Microsoft Sverige - Nyhetsblogg

 • Movember: 400 000 skäl att låta IT-mustaschen växa

  IT Mustaschen utmanade IT-branschen, som svarade med att samla in över 400 000 kronor till forskning om prostata- och testikelcancer inom välgörenhetsinitiativet Movember. Samtidigt som branschen lät mustascherna växa hamnade mäns hälsa, sjukdomar och risker i fokus.

  ”Förra året hade Sverige bara 5700 deltagare i Movember och det var inte många i Sverige som visste vad det var då. Det var detta vi ville ändra på med IT Mustaschen,” säger Cato Jensen på Microsoft Sverige, initiativtagare till IT Mustaschen.

  ”När vi startade var vi knappt 300 deltagare och mot slutet på Movember hade vi samlat hela 693 ”Mo Bros” och ”Mo Sistas” från 36 team i IT-branschen. Och detta är bara början,” säger Cato Jensen.

  Man utmanade även IT-bolagen till att gå med på så kallad ”donationsmatchning”, där företagen går med och donerar pengar till initiativet. Microsoft AB, Tieto Sweden AB, Consid AB och Bluegarden AB var alla med och donerade till Movember och stöttade sina anställdas insatser. Totalt samlade IT Mustaschen in 420 471 SEK till Movember-kampanjen.  

  Max Vere-Hodge, Movember Country Manager for Scandinavia, är imponerad av IT-Branschens insats:

  ”Vi blev överraskade av den stora uppslutningen från Sveriges IT-bransch i år. Det har verkligen varit rörande att se så många olika företag gå ihop, donera pengar och involvera sig i kampanjen för att och öka medvetandet kring prostata- och testikelcancer. Tillsammans förändrar vi synen på mäns hälsa,” säger Max Vere-Hodge.

  ”Vi samlade inte bara in en massa pengar till kampen mot cancer, vi har också fått Movember att bli ’top of mind’ inom IT-Sverige,” säger Cato Jensen.

  Movember handlar om att förändra synen på mäns hälsa genom att spara ut sin mustasch under november månad. Mustaschen öppnar för möjligheten att ha riktiga samtal om hälsa och risken för prostata- och testikelcancer, Sverige

  s vanligaste cancerform. Movember bygger på att man ”tävlar” internt inom sitt team och mot de andra teamen som medverkar i IT Mustaschen.

  IT Mustaschen har ett gäng ”vinnare” som förtjänar att uppmärksammas, både som team och individer.

  IT-MUSTASCHEN AWARDS 2014

  Best Mo Team of IT Mustaschen
  Det team som samlade in mest pengar till Movember.
  Vinnare: Microsoft Sverige med 78 Medlemmar och 107 674 kr.

  Team Builder of IT Mustaschen
  Det team som har flest aktiva deltagare.
  Vinnare: Tieto Goes Movember med 179 Medlemmar och 64 876 kr.

  Epic Mo of IT Mustaschen
  Framröstad som den coolaste och mest episka mustaschen bland alla IT Mustascher.
  Vinnare: Mikael Netterheim - Just Let Your Mo Glow (Qlik) och 9 056 kr.

  Mo Bro of IT Mustaschen
  Den Mo Bro som samlade in mest pengar till Movember.
  Vinnare: Cato H Jensen - Microsoft Sverige - 10 408 kr.

  Mo Sista of IT Mustaschen
  Den Mo Sista som samlade in mest pengar till Movember.
  Vinnare: Lena Selever - Microsoft Sverige - 5 313 kr.

  ”Detta var vårt första år med branschutmaningen och nästa år hoppas vi på att bli ännu större. Detta för att budskapet om mäns hälsa ska nå ut till ännu fler. Även om kampen mot cancer är det primära med Movember är också resan från slätrakad till mustasch en rolig resa. Och man får en otrolig gemenskap mellan Mo Bros och Mo Sistas i sitt team,” avslutar Cato Jensen efter en lyckad Movember 2014.

  Stort tack till alla team, individer och bolag som har varit med och stöttat den svenska Movember-kampanjen och vi på Microsoft hoppas att alla branschkollegor är med i IT Mustaschen nästa år!

 • MSN släpper nya appar för iOS och Android

  MSN fortsätter att stärka sin närvaro i Norden och breddar sitt erbjudande genom att lansera appar för iOS och Android. Nu kan användare på 56 marknader ta del av det senaste inom Nyheter, Hälsa & träning, Sport, Ekonomi och Mat & dryck.

  Vi vill självklart att användare på andra plattformar än våra egna ska få ta del av värdet som MSN ger. Nu kan du få samma upplevelse oavsett vilken enhet och ekosystem du använder – och det är något dagens användare uppskattar, säger Peter Holmlund, direktör för MSN Norden & Sverige.

  MSN-apparna synkar automatiskt mellan MSN.se, Windows och Windows Phone och nu utökas upplevelsen till iOS, Android och Amazon. Apparna kan anpassas och är intelligenta så du kan göra dina inställningar på ett ställe för att sedan få samma upplevelse oavsett vilken enhet du använder.

  Till exempel – med tanke på att det snart är dags för nyårslöften – kan du söka bland 200 000 olika rätter, drycker och ingredienser i MSN Hälsa & träning och logga allt i din Kostdagbok på mobilen när du reser och sedan fortsätta på din dator när du kommit hem.

  Apparna är ännu ett exempel på Microsofts målsättning att skapa engagerande och användbara upplevelser för användare och att vi fortsätter investera i både mobiler och andra plattformar i stor skala för att leverera räckvidd till våra varumärkespartners.

  Vill du veta mer om de nya MSN-apparna kan du besöka Microsoft Fire Hose Blog eller kontakta MSN Sverige.

  Kontakt
  Peter Holmlund, direktör för MSN Norden & Sverige
  peter.holmlund@microsoft.com 

  Rikard Bildsten, Sverigechef Microsoft Advertising
  rikard.bildsten@microsoft.com 

 • Rapport från Hour of Code på Microsoft

  Under tisdagen besökte elever från Kvarnbyskolan i Rinkeby och Björknässkolan i Nacka Microsofts kontor i Akalla för ett Hour of Code event. Elever och lärare fick förutom inspiration också dela med sig av egna erfarenheter av kodning, prata om hur de använder Minecraft i utbildningen och träffa förebilder från IT-branschen.

   

  Hour of Code är ett initiativ för att väcka ungas intresse för kod och programmering med över 100 miljoner deltagare globalt. Initiativet stöds av Microsoft och flera andra stora IT-bolag men även kändisar och världsledare som Barack Obama stödjer initiativet, som pågår hela veckan 8-14 december.

   

  Från Kvarnbyskolan kom två klasser med tjejer som ingår i Geek Girls Mini -gruppen "Kvarnbychix". Från Björknässkolan kom en grupp elever med sin lärare, Åsa Girgensohn, som tidigare i år utsågs till innovativ expertlärare av Lärarnas Riksförbund och Microsoft.

   

  Många av barnen hade erfarenhet från att spela Minecraft och eleverna från Björknässkolan berättade också om hur de arbetar med Minecraft i undervisningen. Eleverna fick en guidad tur runt Microsofts kontor i Minecraft som byggts av Daniel Steinholtz. Dagen till ära hade han lagt in en skattjakt efter julklappar i Microsofts kontor. Minecraft-turen följdes av en guidad tur runt det verkliga kontoret så att eleverna kunde avgöra hur lik Minecraftversionen var verkligheten.

   

  "Vi arbetar med eleverna i Minecraft som ett redovisningsalternativ. Eftersom det står i läroplanen att vi får bygga modeller, verkliga som digitala, fungerar Minecraft mycket bra. Det är en miljö som eleverna känner igen och känner sig trygga i, då många spelat på fritiden, vilket underlättar när vi redovisar våra egna projekt", säger Åsa Girgensohn.

   

  Dagen fortsatte i upplevelserummet där Microsofts trainees och yngre medarbetare berättade om varför de valt att jobba inom IT, och vad deras roller är på Microsoft. Eleverna fick också en djupare inblick i OneNote, ett program vissa redan använde i sina skolor.

   

  ”I min undervisning använder jag dagligen teknik som OneNote för att motivera elever, samt för att kommunicera och dela dokument och anteckningsböcker med mina elever, kollegor och föräldrar," säger Åsa Girgensohn. 

   

  En uppskattad presentation stod Microsofts Danwei Tran Luciani för, som under rubriken "Kod är coolt" pratade om vad kod är och hur man kan skapa och påverka med kod, och även berättade om hur hon själv kodade sin första hemsida när hon var tolv år gammal för att visa upp sina hemgjorda smycken för världen.

   

  "Facebook, Instagram och Twitter fanns inte för elva år sedan. Någon har hittat på det. Vem som helst kan skapa med kod, kanske nästa Instagram? Alla har varit nybörjare någon gång. Satsa på det du tycker är roligt och var inte rädd för att misslyckas," säger Danwei Tran Luciani.

   

  Geek Girls Mini -gruppen Kvarnbychix pratade med några yngre Microsoftmedarbetare, som gjorde sitt bästa för att locka eleverna mot en framtid inom IT. Det ställdes många frågor, bland annat frågade tjejerna Microsofts Nena Stojova varför hon valt att jobba med IT.

   

  "Det är coolt att programmera, man känner att man bidrar till någonting", svarar Nena Stojova.

    

  Se bilder från eventet på Flickr eller följ @MicrosoftSE på Instagram och Twitter.

   

  Läs mer om Hour of Code på www.code.org

 • Accenture och Microsoft lanserar ny plattform för hybridmoln

  Accenture och Microsoft introducerar Accenture Hybrid Cloud Solution för Microsoft Azure och förstärker på så sätt sitt strategiska samarbete. Företagens tekniska kompetens, branschexpertis och erfarenhet av implementering förenas i en lösning för hybridmoln som innebär ekonomiska och innovativa förbättringar för stora organisationer såväl som nya möjligheter. Accenture och Microsoft har tillsammans med Avanade finansierat och utvecklat den nya plattformen som möjliggör för företag att arbeta i molnet med bekanta verktyg från sin traditionella IT-miljö.

  Från Microsofts sida ser vi en mycket stark trend att företag och organisationer vill använda både det bästa ur molnet och sitt eget datacenter, och service providers. Med denna hybridlösning så får kunder precis den valfrihet och flexibilitet de efterfrågar att transparant hantera sina speciella lösningar i olika moln, säger Tommy Flink, Produktmarknadschef SQL och Big Data på Microsoft.

  Accenture Hybrid Cloud Solution för Microsoft Azure levererar kraft och flexibilitet för att migrera och managera applikationer mellan egna och publika moln i en kontrollerad och automatiserad process. Allt efter behov och från en enda manöverpanel.

  Bland de nya nyckelfunktionerna finns:

  • Microsoft Cloud Platform i Microsoft Azure tillhandahåller prestanda och hyperskalning i den klass som stora företag behöver samt de hybridmöjligheter som finns i Windows Server med Hyper-V, System Center och Azure Pack i kunders datacenter.
  • Integration med Accenture Cloud Platform som stödjer miljöer med flera plattformar och autoprovisionering för alla applikationer. Från manöverpanelen kontrolleras vilka molntjänster som ska används och managering med den nivå på övervakning, pålitlighet, säkerhet och möjligheter som stora företag idag förväntar sig.
  • En helhetslösning av professionella tjänster som hjälper företagen att definiera och nå sina strategiska mål i molnet. Den är baserad på Accentures djupa branschkunskaper och erfarenhet av att transformera verksamheter – från strategi och transformation till migrering, implementering och Managed Services.
  • Avanades många professionella medarbetare som är experter på Microsofts lösningar och att med ett knivskarpt fokus på att lyfta fram affärsnytta i stora organisationer.   

  Läs mer om Accenture Hybrid Cloud Solution här.

 • Hour of Code event - väcker svenska elevers intresse för kodning

  Denna vecka går det världsomspännande initiativet "Hour of Code" av stapeln och i Sverige arrangeras många spännande event för att väcka elevers nyfikenhet för digitala verktyg och att visa dem hur enkelt och roligt det kan vara att skapa med IT.

   

  På tisdag  kommer två grupper till Microsofts kontor i Akalla för att inspireras till en framtid inom IT, och även för att få visa upp sina egna färdigheter i programmering och Minecraft. Geek Girls Mini gruppen "Kvarnbychix"; en grupp flickor i årskurs 5 på Kvarnbyskolan i Rinkeby, samt barn i årskurs 6 från Björknässkolan i Nacka som kommer med sin lärare Åsa Girgensohn som tidigare i år utsågs till innovativ expertlärare.

   

  Dessutom har organisationen Coder Dojo Ronneby och Microsoft Sverige gått samman för att ordna en heldag för två skolklasser i Blekinge; åk 4 på Mörrums Skola i Karlshamn och åk 5 på Espedalsskolan i Ronneby. Detta är ett samarbete mellan Danmark och Sverige, upplagt som ett vänligt sjöslag över Öresund. Barnen får en heldag med spelprogrammering, Skype, Minecraft, 3D-teknik och en massa annat skoj.

   

  Enligt en uppskattning från EU kommer det nästa år saknas 500 000 personer i EUs totala arbetskraft med den kompetens som krävs för att möta efterfrågan på arbetsmarknaden för programmerare och IT. Den siffran väntas stiga till 900 000 till år 2020.

   

  "I en värld som blir alltmer digital, blir en grundläggande förståelse för vad kodning är allt viktigare. Därför är det så inspirerande att hela världen ägnar sig åt en timmas kodning under samma vecka i december. Vi som jobbar på Microsoft ser fram emot att få utbyta erfarenheter med riktigt unga kodare från Nacka och Rinkeby som hälsar på oss på kontoret; och hoppas att några av dem blir intresserade av att jobba inom området någon gång i framtiden," säger Joke Palmkvist, ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft AB.

   

  "Mina elever ser fram emot att besöka Microsoft och berätta hur de använder Minecraft i skolan för att redovisa sina kunskaper i teknik och fysik, kopplat till läroplanen. I min undervisning använder jag dagligen ny teknik som Minecraft eller Office 365 för att motivera elever samt kommunicera och dela dokument och OneNote anteckningsböcker med mina elever, kollegor och föräldrar," säger Åsa Girgensohn, lärare på Björknässkolan i Nacka.

   

  Media är välkomna att besöka de olika eventen:

  Tisdag den 9 december kl 13-16 på Microsofts kontor, Finlandgatan 36, Akalla

  Tisdagen 9 december kl 9-15 Espedalsskolan, Ronneby

  Torsdagen 11 december kl 9-15 Mörrums skola, Karlshamn

   

  Följ gärna @MicrosoftSE på Instagram och Twitter under dagen!

   

  Läs mer om Hour of Code på www.code.org

   


 • Kostnadsfritt Office 365 för studenter, elever och lärare

  Nu erbjuder Microsoft kostnadsfritt Office till elever, studenter, lärare och anställda på skolor och universitet inom ramen för det globala initiativet Office 365 ProPlus Benefit, som utöver Word, PowerPoint och OneNote även innehåller 1 TB lagringsutrymme i OneDrive for Business.

   

  Två universitet som redan kommunicerat den glada nyheten till sina studenter är Stockholms universitet och Örebro universitet.Stockholms Universitets hemsida står att läsa:

   

  ”Stockholms universitets IT-avdelning kan nu stolt erbjuda alla studenter vid Stockholms universitet ett kostnadsfritt Office 365-konto. Tack vare de avtal som universitetet har med Microsoft kan alla studenter fritt registrera sig för ett Office 365-konto"

    

  Att Office 365 ProPlus Benefit blir tillgängligt för elever, studenter, lärare och anställda är en naturlig pusselbit i Microsofts ambition att göra det möjligt för alla att bli riktigt produktiva. När nu lärare och studenter har tillgång till samma program kan undervisning och samarbete ske mellan olika typer av enheter, oberoende av plats.

   

  ”Vi ser att på skolor och universitet – som på alla andra håll i samhället – blir man mer mobil och vill kunna sköta studier och arbete från en mängd olika typer av digitala enheter”, säger Joke Palmkvist, ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft Sverige.

   

  "Med Office 365 ProPlus kan man vara lika produktiv på sin dator, platta eller telefon; och alltid ha tillgång till senaste versionen av sitt arbete; tryggt lagrat i molnet”, säger Joke Palmkvist.

   

  En lärare som redan använder Office 365 i sin undervisning är Elisabeth Nagy på Franska Skolan i Stockholm, nyligen utsedd till innovativ expertlärare.

   

  "Tillsammans med mina elever utforskar jag OneNotes alla möjligheter steg för steg, så att de lär sig att organisera och dela både lärarinstruktioner och elevarbeten i retorikkursen. Vissa delar är öppna för alla och vissa delar är individuella med lösenord. När vi arbetar på det här sättet stödjer vi både undervisningen och inlärningsprocessen, med hjälp av kommentarer, självbedömning och kamratsvar. Att allt är samlat på ett ställe stödjer en kontinuerlig medvetenhet om status och framsteg. OneNote stöttar också vårt arbete med en av EUs nyckelkompetenser, nämligen digital kompetens", säger Elisabeth Nagy.

   

  För att läsa mer om hur OneNote kan användas i utbildning, besök OneNoteforteachers.com eller OneNote for Education.

 • Microsoft förflyttar företag till nutiden

  Microsoft Sverige lanserar kampanjen Nutidssäkra Sverige, en nationell kampanj som visar hur små och medelstora företag kan öka sin lönsamhet och effektivitet genom att använda teknik som finns redan idag.

  IT har blivit en naturlig del av vår vardag och vårt arbetsliv, i de allra flesta fall har IT en avgörande roll för att en verksamhet ska fungera och vara lönsam. Med Nutidssäkra Sverige vill Microsoft tillsammans med sina partners visa möjligheterna med dagens IT på ett sätt som är lätt att förstå och bli inspirerad av, även om man inte är insatt i IT-frågor. Kampanjen fungerar dels som ögonöppnare för möjligheterna med IT och bjuder även på naturliga ingångar till mer djupgående samtal kring affärsnytta, lönsamhet och effektivitet.

  - Nutidssäkra Sverige är till stor del en digital kampanj. Fler och fler söker efter information online och vi vill finnas där för att bjuda på inspirerande exempel kring vilka fördelar det finns med att befinna sig i nutiden med de verktyg som finns tillgängliga, säger Karin Zingmark, marknadschef på Microsoft i Sverige  Microsoft kommer visa inspirerande exempel på företag som har stärkt sin konkurrenskraft med dagens teknik. Swedish Welcome är ett exempel på en organisation som tillsammans med IT-hantverkarna och Acando har nutidssäkrat sin verksamhet. Swedish Welcome har identifierat många fördelar med sin nya IT-plattform.

  - Med hjälp av tekniken har vi skapat en virtuell närhet vilket gjort att de anställda känner en helt annan delaktighet i verksamheten än tidigare. Restiden har minskat, vilket sänker kostnader och ger miljömässiga fördelar. En annan fördel för mig personligen, i och med att vi har en molntjänst, är att jag slipper ta hand om en fysisk infrastruktur, säger Malin Jonolf, ekonomi- och IT-ansvarig på Swedish Welcome.

  Microsoft har tagit fram ett enkelt test med 11 stycken ja- och nej-frågor som snabbt ger en bild av hur nutidssäker den egna arbetsplatsen är.

  - Vem som helst kan göra testet då vi inte ställer frågor om vilken teknik, vilka program eller versioner man har på jobbet eller privat. Testet ger ändå en bra koll på hur man ligger till i förhållande till det som faktiskt är möjligt att göra idag, säger Karin Zingmark.

  Kampanjen består av ett antal case, en kampanjsida, ett nutidstest och ett paket för partner att bli Nutidstestare. Trafik drivs till nutidstestet och referenscasen med bannerannonsering på bland annat Facebook och LinkedIn.

  För mer information kontakta
  Karin Zingmark
  073-408 31 60
  karin.Zingmark@microsoft.com

 • Lamina – datorn med Windows 8 för under tusenlappen

  Svenska Exertis CapTech lanserar två surfplattor med namnet Lamina tillsammans med Media Markt, Intel och Microsoft Sverige. Surfplattan Lamina med 7-tums pekskärm och Windows 8.1 finns nu att köpa hos Media Markt från endast 999SEK.
  Med USB-port och HDMI-uttag fungerar Lamina som en fullvärdig dator. I Lamina-familjen lanseras också en surfplatta med 8-tums pekskärm.
   
  Båda modellerna av Lamina är utrustade med pekskärm och har såväl USB-port som HDMI-uttag, vilket låter dig koppla in skärm, skrivare, kamera eller andra tillbehör till enheterna. Med Windows 8.1 får du tillgång till alla appar i Windows Store samtidigt som du kan installera och använda alla vanliga Windowsprogram. Dessutom ingår Office 365 Personal med lagring på OneDrive i ett år.  - Tidigare i år blev Windowslicensenkostnadsfri för hårdvarupartners som vill tillverka mindre Windowsenheter. Något som gjort det möjligt för oss att tillverka Lamina. Nu har vi två bra produkter som kan konkurrera med en riktigt attraktiv prissättning, säger Daniel Johnsson vd på Exertis CapTech

  Lamina är resultatet av ett svenskt samarbete mellan Exertis CapTech, Media Markt, Intel och Microsoft Sverige. Exertis CapTech har utvecklat och tillverkat produkten med stöd från Microsoft Sverige och Lamina säljs exklusivt i Media Markts varuhus i Sverige och på mediamarkt.se.
   
  - Våra kunder förväntar sig alltid de senaste produkterna till attraktiva priser. Lamina är en unik produkt som vi tror mycket på, framför allt med julhandeln runt hörnet. Med fullversion av Windows 8.1 och Intels  senaste hårdvara fungerar Lamina som en fullvärdig dator i din hand, något ingen annan produkt till det priset klarar, säger Andreas Vogler, inköpsdirektör på Media Markt

  - Att vi tillsammans med Exertis CapTech och Media Markt kan lansera en kvalitativ Windowsprodukt som Lamina på den nordiska marknaden visar att vi ligger i teknisk framkant. Förhoppningsvis kan vi inspirera fler länder till liknande initiativ, säger Emanuel Higwall, affärsutvecklare OEM på Microsoft Sverige

  Läs mer om Lamina här.

 • Vem är årets Innovativa Skolledare?

  Nu är det dags att skicka in din nominering till Innovativa Skolledarpriset. Kanske är det en kollega, en chef, eller dina barns rektor som förtjänar uppmärksamheten?

   

  Lärarförbundet och Microsoft delar årligen ut Innovativa skolledarpriset. Syftet med priset är att lyfta fram goda exempel på skolledare, som genom att driva ett hållbart skolutvecklingsarbete och genomtänkt användning av ny teknik, säkrar att deras förskola eller skola ger barn och elever möjlighet att lyckas.

   

  Innovativa skolledarpriset 2015 delas ut under Skolledarkonventet den 26-27 februari i Lärarnas hus på Stora Essingen i Stockholm.

   

  Skicka in din nominering här redan idag!

   

  För mer information om priset och vilka kriterier som kännetecknar en innovativ skolledare, titta in på Microsofts blogg för skola och lärare.

 • Mer produktivitet i Microsoft Dynamics

  Som en del i Microsofts transformation till en värld med fokus på ”mobilt först - molnet först” presenterar Microsoft idag nya versioner av Microsoft Dynamics CRM och Dynamics AX.

  ”En fördel med mobilt först - molnet först är kontinuerlig innovation. Genom att ideligen kunna leverera förbättringar och nya lösningar skapar vi de bästa verktygen för våra kunder, säger Kirill Tatarinov. Därför går vi helhjärtat in i detta nya sätt att jobba, med hög takt på uppdateringar av affärslösningar inom Dynamics och nya förbättringar som släpps var sjätte månad. Det här är vad kunderna förväntar sig av oss numera, och det är vad vi kommer att leverera,” säger Kirill Tatarinov, vice president Business Solutions på Microsoft Corp.

  De nya versionerna omfattar:

  • Microsoft Dynamics CRM 2015 och Microsoft Dynamics Marketing 2015 som innebär betydande förbättringar av samarbetsfunktioner och produktivitet för försäljning, service och marknadsföring.

  • Microsoft Dynamics AX kommer ge företag möjligheten att kombinera fördelarna med Dynamics AX och Azure i en helhetslösning som gör både tekniska och affärsdrivande användare mer produktiva.

  Mer om Dynamics CRM 2015 kommer från Bob Stutz, vice president CRM Microsoft Corp, på Microsoft Dynamics Community blogs

  Mer om Dynamics AXMicrosoft Dynamics AX blogs.

  Följ också @MSFTDynamics på Twitter.