May, 2009

 • Sheila får en bärbar dator för videoredigering

  Hur enkelt är det att hitta en bärbar dator som är kraftfull nog för videoredigering och som inte får kosta mer än 2000 dollar? Ganska enkelt om man väljer en PC med Windows.

  I den senaste reklamfilmen med Laptop Hunters får vi följa Sheila på hennes shoppingrunda efter en kraftfull videoredigeringsdator.

  Bookmark and share

 • Ring på musen hjälpte barn med särskilda behov

  När Mike LaMannas mamma ringde och frågade om han kände till någon datormus för barn med särskilda behov, gjorde han en sökning på nätet men hittade ingenting. Mike LaManna gjorde då det enda rätta: han blev kreativ.

  Problemet med vanliga möss är att barn med särskilda behov och funktionshinder kan ha svårt att fixera musklickarfingret. Eftersom Mike jobbar på Microsoft i Redmond fick han snart hjälp med sitt tankearbete. Till sin hjälp tog han Annuska Perkins och andra på Microsoft som är experter på tillgänglighet. Efter att ha plockat isär massor av möss, testat olika möjligheter och arbetat med barn med särskilda behov, kom Mike LaManna fram till ett resultat som fungerar.

  Genom att klistra fast en plastring på vänster musknapp på en mus för bärbara datorer, blir det enklare att fixera fingret och arbeta med datorn. På det viset kan funktionshindrade barn använda datorer på samma villkor som andra barn.

  På vår amerikanska pressajt finns en video där Mike LaManna och Annuska Perkins intervjuas om projektet.

  Bookmark and share

 • Photosynth integreras med Virtual Earth – möjlighet för företag

  nasasynth Photosynth, vår teknik för att ”sy ihop” flera fotografier till ett 3D-montage, integreras nu med Virtual Earth. Vad innebär det? Jo, till exempel kan hotellägare lägga in en Photosynth på sitt hotell och lägga in det så att alla kan se det i kartan i Virtual Earth.

  NASA och VisitBrighton har redan börjat använda tekniken.

  Integrationen är möjlig bland annat tack vare det nya stödet för Silverlight, Microsofts teknik för att skapa och visa multimedia på webben.

  Bookmark and share
 • Kommentar kring stöd av öppna filstandarder

  Med anledning av Computer Swedens artikel “Uselt stöd för öppet filformat i nya Office” tänkte vi tipsa lite om vad Microsofts experter inom området har publicerat på sin blogg om Office-interoperabilitet. På Doug Mahugs blogg kan du läsa mer om hur vårt arbete med dokumentstandarder har gått tillväga.

  Först kanske man skall säga att det inte är något lätt arbete. Dougs blogg ger lite insikt i hur komplicerat arbetet med dokumentstandarder är och vilket enormt arbete vi har lagt ner för att få informationsutbytet att fungera mellan Office 2007 och t.ex. ODF. På grund av att Excel används av miljontals användare och många litar på Excel för att göra sitt jobb är utbytet av Excel-ark och just formler avgörande.

  Vi har en hög ambition och kämpar hårt för att följa de standarder som finns samt implementera dem på bästa möjliga sätt. I service pack 2 för Office 2007 har vi implementerat ODF 1.1, dvs. den ISO-standardiserade versionen. Eftersom det i ODF 1.1 inte finns formelhantering standardiserat så blir varje formelhantering specifik för den applikationen. Här har vi valt att vara helt öppna med hur vi har tagit till oss av riktlinjer och noggrant dokumenterat implementationen av ODF-standarden.

  För nyfikna så publicerade Gray Knowlton sitt inlägg i samma diskussion alldeles nyss. Titta gärna på det också.

  Bookmark and share
 • Så ser du om du har en piratkopierad Windows 7

  windows7blue_hero Nu när vi har släppt Windows 7 RC för allmänheten finns det ett stort intresse av att ladda ner och testa vårt nya operativsystem. Tyvärr cirkulerar det versioner av Windows 7 på fildelningssajter som innehåller en trojan. Hur undviker du att bli drabbad?

  Svaret är dels att ladda ner Windows 7 från Microsoft och dels att aktivera Windows 7 för att se om den är äkta. Genom vår teknik Windows Activation Technologies kan du kontrollera att den version av Windows 7 du har installerad är äkta.

  Det är enkelt att se om du har en falsk Windows 7. Om du missar att aktivera Windows under de 30 första dagarna eller om aktiveringen inte lyckas på grund av att du har en piratkopierad version står det ”This copy of Windows is not genuine” i nedre högra hörnet. Bilden på skrivbordet blir svart för att göra dig uppmärksam på det.

  Vad händer om du inte aktiverar? Då får du inte tillgång till viktiga uppdateringar rörande säkerhet eller annan funktionalitet.

  Windows Activation Technologies finns i Windows Vista och Windows 7. I Windows XP använder vi Windows Genuine Advantage som fungerar på liknande sätt.

  När Windows 7 blir klart kommer du som konsument eller småföretagare att kunna köpa det i butik. Köper du en ny dator kan du få det förinstallerat med Windows 7. Företag köper Windows 7 via volymlicens.

  Bookmark and share
 • Nya innovationer på Microsoft Research Cambridge

  Graph6 För många är Microsoft ganska synonymt med Windows och Officepaketet. Men, det finns otroligt många fler produkter och att följa vad som utvecklas inom Microsoft kan vara otroligt spännande. Teknologi som Microsoft Surface och Photosynth t ex är redan kommersiellt tillgängliga, men det kommer mera.

  Igår bjöd Microsoft Research i Cambridge England in till att se projekt som man arbetar med just nu inom områden som hälsa, miljö, spel, utbildning med mera. Några av de projekt man arbetar med är:

  HomeBook - är en apparat för hemmet, med en skärm som är uppdelad med en del för varje familjemedlem. På detta sätt kan familjemedlemmar vara "närvarande" även när de inte är hemma. Den är kopplad till Internet och mobilnätet så att den kan ta emot meddelanden från familjemedlemmar i vilken kanal som helst och man kan kommunicera tillbaka via den.

  Whereabouts Clock - en display för t ex köket som visar var familjemedlemmar befinner sig, genom data från mobiltelefonen. Dock visar den inte detaljinformation, utan bara om en familjemedlem är t ex hemma, på jobbet, i skolan eller ute.

  SenseCam - en bärbar kamera som automatiskt tar bilder med jämna mellanrum. Dessa bilder är till stor hjälp för minnet, och kan användas för t ex patienter i ett tidigt stadium av Alzheimers.

  Somniloquy - ett verktyg för att hjälpa till att minska energiförbrukningen i en PC.

  Drew Purves har har också publicerat två artiklar i Science för att förstå skogsavverkningens påverkan på framtidens miljö. Du kan se honom förklara närmare på video.

  För att se fler demos, ta en titt på Microsoft Research.

  Bookmark and share
 • Kolla om du kan köra Windows 7

  windows-7-upgrade-advisor Om du är nyfiken på Windows 7 och undrar om din dator klarar av att köra vårt kommande operativsystem, kan du ladda ner en engelsk betaversion av Windows 7 Upgrade Advisor. Det är ett program som skannar av din dator för att se om den går att uppgradera. Hittar programmet problem, får du tips på hur du ska göra för att lösa dem.

  Generellt gäller att om du har en dator med Windows Vista idag, kommer den att kunna köra Windows 7.

  Du kan också kolla vilka hårdvarukrav Windows 7 har.

  Bookmark and share
 • Windows 7 släpps till jul

  teched Lagom fram till julhandeln blir Windows 7 klart. Det kan vi nu slå fast tack vare att många har kört testversionerna av Windows 7 och att vi har fått mycket feedback från kunder och partner. Det säger Bill Veghte på Microsoft Business Division på Microsoft när han inviger TechEd, vår konferens för utvecklare och tekniker som pågår i Los Angeles.

  Innan jul kommer även Windows Server 2008 R2 att bli klart. De två operativsystemen delar många tekniker, till exempel DirectAccess och BranchCache som gör datorarbetet mer produktivt för användarna på företag och kan även bidra till att sänka kostnader.

  Windows Server 2008 R2 kommer även att innehålla andra nya funktioner som File Classifications Infrastructure som är en inbyggd lösning för att hantera och klassificera filer samt stöd för upp till 64 logiska processorer.

  Windows Server 2008 R2 finns nu i en Release Candidate som kunder och andra intresserade kan ladda ner.

  Bookmark and share
 • TouchTech vidare i Imagine Cup

  touchtech_web Igår var det prisutdelning i den svenska deltävlingen i Imagine Cup. Imagine Cup är en internationell tävling där studenter från hela världen får möjlighet att tävla med egenutvecklad mjukvara.

  Vinnaren i den svenska finalen är studentföretaget TouchTech som har utvecklat en mjuk- och hårdvara som fungerar som en interaktiv whiteboard med mulitouch-funktion. Det gör det möjligt att skriva, hantera bilder, video och annat direkt med fingrarna på skärmen. Den kan även kommunicera med andra interaktiva whiteboards runt om i världen. Tekniken bakom produkten är kompatibel med vår multitouch-plattform Microsoft Surface.

  TouchTech går nu vidare till den internationella finalen som hålls i Kairo i sommar, där tävlar de mot cirka 100 lag. Totalt är det runt 320 000 personer som deltar, vilket gör Imagine Cup till världens största tekniktävling.

  Tidningen GP träffade TouchTech efter vinsten.

  Studenterna bakom TouchTech kommer också att vara med på European SME Week i Prag, där vi sammanför investerare, entreprenörer och startup-företag. Bristen på riskkapital är stor i Europa jämfört med USA, framför allt nu under lågkonjunkturen. Därför är det viktigt med event som European SME Week som kan sätta fart på investeringarna i innovativ teknik.

  Bookmark and share
 • Windows 7 och Live@edu i Stockholms stads upphandling

  Microsoft är i högsta grad med i den jättelika upphandlingen av IT-drift som Stockholm stad nu gör. Vår del i affären är att datorerna kommer att levereras med Windows 7 redan från start.

  Stockholms stad blir en av de första och största i världen att införa vårt kommande operativsystem på bred front. Dessutom får 80 000 elever får tillgång till Live@edu, vår lösning med e-post, chatt, lagring och samarbete för utbildningssektorn.

  Förutom det levereras de nya datorerna med Microsoft Office 2007 och Communicator för chatt- och närvarohantering samt Windows Rights Management för hantering av känslig information.

  Stockholms Stads vision 2030 – en stad i världsklass – innebär att man satsar på en modern IT-miljö med den senaste tekniken. För att spara kostnader och få bättre kvalitet på sin IT får Volvo IT uppdraget att centralisera och konsolidera Stockholms stads serverdrift, byta ut alla klientdatorer och sköta service och support för 48 000 anställda och 80 000 elever i staden.

  Värdet av affären uppges vara 545 miljoner per år och löper över fem år med möjlighet till förlängning på upp till ytterligare fyra. Det ger ett sammanlagt värde på 4,9 miljarder kronor. Vår partner Zipper är underleverantör till Volvo IT.

  Bookmark and share