Microsoft Sverige - Nyhetsblogg

 • Populära Peppy Pals Farm nu till Windows Phone

  Peppy Pals Farm är ett populärt äventyrsspel för barn där spelaren har möjlighet att utforska en spännande spelvärld utan rätt och fel. Spelet är världens första EQ-spel för de riktigt unga och vann tuffa den entreprenörstävlingen Reach for Change.

  I Peppy Pals Farm följer du fyra djurs äventyr i ett spel om känslor och vänskap. Som spelare kan du bland annat hjälpa karaktärerna att handskas med olika situationer, spela tillsammans med dina vänner eller utmana dig själv i roliga minispel. Spelet riktar sig till barn i åldrarna 2-6 år, och innehåller därför ingen reklam från tredje part eller möjligheter att göra inköp i appen.

  - Det är fantastiskt vilket stort intresse det finns för Peppy Pals Farm och jag känner mig otroligt stolt över att spelet blivit så populärt. Efter de initiala framgångarna kändes det naturligt att utveckla spelet även till Windows Phone, en plattform som har framtiden för sig. Med Windows 10 och Universal Windows Apps runt hörnet känns det viktigt att vi finns med i Microsofts ekosystem, säger Rosie Linder, Grundare och VD för Peppy Pals

  Peppy Pals Farm är ett EQ-spel, vilket innebär att det är ett spel som syftar till att utbilda barn i samarbete, i att hantera sina känslor och empati. Forskning visar att EQ hjälper oss att utveckla vår sociala kompetens och skapa hälsosamma förhållanden med familj, vänner och samhället i stort.

  Ladda hem Peppy Pals Farm till Windows Phone här.

  För mer information kontakta
  Rosie Linder, Peppy Pals
  rosie@peppypals.com

 • Microsoft nummer 1 på lista över ansvarsfulla företag

  När tidningen CR Magazine publicerar listan över de 100 mest ansvarsfulla företagen 2015 tar Microsoft förstaplatsen. Det är ett rejält lyft jämfört med förra årets placering som nummer fyra. Företagen mäts i kategorierna miljö, klimatförändring, anställningsvillkor, mänskliga rättigheter, företagsstyrning, finans, filantropi och lokalt samhällsstöd.

  – Det är roligt att vårt långvariga arbete med att vara ett ansvarsfullt företag ger resultat som det här, säger Daniel Akenine som är ansvarig för National Plan på Microsoft i Sverige. – Vi gör det arbetet över hela världen och i Sverige har vi ett antal projekt som vi stöder förutom interna mål som jämställdhet och kulturell mångfald. Vi har en lång historia av att både delta i andras samhällsprojekt och driva egna initiativ inom t.ex. utbildning och kompetens för unga.

  Här är ett par exempel på vad Microsoft i Sverige jobbar med:

  • Digigirlz, ett utbildningsprojekt inom IT som vänder sig till tjejer som ska börja nionde klass.

  • Kista Commute, en samverkan mellan bolagen i Kista för att minska bilpendling. Microsoft har sedan 2012 minskat klimatpåverkan med 24 % främst tack vare att anställda uppmuntras till att jobba utanför kontoret vilket de i snitt gör ca 1 dag/vecka.

  • Vaggan, en svensk organisation som arbetar med handikappade barn i Baltikum. Microsoft AB har stöttat dem sedan starten i deras arbete med barnhem, donationer och hjälpmedel till barn i Litauen och Lettland. Läs mer här: Pressmeddelande Vaggan

  – En åtgärd som många företag över hela världen idag gör, och som verkligen ger avtryck i miljön, är att använda molntjänster. De nyaste datacentren för Microsoft Azure har PUE på 1,07-1,17 medan en egen serverhall ofta ligger kring 2. Här kommer det sparas mer av både pengar och miljö, avslutar Daniel Akenine.    

   

  Här finns listan: CRs 100 best list

  Här kan du se hur CR Magazine gjort listan: CR Magazine Methodology

  Här är en sammanfattning av Microsofts hållbarhetsrapport 2014

  Microsoft Green Blog finns miljöprojekt beskrivna.

   

 • International Girls in ICT Day - Internationell dag för att uppmärksamma bristen på kvinnor inom IT


  Europa står på kanten och kikar ner i den digitala kompetensens svarta hål - ett hål skulle hotar att svälja framtida ekonomisk tillväxt om vi inte gör något. EU-kommissionen uppskattar att det kommer saknas 825 000 personer med den kompetens som krävs inom informationsteknik för att täcka IKT-branschens personalbehov till år 2020. Och cirka 90 % av alla europeiska jobb kräver någon form av digital kompetens.

  Den högteknologiska industrin behöver göra allt den kan för att uppmuntra alla unga att öka sin digitala kompetens. Men just nu riskerar framför allt unga kvinnor att hamna på efterkälken.

  För närvarande är endast 30 % av de sju miljoner människor som arbetar inom den europeiska IT-sektorn kvinnor, och att antalet riskerar att minska ytterligare. Vi måste uppmuntra fler unga kvinnor - halva Europas framtida IT-talanger - att odla sitt intresse för ämnen som matematik, naturvetenskap och kodning. Och det är vårt jobb som företag inom IT-branschen att få upp deras ögon för alla de fantastiska arbetstillfällen som väntar dem inom IT-branschen, och inte minst bland tech start-ups.

  International Girls in ICT Day är ett initiativ som kan bidra till att engagera unga kvinnor till att söka sig till en karriär inom IT-branschen, som på sikt gynnar hela den europeiska regionens ekonomiska tillväxt.

  För att öka antalet kvinnor inom IT-branschen behöver vi förändra stereotypa myter och synsätt som bygger murar och håller kvinnor tillbaka från att söka sig till vår bransch.

  Evenemang i elva länder

  Den 23 april 2015, på International Girls in ICT Day håller länder runtom i Europa evenemang för att förändra bilden av vem som kan arbeta med IT. Microsoft arbetar med partners och NGOs för att hålla evenemang i elva länder, bland annat Danmark, Finland och Norge. Evenemang vars syfte är att lyfta unga kvinnor som förebilder för andra kvinnor och för att ge dem möjligheter att lära sig mer om IT.

  I Sverige arbetar Microsoft kontinuerligt mot detta mål genom initiativ som exempelvis ”Årets IT-tjej” och deltagande i mentorsprogram som Womentor, och globala evenemang som Hour of Code.

  Genom målinriktad utbildning och genom att lyfta förebilder som arbetar inom IT-branschen, kan vi öppna upp nya digitala dörrar för fler kvinnor att söka sig till en karriär inom IT. Tillsammans med våra partners runtom i Europa kommer vi på Microsoft att fortsätta att söka efter nya sätt att inspirera unga kvinnor och att utrusta dem med de verktyg och färdigheter de behöver för att utmärka sig på morgondagens arbetsmarknad

  Fakta

  • International Girls in ICT Day är ett globalt initiativ som organiseras av ITU, en FN-organisation specialiserad på IT. Initiativet syftar till att öka medvetenheten om IKT karriärer till en ny generation av ung kvinnor intresserade av vetenskap, teknik och matematik.
  • För att stödja initiativet håller och medverkar Microsoft i Europa på evenemang i 11 länder: Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Italien, Norge, Polen, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

  Läs mer om International Girls in ICT Day här.

 • Sveriges första Excel-SM går av stapeln den 20 maj - "Det är dags att Excel-proffs får det erkännande de förtjänar"


  Den 20 maj arrangeras Sveriges första ”Excel-SM” på Microsofts kontor i Akalla utanför Stockholm. Tävlingen är öppen för alla men för att ha en chans att vinna mot proffsen behövs många timmar av intensiv träning i både teknik, snabbhet och mental styrka.

  "Det är dags att alla Excel-proffs får det erkännande de förtjänar. Vi vet att det finns otroligt mycket talanger på kontor runtom i Sverige som bär analys- och ekonomiavdelningar på sina axlar", säger Helena Kappen, produktmarknadschef för Office 365 på Microsoft.

  Till final kommer den som klarat kvaluppgifterna som består av tre grenar:

  • 100 m Spreadsheet, där det gäller att så snabbt som möjligt organisera och flytta en datamängd.
  • Grafbalett, där det gäller att på bara 3 minuter skapa en så informativ och tydlig graf utifrån en datamängd som möjligt.
  • Formelbrottning, där det gäller att så snabbt som möjligt, med en enda cell svara på en fråga utifrån en datamängd.

  ”För att vinna behöver du vara riktigt vass på Excel. Det finns samtidigt flera sätt att lösa uppgifterna på – tävlingarna blir ett prov på vem som löser utmaningen bäst och snabbast”, säger Lukas Lilja, konsult på Excel-Department och domare för Excel-SM.

  Tävlingen sker den 20 maj i samband med ett Öppet Hus på Microsofts kontor. Sista datum för anmälan är 6 maj och den 11 maj offentliggörs vilka som gått vidare till final i Excel-SM.

  "Excel är ett av världens mest använda och uppskattade program. Med Excel-SM uppmanar vi alla som gjort programmet till en förlängning av dem själva att bevisa vem som är bäst i Sverige på Excel", säger Helena Kappen, produktmarknadschef för Office 365 på Microsoft.

  "Tävlingen blir också ett forum för Excel-proffs att mötas och lära sig av varandra", säger Lukas Lilja.

  Anmäl dig eller en kollega till tävlingen senast den 6 maj.

  När du registrerat dig kommer en Excel-fil att skickas till dig via mail med tydliga instruktioner om hur du ska göra för att tävla om en plats i finalen.

  Vill du komma som åskådare den 20 maj?

  Anmäla dig via denna länk.

  Tävling och Öppet Hus sker på Microsofts kontor den 20 maj. Besökadress:

  Finlandsgatan 36, 164 93 Kista

  Närmaste T-bana: Akalla

  För mer information kontakta:

  Helena Kappen, produktmarknadschef för Office 365 på Microsoft.

  E-post: hekap@microsoft.com

  Tele: +46 7 340 828 33

 • Nyheter om säkerhet från Microsoft

  Säkerhet har länge varit högsta prioritet på Microsoft och är en nyckelfaktor när vi utvecklar nya tjänster och produkter. Säkerhetsfunktioner som kryptering är inbyggt för att skydda våra kunder från kriminella på nätet och hackare. Över hela bredden av våra tjänster för mobilitet och i molnet – till både globala storföretag och enskilda personer – är Microsoft fokuserade på att vara transparenta och ge kunder kontroll över sina filer.  

  RSA-konferensen i San Fransisco är ett viktigt forum för att driva säkerheten framåt. Scott Charney är Microsofts högste chef för Trustworthy Computing och i sitt öppningstal berättade han om nyheter som ytterligare befäster Microsofts ambitioner.  

  Transparens och kontroll

  • API:er för aktivitetsloggning av användare och administratörer i Office 365 så att företag i olika branscher kan anpassa för just sina behov av monitorering, analys, rapporter, spårning av anomalier samt anpassning till branschspecifika regelverk. En preview kommer till sommaren.  

  • Ny Lockbox för Office 365 skickar fråga till kunden innan en människa får hantera kundens data. De flesta rutiner för datahantering är automatiserade och ingen människa har tillgång till data. Ett litet antal aktiviteter kräver mänsklig handpåläggning, oftast handlar det felsökning som kunden efterfrågat. Vid alla sådan processer får kunden information och kan godkänna eller avslå.  

  • Device Guard är del av utvecklingen av Windows 10. Den är en del av Windows 10 och skyddar din enhet från attacker från skadliga program genom att bara tillåta program som är definierade som pålitliga att köras. Den körs parallellt med operativsystemet och därmed förhindra att skadlig programvara startas.   

  Kontroll:

  • Fler nivåer av kryptering i Office 365: under de kommande månaderna kommer Microsoft utöka nivåerna av kryptering av e-post utöver den som redan finns med Bitlocker. Nästa år kommer kunder kunna skapa egna krypteringsnycklar till vilande data, det gör att ingen på Microsoft på något sätt kan komma åt dessa data.  

  • Det kommer nya virtuella redskap och säker förvaring av krypteringsnycklar i Azure. Microsoft samarbetar med branschledare för att skapa en mängd olika verktyg för att ge kunder flexibilitet i att bygga applikationer. Med Key Vault kan kunder på ett betydligt enklare sätt kunna hantera nycklar genom FIPS 140-2 Level 2 certifierade HSM i molnet.  

  Här kommer nyheterna publiceras:

  • Mer information om Office uppdateringarna kommer finnas på Office Blog

  • Mer information om hur säkerheten i Windows 10 förstärks kommer finnas Windows for your Business Blog

  • Mer information om uppdateringarna I Microsoft Azure kommer finnas på Azure Blog

   

 • Anmälan till TechDays är öppen


  Den 21-22 oktober arrangeras TechDays - Microsofts största konferens, för sjätte gången i Sverige.  Konferensen samlar ett hundratal talare och ett femtiotal utställande företag under två dagar på Kistamässan. Nu släpps biljetterna till höstens konferens med tema Future Decoded. 

  TechDays är Microsofts största konferens i Sverige för alla IT tekniker, utvecklare, arkitekter och IT-beslutsfattare. Ett hundratal talare och sessioner och ett femtiotal utställande företag ger deltagarna det senaste inom IT under två mycket intensiva dagar. Temat för årets konferens är Future Decoded – som innebär att vi tillsammans fokuserar på teknikens roll i hur vi utvecklar och driver vårt samhälle.

  - Vi ser verkligen fram emot att träffa alla utvecklare och it-proffs på årets TechDays. Tillsammans med deltagarna vill vi diskutera allt spännande som händer här på Microsoft och resonera kring hur vi bäst utvecklar framtiden tillsammans, säger Sara Kullgren, Direktör för Developer Experience på Microsoft.

  För mer information om TechDays, besök www.techdays.se

  För ytterligare information om Microsoft TechDays, kontakta:
  Pernilla Åbrink, projektledare, 08-506 650 00, pernilla.abrink@easyfairs.com

 • Microsoft bjuder in till inspirationsföreläsning med en av världens främsta experter inom personlig effektivitet


  Den 6 maj bjuder Microsoft in till en inspirationsföreläsning med en av världens främsta experter inom personlig effektivitet, Kory Kogon.

  Kory är global chef för FranklinCoveys produktivitetsprogram – och författaren till boken ”The 5 Choices for Extraordinary Productivity”, som direkt gick upp på Wall Street Journals bästsäljarlista när den släpptes för några veckor sedan.

  Agenda:

  08.00–09.00 Frukostmingel

  09.00–10.30 Inspirationsföreläsning med Kory Kogon (på engelska)

  10.30–11.00 Eftermingel för dig som vill veta mer om hur du kan öka produktiviteten i din egen organisation.

  Det finns också möjlighet att ta en rundtur i Microsofts aktivitetsbaserade lokaler.

  Under seminariet kommer Kory Kogon att ge dig svaren på hur du kan ta ytterligare ett kliv i arbetet med att skapa Det Nya Arbetslivet i din organisation. 

  Det Nya Arbetslivet

  Att jobba mer flexibelt skapar såväl möjligheter som en del utmaningar. Att kunna jobba när och var som helst ger en rad fördelar för den som har möjligheten. Men det ställer också ökade krav både på chefer och medarbetare att medvetet besluta hur de använder sin tid för att bidra till organisationens mål. Det kräver också aktiva val för att behålla uppmärksamheten på det allra viktigaste och inte kollras bort av distraktioner. Och inte minst att lyckas hålla energinivån uppe när gränsen mellan arbete och fritid suddas ut.

  Ta chansen att ta del av Korys erfarenheter. Vi på Microsoft berättar också om hur vi har använt utbildningsprogrammet De 5 Valen för att skapa motivation, prestation och välmående i organisationen.

  Anmäl dig här.

  Evenemanget är kostnadsfritt och sker hos Microsoft, Finlandsgatan 36 i Kista, Tunnelbana: Akalla. Vid eventuella frågor, kontakta Heléne Lidström på Microsoft

  Läs mer om Det Nya Arbetslivet eller besök Microsoft.com/Sverige

 • Utmaning för Eurovision-appen med en halv miljon samtidiga användare


  När EBU och Microsoft publicerade det tekniska samarbetet inför Eurovision-finalerna den 19, 21 och 23 maj offentliggjordes en mängd siffror som säger en del om storleken på eventet.

  • 200 miljoner tittare globalt

  • 40 tävlande länder

  • 73 miljoner besökare på officiella hemsidan

  • 1,7 miljoner följare

  • 45 sändande tv-kanaler

  • 1 miljon nedladdningar av appen förväntas

  • 500 000 samtidiga app-användare som får information och röstar

  För Microsoft molntjänst Azure blir det stora datamängder att hantera, data som kommer in och som ska behandlas och som ska ut. De 1 000 personerna i produktionen kommer använda Yammer för koordination och 800 frivilliga kommer ha Lumia-telefoner att kommunicera med.

   – Vi är glada att ha en stark partner som Microsoft med oss, som stöder oss med optimala tekniska lösningar som Microsoft Azure molntjänster och Yammer, vår sociala plattform inom projektet. De kommer förenkla organisationen och underlätta våra arbetsflöden kring Eurovision Song Contest och tillåta obegränsad kommunikation, säger Eurovision Song Contests exekutiva producent Edgar Böhm.

  Ny motor bakom appen

  Microsoft har både vidareutvecklat appen där tittarna får information och kan rösta samt står för molntjänsten bakom. 

  – Vi välkomnar Microsoft ombord på Eurovision Song Contest som teknikpartner. Med deras hjälp kan vi lyfta vår officiella app till högre höjder och säkerställa att mottot för Eurovision, ”Bygga broar”, blir bryggan till en ny tids teknik, säger Jon Ola Sand, Executive Supervisor på European Broadcasting Union, EBU.

  Microsoft Azure är också stommen för de krävande video-on-demand-tjänster som 45 tv-kanaler erbjuder men det är ändå appen som står i fokus.

  – Med det enorma intresse för Melodifestivalen som finns i Sverige är det extra roligt att Microsoft är teknikpartner åt EBU, säger Anders Wendt, ansvarig för molntjänsten Azure på Microsoft i Sverige. – Microsoft Azure är infrastrukturen bakom alla tjänster till Eurovision och en molntjänst med enorma muskler. Problem liknande de som blev med en annan leverantör i Sverige ska inte upprepas under finalerna i Österrike. Men det gäller att hela kedjan från alla mobiler till Azure, och tillbaka, klarar trycket. Vi hoppas det ska bli en oförglömlig upplevelse för deltagare, produktionsteam och tittare.

  Appen kommer också finnas för Windows-telefoner.

   

 • Absolut flyttar alla sajter till molnet genom Episerver och Microsoft Azure

  The Absolut Company flyttar nu alla sina sajter till molnet med hjälp av Episerver Digital Experience Cloud och Microsoft Azure. Genom att ersätta företagets egna webbservrar med en molnlösning blir utvecklingsarbetet effektivare, nya sajter kan startas inom kortare tid och med bättre prestanda.

  The Absolut Company använder sedan flera år Episervers plattform för att skapa nya digitala upplevelser genom sina alla sina olika webbplatser. De ville komma bort från att hantera sina webbservrar på egen hand och istället ta steget över till molnet. Det fanns också en önskan att snabbare och mer flexibelt kunna uppdatera och lansera nya sajter, utan att behöva konfigurera en server varje gång. The Absolut Company valde – i samarbete med Episervers partner Nansen – att köra Episerver genom molntjänsten Microsoft Azure, för snabb och enkel access till servrarna samt förmågan att snabbt komma igång med nya sajter.

  – Vi kan verkligen rekommendera Episerver Digital Experience Cloud på Azure eftersom den fungerar mer stabilt och sömlöst än andra plattformar för digital marknadsföring. Lösningen är i sig väldigt anpassningsbar, med förstklassig support över hela världen. Vi kan också utnyttja Episerver Digital Experience Cloud med våra egna behov som utgångspunkt, istället för att vi har en produkt som talar om för oss hur den ska användas, säger Fredrik Lagerträd, digitalchef på The Absolut Company.

  The Absolut Company kan nu få upp en ny sajt på några minuter, där tiden förut kunde räknas i dagar. Övergången till Azure gjordes på en vecka för den första webbplatsen. Under den närmaste månaden kommer tio nya webbplatser som utvecklats med Episerver att lanseras genom Microsoft Azure.

  – Episervers beslut att lägga sin molnlösning på Azure ger dem ett försprång. Som kund har vi möjlighet att bygga våra sajter så att de körs bäst på Azure. Och om man vill ha Azure som sin molnlösning ger det ett viktigt skäl till att välja Episerver, fortsätter Fredrik Lagerträd.

  Innan molnet hade The Absolut Company servrar internt som flera sajter måste dela på. Nu går det snabbare att komma igång eftersom varje webbplats har sin egen tjänst i molnet. Samtidigt blir prestanda över lag betydligt bättre eftersom serverresurserna kan skalas upp dynamiskt. Kostnaderna för att driva servrarna förväntas också bli avsevärt lägre.

  – Absoluts sajt www.absolut.com är ett fantastiskt exempel på hur digitalt engagemang kan skapas och ett skolexempel på hur content marketing kan genomföras. Den visar också hur Episerver och Azure blivit en perfekt kombination för att stödja agil marknadsföring, med snabba förändringar och innovation, säger Bob Egner, Vice President of Product Management and Marketing på Episerver.

  – Det är glädjande att Episerver valt att sätta molnet främst. Med Episervers webbplattform tillsammans med Microsoft Azure är det i dag enklare än någonsin att snabbt skapa moderna webbplatser och appar, säger Anders Wendt, affärsområdeschef moln- och företagstjänster på Microsoft AB.

 • Inspireras tillsammans med Microsoft på SETT-dagarna

  Den 14, 15 och 16 april är det dags för SETT, Skandinaviens största mässa om det moderna och innovativa lärandet. SETT står för ”Scandinavian Educational Technology Transformation” och handlar om inspiration, nyfikenhet och kunskapsdelning om hur vi kan använda nya sätt att arbeta för att nå skolans mål på alla nivåer.

  Microsoft finns såklart på plats och står i montern Digitala Klassrummet C:07 tillsammans med Atea och HP.  Vi står precis vid ingången till mässan och pratar gärna om enheter, appar och samarbetslösningar för skola!

  Vi passade på att ställa några frågor till Joke Palmkvist, affärsområdeschef för Skola och högre utbildning på Microsoft, som varit på SETT flera gånger tidigare:

  Varför ska ma n besöka SETT?

  Du ska besöka SETT för att bli inspirerad. Oavsett vilken roll du har och oavsett om du sysslat mycket eller lite med skolans digitalisering så kommer du kunna hitta något som intresserar. Det ambitiösa seminarieprogrammet är utsålt sedan länge men det finns gott om innovativa lösningar att ta del av bland de utställande företagen.

  Och de roligaste av allt – alla spontansamtal med andra mässdeltagare; i montern, över kaffekoppen, i toakön eller på tunnelbanan på väg från Kistamässan.

  Vad ser du mest fram emot under SETT-dagarna?

  Alla frågor och berättelser! Varje år på SETT har jag lärt mig något nytt av de lärare som jag träffat – och varje år blir jag glatt överraskad hur kreativa lärare är med Microsofts ”vanliga” produkter.

  Jag ser också fram emot att få prata berätta mer om allas favoritverktyg OneNote – som nu finns i en särskild smak för skolor ”OneNote Class Notebook”.

  Har du några tips på teman eller föreläsningar att hålla koll på under konferensen?

  Som vanligt är programmet imponerande och man får en känsla av att ”alla är där”! Men just nu är jag extra intresserad av hur vi kan öppna ett fönster ut från vårt klassrum − Så för den som är intresserad av detta skulle jag rekommendera föreläsningar som handlar om hur man får det att hända. Anna Stigsdotters föreläsning: ”Vidga omvärlden” verkar vara en sådan.

  En annan titel jag tycker verkar spännande är ”Och nu ska alla bli programmerare… eller?” som Linda Mannila ska prata om.

  Det finns också många intressanta utställare på plats – Så mitt tips är att passa på att titta på alla nya, spännande plattor som kommit under det senaste året. Inte minst Surface 3 som premiärvisas i Intels monter på plats H:26 och som tagits fram speciellt för skolor och studenter!

  Vill du träffa Microsoft under SETT-dagarna? Kontakta:

  Joke Palmkvist

  E-post: Joke.Palmkvist@microsoft.com

  Tele: +46 73 408 29 54

  Twitter: @jokepalm