Microsoft Sverige - Nyhetsblogg

 • Office överallt – mer Office på iOS och Android

  Office-apparna Word, Excel och Powerpoint för iPhone och iPad har idag över 80 miljoner nedladdningar. De ligger på 4+ i betyg och finns på listan över de 10 mest produktiva apparna.

  Den betaversion av Office-apparna som släpptes till surfplattor med Android har via 250 000 nedladdningar prövats på 33 språk i 110 länder. Vi har fått värdefulla synpunkter så vi kunnat förfina och förbättra apparna till en jämn och hög kvalitet över hela Androids ekosystem.        

  Men med de lanseringarna har vi bara skrapat på ytan av vad vi kan göra för att skapa förutsättningar att göra mer i en värld präglad av mobilt först, molnet först – idag kommer två nyheter som tar oss ett steg till på vår resa.  

  Först, vi tar bort ”beta” på våra Office-appar för Android. Från och med nu kommer Word till Android-platta, Excel till Android-platta och PowerPoint till Android-platta finnas i Google Play för nedladdning utan kostnad liksom populära OneNote till Android. Om du som konsument laddar ned filen och loggar in med ett Microsoft-konto kan du skapa och redigera filer gratis. För premiumtjänster behöver du prenumerera på Office 365. Om du har Office via ett företag eller annan organisation är din Android-platta nu ytterligare en enhet du kan använda. Läs mer på Office for Android.      

  – Sverige är ett land med hög penetration av surfplattor och att det känns bra att nu även kunna erbjuda Office för Android-plattor, något våra kunder efterfrågat starkt efter lanseringarna till iPad, säger Helena Fuchs, produktmarknadschef Office 365 på Microsoft AB.

   

  Word ser riktigt bra ut. Du känner igen alla flikar och funktioner, de är helt anpassade till hur touch fungerar på Android. Inget tangentbord behövs.

  Vi presenterar också nya Outlook till iOS och en betaversion av Outlook till Android. Vi har haft en enorm efterfrågan på Outlook till alla plattformar och enheter och är nu glada att kunna svara mot dessa önskningar. Nu kan du sköta mejl för jobbet och privat i både mobil och på platta - lika effektivt som på din dator. Förutom mejl har också den nya Outlook-appen integrerade kalenderfunktioner så att en bokning av ett möte är bara ett klick bort. Den fungerar alldeles utmärkt med välkända mejltjänster som Yahoo! Mail, Gmail, Outlook.com, Exchange, Office 365 med flera. Läs mer om Outlook till iOS och Android här.

  Ladda ned apparna från iTunes eller Google Play och ge oss återkoppling. Det kommer komma mer allt eftersom vi utforskar skärningspunkterna mellan produktivitet och mobilitet.

  Läs gärna bloggposterna på the official Microsoft Blog och Office Blog.

 • OneNote Class Notebook Creator – nu på svenska

  Nyligen släpptes ett antal nya funktioner till i OneNote Class Notebook Creator. I samband med detta blev svenska och ytterligare 28 språk tillgängliga i SharePoint Store.

  Med OneNote Class Notebook Creator kan lärare snabbt skapa en personlig anteckningsbok för varje elev, samla innehåll och uppgifter på ett ställe, samt skapa gemensamma samarbetsytor för lektioner och gruppuppgifter – allt i en och samma OneNote anteckningsbok. Detta sparar tid och gör det möjligt för lärare och elever att bli mer produktiva och få mer gjort.

  "I min undervisning använder jag Office 365 dagligen för att kommunicera, dela dokument och OneNote anteckningsböcker med mina elever, kollegor och föräldrar.” säger Åsa Girgensohn, Lärare på Björknässkolan i Nacka.

  OneNote Class Notebook Creator utökar också möjligheterna i OneNote för lärare som använder Office 365. Lärarna kan nu återkoppla och samarbeta med elever i realtid.

  "Tillsammans med mina elever utforskar jag OneNotes alla möjligheter steg för steg. Eleverna lär sig att organisera och dela både lärarinstruktioner och elevarbeten i retorikkursen. Vissa delar är öppna för alla och vissa delar är individuella med lösenord. När vi tillsammans listar ut saker och genomför dem stödjer vi både undervisningen och inlärningsprocessen, med hjälp av kommentarer, självbedömning och kamratsvar. Att allt är samlat på ett ställe stödjer en kontinuerlig medvetenhet om status och framsteg.” säger Elisabeth Nagy, lärare på Franska Skolan i Stockholm.

  OneNoteforTeachers.com erbjuds lärare en enkel och kostnadsfri steg- för steg-process för att komma igång med sina OneNote anteckningsböcker.

  Lärare som ännu inte har Office 365 med OneNote Class Notebook Creator installerat kan vända sig till sin IT-administratör för installation med stöd av denna mejl-mall och interaktiva guide. Du hittar båda på OneNoteforTeachers.com.

  Kartan visar de länder där OneNote Class Notebook Creator nu har språkstöd:

 • Sista chansen att nominera till årets Innovativa Skolledarpris

  På fredag är det sista chansen att skicka in nomineringar till Innovativa Skolledarpriset. Priset delas ut av Microsoft i samarbete med Lärarförbundet under årets Skolledarkonvent och går till en skolledare som vill lyfta fram ett hållbart skolutvecklingsarbete. Missa inte att nominera din kollega eller chef!

  Det Innovativa Skolledarpriset instiftades gemensamt 2011 av Microsoft och Lärarförbundet med syftet att lyfta fram goda exempel på skolledare som driver på för ett hållbart skolutvecklingsarbete, och som på ett genomtänkt sätt använder ny teknik för att säkra att deras förskola, skola, barn och elever får möjlighet och redskap för att lyckas.

  Tre finalister

  Efter nomineringen stängts väljer en jury med representanter från Microsoft och Lärarförbundet ut tre finalister som bjuds in till Skolledarkonventet som äger rum den 26-27 februari 2015 på Lärarnas Hus i Stockholm. Vem som får Innovativa Skolledarpriset avslöjas vid en prisutdelning.

  Kriterier för en innovativ skolledare

  En Innovativ skolledare:

  • uppfattas som en kommunikativ, lärande och demokratisk ledare
  • är visionär och kreativ och har ett stort engagemang
  • stimulerar lärarnas gemensamma lärande
  • uppnår dokumenterat goda resultat utifrån givna förutsättningar
  • driver pedagogisk utveckling med stöd av IKT och arbetar strategiskt för en ökad digital kompetens bland skolans lärare
  • använder IKT i sitt administrativa arbete och i sin interna och externa kommunikation
  • bedriver aktiv omvärldsbevakning
  • arbetar strategiskt med entreprenörskap och för ett ökat samarbete med närsamhället

  Sista dag att nominera din lärare, kollega eller chef är fredag 30 januari. Skicka in din nominering genom att följa länken här.

  Se vem som blev förra årets vinnare här.

 • Microsoft satsar på kunskapsutbyte i innovationshus

  Idag invigs Epicenter, Stockholms första innovationshus som ska bli en pulserande, inspirerande och social mötesplats för innovation och digitala talanger. Idén är att samla tillväxtföretag och utvecklingsteam från etablerade företag i samma lokaler för att de nya företagen snabbare ska komma ut på större marknader. Microsoft är strategisk partner och medlem i Epicenter för att bidra inom innovation, teknik och affärsutveckling.

   

  Sara Kullgren leder Developer Experience and Evangelism på Microsoft AB och förklarar varför det är viktigt för Microsoft att vara mitt ibland dessa företag.

   

  – Vi ser i Epicenter en möjlighet att lära oss av innovativa företag som ligger i framkant, inte bara i ett svenskt sammanhang, utan framförallt i ett internationellt. Själva ska vi bidra med vårt nätverk av partners och kunder men också visa möjligheterna i alla våra olika produkter, från hur man samarbetar effektivt till hur man utvecklar fort och skalbart på vår plattform på allt från mobila till molntjänster. Vi har också exempel på idéer som kopplats till våra produkter och därmed blir synliga för 1,5 miljarder användare. Vår tanke är att hjälpa svenska företag att komma ut på större marknader snabbare, säger Sara Kullgren.

   

  Epicenter kommer också vara ett labb för Microsofts satsning på Internet of Things, IoT, eller Sakernas internet och M2M som det också kallas.

   

  – Vi ska fylla Epicenter med sensorer med två syften i sikte. Det ena spåret handlar om att sköta huset och se till att det fungerar effektivt och är miljövänligt. Kaffemaskiner, papperskorgar, kylskåp med mera berättar hur de mår, lampor i tomma rum släcker sig själva. Redan i entrén kan du se vilka mötesrum som är lediga. Det andra spåret är att ge medlemmarna i Epicenter tillgång till strömmade realtidsdata för att de ska kunna labba med verkliga rådata. Med den kunskapen i bagaget kan de snabbare få sina projekt förverkligade och ut på marknaden, säger Richard Lind som leder Microsofts satsningar inom IoT i Sverige.

   

   

  Epicenter har ambitionen att bli ett hem för storbolagens intraprenörer såväl som snabbväxande entreprenörer.

   

  – Vi har valt att blanda etablerade storföretag med innovativa tillväxtföretag i Epicenter. Vi är glada att Microsoft är här, de kan med sin globala närvaro göra att en affärsidé snabbt kan nå nya marknader. De kan i vardagliga möten prata om vilka produkter i deras portfölj som är bäst lämpade i olika tillväxtfaser. De kommer tillföra värde genom att vara en del i ett kontinuerligt kunskapsutbyte, säger Patrick Mesterton, vd för Epicenter.

   

  Innovationshuset Epicenter är utvecklat av AMF Fastigheter i samarbete med kunskaps- och eventbolaget SIME samt entreprenör och innovationskonsulterna Result.

   

  Presskontakt Microsoft: Joakim Nordblom, 08-572 3188, a-jonord@microsoft.com

  Presskontakt Epicenter: Cecilia Österholm, 08-696 3305, cecilia.osterholm@amffastigheter.se

   

   

   

 • Välkommen till möte med Women In Technology Sverige (WIT)

  Imorgon håller IAMCP och Women in Technology Sverige ett första möte för den nystartade subgruppen Women In Technology Sverige. Mötet äger rum under tisdagen den 27 januari kl. 15.00 – 17.00  på Microsofts kontor i Akalla, i konferensrum: 0A Strandvägen/Norrmalmstorg.

  IAMCP vill ha in fler kvinnor till Microsoft ekosystem och har därför startat subgruppen med namnet WIT Sverige. Detta är ett öppet första möte och du måste inte vara medlem i IAMCP för att vara med. Alla tjejer som på något sätt aktivt arbetar med it och i Microsofts ekosystem är välkomna.

  Ira Kolehmainen som är landschef för SoftwareOne i Sverige tar ordföranderollen.

  Tjejer som i dag pluggar Microsoft-relaterade verktyg är också varmt välkomna till detta möte för en möjlighet att bygga upp sitt nätverk och få inspiration till en karriär inom IT-branschen. Du som är kvinna och redan aktiv inom IT-branschen får gärna komma för att bidra med tips, råd och inspiration.

  Agenda för mötet:
  15.00 Ira Kolehmainen hälsar välkommen
  15.15 Egna erfarenheter som kvinna i IT-branschen
  15.45 Gemensam diskussion om hinder och möjligheter för tjejer inom IT-branschen.
  16.15 Boka nästa möte med en uttalad målsättning

  Registrera dig och hitta mer information om mötet här.

  Varmt välkommen!

 • Windows 10 – ett nytt kapitel för Microsoft

  I onsdags presenterade vi en rad spännande nyheter för Windows 10 med nyheter för bland annat Office, Skype, Windows Phone och Internet Explorer.

  En stor nyhet är en gemensam app-plattform som gör det enkelt för utvecklare att anpassa en applikationer för alla olika typer av Windows 10-enheter.
  Läs mer på Building Apps for Windows-bloggen vad Windows 10 innebär för utvecklare.

  Med Windows 10 introducerar Microsoft en uppdaterad version av Office som har stöd för touch för att erbjuda samma upplevelse oavsett enhet.
  Läs mer på Office-bloggen om hur Windows 10 påverkar Office-programmen.

  Alla användare som idag har en smarttelefon med Windows Phone 8.1 kan gratis uppgradera till Windows 10 när operativsystemet lanseras.
  Läs mer på Lumia Conversations om vad Windows 10 innebär för våra smarta telefoner.  Till Windows 10 kommer Microsoft att introducera en ny webbläsare som går under kodnamnet ”Project Spartan”.
  Läs mer på IEBlog om Project Spartan.

  Skype är integrerat i Windows 10 för att vara navet i användarens kommunikation, oavsett om den sker på telefon, surfplatta eller dator.
  Läs mer på Skype Big Blog om kopplingarna mellan Windows 10 och Skype.

 • Microsofts integration av Office 365 och Moodle transformerar lärandet

  Plugins utvecklade av Microsoft Open Technologies och Remote-Learner gör det möjligt för Moodle-användare att arbeta snabbare och effektivare.

  Microsoft Open Technologies Inc, presenterade i veckan en integration av Microsoft Office 365 och Moodle, en programvaruplattform för e-lärande med öppen källkod. Anthony Salcito, Vice President för Worldwide Education på Microsoft, talade om integrationen på seminariet "The Role of Technology in Transforming Education” under onsdagens BETT-konferens i London.

  ”I nära samarbete med Remote-Learner har vi tagit fram en teknisk lösning för en av de populäraste plattformarna för e-lärande med öppen källkod, med siktet inställt på att erbjuda ett sömlöst arbetsflöde för både Moodle och Office 365 användare” säger Jean Paoli, Chef för MS Open Tech.

  ”Genom att arbeta nära Moodles community kommer MS Open Tech fortsätta att ta emot feedback, underhålla, förbättra och utveckla nya funktioner.”

  Office 365 och Microsoft Services pluginsen för Moodle har öppen källkod och integrationen inkluderar även OneDrive for Business, OneNote och Office 365 Outlook kalender. Integrationen möjliggör en mer produktiv upplevelse genom att förbättra arbetsflödet för lärare och elever på flera plan:

  • Enklare åtkomst. Användarnamn och lösenord för Office 365 fungerar nu i Moodle, så att användaren slipper komma ihåg olika inloggningsuppgifter. Moodle finns också tillgängligt från Office 365 app launcher, vilket innebär att du bara är ett par klick ifrån appar som Delve, Outlook och Sharepoint.
  • Arbeta offline. Kurser i Moodle kan nu inkludera Office dokument som kan redigeras på alla enheter – även utan internetanslutning.

  • Mobilvänlig. Kalenderhändelser och deadlines i Moodle synkroniseras med Office 365 och syns i alla mobila enheter som stödjer Exchange – inklusive iOS, Android och Windows.

  • Redo för klassrummet. Med integrationen av Moodle och Office 365 kan lärare enkelt bädda in interaktivt material och online-lektioner skapade i PowerPoint med Office Mix. Lektionerna kan innehålla både ljud, video, interaktiva simuleringar och uppgifter. Dokument sparade i OneDrive for Business kan dessutom automatiskt kopplas ihop med Moodle-kurser. Uppdateringar i dessa dokument visas sedan som länkar i Moodle, vilket effektiviserar versionskontroll och förenklar integrationen av innehåll som sparats i molnet.

  "Vi är glada att kunna arbeta med Microsoft för att integrera Moodle med Office 365 -plattformen. Med Office 365 plugins för Moodle fortsätter Microsoft att visa sitt engagemang för att öppen källkod och utbildning ", säger Jason Cole, VD för Remote-Learner.

  "Lärare och handledare som har både Moodle och Office 365 kan nu skapa helt nya inlärningsupplevelser som utnyttjar kraften i båda plattformarna. Moodle-administratörer kan sedan distribuera de nya funktionerna med vetskapen att de har stöd från både Microsoft och Moodle Partner -nätverken."

  Ladda ner Office 365 plugins för Moodle här.

  Hitta mer information om Remote-Learner här.

  Läs Anthony Salcitos bloggpost om Moodles integration med Office 365 här.

 • Windows 10 - nästa generation av Windows

  Idag presenterade Microsoft nästa kapitel för Windows, samma upplevelse oavsett enhet och plats med Windows 10. Bland nyheterna finns nya funktioner för 2-i-1-datorer, applikationer som fungerar lika bra på telefonen som på datorn samt helt nya spännande produkter som Microsoft HoloLens och Microsoft Surface Hub.

  Windows 10 lanseras under andra halvan av 2015 men redan ikväll presenterade Microsoft en rad nyheter för Windows 10. Användare som idag har enheter med Windows 7, Windows 8.1 och/eller Windows Phone 8.1 kommer kostnadsfritt kunna uppgradera till Windows 10 under första året efter lanseringen. Windows 10 erbjuder en sömlös användarupplevelse oavsett vilken enhet som används, från små smarta prylar till stora företagsdatacenter. Windows 10 finns med dig överallt oavsett om du använder din Xbox, surfplatta, telefon eller dator.

  Under kvällen presenterades även en gemensam app-plattform. För utvecklare innebär det att en applikation endast behöver skrivas en gång sedan är det enkelt att anpassa applikationen för olika typer av Windows 10-enheter.  Nya Windows fungerar perfekt med 2-i-1-datorer och får en ny funktion som per automatik identifierar om det finns ett tangentbord inkopplat eller om det är lämpligast med pekskärmsläge vilket ger en bättre och smidigare användarupplevelse.

  I Windows 10 har vi också förbättrat spelupplevelsen med DirectX 12. En ny Xbox App med fördjupad integration till Xbox Live gör att du kan spela nya spel tillsammans med dina vänner oavsett om ni använder Xbox One eller en PC.

  En ny webbläsare som går under kodnamnet ”Project Spartan” introduceras med Windows 10. Bland nyheterna finns bland annat ett nytt läge för att läsa texter, nya möjligheter att interagera och dela webbsidor samt inbyggt stöd för Cortana (Microsofts virtuella assistent). En uppdaterad version av Office, med stöd för touch, lanseras med Windows 10 för att erbjuda samma upplevelse oavsett enhet.

  Utöver det presenterade Microsoft två helt nya produkter kopplade till Windows 10. Microsoft HoloLens och Microsoft Surface Hub. Med Microsoft HoloLens blir Windows 10 världens första holografiska operativsystem och erbjuder helt nya möjligheter att skapa, njuta av underhållning, kommunicera och ta del av information. Microsoft Surface Hub är en 84-tums enhet med inbyggda kameror, sensorer och mikrofoner. Enheten är skapad för arbetet och låter dig samarbeta med dina kollegor oavsett om ni är i samma konferensrum eller på olika platser i världen.  En ny version av Windows 10 Technical Preview kommer tillgängliggöras inom en vecka. Alla funktioner som presenterades ikväll är inte inkluderade i kommande Technical Preview.

  Läs om alla nyheter som presenterades ikväll på Windows-bloggen.

  Läs mer om vad Windows 10 inbär för spel och spelare på Xbox Wire.

 • Träffa Microsoft på BETT 2015

   

  Imorgon inleds BETT i London - en världsledande skolkonferens med fokus på it och lärande. BETT pågår mellan den 21-24 januari och besöks årligen av över 35 000 lärare, rektorer, IKT-pedagoger och skolutvecklare.

  Microsoft Sverige finns givetvis på plats tillsammans med några av våra partners; Atea, Caperio och Lin Education. Microsofts monter på årets BETT hittar du på plats D270. En nyhet för i år är att Minecraft tar plats i montern och där kommer Minecrafts roll i skolan att diskuteras. Du hittar hela schemat för Microsofts monter här.

  Vårt tips för den första BETT-dagen är seminariet "The Role of Technology in Transforming Education", där Anthony Salcito, Vice President för Worldwide Education på Microsoft, ska diskutera teknikens roll i att möta de utmaningar som utbildningssektorn står inför. Seminariet sker på BETT Arena kl. 14 - 14.30 under onsdagen.

  På Ateas agenda för BETT står bland annat en intensivkurs i digital allmänbildning tillsammans med Karin Nygårds, en av Sveriges mest omskrivna lärare och initiativtagare till Teacherhack.com. Kursen tar upp allt från kod till nätsmarthet och följs av en workshop med exempel på hur du kan arbeta med kod och digitalkunskap i den egna verksamheten.

  Lin Education har inför årets BETT valt att förlägga sin vistelse till den anrika skolan Beaumont Estate, utanför London. Där kommer det att hållas workshops och föreläsningar inom olika ämnen. Representanter från Microsoft deltar bland annat i diskussioner om molntjänsters förutsättningar och möjligheter i skolan, samt hur vi kan hjälpa skolor ut i molnet på ett smart och tryggt sätt.

  Vill du möta oss på BETT? Joke Palmkvist, ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft, finns självklart på plats. Du hittar även Joke Palmkvist på hennes twitter.

 • NCC siktar mot molnet

  NCC, ledande bolag inom bygg- och fastighetsutveckling i norra Europa med 18 500 anställda, väljer att gå ”all in” på Microsofts molntjänster med Azure, StoreSimple och Office 365.
   
  Från att ha haft data outsourcad går NCC nu till att lägga stora delar av sitt data hos Microsoft, samt till att börja använda Lync Online, SharePoint Online och Exchange Online.
   
  "En stor anledning till att NCC bestämt sig för Microsofts molntjänster är kostnadseffektivitet. Vi vill kunna minska den totala IT-budgeten och samtidigt satsa mer på verksamhetsnära IT. Då gör den här lösningen det möjligt för oss att sänka kostnaderna på de vanligaste arbetsverktygen eftersom det mesta redan är färdigpaketerat och klart att användas", säger Anders Näslund, Manager, IT Infrastructure på NCC Group IT.
   
  Innan beslutet togs att gå över till molntjänster gjordes en analys under våren, som pekade på att NCC inom vissa områden kunde dra fördel av att ha en mer generell lösning. Datalagring, servrar och e-post är tjänster som hos NCC inte behöver vara specialiserade.
   
  "Analysen ledde bland annat fram till att vi bestämde oss för att gå över till Microsofts molntjänster, en lösning som är kostnadseffektiv och agil. Övergången ska knappt märkas för slutanvändarna", säger Anders Näslund.
   
  I ett första skede flyttas test och utvecklingsmiljöer samt epost. Under våren flyttas även vissa produktionsmiljöer samt nuvarande Lyncmiljö.
   
  "Det är med stor glädje vi välkomnar NCC till Microsofts molnfamilj. Jag tror deras vision om funktionsbaserad IT kommer att bli en ledstjärna som resten av byggbranschen kommer följa i närtid", säger Niklas Danell, Produktchef Office 365 på Microsoft AB.


  För mer information kontakta:

  Anders Näslund, NCC, IT Manager IT Infrastructure
  anders.naslund@ncc.se
  +46702-746298

  Niklas Danell, Produktchef Office 365 på Microsoft AB.
  +468-752 3240
  Niklas.Danell@microsoft.com