January, 2009

 • Nyhetsbloggen nu officiellt lanserad!

  Äntligen.

  Från och med idag så har vi officiellt lanserat denna blogg. Det skedde i och med att vi skrotade vårt gamla pressrum på microsoft.se och styrde om trafiken hit.

  Nu går det att nå direkt hit på adressen: http://www.microsoft.se/pr

  Den här bloggen kommer i mångt och mycket att ersätta våra pressmeddelanden och blir den främsta kanalen för kommunikation av nyheter från Microsoft på svenska.

  Vi har en stark tro på att tiden sprungit ifrån traditionella pressrum. Dessa bygger ofta kring ett stelt och traditionellt format och är dessutom ofta förvånansvärd komplicerade och långsamma att publicera på. Det har vi märkt inte minst själva då vi under de senaste åren har haft svårt att konkurrera med webbsajter som till exempel Cnet och svenska IDG när det gäller att snabbt nå ut med information kring vad som händer hos oss. Vi tror att en nyhetsblogg kan göra oss mer snabba, direkta och relevanta i kommunikationen.

  Vi hoppas att våra läsare vill utnyttja kommentarsfunktionen och möjligheten att betygssätta våra inlägg så mycket som möjligt. Vi behöver få veta vad som är intressant och mindre intressant att läsa. Och vi vill gärna ha intressanta konversationer. Om du har frågor eller feedback kring vår nyhetsblogg såär du alltid välkommen att kontakta mig eller någon av mina kollegor på informationsavdelningen.

  Vid pennan,

  Christofer Björkvall
  Informationschef på Microsoft i Sverige

  Bookmark and share

 • Kodu lär barn att programmera och göra egna spel

  Hur får man barn intresserade av programmering? Kanske med Kodu, en mjukvara för PC och Xbox 360 som presenterades på CES 2009.

  Med Kodu går det att med visuella element koda ett spel och sedan spela det på datorn eller på Xbox 360. Mjukvaran har utvecklats av Microsoft Research, Microsofts forskningsavdelning, och kommer att finnas senare i vår på Xbox Live Community Games.

  På CES demonstrerades tekniken av den 12-åriga flickan Sparrow som efter att ha programmerat spelet i 180 knyck spöade Microsofts Robbie Bach rejält. Kolla videon nedan!  Bookmark and share
 • Reklamfilmen för Songsmith - ironi eller inte?

  En reklamfilm om Microsoft Songsmith som vi skriver om i blogginlägget nedan, har vållat en hel del debatt på nätet. Många tycker att den är hur dålig som helst medan andra förstår att den är gjord med glimten i ögat. Avgör själva!

  Bookmark and share

 • Bloggare om nyhetsbloggen

  Det här inlägget har uppdaterats. 

  Nyhetsbloggen börjar så smått uppmärksammas därute.

  Bloggtidningen skriver "Microsoft ersätter pressmeddelanden med nyhetsblogg"

  Stora bloggprisnominerade Kulturbloggen skriver "Microsoft satsar på nyhetsblogg som pressrum"

  PR-byrån Cohn & Wolfe som bland annat har en del uppdrag för oss skriver "Microsoft blir snabbare med nyhetsblogg"

  Thord Daniel Hedengren kommenterar "Microsoft byter till nyhetsblogg"

  Beta Alfa har lagt upp ett inlägg med rubriken "Microsoft ersätter pressmeddelannden med blogg"

  Martin Lindvall som är PR-konsult med inriktning på digitala medier skriver i sin blogg Slumpnavigator "Microsoft bloggar nyheterna istället"

  Jesper på bloggen Online PR ger oss några SEO-tips i inlägget "Utan sökmotoroptimering när Microsoft inte långt". Att jobba mer aktivt med SEO ligger på vår önskelista för framtiden. Och Sara som skriver för samma blogg uppmärksammar nyhetsbloggen i inlägget "Hur presenterar ditt företag nyheter".

  Jätteroligt tycker vi!

  Bookmark and share  

 • Var sjätte svensk pratar med kollegor sex timmar om dagen

  Pressinformation från Microsoft

   

  En undersökning från  MSN bland drygt 1200 svenska kontorsarbetare visar bland annat att:

 • 62% tycker att det mest irriterande man kan göra i ett kontorslandskap är att prata högt i telefon.
 • 49% av svenska kontorsarbetare använder Windows Live Messenger på jobbet.
 • 1 av 6 svenska kontorsarbetare pratar med sina kollegor mer än 6 timmar om dagen.
 • Kommunikationsbeteendet i stort skiljer sig mellan Messenger-användare och icke Messenger-användare.
 • Av Messenger-användarna pratar 24% med sina kollegor 6 timmar eller mer en vanlig dag på jobbet. 

  - Det skapas 10 gånger fler chattmeddelanden än sms i Sverige. 57% av de som använder Messenger gör det för att det är effektivt och går fortare än både mejl, sms och telefonsamtal. Man kan göra snabba avstämningar, kontrollera detaljer och konversera med kollegorna utan att störa omgivningen, säger Martin Tivéus, Sverigechef konsumentmarknaden, Microsoft Consumer & Online.

  - Att chatta på jobbet har blivit allt vanligare och för många unga är det en självklarhet att få tillgång till samma tjänster på arbetsplatsen som man har hemma. Nästa steg är kanske att göra Messenger till en kundservicetjänst, där användarna kan vända sig till kundservice och få svar direkt via chatten, menar Martin Tivéus.

  Undersökningen genomfördes som en öppen marknadsundersökning på Msn.se under sommaren 2008. Totalt har 1231 personer deltagit i undersökningen och resultaten baseras på deras svar. Urvalet är inte statistiskt säkerställt vilket innebär att vi inte kan dra slutsatser för hela internet-populationen, för hela svenska folket eller för alla som besöker Msn.se. Svaren berättar endast om de individer som svarat på undersökningen.

  Kontaktpersoner:
  Louise Leo, PR-ansvarig konsumentdivisionen, Microsoft Consumer & Online, tel: 0734-08 27 56, lleo@microsoft.com
  Martin Tiveus, Sverigechef för konsumentdivisionen, Microsoft Consumer & Online, tel: 0709-576368
  mativeus@microsoft.com

  Externa länkar:
  Metro skriver om undersökningen
  Computer Sweden skriver om undersökningen
  IT 24 intervjuar Martin Tivéus
  Läs mer om Windows Live Messenger

  Video och annan multimedia:
 • Se Steve Ballmers inledningstal på CES

  Consumer Electronics Show, CES, startar den 8 januari och traditionsenligt presenterar Microsoft konsumentnyheter kvällen innan.

  För dem som inte har möjlighet att vara med personligen på Venetian Resort Hotel Casino i Las Vegas går det utmärkt att se talet på webben.

  Det 1 timme och 22 minuter långa talet med Microsofts vd Steve Ballmer och Robbie Bach, president för Microsofts division Entertainment and Devices Division, kan ses här.

 • Microsoft släpper betaversion av Windows 7

  Under sitt inledningstal på CES meddelar Steve Ballmer att den kommande versionen av Windows, Windows 7,släpps i en betaversion.  

  Med start nu kan Microsofts kunder som har ett TechNet-, MSDN- eller TechBeta-avtal med Microsoft ladda ner den första betaversionen av Windows 7, företagets nästa version av Windows. 

  Från och med den 9 januari kan alla intresserade ladda ner betaversionen utan kostnad från Microsofts webbplats. Från och med den 9 januari kan alla som vill ladda ner och testa Windows 7.

  Windows 7 har en hel del nyheter:

  • Windows 7 är snabbare att starta och stänga av och stör inte användaren lika mycket med meddelanden och larm. Även batteritiden för bärbara datorer har förbättrats.

  • Rutinåtgärder går snabbare än tidigare. Nya funktioner som jumplists, förhandsvisning och en ny verktygsrad gör användandet av datorn mer intuitivt. Den nya Home Group-funktionen gör det enklare för hushåll med flera datorer att koppla ihop datorerna för att dela musik, filer, foton och video över nätverket. Det finns också bättre stöd för att koppla in tillbehör som mobiltelefoner, mediespelare, multifunktionsskrivare och kameror till datorn.

  • Den nya ”Play to”-funktionen gör det enklare att streama musik, video och foton till olika enheter i hemnätverket. Det finns också ett mer omfattande stöd för olika medieformat direkt i Windows Media Player och Windows Media Center, vilket gör att användaren slipper ladda ner en speciell codec-mjukvara för att spela en ljud- eller videofil.

  Mer information och andra nyheter från CES finns på det virtuella pressrummet.

  Bookmark and share

 • Du sjunger - datorn gör musiken

  Har du en låt som du skulle vilja göra musik till? Kan du inte spela något instrument? Då är Songsmith något för dig. Det är en mjukvara som Microsoft Research, Microsofts forskningsavdelning, varit med att utveckla.

  Songsmith
  Hur går det till? Jo, morgondagens Britney Spears eller Robbie Williams, det vill säga du, sjunger i datorns mikrofon. Songsmith analyserar sedan sången och gör musik som passar låten. Det går också att ändra i musiken efteråt och importera låten till Windows Media Maker där det går att skapa en häftig musikvideo till det egenkomponerade verket.

  En testversion av Songsmith kan laddas ner här och den som gillar programmet kan sedan köpa fullversionen på Microsoft Online Store för 29 euro.

  Bookmark and share

 • 49% använder Messenger på jobbet

  Microsofts svenska konsumentdivision har gjort en undersökning bland 1200 svenska kontorsarbetare och ställt frågor om deras kommunikationsbeteende, samt i vilken utsträckning de använder chatt-tjänsten Windows Live Messenger.

  Av pressinformationen framgår att beteendet i stort skiljer sig mellan Messenger-användare och icke Messenger-användare. De som använder sig av chattprogram tycks vara betydligt mer extroverta än kontorsarbetare i genomsnitt.

  Bookmark and share

 • Microsoft och EU-kommissionen om Internet Explorer

  EU-kommissionen har skickat ett så kallat "Statement of Objections" till Microsoft. Ärendet avser vår policy att inkludera Internet Explorer i operativsystemet Windows. Något som gjorts sedan 1996.

  Läs vårt officiella uttalande och följ ärendet på vår blogg Microsoft on the issues.

  Bookmark and share