska och tyska. Det går att ladda ner som en fil eller låta Windows Update eller Microsoft Update installera Service Pack 2.

  Vi som har svenska versioner av Windows Vista får ge oss till tåls ett tag till. Har du en 32-bitars engelsk Windows Vista kan du ladda ner Service Pack 2 här medan de som har 64-bitars Windows Vista laddar ner sin fil här.

  Service Pack 2 finns också för Windows Server 2008.

  Bookmark and share
 • Peter Kopelman slutar som vd för svenska Microsoft

  Peter_Kopelman9 Den 3 juli 2009 kommer Peter Kopelman att sluta som vd för Svenska Microsoft. Han har varit vd sedan den 1 november 2003 då han ersatte sin föregångare, Simon Brown.

  Under Peter Kopelmans ledning har Microsoft i Sverige mer än fördubblat omsättningen, ökat antalet anställda från 350 till 500 personer, blivit utsett till Sveriges Bästa Arbetsplats tre gånger i följd och även fått ett antal branschutnämningar som ledande IT-företag och leverantör.

  Bookmark and share
 • Gemensamt lag inför Vätternrundan

  fzrt12 Microsoft och Zipper by Enfo har bildat ett gemensamt lag inför årets Vätternrundan. Det är några cykelintresserade ifrån kundföretag som värvats till laget. Totalt är man 70 personer som skall cykla de 30 milen runt Vättern.

  Redan förra året smygstartade man med ca 30 personer, och inför årets satsning har man förberett sig sedan i höstas.

  Laget är uppdelat i två grupper, en snabbgrupp som siktar på en tid under 9 timmar, och en lite långsammare grupp, med något mindre ambitiös målsättning.

  Förutom bättre kondition och att man lär känna varandra bättre mellan företagen har man också ett nära samarbete med Barncancerfonden och deras cykelinitiativ Ride of Hope. För varje tävlande deltagare har man samlat in pengar för bättre behövande barn.

  Bookmark and share

 • Säg hej till Bing, vår nya sökmotor!

  Idag lanserar vi ett nytt namn på vår sökmotor. Från att ha hetat Microsoft Live Search har den nu fått namnet Bing. Förutom namnet får sökmotorn ett nytt utseende och en ny sökresultatsida som är enklare att navigera i.

  Bing kommer att införas successivt under början av nästa vecka och kommer att kunna användas i hela världen från och med onsdag den 3 juni.

  I USA får Bing ny funktionalitet som ska hjälpa konsumenter ta snabbare beslut.

  Bookmark and share
 • ”Molnet” hjälper vietnamesiska bönder i skördetid

  vietnam Det är nog inte det första man tänker sig som användning för "molnet", men i ett pilotprojekt i Vietnam har Microsoft  hjälpt sockerrörsbönder att tidsplanera sin skörd för att så lite som möjligt skall gå till spillo. (Läs även t ex här)

  Problemet är att sockerrör börjar ruttna om de skördas för tidigt och får ligga och vänta. Bönderna måste veta när lastbilarna kommer till deras gård för att hämta skörden. Tidigare ringde de fabrikens call center för att få besked, men ibland hade call centret inte tillräckligt med personal och det kunde också ta tid att få fram informationen. Eftersom det är mycket som måste koordineras kunde det tidigare bli problem, med minskade inkomster för bönder, och mindre produktion i fabriken.

  Eftersom mobiltelefonen i många utvecklingsländer är den teknologi som finns att tillgå blev lösningen att man använde mobiltelefoner. Bönderna skickade sin förfrågan via sms. Meddelandet gick via mobilnätet i Vietnam, skickades till Redmond och Microsofts Mobile Web Gateway servers, som konverterar sms:et till ett Web Service-samtal som i sin tur kan användas för att få fram relevant data från SQL-servern och sedan skicka informationen tillbaka via sms.

  Utvärderingen visade att 98% av bönderna skulle vilja använda tjänsten igen, och fabriken har också tjänat pengar på lägre kostnader för sitt call center. Denna framgång lovar gott inför liknande projekt i Afrika, Sydamerika och andra delar av Asien.

  Bookmark and share

 • Steve Ballmer får en Ford Fusion Hybrid

  För att fira att den miljonte bilen med SYNC-tekniken, har Fords vd Alan Mulally skänkt en Ford Fusion Hybrid till Microsofts vd Steve Ballmer.

  SYNC har utvecklats gemensamt av Ford och Microsoft och hjälper föraren i bilen att styra musik och ta emot mobilsamtal med rösten. Tekniken hjälper också till att håll kontroll på bilens funktion och kan ringa nödsamtal om olyckan skulle vara framme.

  Bookmark and share

 • Känn på datorn med Microsoft Touch Pack for Windows 7

  En funktion som integreras med Windows 7 är multitouch, det vill säga möjligheten att interagera med datorn genom att beröra skärmen med naturliga gester.

  Nu släpper vi Microsoft Touch Pack for Windows 7 till datortillverkare. Det är sex paketerade applikationer och spel som ska visa på möjligheterna med multitouch-funktionen. I paketet ingår bland annat Microsoft Surface Globe, en virtuell och interaktiv jordglob som man snurrar på med fingrarna. Vår amerikanska Windows-blogg kan berätta mer om applikationerna.

  Datortillverkare kan när Windows 7 blir klart välja att leverera sina multitouch-datorer med delar av eller hela Microsoft Touch Pack for Windows 7.

  Bookmark and share
 • Så prenumererar du på Microsofts blogginlägg

  Det finns tre sätt att prenumerera på. Enklast är att klicka på den orangea knappen uppe till höger i webbläsaren. Du vet väl att du enkelt kan prenumerera på Microsofts nyhetsblogg? Genom att klicka på RSS-symbolen i din webbläsare eller knapparna Atom 1.0 eller RSS 2.0 ovan kan du prenumerera på nyheterna i din webbläsare eller med ett speciellt program.

  De flesta webbläsare har stöd för RSS och genom att klicka på den orangea RSS-knappen, blir du uppdaterad på vad som händer. Funktionen finns bland annat i Internet Explorer, Firefox, Safari och Opera. Exempel på speciella RSS-läsarprogram är SharpReader för Windows, Newsfire för Mac OS eller Liferea för Linux.

  Har du Outlook 2007? Du vet väl att du har en integrerad RSS-läsare där? Genom att klicka på den orangea RSS-knappen och välja att prenumerera får du alla nya RSS-flöden direkt i din Outlook.

  Bookmark and share
 • Följ kändisar via Celebrifeed

  celebrifeed För dem som är intresserade av kändisar och deras liv så har Microsoft nu lagt till något som heter Celebrifeed till Wonderwall.com

  Här kan man följa vad kändisar som Britney Spears, Paris Hilton, Ashton Kutcher, Mariah Carey, Oprah Winfrey och Lance Armstrong både bloggar och twittrar om i sina liv.

  Även Usher och nya stjärnskottet Taylor Swift kan man följa, så om du är nyfiken, ta en titt!

  Bookmark and share

 • Hur teknologi kan hjälpa små och medelstora företag

  Rosini_bio I dagarna har vi publicerat en intervju med Eduardo Rosini som är corporate vice president för Worldwide Small and Midmarket Solutions and Partners på Microsoft. Han diskuterar trender han ser samt hur små och medelstora företag kan göra för att överleva i det hårda ekonomiska klimatet.

  Traditionellt är det dessa företag som först drabbas av en ekonomisk kris, men det är också de som återhämtar sig först, mycket tack vare den flexibilitet som finns.

  Många av dessa företag gör idag investeringar i teknologi för att stödja framtida tillväxt. Främst tittar de på teknologi som kan förbättra resultatet på sista raden genom att minska operativa kostnader, öka produktivitet, behålla kunder samt skaffa nya.

  Några av de teknologier som tas upp är virtualisering, software as a service, kommunikationsverktyg samt verktyg för business intelligence. I många fall bidrar dessa anpassade lösningar också till ytterligare flexibilitet för mindre företag, vilket gör det lättare att överleva krisen och samtidigt vara förberedd när det vänder.

  Läs gärna hela intervjun.

  Bookmark and share