April, 2009

 • Nu släpper vi Service Pack 2 av Office 2007

  office2007  Från och med idag kan du ladda ner Service Pack 2 av Office 2007 som innehåller en mängd förbättringar samt nya funktioner.

  En av de viktigaste funktionerna är bättre stöd för filformat som ODF, PDF och XPS. I Word, Excel och PowerPoint går det nu att direkt i applikationen spara filer i Open Document Format 1.1 som standard. Även på en SharePoint-sajt går det att spara och öppna dokument i ODF-formatet. Man behöver heller inte ladda ner en speciell mjukvara för att spara som PDF eller XPS. Den ingår i Service Pack 2.

  Vi har också trimmat Outlook 2007 till att bli snabbare. Outlook är det program som våra kunder använder mest och har man en stor mejlbox kan rutinarbete i Outlook gå upp till en tredjedel snabbare än tidigare.

  Det finns en mängd andra nyheter i Service Pack 2 som vi bland annat presenterar på vår Sustained Engineering Blog.

  Som en del av vårt arbete med interoperabilitet presenterar vi också nya verktyg för utvecklare som vill utveckla lösningar för Office. Du kan läsa mer om det på vår webbsajt OpenXMLDeveloper.org.

  Thomas Floberg, produktmarknadschef för Office, har mer information om du har några frågor.

  Bookmark and share
 • Windows 7 RC släpps idag

  windows7rc Lagom till majbrasorna ikväll släpper vi Release Candidate av Windows 7 för våra TechNet- och MSDN-prenumeranter. Tisdag den 5 maj släpps den på våra publika webbsajter så att alla intresserade kan ladda ner och testa vårt kommande operativsystem.

  Under hela utvecklingsprocessen, från den första testversionen och framåt, har vi lyssnat på vad kunderna vill ha och vi har fått in en enorm mängd feedback under resans gång, något som vi självklart är tacksamma för.

  Bland de förbättringar vi har gjort från Beta 2 till RC är ett mer intuitivt gränssnitt med JumpLists och bättre sökmöjligheter, uppdateringar till vår teknik för pekskärmar, Windows Touch, fler Aero-teman och förbättrad säkerhet.

  Andra nyheter är Windows XP Mode, en funktion för småföretag med äldre och inkompatibla applikationer. Genom att köra applikationen i en virtuell miljö med Windows XP behåller man bakåtkompatibiliteten samtidigt som man får alla fördelar med Windows 7. För större företag rekommenderar vi Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V) som har större möjligheter till administration eller App-V som är en virtualiseringsmotor för applikationer. Både lösningarna ingår i Microsoft Desktop Optimization Pack.

  I första hand riktar vi Windows 7 RC till våra partner och utvecklare som nu kan börja utveckla och anpassa sina applikationer, drivrutiner och tjänster för det nya operativsystemet. Fler än 10 000 företag världen håller nu på att anpassa nu sina produkter.

  För företag kommer Windows 7 att öka säkerheten, förenkla IT-administrationen och minska kostnader, bland annat med hjälp av funktioner som Direct Access som förenklar för mobila användare att koppla upp sig mot nätverket utan behov för separat VPN-programvara. BranchCache, en funktion som ger Windows 7 användare på lokalkontor en mekanism att snabbt hämta dokument inom företagsnätverket. Med BitLocker och BitLocker To Go Drive Encryption får du ett ökat ökat skydd av känslig data både på datorer och externa lagringsenheter som USB-minnen.

  Bookmark and share
 • Här är hårdvarukraven för Windows 7

  Nu när Windows 7 RC har släppts publicerar vi de krav på hårdvara som behövs för att köra Windows 7. Operativsystemet har relativt låga krav på datorn vilket innebär att Windows 7 fungerar på en stor mängd olika datorer.

  Här är listan:

  • 1 GHz eller snabbare processor, 32-bitars (x86) eller 64-bitars (x64)
  • 1 GB RAM (för 32-bitars Windows 7) / 2 GB RAM (för 64-bitars Windows 7)
  • 16 GB ledigt på hårddisken för 32-bitars Windows 7 eller 20 GB ledigt på hårddisken för 64-bitars Windows 7
  • Grafikkrets med stöd för DirectX 9 med WDDM 1.0 eller högre
  Bookmark and share
 • Microsoft Vine – inte bara för nödsituationer

  vine Microsoft Vine (beta) är en intressant ny tjänst som just nu testas i betaversion i Seattle. Den är tänkt för att hålla familj och vänner i kontakt under nödsituationer, som t ex orkaner eller jordbävningar, och inspiration till verktyget kom under förvirringen kring orkanen Katrina.

  Vine kan nås via dator, sms eller email, vilket gör att det är möjligt att hålla kontakt även när delar av det normala kommunikationsnätet ligger nere.

  Vad Vine gör är att ge en överblick av hur situationen ser ut för nära och kära. T ex kan man med Vine få in lokala nyheter som visas på en karta, Facebooks statusuppdateringar från de kontakter man lagt till, också de på en karta om kontakterna har godkänt det, direkta meddelanden från dina kontakter etc. Mikrobloggflöden kommer också att inkluderas över tid.

  Men, naturligtvis behöver man inte använda Vine enbart i nödsituationer. Verktyget kan också bli en smidig tjänst för att hålla kontakt med sina allra närmsta och hålla dem uppdaterade om vad som händer i livet på ett mer privat plan än vad man brukar göra på t ex öppna sociala nätverk.

  Än så länge är Vine på experimentstadiet, under överinseende av Chief Research and Strategy Officer Craig Mundie. Det betyder att mjukvaran inte är knuten till något produktsegment på Microsoft, och att teamet kan bygga in teknologi varifrån de vill inom företaget.

  T ex TechCrunch har skrivit om detta, liksom Seattle Times och Fortune.

  Bookmark and share
 • Microsoft Management Summit 2009

  Just nu pågår Microsoft Management Summit 2009 i Las Vegas.

  Som vanligt är det en möjlighet att lära sig mer om de senaste produkterna, lösningarna och teknologierna inom IT, och hur man kan använda dem i företag. Årets fokus ligger på hur integrerade lösningar kan sänka kostnader och öka effektivitet, samtidigt som tillgängligheten ligger på topp.

  Med temat “Physical - Virtual – Powerful” är det en del fokus på "molnet", något som som Bob Kelly, corporate vice president för Server and Tools Business säger är pålitligt, förutsägbart och automatiserat. Här kan du se honom tala mer om molnet, dess fördelar och vad det betyder för företag i framtiden, under sin keynote på Microsoft Management Summit.

  På slutet får vi också veta hur vi skall uttala Microsofts egen lösning i molnet – Azure.

  Bookmark and share
 • Läckra bildgallerier med Silverlight

  I måndags meddelade Facebook att man öppnar upp sin plattform ytterligare med Open Stream API.

  Microsoft har redan arbetat tillsammans med Facebook sedan 2007 med Facebook Developer Toolkit och nu finns det anledning för utvecklare av webb- eller mobilapplikationer med en social twist där man vill integrera med Facebook att glädjas ytterligare - Microsoft kommer att erbjuda ännu bättre verktyg för att skapa visuellt läckra och avancerade applikationer snabbare än någonsin.

  Ta en titt på videon om vad man kan göra med hjälp av Silverlight och Facebook Open Stream API för att t ex titta på sina Facebookbilder på ett läckert sätt. Vi har själva använt verktyget för bilderna från TechDays och du kan också använda antingen onlineversionen eller ladda ned den till din egen dator för att skapa bildgallerier offline.

  Vill du veta mer kan du läsa på vår Silverlightblogg.


  Microsoft shows off Facebook Open Stream API demos from Rafe Needleman on Vimeo.

  Bookmark and share

   

 • CS aprilskämt om sommartid i Windows

  Computer Sweden publicerade under morgonen ett aprilskämt kring sommartiden i Windows med rubriken ”Tusentals betalningar spårlöst borta”. De skriver att betalningar som bankkunder gjort inte gått igenom pga. av att omställningen till sommartid i operativsystemet skedde i enlighet med den amerikanska tidsomställningen – två veckor innan den svenska.

   

  Detta stämmer inte! Bankkunder behöver inte vara oroliga.

  Bookmark and share
 • Windows Server 2008 Foundation - småföretagens egen server

  Idag lanserar vi Windows Server 2008 Foundation, en version av Windows Server 2008 inriktad mot småföretag med högst 15 användare. Småföretag köper serveroperativsystemet förinstallerat på servrar via hårdvarutillverkare som Dell, HP och IBM. På det viset kan de köra affärsapplikationer, databaser, husera webbplatser, dela filer och skrivare samt låta användarna koppla upp sig mot företagets nätverk utifrån.

  Tanken är att även små företag ska ha samma möjligheter som större företag att bli mer effektiva och produktiva med IT. När sedan verksamheten växer är det enkelt att uppgradera sin miljö till de andra produkterna i Windows Server.

  Windows Server 2008 Foundation släpps i 40 länder. Till Sverige kommer den under andra halvåret. Fram till 30 september skänker vi en del av intäkterna för Windows Server 2008 Foundation till TechSoup.org och Telecentre.org, två globala organisationer som hjälper sociala entreprenörer och ideella organisationer att använda teknik mer effektivt.

  Bookmark and share
 • Datacenter i container sparar pengar och miljö

  Datacenter, det vill säga en samling servrar, nätverkshårdvara och annan utrustning som behövs för att köra IT-system, drar enormt mycket energi och kostar pengar.

  Några av våra egna senaste datacenter i USA är stora som 10 fotbollsplaner varav nästan hälften består av kylanläggningar, generatorer och annan utrustning som ska hjälpa servrarna. Ett sådant datacenter drar cirka 40 megawatt vilket motsvarar mellan 20 000 och 40 000 småhus.

  I framtiden kommer datacenter att vara modulära, skalbara och tillverkas ”just in time” i containrar. Sedan körs de ut till datacentren när IT-behoven ökar. Fördelen med det är att man snabbt och enkelt kan anpassa datacentret efter verksamhetsbehoven. Kolla gärna filmen nedan på hur det kommer att se ut.

  Men innan dess arbetar vi för att öka effektiviteten i de datacenter som finns genom att investera i mer effektiva el- och kylsystem. Det går också att använda andra metoder som att skyffla in kalluft utifrån för att kyla datacentret istället för att använda kylaggregat som drar mycket ström.

   

  <br /><a href="http://video.msn.com/video.aspx?vid=b4d189d3-19bd-42b3-85d7-6ca46d97fe40" target="_new" title="Microsoft Generation 4.0 Data Center Vision">Video: Microsoft Generation 4.0 Data Center Vision</a>
  Bookmark and share
 • Microsoft är kvinnornas bästa arbetsplats

  Carina Eriksson, HR Director Microsoft Sverige, carinae@microsoft.comEfter tre år på toppen landade Microsoft som god tvåa i Great Place to Works undersökning om "Sveriges bästa arbetsplatser". Vi kammade även hem specialpriset "Bästa arbetsplats för kvinnor" och som om inte detta vore nog tilldelades vi även utmärkelsen "Långsiktig bärare av tillit".

  Great Place to Work Institute Sverige publicerar årligen listan över Sveriges bästa arbetsplatser. Den andra april 2009 var det dags för den sjunde upplagan. Av 86 företag och organisationer blev 26 nominerade och i kategorin "Stora organisationer" plockade vi alltså hem andrapriset.

  Extra kul är att vi får priset "bästa arbetsplats för kvinnor" då vi har ett långsiktigt fokus och engagemang kring frågan såväl internt som externt. Vi värnar om jämställdhet och mångfald genom flera olika initiativ såsom exempelvis Digigirlz och Årets it-tjej.

  Både E24 och IT 24 har skrivit om det.

  Bookmark and share