January, 2009

 • Du sjunger - datorn gör musiken

  Har du en låt som du skulle vilja göra musik till? Kan du inte spela något instrument? Då är Songsmith något för dig. Det är en mjukvara som Microsoft Research, Microsofts forskningsavdelning, varit med att utveckla.

  Songsmith
  Hur går det till? Jo, morgondagens Britney Spears eller Robbie Williams, det vill säga du, sjunger i datorns mikrofon. Songsmith analyserar sedan sången och gör musik som passar låten. Det går också att ändra i musiken efteråt och importera låten till Windows Media Maker där det går att skapa en häftig musikvideo till det egenkomponerade verket.

  En testversion av Songsmith kan laddas ner här och den som gillar programmet kan sedan köpa fullversionen på Microsoft Online Store för 29 euro.

  Bookmark and share

 • Nyhetsbloggen nu officiellt lanserad!

  Äntligen.

  Från och med idag så har vi officiellt lanserat denna blogg. Det skedde i och med att vi skrotade vårt gamla pressrum på microsoft.se och styrde om trafiken hit.

  Nu går det att nå direkt hit på adressen: http://www.microsoft.se/pr

  Den här bloggen kommer i mångt och mycket att ersätta våra pressmeddelanden och blir den främsta kanalen för kommunikation av nyheter från Microsoft på svenska.

  Vi har en stark tro på att tiden sprungit ifrån traditionella pressrum. Dessa bygger ofta kring ett stelt och traditionellt format och är dessutom ofta förvånansvärd komplicerade och långsamma att publicera på. Det har vi märkt inte minst själva då vi under de senaste åren har haft svårt att konkurrera med webbsajter som till exempel Cnet och svenska IDG när det gäller att snabbt nå ut med information kring vad som händer hos oss. Vi tror att en nyhetsblogg kan göra oss mer snabba, direkta och relevanta i kommunikationen.

  Vi hoppas att våra läsare vill utnyttja kommentarsfunktionen och möjligheten att betygssätta våra inlägg så mycket som möjligt. Vi behöver få veta vad som är intressant och mindre intressant att läsa. Och vi vill gärna ha intressanta konversationer. Om du har frågor eller feedback kring vår nyhetsblogg såär du alltid välkommen att kontakta mig eller någon av mina kollegor på informationsavdelningen.

  Vid pennan,

  Christofer Björkvall
  Informationschef på Microsoft i Sverige

  Bookmark and share

 • Kodu lär barn att programmera och göra egna spel

  Hur får man barn intresserade av programmering? Kanske med Kodu, en mjukvara för PC och Xbox 360 som presenterades på CES 2009.

  Med Kodu går det att med visuella element koda ett spel och sedan spela det på datorn eller på Xbox 360. Mjukvaran har utvecklats av Microsoft Research, Microsofts forskningsavdelning, och kommer att finnas senare i vår på Xbox Live Community Games.

  På CES demonstrerades tekniken av den 12-åriga flickan Sparrow som efter att ha programmerat spelet i 180 knyck spöade Microsofts Robbie Bach rejält. Kolla videon nedan!  Bookmark and share
 • Microsoft och EU-kommissionen om Internet Explorer

  EU-kommissionen har skickat ett så kallat "Statement of Objections" till Microsoft. Ärendet avser vår policy att inkludera Internet Explorer i operativsystemet Windows. Något som gjorts sedan 1996.

  Läs vårt officiella uttalande och följ ärendet på vår blogg Microsoft on the issues.

  Bookmark and share
 • 49% använder Messenger på jobbet

  Microsofts svenska konsumentdivision har gjort en undersökning bland 1200 svenska kontorsarbetare och ställt frågor om deras kommunikationsbeteende, samt i vilken utsträckning de använder chatt-tjänsten Windows Live Messenger.

  Av pressinformationen framgår att beteendet i stort skiljer sig mellan Messenger-användare och icke Messenger-användare. De som använder sig av chattprogram tycks vara betydligt mer extroverta än kontorsarbetare i genomsnitt.

  Bookmark and share

 • Så installerar du Office på en netbook

  Har du precis köpt en av de populära nya netbook-datorerna och undrat hur sjutton du ska kunna installera Microsoft Office på den eftersom de flesta av de datorerna inte har en dvd-läsare?

  På Microsofts webbplats finns det en ny guide som visar hur man gör. Tricket är att ladda ner en testversion av Office 2007 och sedan använda ett giltigt licensnummer för den Office-version man har köpt.

  Bookmark and share
 • Ladda ner Windows 7 innan 10 februari

  Windows 7 betaVill du testa Windows 7 beta men trott att det är försent att ladda ner? Fel! Microsoft har nämligen beslutat att förlänga den tid som användare kan ladda ner Windows 7.

  Från början var det tänkt att det inte längre skulle bli möjligt att ladda ner betaversionen från och med den 24 januari men nu har detta förlängts till den 10 februari. Anledningen till det är att så många som möjligt ska få tillfälle att testa nästa version av Windows.

  Antalet betatestare har vida överskridit alla förväntningar Microsoft hade och feedback strömmar ständigt in till utvecklingsteamen.
  Den som börjar sin nerladdning före den 10 februari men som inte hinner klart, kan fortsätta ända till den 12 februari då alla nerladdningar stoppas helt.

  Bookmark and share

 • Internet Explorer 8 ett steg närmare slutversion

  Internet Explorer 8Nu går det att ladda ner Internet Explorer 8 Release Candidate 1, vilket är en testversion av nästa Internet Explorer. Att webbläsaren nu kallas Release Candidate betyder att utvecklingsarbetet har gått så pass långt att inga nya funktioner läggs till. Istället läggs fokus på att förbättra de nya funktioner som finns samt trimma prestanda och stabiliteten.

  Internet Explorer 8 RC1 finns bland annat på svenska och har en hel del nyheter jämfört med beta 2 som var den föregående testversionen, till exempel:

  * I stort sett komplett stöd för CSS 2.1. När Internet Explorer 8 blir klart utlovas fullt stöd för CSS 2.1 men Microsoft räknar inte med att behöva uppdatera stödet från RC1 till finalversion.

  * Stöd för kommande standarder som W3C HTML 5 Draft DOM Storage, Selectors API från Web Applications Working Group och ECMAScript 3.1.

  * Förbättrade utvecklingsverktyg direkt i webbläsaren. Utvecklare kan snabbt avlusa HTML, CSS och JScript i en visuell miljö.

  * Möjlighet att få en lista på webbplatser som bäst lämpar sig för att visas i kompatibilitetsvyn. När användaren kommer till en webbplats på den listan, går Internet Explorer 8 automatiskt in i Compatibility View.

  Det finns många andra nyheter i Internet Explorer 8.

  Bookmark and share
 • Nu drar årets DataTjej igång

  Datatjej 2009 drar igångDataTjej 2009 startar idag på Chalmers i Göteborg och håller på till och med söndag den 25 januari. DataTjej är till för kvinnliga studenter och syftar till att bilda nätverk och stärka tjejer i deras studie- och yrkesval. Förhoppningen är att konferensen ska bidra till att fler kvinnor söker sig till områden inom data och IT.

  Microsoft är en av guldsponsorerna till konferensen och kommer att hålla ett föredrag under lördagen den 24 januari mellan klockan 13:00 och 13:40. Där kommer man att prata om utmärkelsen Årets IT-tjej som är ett samarbete mellan Microsoft, Universum och KTH.

  Priset för Årets IT-tjej delas ut till en tjej som läser IT eller data och som har varit en inspirationskälla för andra IT-tjejer. Priset delas ut på Universum Awards den 26 mars 2009. Helena Mischel vann priset förra året.

  Bookmark and share
 • Business intelligence integreras i SharePoint

  Microsofts produkt för att hantera styrkort och analysmöjligheterna runtomkring, Office PerformancePoint Server 2007, kommer att integreras i Office SharePoint Server Enterprise.

  Förändringarna speglar Microsofts strategi där alla i en organisation ska kunna få tillgång till business intelligence, till skillnad från traditionella verktyg där bara ett fåtal har tillgång till beslutsstöd och planering.

  I sommar släpps Service Pack 3 av PerformancePoint Server 2007 men efter det kommer den fristående produkten inte längre att uppdateras. Microsoft kommer att hjälpa alla befintliga kunder under övergångsperioden.

  Här kan du se en video med Microsofts Guy Weismantel som förklarar förändringarna.  Bookmark and share