April, 2009

 • Nu släpper vi Service Pack 2 av Office 2007

  office2007  Från och med idag kan du ladda ner Service Pack 2 av Office 2007 som innehåller en mängd förbättringar samt nya funktioner.

  En av de viktigaste funktionerna är bättre stöd för filformat som ODF, PDF och XPS. I Word, Excel och PowerPoint går det nu att direkt i applikationen spara filer i Open Document Format 1.1 som standard. Även på en SharePoint-sajt går det att spara och öppna dokument i ODF-formatet. Man behöver heller inte ladda ner en speciell mjukvara för att spara som PDF eller XPS. Den ingår i Service Pack 2.

  Vi har också trimmat Outlook 2007 till att bli snabbare. Outlook är det program som våra kunder använder mest och har man en stor mejlbox kan rutinarbete i Outlook gå upp till en tredjedel snabbare än tidigare.

  Det finns en mängd andra nyheter i Service Pack 2 som vi bland annat presenterar på vår Sustained Engineering Blog.

  Som en del av vårt arbete med interoperabilitet presenterar vi också nya verktyg för utvecklare som vill utveckla lösningar för Office. Du kan läsa mer om det på vår webbsajt OpenXMLDeveloper.org.

  Thomas Floberg, produktmarknadschef för Office, har mer information om du har några frågor.

  Bookmark and share
 • Windows 7 RC släpps idag

  windows7rc Lagom till majbrasorna ikväll släpper vi Release Candidate av Windows 7 för våra TechNet- och MSDN-prenumeranter. Tisdag den 5 maj släpps den på våra publika webbsajter så att alla intresserade kan ladda ner och testa vårt kommande operativsystem.

  Under hela utvecklingsprocessen, från den första testversionen och framåt, har vi lyssnat på vad kunderna vill ha och vi har fått in en enorm mängd feedback under resans gång, något som vi självklart är tacksamma för.

  Bland de förbättringar vi har gjort från Beta 2 till RC är ett mer intuitivt gränssnitt med JumpLists och bättre sökmöjligheter, uppdateringar till vår teknik för pekskärmar, Windows Touch, fler Aero-teman och förbättrad säkerhet.

  Andra nyheter är Windows XP Mode, en funktion för småföretag med äldre och inkompatibla applikationer. Genom att köra applikationen i en virtuell miljö med Windows XP behåller man bakåtkompatibiliteten samtidigt som man får alla fördelar med Windows 7. För större företag rekommenderar vi Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V) som har större möjligheter till administration eller App-V som är en virtualiseringsmotor för applikationer. Både lösningarna ingår i Microsoft Desktop Optimization Pack.

  I första hand riktar vi Windows 7 RC till våra partner och utvecklare som nu kan börja utveckla och anpassa sina applikationer, drivrutiner och tjänster för det nya operativsystemet. Fler än 10 000 företag världen håller nu på att anpassa nu sina produkter.

  För företag kommer Windows 7 att öka säkerheten, förenkla IT-administrationen och minska kostnader, bland annat med hjälp av funktioner som Direct Access som förenklar för mobila användare att koppla upp sig mot nätverket utan behov för separat VPN-programvara. BranchCache, en funktion som ger Windows 7 användare på lokalkontor en mekanism att snabbt hämta dokument inom företagsnätverket. Med BitLocker och BitLocker To Go Drive Encryption får du ett ökat ökat skydd av känslig data både på datorer och externa lagringsenheter som USB-minnen.

  Bookmark and share
 • Här är hårdvarukraven för Windows 7

  Nu när Windows 7 RC har släppts publicerar vi de krav på hårdvara som behövs för att köra Windows 7. Operativsystemet har relativt låga krav på datorn vilket innebär att Windows 7 fungerar på en stor mängd olika datorer.

  Här är listan:

  • 1 GHz eller snabbare processor, 32-bitars (x86) eller 64-bitars (x64)
  • 1 GB RAM (för 32-bitars Windows 7) / 2 GB RAM (för 64-bitars Windows 7)
  • 16 GB ledigt på hårddisken för 32-bitars Windows 7 eller 20 GB ledigt på hårddisken för 64-bitars Windows 7
  • Grafikkrets med stöd för DirectX 9 med WDDM 1.0 eller högre
  Bookmark and share
 • Microsoft Vine – inte bara för nödsituationer

  vine Microsoft Vine (beta) är en intressant ny tjänst som just nu testas i betaversion i Seattle. Den är tänkt för att hålla familj och vänner i kontakt under nödsituationer, som t ex orkaner eller jordbävningar, och inspiration till verktyget kom under förvirringen kring orkanen Katrina.

  Vine kan nås via dator, sms eller email, vilket gör att det är möjligt att hålla kontakt även när delar av det normala kommunikationsnätet ligger nere.

  Vad Vine gör är att ge en överblick av hur situationen ser ut för nära och kära. T ex kan man med Vine få in lokala nyheter som visas på en karta, Facebooks statusuppdateringar från de kontakter man lagt till, också de på en karta om kontakterna har godkänt det, direkta meddelanden från dina kontakter etc. Mikrobloggflöden kommer också att inkluderas över tid.

  Men, naturligtvis behöver man inte använda Vine enbart i nödsituationer. Verktyget kan också bli en smidig tjänst för att hålla kontakt med sina allra närmsta och hålla dem uppdaterade om vad som händer i livet på ett mer privat plan än vad man brukar göra på t ex öppna sociala nätverk.

  Än så länge är Vine på experimentstadiet, under överinseende av Chief Research and Strategy Officer Craig Mundie. Det betyder att mjukvaran inte är knuten till något produktsegment på Microsoft, och att teamet kan bygga in teknologi varifrån de vill inom företaget.

  T ex TechCrunch har skrivit om detta, liksom Seattle Times och Fortune.

  Bookmark and share
 • Grön IT

  greenit Den 22 april firades World Earth Day i stora delar av världen. För de flesta av oss är det en självklarhet att effektiv energianvändning minskar utsläppen av växthusgaser i atmosfären och samtidigt gör din verksamhet lönsammare. Microsofts vision är att bra mjukvara kan hjälpa världen att kontrollera den globala uppvärmningen.

  Grön IT, att spara energi och pengar i IT-användningen, är en integrerad del i Microsofts produkter, till exempel energisparfunktionerna i Windows Vista och Windows 7. Microsoft stödjer också den fria applikationen Edison  som hjälper användaren att övervaka och styra datorns energianvändning. Genom tekniken för virtualisering  kan behovet av serverkraft reduceras med upp till 90 procent. Produkterna inom Microsoft Unified Communications möjliggör samarbete utan onödiga resor.

  IT-branschen står för två procent av världens koldioxidutsläpp. Med bra mjukvara, till exempel applikationer för analys och styrning, kan utsläppen i de branscher som står för övriga 98 procent också begränsas. Ett par exempel från Microsoft är system som hjälper till att kartlägga skogens kapacitet för att lagra koldioxid eller simulerar hur olika djurarter påverkas av klimatförändringar. Ytterligare ett exempel är Micrsoftteknologi i Fiats system ecoDrive som hjälper bilförare att köra mer miljövänligt.

  Även inom Microsoft försöker vi leva som vi lär och vi har satt upp målet att våra koldioxidutsläpp ska minska med 30 procent mellan 2007 och 2012. Arbetet är redan igång, läs till exempel om våra erfarenheter av att energieffektivisera våra datacenter i "Top 10 Best Practices for Environmentally Sustainable Data Centers".

  Följ Microsofts blogg om miljöfrågor  Rob Bernard som är chefsstrateg för miljöfrågor berättar mer om Microsofts arbete med klimatfrågor i en intervju som ligger utlagd på Microsoft PressPass. Kolla också gärna Microsoft Environment.

  Bookmark and share
 • Läckra bildgallerier med Silverlight

  I måndags meddelade Facebook att man öppnar upp sin plattform ytterligare med Open Stream API.

  Microsoft har redan arbetat tillsammans med Facebook sedan 2007 med Facebook Developer Toolkit och nu finns det anledning för utvecklare av webb- eller mobilapplikationer med en social twist där man vill integrera med Facebook att glädjas ytterligare - Microsoft kommer att erbjuda ännu bättre verktyg för att skapa visuellt läckra och avancerade applikationer snabbare än någonsin.

  Ta en titt på videon om vad man kan göra med hjälp av Silverlight och Facebook Open Stream API för att t ex titta på sina Facebookbilder på ett läckert sätt. Vi har själva använt verktyget för bilderna från TechDays och du kan också använda antingen onlineversionen eller ladda ned den till din egen dator för att skapa bildgallerier offline.

  Vill du veta mer kan du läsa på vår Silverlightblogg.


  Microsoft shows off Facebook Open Stream API demos from Rafe Needleman on Vimeo.

  Bookmark and share

   

 • Microsoft Management Summit 2009

  Just nu pågår Microsoft Management Summit 2009 i Las Vegas.

  Som vanligt är det en möjlighet att lära sig mer om de senaste produkterna, lösningarna och teknologierna inom IT, och hur man kan använda dem i företag. Årets fokus ligger på hur integrerade lösningar kan sänka kostnader och öka effektivitet, samtidigt som tillgängligheten ligger på topp.

  Med temat “Physical - Virtual – Powerful” är det en del fokus på "molnet", något som som Bob Kelly, corporate vice president för Server and Tools Business säger är pålitligt, förutsägbart och automatiserat. Här kan du se honom tala mer om molnet, dess fördelar och vad det betyder för företag i framtiden, under sin keynote på Microsoft Management Summit.

  På slutet får vi också veta hur vi skall uttala Microsofts egen lösning i molnet – Azure.

  Bookmark and share
 • Kvartalsresultat speglar lägre efterfrågan

  Ikväll släppte vi vårt kvartalsresultat och omsättningen blev sex procent lägre jämfört med samma kvartal föregående år. Omsättningen uppgick till 13,65 miljarder dollar och rörelseresultatet till 4,44 miljarder dollar, det senare en ökning med 3 procent.

  Nettointäkterna uppgick till 2,98 miljarder dollar, en minskning på 32 procent jämfört med samma kvartal föregående år.

  Omsättningen inom våra affärsområden Client, Microsoft Business Division och Server & Tools minskade på grund av minskad efterfrågan på klientdatorer och serverystem. Däremot fortsatte intäkterna från stora företag att vara stabila under kvartalet.

  Enligt Chris Liddell, finanschef på Microsoft, har företaget lyckats pressa kostnaderna rejält under kvartalet men han tror att efterfrågan på IT-system kommer att fortsätta vara låg även under nästa kvartal och kanske längre än så.

  Kevin Turner, operativ chef, säger att Microsoft har en stark produktutveckling och att företaget står väl rustat att kunna ta andelar när marknaden väl vänder.

  Lyssna på en intervju med Steve Ballmer, VD på Microsoft, på BBC kring kvartalsresultatet.

  Bookmark and share
 • Idag kan du börja köpa tjänster från Microsoft Online Services

  Med start idag går det nu att köpa tjänsten Microsoft Business Productivity Online (BPOS) Standard Suite. Det är en uppsättning meddelande- och samarbetslösningar från oss som innehåller Exchange Online, SharePoint Online, Office Live Meeting och Office Communications Online.

  Mer information finns på vår svenska sajt där du kan läsa mer om vad som ingår samt vad det kostar.

  EDS, en del av HP, kommer börja erbjuda Microsoft Online Services. I Sverige erbjuder bland andra Zipper, Office IT Partner, IT-Hanterverkarna, Ninetech och Portal+ Microsofts onlinetjänster.

  Bookmark and share
 • Nu släpps BizTalk Server 2009

  biztalk_hero Vår integrationsmotor BizTalk Server släpps nu i sin sjätte version. BizTalk Server 2009 hjälper företag att integrera sina olika system med så kallade adaptrar som gör det enklare att koppla samman exempelvis SAP och Siebel i en tjänsteorienterad arkitektur.

  BizTalk Server 2009 har stöd för Windows Server 2008 med Hyper-V, Visual Studio 2008 och SQL Server 2008. Det innebär bland annat smidigare möjlighet att virtualisera system och mer effektiv utveckling av applikationer.

  BizTalk Server utgör en del av Microsoft Application Platform, en samling produkter som ska hjälpa kunder bugga, köra och administrera dynamiska affärsapplikationer.

  Bookmark and share