Microsoft Sverige - Nyhetsblogg

 • Microsofts nya produkter för att möta informationsexplosionen

  Idag presenterar Microsoft nya produkter för att människor och organisationer ska kunna använda data så att företag av alla storlekar ska kunna driva sin verksamhet lönsammare. Nyheterna presenterades på Microsofts årliga konferens för företagskunder, Convergence i Atlanta.

  Allt svårare att göra affärer i en snabbt föränderlig värld

  I dagens uppkopplade värld kommer hela tiden nya förändringar som utmanar dagens affärsmodeller, det handlar om massiva dataflöden och enorma mängder information att bearbeta. Analysföretaget Gartner spår att 4,9 miljarder uppkopplade saker kommer vara i bruk 2015, en uppgång med 30 procent från 2014 och redan 2020 kommer det vara 25 miljarder. Överallt skapas och hanteras data i en ogripbar mängd och företagen letar efter verktyg att klara detta.

  – Företag vill ta vara på nya möjligheter genom att använda teknik som maskininlärning och prediktiv analys. Ett företag är inte positionerat för verklig förändring förrän det anammat en kultur där alla har tillgång till de data och insikter som de kan agera på, säger Satya Nadella, vd på Microsoft Corp.   

  Nadella visade på plats hur Microsofts utvecklat produkter för att stärka branscher, organisationer och människor att kunna agera på insikter från sina data i Internet of Things, IoT eller Sakernas internet. Eller som en kund uttrycker det.

  – När tjänsterna Microsoft Azure IoT och Windows 10 IoT kombineras med Power BI skapas en nivå av samverkan, visualisering och insikter från data som aldrig tidigare skådats – varken i fält, i kontrollrummen eller i styrelserummet, säger Gary Pearsons, ansvarig för kundsupport och underhåll på Rockwell Automation.

  Nyheterna idag består av flera olika delar.

  Verktyg för IT

  • Microsoft Azure IoT Suite. Med Microsoft IoT Suite samlas alla de relevanta funktionerna i Azure i ett erbjudande. Förenklad betalning och lätthanterad provisionering gör det enkelt för företag att koppla upp, styra och analysera sina ”saker”. Senare i år kommer det att finnas en preview på erbjudandet med färdiga applikationer för olika IoT-scenarier – exempelvis fjärravläsning, styrning av ”saker” och prediktivt sköta underhåll – för förenkla utrullning och göra det möjligt att skala sin lösning till miljoner ”saker” över tid. Azure Stream Analytics kommer bli allmänt tillgänglig antingen som en tjänst inom Azure IoT eller som en egen fristående tjänst. I den preview av Azure Stream Analytics som släpps nästa månad kan kunder hantera massiva strömmar av realtidsdata, från ”saker” och tjänster så att kunder kan förutsäga trender och automatisera service och tjänster.      
  • Windows 10 för Internet of Things. Microsoft avslöjade att Windows 10 kommer tillhandahålla versioner av Windows för ett antal olika typer av IoT-enheter under namnet Windows 10 IoT. Windows 10 IoT kommer bli en Windows-plattform med universella applikationer och drivrutiner för en mängd olika typer av enheter, allt ifrån enkla kontrollenheter som IoT gateways till kraftfulla enheter som bankomater och industrirobotar. Med Windows 10 IoT och Azure IoT-tjänster ges samma höga skydd som storföretag har till enheternas uppkoppling till molnet och det går att använda inbyggd hantering maskin-till-maskin och maskin-till-molnet.  
  • Windows 10 for Internet of Things. Microsoft announced that Windows 10 will provide versions of Windows for a diverse set of IoT devices, under the Windows 10 IoT moniker. Windows 10 IoT will offer one Windows platform with universal applications and driver models that will span a wide range of devices, from low-footprint controllers such as IoT gateways to powerful devices such as ATMs and industrial robotics. Windows 10 IoT will also bring enterprise-grade security from the device to the cloud and native connectivity for machine-to-machine and machine-to-cloud scenarios with Azure IoT services.

  Verktyg för organisationer

  • Power BI. Power BI är en tjänst som finns i 140 länder och hjälper företag att se pulsen i sin verksamhet genom live marknadsdata som visas på en dashboard, en panel av kartor, diagram mm där data visualiseras på ett sätt att insikter är lätta att först få, och sedan dela dem. Nya Power BI kommer snart med nya möjligheter att integrera mot de branschens mest använda datakällor – inklusive Google Analytics, Microsoft Dynamics Marketing, Zuora, Acumatica och Twilio.
  • Vårreleasen av Microsoft Dynamics CRM. Den väntas under andra kvartalet och kommer ge signifikant bättre prestanda och fördjupad integrering med Office 365 och mycket annat. I den introducerar vi också Microsoft Social Engagement, den senaste uppdateringen av vår tjänst för att lyssna på sociala medier och göra informationen tillgänglig i CRM-systemet.  

   

  Verktyg för människor

  • Office Delve. Delve betyder utforska, gräva och är en teknik för maskininlärning. Delve lär sig om användaren och föreslår de mest relevanta dokumenten, konversationerna och kontakterna utifrån alla funktioner i Office 365. Till Delve kopplas nu också Exchange Online och Yammer.
  • Preview av Office 2016 för utvecklare och IT-proffs. Denna preview är en viktig milstolpe i utvecklingen mot den allmänna releasen som väntas i andra halvan av 2015. Microsoft uppmanar IT-proffs och utvecklare att delta för att testa, utveckla och forma framtiden för Office 2016.
  • Skype for Business. Teknisk preview startar idag och nya Skype for Business inom Office 365 kommer börja finnas tillgänglig från april.  Det är en företagsförberedd version med den välkända röst och videohanteringen från Skype. Företagsanvändare får möjligheten att koppla upp sig mot vilken Skype-användare som helst.    

  Fördelarna med lösningarna illustrerades också praktiskt av kunder och partner som visade hur de använder lösningar för affärsintelligens för att förändra sin verksamhet. Mer information från Convergence 2015 liksom inledningstal och pressmeddelanden om kunder och partner finns på http://news.microsoft.com/convergence2015.

  Mer information om alla nyheter kommer också att publiceras på olika bloggar.

  http://blogs.office.com/2015/03/16/office-delve-discover-exactly-what-you-need-when-you-need-it/

   

   

   

 • Anna Henningsson är Årets IT-tjej 2015

  Anna Henningsson från Umeå är vinnare av Årets IT-tjej 2015. Priset delades ut av Microsoft på Universum Awards på Berns i Stockholm under onsdagskvällen. Nu väntar ett händelserikt år för Årets IT-tjej, som förebild för unga IT-intresserade tjejer runtom i Sverige.

  Anna Henningsson var klart överraskad över att ha vunnit när hon tog emot utmärkelsen på scen. Att vinna utmärkelsen Årets IT-tjej kändes långt bort när hon gjorde intervjun inför tävlingen över Skype liggandes med 39 graders feber hemma i soffan. Men Anna Henningsson, som till vardags läser Civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap med inriktning finansiell IT på Umeå Universitet, kan nu titulera sig Årets IT-tjej.

  ”Det känns jättekul! Det behövs verkligen fler kvinnliga förebilder inom IT och det är roligt att nu få chansen att inspirera andra tjejer”, säger Anna Henningsson.

  Engagemanget och viljan att inspirera andra tjejer att söka sig till IT-branschen är en viktig del av Årets IT-tjej. Och syftet med tävlingen är att lyfta fram goda förebilder för unga tjejer som inte ser IT-branschen som ett möjligt yrkesval.

  Att studera IT var inte heller en självklarhet för Anna Henningsson. Något hon föreläst om på IT & Telekomföretagens satsning Next Up under rubriken ”Hon som var dålig på matte”. Egentligen var det först när hon läste tekniskt basår som insikten hon var duktig på matematik dök upp. Insikten ledde till att hon sökte en civilingenjörsutbildning, där hon fastnade för kursen i programmering. Inriktningen mot teknisk datavetenskap kändes plötsligt naturlig.

  En lång resa

  Resan fram till Universum Awards och scenen på Berns i Stockholm har varit lång. Över 50 nominerade IT-tjejer, alla med ett stort driv och engagemang kring jämställdhet eller kodning har varit med i tävlingen. Efter caselösningar, presentation och intervjuer återstod slutligen tre finalister: Anna Henningsson från Umeå universitet, Mathilda Bjarnehed från Högskolan i Skövde och Tilda Pentikäinen från Uppsala universitet.

   Anna Henningsson stod till slut som vinnare med motiveringen:

  Årets IT-tjej tilldelas en tjej som visar att allt är möjligt – trots att det var ”hon som var dålig på matte”. Med sitt driv och engagemang är Årets IT-tjej en förebild för andra tjejer. Och med en entusiasm som smittar av sig och ett stort mått ”Go!” inspirerar Årets IT-tjej andra till en karriär inom IT-branschen samtidigt som hon banar vägen för nästa generation briljanta IT-proffs.”

  Therese Thorstorp, Partner Business Evangelist på Microsoft och tidigare finalist i Årets IT-tjej ser ett stort behov av att lyfta goda förebilder:

  ”IT-branschen och start-ups har ett stort behov av utvecklare. Ska företag inom IT kunna fortsätta växa så är det viktigt att kvinnor blir släpps in och tillåts bli en del av den här världen. Att vinna priset, eller vara i final, kan verkligen fungera som en dörröppnare”, säger Therese Thorstorp. 

  Anna Henningsson får utöver utmärkelsen Årets IT-tjej också en mentor på Microsoft. Samt chansen att besöka och föreläsa på olika branschmässor. Hon ser sitt år som IT-tjej inte bara som en chans att skaffa nya kontakter, utan också att göra ett avtryck:

  ”Alla tjejer måste inte jobba med IT eller programmering. Men jag vill att alla ska göra ett aktivt val, och veta att en karriär inom IT är möjlig. I dag tittar inte tjejer ens på det valet. Det vill jag ändra på”, säger Anna Henningsson.

  I år delades priset ”Årets IT-tjej” ut för tolfte gången av Microsoft och tidigare års vinnare återfinns i dag hos bland annat Google, Ericsson och Cisco. Var Anna Henningsson hamnar får tiden utvisa, men en sak är säker, hon kommer inte passera obemärkt.

  Kort om vinnaren:
  Namn: Anna Henningsson.
  Ålder: 27 år.
  Från: Född och uppvuxen i Umeå.
  Bor: Umeå.
  Studerar: Civilingenjör i teknisk datavetenskap med inriktning finansiell IT.
  Familj: Stor och fantastisk.
  Intressen: Gillar att träna. Spelar mycket spel, exempelvis World of Warcraft.
  Aktuell: Vinnare av utmärkelsen Årets IT-tjej som delas ut av Microsoft för tolfte året i rad.

  För mer information om Årets IT-tjej kontakta:

  Samuel Skwarski, PR Manager på Microsoft


 • Office 2016 Mac Preview är här!

  Det är en stor dag för Mac-användare världen över när Microsoft presenterar att nya Office 2016 for Mac nu finns att prova. Klicka här för att ladda hem Office 2016 for Mac Preview och skicka oss gärna din feedback!

  ”Det här är ett mycket efterlängtat släpp för Mac-användarna och ett smakprov på vad som är på väg. Och man kan redan nu skaffa sig Office 365 för att få del av Office 2016 for Mac när det släpps senare i sommar. Uppdateringarna sker automatiskt och är inkluderade i Office 365 prenumerationen”, säger Daniel Siberg, affärsområdeschef för Microsoft Office Division.

  Office 365 användare kommer kunna få nya Office for Mac kostnadsfritt när detta blir tillgängligt, vilket också inkluderar fördelarna som ingår i prenumerationen:

  • Alltid uppdaterade versioner
  • Office på alla plattformar: dator, tablet och smartphone.
  • 1 TB lagringsutrymme i OneDrive

  Office 2016 i molnet

  Office 2016 for Mac är såklart kopplat till molnet så att du kan komma åt dina dokument, närsomhelst, vartsomhelst, och oavsett om du vill arbeta från dator, platta eller telefon! I likhet med våra tidigare nyheter om Office for Windows 10 och Office for Android tablet, skapar Office 2016 for Mac en självklar Office-upplevelse, utformad för att dra nytta av de unika funktionerna med Mac. De nya apparna erbjuder bland annat en full support för retina display med massor av retina-optimerad grafik och helskärmsläge för en bättre upplevelse.

  Det finns massor av nya funktioner och vi kommer inte täcka alla dessa i ett enda blogginlägg, nedan är några av höjdpunkterna.

  Office 2016 for Mac: Ett spännande steg framåt

  Nya Office for Mac innehåller uppdaterade versioner av Word, Excel, PowerPoint, OneNote och Outlook – och du kommer märka skillnaden så fort du öppnar apparna. Vi har moderniserat användarupplevelsen för att göra det enklare att få ut det mesta av din tid och få mer saker gjort. ”Get Sh*t Done!” helt enkelt.

  Det omgjorda verktygsfältet organiserar intuitivt olika funktioner så att du hittar det du behöver så snabbt som möjligt. Ett nytt gränssnitt gör det lätt att positionera, ändra storlek och rotera grafik för att skapa precis den layout du vill ha. Och nya teman och stilmallar hjälper dig att snabbt producera snygga och professionella dokument.

  OneDrive, OneDrive for Business och SharePoint är alla kopplade till molnet.

   

  Outlook: Njut av en e-post som funkar snabbt, smidigt och snyggt!

  Att hantera din e-post har aldrig varit enklare. Den nyligen släppta Outlook for Mac är också en del av den nu officiella Office for Mac preview:n och den använder stöd för push-mejl för att alltid leverera en inkorg som är uppdaterad. Förbättrade konversationsfönster organiserar automatiskt din inkorg och kopplar ihop konversationer – så att du aldrig mer behöver leta efter tidigare mejl långt ner i inkorgen igen.

  En ny funktion är också förhandsgranskning av meddelanden som strax under ämnesraden i ett mejl visar dig den första meningen – så att du snabbt kan prioritera om du vill läsa mejlet direkt eller återkomma till det senare.

  Ladda ner apparna nu direkt!

  Det finns som sagt en hel massa nyheter i denna Office 2016 for Mac preview, och vi är glada över att få dela dem med er. Förhandsversionen är inte bara full av nya och förbättrade funktioner, den är också ett bevis för Microsofts åtagande att erbjuda ett plattformsoberoende stöd och en konsekvent upplevelse av Office över alla enheter. Ett Office som du känner igen, men anpassat för Mac.

  Ladda ner apparna i dag och berätta gärna för oss vad du tycker!

  Vi ser fram emot att höra från alla Mac-användare och kommer givetvis att använda er feedback i arbetet med att slutföra Office 2016 for Mac som släpps under sommaren.

  För mer information kontakta: Daniel Siberg, Affärsområdeschef Microsoft Office Division, på mejl eller +46734082778

 • Lumia 640 XL – jobb och fritid i extra stor förpackning

  Idag lanserades det senaste tillskottet till Lumia-familjen: Microsoft Lumia 640 XL. En smartphone packad med både innovationer och ett häpnadsväckande pris.

  Med Lumia 640 XL finns både jobb och fritid i fickan – var man än befinner sig. Tack vare 1.2GHz quad-core Qualcomm Snapdragon-processor, 1GB RAM och alla features hos Windows Phone 8.1 och Lumia Denim-uppdateringen så finns också alla förutsättningar att jobba, spela och fotografera med resultat man inte trodde sig vara kapabel till. Bara några av dessa features är one-swipe Action Center, Word Flow och Live Folders. 

  Dessutom är Lumia 640 XL fullt redo att uppgraderas till den nya mjukvaran Windows 10 som blir tillgänglig senare i år.

  Gör och lagra mer

  Office-paketet med Word, Excel, PowerPoint, Outlook och OneNote är förinstallerade på Lumia 640 XL. Dessutom kommer telefonen med en ettårs prenumeration på Office 365 Personal, vilket inkluderar en komplett version av Office för Lumia-telefonen samt för en PC/Mac och en tablet.  

  Därmed får man mer gjort, oavsett var man befinner sig. Men vad ska man göra av allt som nu kan produceras? Inkluderat i prenumerationen är också 1TB molnlagring via OneDrive utöver de totalt 30GB lagringsutrymme på OneDrive som redan finns via telefonen i sig.

  Till sist förtjänar även 60 minuters fria Skype-samtal varje månad att nämnas.

  Fånga detaljerna – och se dem

  Insprängt i Lumia 640 XL:s olika polykarbonatskal i cyan, orange, vitt eller svart hittar man den 5,7 tum stora HD-skärmen som är det perfekta redskapet för att titta på filmer, återuppleva ögonblick via kamerarullen, spela nya spel från Windows Store eller skapa, redigera och dela dokument via Office-programmen. Även den populära Glance screen-funktionaliteten hittar man hos Lumia 640 XL.

  För att fånga detaljer och ögonblick så erbjuder Lumia 640 XL en 13 MP-kamera med ZEISS-optik och LED-blixt. Perfekta hjälpmedel för att föreviga världen i knivskarpa detaljer.

  Men om det är Skype-samtal eller originella selfies som är på tapeten så löser framsidans 5 MP-kamera med vidvinkel även den uppgiften. Blev bilden sedan inte originell nog så finns självfallet den Lumia-exklusiva appen Lumia Camera integrerad i telefonen så att bilderna kan redigeras på helt nya sätt.

  Kraftfull och uthållig följeslagare

  För den som är trött på att behöva ladda sin telefon flera gånger om dagen så är Lumia 640 XL ett välkommet tillskott på smartphone-marknaden. Under skalet finns ett 3000 mAh-batteri som ger en samtalstid på upp till 23,7 timmar och hela 39 dagars stand by-tid.

  Det betyder att man, mellan alla samtal, har gott om kraft att lägga på att spela

  Candy Crush Saga och Minecraft: Pocket Edition eller varför inte vara social med familj och vänner via WhatsApp, LINE, Facebook, Instagram, eller Twitter.

  Lumia 640 XL kommer till Sverige i slutet av april i single SIM-version. Det rekommenderade priset är SEK 2399. 

  Operating system

  Windows Phone 8.1 with Lumia Denim

  HERE location services

  Free global HERE Maps and HERE Drive+

  Free HERE Transit available in the Store

  Display

  5.7” HD (1280x720, 16:9) IPS, 259 PPI, ClearBlack, Glance Screen, Corning Gorilla Glass 3
  Sunlight readability enhancements

  Battery

  3000 mAh battery

  Processor

  1.2 GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 200 processor

  Main camera

  13 MP AF, ZEISS optics, Lumia Camera

  Front facing camera

  5 MP wide angle FF

  Memory

  8GB + 30GB free OneDrive, micro SD up to 128GB

  Dimensions

  157.9 x 81.5 x 9mm

  171g

   

 • Lumia 640: Mest mobil för lägst pris

  Idag lanserar Microsoft den helt nya Lumia 640. Telefonen är ett kraftpaket vad gäller produktivitet och erbjuder full Windows Phone-upplevelse men med en låg prislapp.

  Med Lumia 640 tar Microsoft både produktivitet och flexibilitet till nya nivåer, exempelvis genom att göra det möjligt att arbeta på riktigt – var man än befinner sig. Den är helt enkelt ett perfekt val för personer som vill ha en smartphone som gör dem produktiva oavsett plats, samtidigt som Lumia 640 inte kostar skjortan.

  Senaste innovationerna från Windows

  Med Windows Phone 8.1 och den nya Lumia Denim-uppdateringen innehåller Lumia 640 bland annat LiveFolders, one-swipe Action Center samt inte minst Word Flow, världens snabbaste metod för att skriva mejl eller SMS. Dock än så länge endast tillgänglig på engelska. Med Lumia 640 har man självfallet också tillgång till det konstant växande utbudet av appar i Windows Phone Store.

  Och utöver det, Lumia 640 är förberedd för att erbjuda användarna Windows 10 med alla nya features när mjukvaran blir tillgänglig senare i år. 

  Ett kraftpaket som levererar

  Under huven på Lumia 640 hittar vi en 1.2 GHz quad-core Qualcomm Snapdragon processor samt 1GB RAM, vilket ger en snabb och smidig surf- och spelupplevelse. Att Lumia 640 har ett batteri på hela 2500 mAh gör det dessutom möjligt att utnyttja dessa features, och andra, under hela dagen.

  Med dagens användande av smartphones ställs också högre och högre krav på lagringsmöjligheter. Även här är Lumia 640 välutrustad med sitt 8GB internminne som, med ett externt SD-kort, kan utökas till hela 128GB. För att lagra bilder, filmer och dokument samt komma åt dem från alla enheter så medföljer även 15GB lagringsutrymme i molnet via OneDrive. När den automatiska säkerhetsuppdateringen av fotoalbumet aktiveras går det även att dubblera det utrymmet.

  Office on the go – på riktigt

  En feature som sticker ut med Lumia 640 är möjligheten att arbeta och vara produktiv även utanför kontoret. Med de populära Microsoft-tjänsterna som Outlook, Word, Excel, OneNote och PowerPoint integrerade i operativsystemet är det möjligt att redigera och dela dokument, oavsett var man befinner sig. Helt enkelt det flexibla kontoret på riktigt.

  De som väljer Lumia 640 får också en inkluderad ett-års prenumeration på Office 365 Personal, vilken innefattar kompletta versioner av Office-suiten för Lumia 640 samt för en PC eller Mac och en surfplatta. Prenumerationen inkluderar 1TB fri molnlagring via OneDrive samt 60 minuters Skype-samtal per månad.

  Fånga ögonblicket!

  En 8 megapixel-kamera samt LED-blixt gör det möjligt att ta bilder med fantastisk detaljrikedom, även i dåliga ljusförhållanden. Och med appen Lumia Camera får kreativiteten fritt spelrum då en mängd olika funktioner låter användaren redigera, animera och göra många andra saker med sina bilder. En unik feature för Microsoft Lumia.

  Utöver huvudkameran så har Lumia 640 också en framåtvänd 1 megapixel-kamera som är perfekt för videosamtal via Skype. Inte minst med tanke på den integrerade Skype-funktionaliteten som gör det möjligt att växla över till Skype vid vanliga samtal.

  Lumia 640 har den populära Glance screen-funktionaliteten och är utrustad med en Corning Gorilla Glass-display. Alltså blir skärpan i den 5 tum stora displayen fantastisk, till och med i dagsljus då den har egenskaper som förbättrar läsbarheten i starkt solljus.

  Microsoft Lumia 640 kommer i färgerna glossy cyan, orange och vitt samt även i en matt svart nyans. Lumia 640 lanseras i butiker över hela Skandinavien den 17 april med ett rekommenderat pris på SEK 1699.

  Vi önskar Lumia 640 varmt välkommen till Lumia-familjen!

  Specifikationer:

  Operating system

  Windows Phone 8.1 with Lumia Denim

  HERE location services

  Free global HERE Maps and HERE Drive+

  Free HERE Transit available in the Store

  Display

  5” HD (1280x720, 16:9) IPS LCD, 294 PPI, Glance screen Corning Gorilla Glass 3
  Sunlight readability enhancements

  Battery

  2500 mAh battery

  Processor

  1.2 GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 200 processor

  Main camera

  8 MP AF, LED Flash, Lumia Camera 5

  Front facing camera

  1 MP FF

  Memory

  8GB + 30GB free OneDrive, micro SD up to 128GB

  Dimensions

  141.3 x 72.2 x 8.85mm

  144 g

   

   

 • Följ Microsoft Devices live från Mobile World Congress

  Nästa vecka samlas en stor del av mobilvärlden i Barcelona för supermässan Mobile World Congress. Oavsett om du är på plats eller stannar hemma så kan du följa Microsoft Devices presentation live för att ta del av nyheterna.

  Microsoft Devices presskonferens startar klockan 08:30 måndagen den 2 mars och går att följa på livestream via länken http://news.microsoft.com/event/mobile-world-congress/ . Den kommer också att kunna ses i efterhand. Själva sajten är live redan nu och kommer fortlöpande att fyllas på med nyheter och material från Mobile World Congress.

  Vi kan självklart inte berätta så mycket mer just nu om vad som kommer att presenteras, men vi ser fram emot en spännande vecka och hoppas att vi ses och hörs på måndag!

  För mer information: Kontakta Microsoft Devices skandinaviske kommunikationschef Edvard Bergström på +46 709 93 83 11 eller edvard.bergstrom@microsoft.com

 • Delad förstaplats i årets Innovativa Skolledarpris

  Microsoft och Lärarförbundet utsåg under torsdagskvällen två vinnare till årets Innovativa Skolledarpris. Priset tilldelas Susann Jungåker, rektor på Mälardalens tekniska gymnasium, samt Hanna Lindö, rektor på Kyrkenorumskolan F-6. Ingela Netz, rektor på Igelstaskolan F-9 knep en hedrande andraplats.


  Från vänster: Hanna Lindö, Ingela Netz, Susann Jungåker

  På plats under skolledarkonventet fanns Eva Pethrus, ansvarig för Partnerskap i Lärande på Microsoft som under kvällen höll ett tal på temat mångfald och innovation utifrån perspektivet hur Sverige kan säkra nästa generation entreprenörer genom satsningar på skolan och genom modiga skolledare.

  - Vi som organisation kommer inte att överleva i den snabbt föränderliga och globala värld som tekniken ger oss om vi inte satsar på innovation och ifrågasätter det vi gjorde igår och frågar oss om det är rätt idag.

  Eva talade om Sverige och Stockholm som nav för innovativa företag och start-ups, och lyfte hur viktigt det är att inspirera unga att tänka nytt och innovativt redan i skolan. Ungas utbildning är viktig eftersom de som är unga idag kan vara framtidens entreprenörer och ekonomiska draglok imorgon.

  - Idag är Sverige och inte minst Stockholm en av Europas såväl även internationellt intressantaste platser för start-ups eller nya företag inom tekniksidan. Idéer finns men alldeles för få utvecklare och programmerare som kan göra dessa idéer till produkter eller tjänster till verklighet.

  Eva poängterade också vikten av modiga skolledare, som varje dag genom sitt arbete gör en enorm skillnad.

  - Därför är ni som skolledare så oerhört viktiga för Sveriges tillväxt. Ni leder en av Sveriges viktigaste arbetsplatser och era värderingar lever ni varje dag när ni kliver in på era arbetsplatser. Via ert outtröttliga arbete så gör ni en skillnad idag men även för hur vårt samhälle skall se ut imorgon.

  Microsoft är stolta över att kunna presentera vinnarna; Susann Jungåker och Hanna Lindö. Och önskar fortsatt lycka till i arbetet med att utveckla svensk skola.

  Juryns motivering till årets förstaplacering:

  Susann Jungåker, rektor på Mälardalens Tekniska Gymnasium i Södertälje. 

  Susann har fullt fokus på utveckling och ständiga förbättringar för att hennes skola ska bli Sveriges bästa tekniska gymnasium. Personlig dialog, delaktighet och glädje ligger Susann varmt om hjärtat och kommunikation är en konst som hon väl behärskar. Genom att föredömligt använda IKT når eleverna goda resultat och personalen stimuleras att lära mer. Ett kontinuerligt samarbete med företag och nätverk med andra skolor gynnar utvecklingen och höjer standarden på all utbildning. Susann leder en gymnasieskola som hon vill ska synas och sätta avtryck i omvärlden.

  Hanna Lindö, rektor för Kyrkenorumskolan, en F-6-skola i Stenungsund

  Hanna driver ett långsiktigt arbete med fokus på skolutveckling. Hon är en tydlig och lyhörd ledare med en tydlig vision. Hanna är aktiv omvärldsbevakare och omsätter tankar om vad skolan behöver i framtiden tillsammans med lärarna. Varje klass samt fritids har varsin blogg, öppen för insyn och delaktighet i skolans arbete. Integrering av digitala verktyg gör elever och lärare delaktiga och nyfikna – bland annat på programmering. Det kollegiala lärandet för undervisningen framåt genom lärande samtal, gemensamma dokument på nätet och personalträffar kring pedagogik och IKT.

  Om Innovativa Skolledarpriset 

  Lärarförbundet och Microsoft instiftade gemensamt 2011 det Innovativa Skolledarpriset, som har delats ut under varje Skolledarkonvent sedan dessSyftet med priset är att lyfta fram goda exempel på skolledare, som genom att driva ett hållbart skolutvecklingsarbete och genomtänkt användning av ny teknik, säkrar att deras förskola eller skola ger barn och elever möjlighet att lyckas.

  För mer information angående Innovativa Skolledarpriset kontakta: Eva Pethrus, ansvarig för Partnerskap i Lärande på Microsoft


 • Har du idéer som kan förändra världen? – Tävla i Microsoft YouthSpark Challenge for Change!

  Microsoft bjuder idag, onsdag, in ungdomar i åldrarna 13-25 år att delta i onlinetävlingen Microsoft Youthspark Challenge for Change, som är en del av Microsoft YouthSpark initiativet. Tävlingen pågår mellan 25 februari-25 mars och tävlingsbidragen som skickas in måste vara skrivna på engelska.


  Tävlingen går ut på att dela med sig av idéer som kan skapa förändring i samhället, på skolor, gymnasier, universitet, eller i världen i stort genom att svara på frågan: - Hur kan Microsofts teknik hjälpa människor att få mer gjort och uppnå fler av sina mål?

  Tävlingen riktar sig till unga som vågar tänka stort och som inspireras av de olika sociala utmaningar människor står inför.

  - Alla börjar någonstans. Microsoft vill hjälpa unga att skapa förändring som gör att fler kan få ut mer av det dyrbaraste vi har, tid. Genom att uppmuntra till nytänkande hoppas vi hitta idéerna som kan få alla att göra mer och uppnå mer, i varje given stund, säger Sara Kullgren, Developer Experience Lead på Microsoft.

  Microsoft YouthSpark Challenge for Change går i år av stapeln för tredje gången – och i år kan ungdomar från hela världen vara med och tävla! Nytt får i år är också att ungdomar från 13 års ålder får vara med i tävlingen, vilket vi hoppas bidrar till ökad kreativitet och fler spännande idéer.

  Vad står på spel?

  15 finalister från varje åldersgrupp (13- 17 år och 18- 25 år) vinner en Surface Pro 3 med Office 365. Utöver detta får 5 särskilt utvalda vinnare från varje grupp ett exklusivt pris innehållande:

  Challenge for Change är en del av Microsoft YouthSpark, ett initiativ som skapats för att skapa nya möjligheter för unga i skolor, på arbetsplatser och hos entreprenörer världen över.

  Har du idéer för hur Microsofts program, tjänster eller produkter kan förändra världen? Arbeta i själv, tillsammans med en kompis eller med din klass och skicka in ditt bidrag till Microsoft YouthSpark Challenge for Change innan den 25 mars.

  Allt du behöver göra är att svara på några korta frågor kring din idé och hur du skulle vilja realisera den!

  Läs mer om hur du kan samarbeta i OneNote här.

  Läs om andras idéer och Inspireras av några av Microsoft YouthSpark Stars här.

 • Träffa finalisterna till Årets IT-tjej 2015

  Microsoft delar för tolfte året i rad ut priset Årets IT-tjej. Utmärkelsen premierar talangfulla tjejer som studerar IT med målet är att inspirera andra tjejer till en karriär inom IT-branschen. Årets finalister kommer från lärosäten över hela Sverige och har valts ut av en jury med representanter från Microsoft och Universum efter både nomineringar, caselösningar och personliga intervjuer.

  Vinnaren av priset får en mentor på Microsoft, deltar på mässor och evenemang och kommer under sitt år som IT-tjej vara en förebild för andra tjejer med siktet inställt på IT-branschen.

  På Microsoft är vi övertygade om att vi kommer att se mer från dessa talanger, så passa på att bekanta er med årets finalister:

   

  Anna Henningsson

  Anna studerar Civilingenjörsprogrammet i Teknisk Datavetenskap med inriktning Finansiell IT på Umeå Universitet. Hon har ett brinnande intresse för IT och jämställdhet.

  Anna är en lysande förebild för andra IT-tjejer och har tidigare talat vid Next Ups kick-off samt under Skolvåren – där hon höll sitt föredrag "Hon som var dålig på matte" på temat skolutveckling. På Next Up pratade Anna om sitt intresse för IT och hur man kan göra branschen till ett intressant karriärs- och yrkesval för fler tjejer.

  Vid sidan av studierna arbetar Anna på en spelbutik där hon inspirerar unga tjejer och killar till att spela tv-spel och att lära sig mer om datorer.

  Följ Anna på Twitter: @annalysera

   

  Mathilda Bjarnehed

  Mathilda studerar Dataspelsutveckling – design på Högskolan i Skövde, där hon är en del av DONNA. Syftet med DONNA är att inspirerar fler kvinnor och få dem att välja en karriär inom spelutveckling.

  Helt obekant för Microsoft är inte Mathilda som 2014 tilldelades Microsoft Game Camp Scholarship, då hon visat hög ambition och utvecklat spelet ”The Lunch Lady Simulator”.

  För tillfället utvecklar Mathilda ett barnspel i samarbete med Doris Film. Spelet bygger på starka kvinnliga förebilder. Kombinationen av jämställdhet och spel är en hjärtefråga för Mathilda.

  Följ Mathilda på Twitter: @mbjarnehed

   

  Tilda Pentikäinen

  Tilda studerar Civilingenjörsprogrammet i Informationsteknologi på Uppsala universitet. Ett av hennes mål är att få in fler tjejer i en annars ofta mansdominerande bransch – IT-branschen.

  2013 startade Tilda ”Inspirationsdagarna”, ett event för nyblivna kvinnliga studenter på Civilingenjörsprogrammet i Informationsteknologi samt Datavetenskapsprogrammet. Under Inspirationsdagarna får studenterna chansen att bekanta sig med Uppsala universitet och träffa andra tjejer som redan läser programmen.

  Tilda är en förebild för andra IT-tjejer som mentor för kvinnliga studerande och som medlem i jämställdhetsgruppen på Institutionen för Informationsteknologi. Förutom intresset för IT är crossfitt något Tilda brinner för, vilket bland annat resulterat i iOS appen Crossfit1477.

  Följ Tilda på Twitter: @Tildatilda

  Vinnaren av utmärkelsen Årets IT-tjej kommer att koras under Universum Awards på Berns i Stockholm den 11 mars.

  För mer information om tävlingen kontakta:

  Therese Thorstorp, Partner Business Evangelist på Microsoft.

  Linnea Nilsson, Projektledare Årets IT-tjej på Universum.

 • Microsoft satsar på start-ups och går in som Guldsponsor hos SUP46

  Teamet från Microsoft som jobbar med medlemmarna på SUP46: affärsutvecklarna Urban Falk, Therese Thorstorp och Björn Eriksen.

  Att Microsoft går in som Guldsponsor är ett led i att komma närmare innovativa start-ups för utbyte av kunskaper. SUP46 är ett av Stockholms ledande startupkluster där nya företag får en kreativ miljö och kontakter som underlättar tillväxt.

  Sara Kullgren leder Developer Experience and Evangelism på Microsoft AB och förklarar varför det är viktigt för Microsoft att vara mitt ibland dessa företag.

  – Samarbetet med SUP46 är en möjlighet för oss att lära av innovativa företag och själva ska vi bidra med vårt nätverk av partners och kunder. Vår tanke är att hjälpa svenska företag att komma ut på större marknader snabbare, säger Sara Kullgren.

  Microsoft bidrar med kunskap om mjukvara i vardagliga kontakter på SUP46 och med programmet BizSpark som underlättar för nya företag att komma igång på ett bra sätt. Här kan de få upp till 3 år av gratis mjukvara, support och Azure molntjänster. Therese Thorstorp är den på Microsoft som håller i partnerskapet.

  – Jag och mina kollegor ska se till att företagen här får en riktigt bra start genom att bland annat se till att de kan utvecklas i en teknisk miljö som är skalbar för snabb tillväxt och expansion. Jag hoppas många av dem kommer utnyttja erbjudandet i BizSpark också, säger Therese Thorstorp.

  Den första dagen höll Microsoft möten med sex olika medlemsföretag och de har alla tagit med sig något från mötet. Oceans drivs av bröderna Daniel och Jimmy Reuterwall som är teknisk chef respektive vd och de har ett tydligt mål.

  – Oceans ska bli den ledande sajten för dykare över hela världen. De dyker kanske två gånger om året men de går in på sajten nästan varje dag för att ta del av andra dykares upplevelser och drömma och planera nästa dyk, berättar Jimmy och Daniel fyller i. – Vi har varit i betaläge tills för två veckor sedan och har precis gått live. Vi vet att vi har en hotspot i Brasilien och nu fick vi reda på att Windows phone är stora där, vi fick lite nya idéer.

  Krångligt att komma till skott

  På Maybe.se har Simon Persson upptäckt att många människor tycker att det är krångligt att komma till skott med träffas på riktigt med dagens konventionella dejtingsajter.

  – Vi vill göra det enklare för människor att dejta och träffa nya personer. Maybe är en app som gör det enkelt att mötas under mer avspända former och så hoppas vi skapa roligare dejtingupplevelser. Rent tekniskt använder vi idag av ett flertal verktyg inom mobile engagement, både för analys av användardata och eventbaserade push notifications etc. I och med att vi växer snabbt med stora datamängder är det viktigt att ha system som vi kan skala utan att det blir skyhöga kostnader. Nu vet vi att Microsoft har lösningar som kan hjälpa oss med det, säger Simon Persson.

  I fotboll brukar ibland publiken kallas för den tolfte spelaren eftersom de i ofta påverkar matcher i hög grad. Företaget 12thplayer lanserar sin tjänst de närmaste veckorna och Marcus Lådö är grundare och förklarar så här.

  – 12thplayer är spelet för fotbollsfans som parallellt med matchen vill tävla med varandra om att i varje stund ha de tre bästa spelarna i ”sitt” lag. Under pågående match betygsätter vi alla insatser varje spelare gör och den som toppar sitt lag med de som gör bäst ifrån sig får mest poäng. Vi tar in mycket data som omvandlas till spelarupplevelser och ett spår som dök upp på mötet var att även utveckla appen även till Xbox. Nu direkt hakar vi på BizSpark och kan sammanfatta mötet Microsoft som: mindre utgifter och fler idéer.

  SUP46 har många aktörer som sponsorer och stärker nu sitt nätverk med ytterligare en global partner. 

  – Vi är mycket glada och stolta att få Microsoft som guldsponsor. Med hjälp av Microsofts mjukvara och molntjänster, kombinerat med deras starka passion och engagemang för att stödja start-ups, är möjligheterna goda att våra medlemsbolag kan växa ännu snabbare. Storbolags engagemang och stöd är ett viktigt element i det ekosystem vi bygger för start-ups i absolut världsklass. Vi ser fram emot ett givande samarbete, säger Jessica Stark, VD och medgrundare av SUP46.

  Kontakt Microsoft:

  Joakim Nordblom, a-jonord@microsoft.com, 08-572 3188