Innovativa lärare belönades

Innovativa lärare belönades

  • Comments 1
  • Likes

Idag delades priset "Innovativa lärare 2009" ut till lärare som utmärkt sig med nya metoder och framgångsrik undervisning. Priset delas ut av Microsoft och Lärarnas Riksförbund.

Pristagarna belönades i tre klasser:

  • Matematik Fredrik Berg, John Bauer Gymnasium, Örebro: "Entreprenöriell matematik"
  • Naturvetenskap Anders Kalat, Rosendalsgymnasiet, Uppsala: "Staden"
  • Öppen klass Anna Ljungqvist, Björknässkolan, Saltsjö-Boo: "Det papperslösa klassrummet"

- Det är kul när ens arbete uppmärksammas, säger pristagaren Anders Kalat som har låtit sina elever samarbeta över klass- och ämnesgränser för att lösa problemet "Hur skapar vi en stad för hållbar utveckling under minst 500 år?".

- Gemensamt för pristagarna är engagemanget för undervisningen och viljan att utvecklas och pröva nya metoder, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund. Det är bra att vi kan belöna och uppmärksamma alla de duktiga lärare som gör ett viktigt arbete i den svenska skolan idag. Inom Lärarnas Riksförbund säger vi "Ett litet land behöver stora kunskaper" och de insatser som belönas här visar vad vi menar.

För pristagarna väntar nu deltagande i först den europeiska deltävlingen av "Microsoft Innovative Teachers Forum Awards" i Wien de närmaste dagarna.

 - Om det går bra där avgörs sedan världsfinalen i Brasilien, berättar Peter Kopelman som är vd för Microsoft Sverige.  De senaste åren har de svenska deltagarna varit framgångsrika i den internationella konkurrensen och vi håller förstås tummarna även denna gång.

Bilder och intervjuer
Från kl 14 måndag den 23 mars finns det möjlighet att telefonintervjua pristagarna.

För mer information var god kontakta (gäller endast journalister):
Eva Pethrus, ansvarig för Partnerskap i Lärande på Microsoft AB
Telefon: 073-408 28 40
E-post: evape@microsoft.com

Zoran Alagic, presschef LR
Telefon: 070-262 27 00

Högupplösta bilder från prisutdelningen och på pristagarna kommer att finnas tillgängliga för nedladdning från kl 14.30: http://www.lr.se/lrweb/home.nsf/ByKey/PKAEL-7QBJ26

Mer information om bidragen:  

Matematik

Fredrik Berg, John Bauer Gymnasium, Örebro: "Entreprenöriell matematik" (Matematik A på Hälsa & Idrottsprogrammet och Entreprenörskapsprogrammet)

Genom att utgå från verklighetsanknutna uppgifter får elever upptäcka nya sätt att använda matematiska metoder och med matematiken som gemensamt språk kan de arbeta kollaborativt samtididigt som varje individ får utrymme att lära sig nya saker på sitt egete sätt.

Naturvetenskap

Anders Kalat, Rosendalsgymnasiet, Uppsala: "Staden" (Naturvetenskap, samhällskunskap, etik på naturvetenskapliga programmet år 2)

I projektet "Staden" får eleverna i uppgift att konstruera en fiktiv stad som ska vara hållbar i minst 500 år. I arbetet innebär att lösa en mängd samhälleliga problem såsom mat och vattenförsörjning, energiförsörjning, transporter och avfallshantering. Varje stad har en del givna förutsättningar och villkor.

Öppen klass

Anna Ljungqvist, Björknässkolan, Saltsjö-Boo: "Det papperslösa klassrummet" (År 7 engelska)

I det papperslösa klassrummet får elever allt det material de behöver för att kunna ta till sig ett visst arbetsområde. Utrymme finns för extra träning för de som behöver samt utmaningar för de som kan mer.  Allt på ett papperslöst sätt  som förutom att spara miljön också gör skolan tillgänglig för eleven 24/7.

Citat Anna Ljungqvist

"Jag planerar all min undervisning i OneNote. Här sammanfogar jag instruktioner, mål, uppgifter, ljudfiler, länkar, bilder, filmklipp osv till ett sammanhängande paket till eleverna. Självklart har jag gjort upp med läromedelsförlaget att jag får använda deras material på det sätt jag gör.

Genom att spara avsnittet eller sidan i OneNote och distribuera till eleverna har de varsin kopia av allt material.

Eleverna öppnar arbetsunderlaget på sin egen dator. Detta gör det lätt att individualisera. Eleverna vet vad de förväntas lära sig och de tränar mer eller mindre beroende på vad de behöver.

I och med att alla har sin egen dator är det lätt att tro att det enbart är enskilt arbete, men det är lätt att samarbeta, eleverna hjälps åt och lär av varandra.

Sätt ett verktyg som en Tablet-PC i händerna på barn och ungdomar och deras kreativitet flödar. De kommer på nya sätt att lära sig och de inspirerar varandra och mig.

I och med att eleverna även får ta med sig datorerna hem har de tillgång till sitt material när de vill och var de vill. Den tydliga gränsen mellan skola och fritid suddas ut."Your comment has been posted.   Close
Thank you, your comment requires moderation so it may take a while to appear.   Close
Leave a Comment
  • Idag delades priset "Innovativa lärare 2009" ut till lärare som utmärkt sig med nya metoder och framgångsrik