February, 2009

 • Office Live Workspace uppdateras

  Office Live Workspace, Microsofts onlinetjänst för att lagra och dela Office-dokument online, har fått ett par små men välkomna uppdateringar:

  • Möjlighet att skapa mappar. Istället för att behöva skapa en ny arbetsyta när man vill samla ihop dokument kan man nu skapa mappar.
  • Klipp ut, kopiera, klistra in. Detta gör det enklare att flytta och kopiera dokument mellan mappar och arbetsytor.

  Har du inte testat Office Live Workspace är det läge att göra det nu. Upp till 1000 dokument kan lagras och det kostar ingenting.

  Bookmark and share
 • GeoLife låter dig hitta kompisar med GPS

  Tänk om du kunde hitta kompisar med liknande intressen med hjälp av din GPS och en webbtjänst. Hur är det möjligt? Microsoft TechFest 2009 ger svaret…

  TechFest 2009 är Microsofts ”Uppfinnar-Jocke”-tillställning där företagets forskningsavdelning Microsoft Research visar upp vad de forskar om just nu. En del av innovationerna landar till sist i Microsofts produkter.

  GeoLife 2.0 är en sådan innovation som bara finns på teststadiet just nu. Det är en social nätverksajt som samlar information från GPS-apparater i det område man befinner sig i. Användaren kan lägga in bilder och texter om intressepunkter som sedan kan delas med andra. Om en användare till exempel är extremt intresserad av att åka mountainbike kan denne enkelt hitta andra mountainbike-åkare i närheten. Coolt och användbart, tycker vi. Vad tycker du?

  Vill du hänga med i allt som Microsoft Research gör? Följ dem i Twitter!


  Bookmark and share

 • Kolla in hur Visual Studio 2010 ser ut

  Utvecklare spenderar mycket tid i det grafiska gränssnittet i Visual Studio, Microsofts utvecklingsmiljö.

  Nästa version, Visual Studio 2010, har ett nytt gränssnitt som ska förenkla utvecklingsarbetet. Det presenteras på VSLive! 2009 som pågår nu.

  Även Jason Zander, general manager för Visual Studio, skriver om det på sin blogg.

    Bookmark and share

 • Här kan du se morgondagens teknik

  Nu pågår Microsoft TechFest 2009, ett årligt evenemang på Microsoft i Redmond där företagets olika forskningscenter visar upp vad de håller på att utveckla. Många tekniska lösningar som Microsoft Research tar fram dyker sedan upp i Microsofts produkter och tjänster som Windows, Office och Windows Live. Deep Zoom används för att få en försmak av något av det som presenteras (zooma in och ut med scrollhjulet).

  I år visar man bland annat upp ett gränssnitt där man använder tal, tryckkänslig skärm och gester för att styra funktioner i bilen. Liknande teknik kan även användas för virtuella receptionister. Dessutom forskas det om att minska elförbrukningen i serverhallar genom att sätta servrar som inte används för tillfället i viloläge, dock med samma kvicka responstid som de har annars.

  Bookmark and share

 • Landstinget i Gävleborg sänder livevideo med Silverlight

  Landstinget i Gävleborg blir idag först ut med att sända fullmäktiges sammanträde via Silverlight på internet. På samma webbsida kan besökare utöver videon även se tillhörande presentationer, dynamiska texter om vad som sker under mötet, bilder och annat. Grundfundamentet för videosändningen är Microsofts teknik Silverlight. Läs mer här om varför det är hett!

  Bookmark and share
 • Landstinget i Gävleborg först ut med att sända fullmäktiges möten live på internet via Silverlight

  Landstinget i Gävleborg kommer idag tisdag den 24 februari att göra något av en världspremiär. Då är landstinget först ut med att sända fullmäktiges sammanträde via Silverlight på internet. På samma webbsida kan besökare utöver videon även se tillhörande presentationer, dynamiska texter om vad som sker under mötet, bilder och annat. Grundfundamentet för videosändningen är Microsofts teknik Silverlight.

  Det som är unikt är att denna videosändning via Silverlight är att den kombineras med presentationer och andra delar runtomkring för att göra landstingsfullmäktige mer tillgängligt och intressant för besökarna. Lösningen, som utvecklats av företaget Yra, gick snabbt och enkelt att utveckla vilket i slutändan resulterar i att landstinget kan nå ut till ännu fler och samtidigt spara kostnader.

  – Denna typ av avancerade direktsändningar har tidigare varit begränsade till Internet Explorer i kombination med Windows Media Player om man inte har valt en dyr speciallösning. Vi vet att amerikanska företag har gjort liknande lösningar baserade på annan teknik för uppåt 200 000 kronor men Microsofts teknik i kombination med vår egen kompetens har resulterat i att vi kunnat leverera en bättre lösning som kostar en bråkdel så mycket, säger Roger Reinholdsson på Yra.

  Ett krav som Sveriges landsting och kommuner har är att så många som möjligt ska kunna se fullmäktiges möten. Det var också en anledning till att Yra valde Microsofts Silverlight-teknik. Den fungerar nämligen på Windows, Mac och Linux samt i olika webbläsare som Internet Explorer, Safari och Firefox.

  Bookmark and share

 • Länkar för att uppgradera IE6

  I veckan har flera uppmärksammat det faktum att det fortfarande är många som surfar med Internet Explorer 6. Fler och fler har engagerat sig för att själva informera och uppmana till att uppgradera från IE6 till en modernare browser: t ex Internet Explorer 7. Det är vi glada för - IE6 var vi stolta över när den kom men som Stephanie Smitt Lindberg från Microsoft skriver i sin bloggpost så är åtta år evigheter när det handlar om programutveckling och Internet. Vi på Nyhetsbloggen skrev också om det tidigare.

  Vi uppmanar alla att delta i vårstädningen och ger här de länkar ni kan tänkas behöva för att hjälpa andra att uppgradera från IE6.

  Så all uppmuntran från oss på Microsoft - för vårt mål är alltid att surfupplevelsen ska vara snabb, smidig och säker.

  Trevlig helg!

  Bookmark and share
 • Hjälp att uppgradera IE6

  När Internet Explorer 6 lanserades 2001 var det den modernaste webbläsaren. Sedan dess har utvecklingen på Internet gått med rasande fart; nya tjänster, applikationer och säkerhetshot har dykt upp. Genom att uppgradera från Internet Explorer 6 till Internet Explorer 7 får man som användare en säkrare Internetupplevelse. Den ger också en smidigare surfupplevelse, bland annat med tabbar att öppna flera sidor, som man enkelt kan växla emellan, i samma fönster.

   

  För er som vill hjälpa till att få fler att uppgradera från IE6, för en snabbare, säkrare och bättre surfupplevelse finns här några länkar.

   

  Länk för nedladdning av IE7

   

  Länk till kommande IE8

 • Dags att uppgradera Internet Explorer IE6

  Var med i vårstädningen - uppgradera till IE7!

  I Norge har man på ett antal sajter de senaste dagarna gemensamt uppmanat användare att uppgradera sin browser från IE6, som nu är en gammal och omodern browser, till en mer modern browser. 
   
  C Johansen har en samling skärmdumpar från olika sajter som deltar och skriver om kampanjen (på engelska).
   
  Kampanjen har även uppmärksammats en del internationellt, på t ex Wired.
   
  Vi på Microsoft i Sverige stödjer det här helhjärtat. Och det gör vi i Norge också, som bland annat Teknisk Ukeblad skriver.  
   
  I Sverige har det inte riktigt tagit lika mycket fart ännu men det verkar vara på gång. En av de första att uppmärksamma den norska kampanjen var Joakim Jardenberg på Mindpark, och han har nu skrivit två poster - Heja Norge och Kampanjen mot IE6 kan göra skillnad. Aftonbladet är en av de större svenska medierna som hakat på och uppmanar besökare med IE6 att uppgradera. Även IDG har uppmärksammat kampanjen.
   
  Hos oss på Microsoft har Stephanie Smitt Lindberg, affärsområdeschef för Windows med fokus på konsument, skrivit i både Dags för vårstädning - ut med IE6 och IE8 följer standard.
   
  Om du har IE6 eller någon annan omodern webbläsare kan du uppgradera till IE7.
   
  Kolla också på vad som kommer att komma i den spännande IE8 som är på gång i mars.
   
  Vi gillar vårstädningar! Hjälp oss att få folk att byta till en modernare browser!

  Bookmark and share
 • Därför blir det enklare att använda mobilt bredband i Windows 7

  Nästa version av Windows, Windows 7, får direkt stöd för att koppla upp sig mot mobilt bredband. Nu levereras bredbandsdonglar med särskild mjukvara för att koppla upp sig men det kommer inte att behövas i Windows 7. Istället hittar man uppkopplingen till 3G-modemet i Windows 7 inbyggda funktion för nätverkshantering.

  Bland de företag som ger sitt stöd för detta finns bland andra Ericsson och Huawei, varav den sistnämnda levererar en stor del av de bredbandsdonglar som säljs i Sverige idag.

  Bookmark and share