Microsoft Sverige - Nyhetsblogg

 • Historisk lansering för MSN i Sverige

  Nya MSN kombinerar innehåll från mer än 1000 svenska och internationella publicister med tjänster från Microsoft och externa aktörer. Den nya portalen har byggts om från grunden och är helt molnbaserad och mobilanpassad för att leverera innehåll och tjänster till användare – oavsett enhet, oavsett plats.

  Det är en historiskt stor lansering, den största på 19 år, och tillsammans med en rad ledande publicister gör vi MSN mer levande och personligt än någonsin tidigare. Du som användare får en skräddarsydd upplevelse oavsett plattform, säger Peter Holmlund, Nordisk direktör för MSN på Microsoft

  På portalen finns smidig tillgång till Microsofts egna tjänster, som Skype, Outlook.com, Office 365 och OneDrive. Men även tredjepartstjänster som Facebook, Twitter och Gmail finns integrerade på nya MSN. Alla tjänster finns tillgängliga via molnet och innebär att nya MSN är den största utrullningen på molnplattformen Microsoft Azure någonsin.

  Det är kul att samarbeta med en så stor aktör som Microsoft. Att vårt material finns på nya MSN gör att vi når ut till fler läsare med våra nyheter, både i mobilen och på desktop, säger Linnea Jonjons, Utvecklingsredaktör på Metro

  Bland innehållsleverantörerna finns stora svenska aktörer som Metro, Egmont Publishing och Affärsvärlden, såväl som internationellt erkända leverantörer som t.ex. CNN, New York Times och The Guardian. Arbetet med svenska innehållsleverantörer sker löpande och under hösten presenteras flera nya samarbetspartners.

  Den nya inriktningen för MSN tillsammans med vårt unika innehåll tror vi ger oss möjlighet att nå ännu fler. Vår paroll är ”We Bring Stories to Life” och det ska vi göra tillsammans med Microsoft framöver, säger John Severinson, Digital Chef på Egmont Publishing

  MSN har varje månad över 450 miljoner besökare från 50 länder som nu får en ny och bättre upplevelse. Förutom nya MSN lanserar vi även nya appar till Windows och Windows Phone 8.1 för att göra det enklare än någonsin att komma åt innehåll och tjänster. Under hösten släpps nya MSN-appar även till iOS och Android.

  Följande innehållsleverantör finns med från början: Affärsvärlden, Arla, Auto Motor Sport, Bandysverige, Basketsverige, Feber, Fotbolldirekt, Gaffa, Golfing, Hockeysverige, Improveme, Key TV, King, Manolo, Metro, Recept.se, Reseguiden.se, Rouxbe, Stoppa Pressarna, Svenska Fans, Teknikens Värld, TT Nyhetsbyrån, Utb by Content, Vagabond och Viktklubb.

  Läs mer på Microsoft-bloggen.

  För mer information kontakta:
  Peter Holmlund
  Nordisk direktör för MSN på Microsoft
  peter.holmlund@microsoft.com  
  070-926 61 61

 • Finnair flyttar till molnet med Office 365 - kapar kommunikationskostnader med 15 procent

  Finnair, världens femte äldsta flygbolag, har det senaste årtiondet överlevt pressade priser och ökad konkurrens genom att anpassa sig och utveckla arbetsprocesserna. Med personal utspridd över världen på kontor, flygplatser och flygplan ökar behovet av informations- och kommunikationsteknik som samordnar personalstyrkan och skapar en teamkänsla. För att lyckas implementerar de Office 365 som kommunikationsplattform för koncernen.

  ”Med Office 365 reducerar vi kostnaderna samtidigt som vår portfölj med kommunikationsverktyg utökas. Anställda tar mer välgrundade och informationsbaserade beslut, löser problem snabbare och har samtidigt en gemensam plattform för idéer", säger Kari Hänninen, Arkitekt, Corporate Information Management, Finnair.

  Att äga och driva sina egna servrar var också både dyrt och tidskrävande för Finnair samtidigt som IT-service är ett grundläggande verktyg för både de anställdas och kundernas upplevelse.

  “Vi körde ett litet pilotprogram för Google Docs, men alla anställda använder Office och det fungerade inte så bra med Google, plus att vi inte var nöjda med prismodellen”, säger Hänninen. "Microsoft har en betydligt starkare företagslösning med bättre support, en övertygande beräkning av totalkostnaden, och en mer innovativ lösning."

  Förutom att medarbetarna kommer varandra närmre och internkommunikationen förbättras har de ekonomiska vinsterna en stor betydelse. I jämförelse med det tidigare systemet sänker Finnair sina kostnader med 15 procent över en sexårsperiod med hjälp av Office 365.

 • Tandläkarklinik satsar fullt ut på Surface Pro 3

  Tandvård 2 Go i Kista placerar Surface Pro 3 i alla behandlingsrum och i receptionen. Med satsningen är tandläkarkliniken övertygad om att man kan erbjuda sina patienter bättre vård och sina anställda större frihet.

   

  - Surface Pro 3 är den första surfplattan som har formatet och prestandan för att fungera som en allt-i-ett-lösning. Vår programvara kräver Windows för att fungera, det i kombination med flexibiliteten Surface Pro 3 erbjuder gjorde valet enkelt. Med den större skärmen kan vi använda Surface Pro 3 till allt, till och med titta på digitala röntgenbilder, säger Viktor Henriksson, Marknadschef på Tandvård 2 Go

  Tandvård 2 Go använder Surface Pro 3 till allt i sitt dagliga arbete. I receptionen finns den för att checka in patienter. I behandlingsrummen finns bland annat patienternas journaler, digitala röntgenbilder och kontaktuppgifter enkelt tillgängliga i Surface Pro 3. Mobiliteten innebär även att det är enkelt att konsultera en kollega för en andra åsikt utan att behöva ladda upp information och bilder mot en server först. Det är bara att ta med sig plattan till ett annat rum.
  ett annat rum.

  - En spännande möjlighet med Surface Pro 3 är att patienten nu kan ”hålla i sin egen mun”. Genom att ge patienten plattan får vi ett bra visuellt hjälpmedel för att visa var och hur vi tänker göra ett ingrepp. Eller för att ge tandhygiensråd, säger Viktor Henriksson

  Surface Pro 3 lanserades i Sverige den 28 augusti. Tandvård 2 Go är bland de första i Sverige att satsa på enheten, de köpte klinikens enheter så att de fanns på plats redan den 28:e.

  Tandvård 2 Go är beläget i Kista och har 5 anställda som arbetar i fyra behandlingsrum.

  För mer information kontakta
  Viktor Henriksson
  Marknadschef Tandvård 2 Go
  viktor@tandvard2go.se
  076-010 10 44

 • Sida väljer TDC och Microsoft Lync-lösning

  Myndigheten Sida väljer TDC i deras nya satsning på kommunikationsmiljön. TDC kommer att leverera TDC Mobil med Microsoft Lync-integration. Affären är en Kommunikation som tjänst, där TDC ansvarar för utveckling, drift och support. Avtalsvärdet är 8 miljoner kronor över en avtalsperiod om tre år.

  Sida är en statlig myndighet som arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering för att minska fattigdomen i världen, samt att genomföra Sveriges politik för global utveckling. Myndigheten finns på tre orter i Sverige; Stockholm, Visby och Härnösand. Med kritisk kommunikation mellan dessa orter, och med omvärlden, är telefonimiljön verksamhetsviktig för Sida – både vad gäller prestanda som stabilitet. När myndigheten nu uppdaterar och utvecklar kommunikationsmiljön valdes TDC.

  Lösningen innehåller TDC Mobil som med 600 abonnemang kommer att integreras med Microsoft Lync. TDC Business Trunk gör vidare att datakommunikation, fast och mobil telefoni kombineras på en gemensam infrastruktur. Övrigt om lösningen: 

  • Integrationen mellan TDC Business Trunk och Microsoft Lync 2013 är unik i Sverige.
    
  • Affären är en Kommunikation som tjänst, vilket innebär att TDC ansvarar för utveckling, drift och support av kommunikationsmiljön. 

  • Avtalsvärdet är 8 miljoner kronor över en avtalsperiod om tre år. Till detta finns option om ytterligare fyra år. 

  – Sida valde TDC för att de på ett kostnadseffektivt sätt tillmötesgått vårt behov av stabil telefoni i kombination med nytta av ny teknik, säger Jenni Wigholm, it-chef Sida. 

   – Nya kunder är alltid inspirerande, extra mycket om de dessutom har en globalt samhällsnyttig verksamhet – som Sida. Med vår kunskap om telefoni och datakom, däribland Microsoft Lync, fokuserar vi på att bidra till en användarvänligare, stabilare och effektivare kommunikation. Med denna inriktning och målsättning vill jag hälsa Sida välkommen till TDC-familjen, säger Joakim Harging, försäljningsdirektör TDC Sverige.

 • Cellip lanserar Lync 365 Enterprise Telefoni

  Nu lanserar Cellip den nya Lync-integrerade molntjänsten Lync 365 Enterprise Telefoni. En flexibel och framtidssäker molnlösning för stora företag som vill koppla ihop exempelvis Microsoft Office 365 med fast och mobil telefoni i en plattform.

  Helhetstjänster för kommunikation efterfrågas allt mer på den svenska marknaden. Nu tar teleoperatören Cellip ytterligare ett stort kliv framåt och levererar en robust, storskalig och flexibel molntjänst, Lync 365 Enterprise Telefoni. Det betyder att kunderna får samma funktioner som med en egen Lync-miljö fast med molnets alla fördelar. Lösningen har stora möjligheter att anpassas för att tillgodose kundernas unika behov.

  Microsoft Lync i sig är den bästa lösningen för företag som vill ha all kommunikation i en plattform med ett välkänt gränssnitt, säger Esko Airas, VD på Cellip. Med vår tjänst Lync 365 Enterprise Telefoni gör vi lösningen komplett, då tjänstens flexibilitet möjliggör alla önskemål. Detta är en genuint framtidssäker tjänst eftersom den sparar pengar, ökar produktiviteten, är omfattande och samtidigt enkel att använda, uppdateras automatiskt, fungerar internationellt samt kan integreras med vilken mobiloperatör som helst.

  Lync 365 Enterprise Telefoni möjliggör Microsofts koncept Det Nya Arbetslivet, med fokus på flexibelt arbete. Användarna får verktygen som behövs för att vara produktiva, oavsett plats och enhet. Då blir arbete inte en plats du går till utan något du faktiskt gör.

  Cellip fortsätter visa att de är en viktig partner för Microsoft, säger Emelie Ekblad, Ansvarig Enterprise Social på Microsoft AB samt produktchef för Lync, SharePoint och Yammer. Vi på Microsoft har tagit fram en stabil lösning i och med Lync. Cellip har tillfört en ny dimension som ytterligare stärker Lyncs attraktionskraft.

  Lync 365 Enterprise Telefoni är en molnbaserad lösning, vilket innebär att Cellip tar fullt ansvar för att tjänsten ska fungera och att kunderna inte behöver förvara utrustning hos sig.

  Vi sköter all installation, drift och backup åt kunderna, fortsätter Esko Airas. På så vis kan kunderna fokusera på sin verksamhet, medan vi ser till att deras kommunikation fungerar.

  Cellip erbjuder sedan tidigare tjänsten Lync 365 Telefoni, för mindre och mellanstora företag som syr ihop fast och mobil telefoni med IM-konversationer, e-post, fil- och skrivbordsdelning samt telefon- och videokonferens. Lync 365 Enterprise erbjuder alla dessa funktioner och samtidigt mycket mer.


  För mer information, vänligen kontakta:
  Esko Airas, Verkställande direktör, Cellip AB
  Tfn: 08-55 80 10 37
  E-post: esko.airas@cellip.se

 • Carlsberg blir "glokala" med Office 365

  JC Jacobsen grundade sitt bryggeri i Danmark för mer än 160 år sedan. På senare tid har företaget haft en enorm tillväxt, i synnerhet de senaste 14 åren, då man expanderat från en lokal produktionsbas på bara sex marknader år 2000, till att nu vara det fjärde största ölbryggeriet i världen med över 500 olika varumärken. Utvecklingen har lett till utmaningar att hålla ihop globalt spridda verksamheter i ett bolag, samtidigt som varje öl ska leva upp till Carlsbergs höga standard. Den senaste tekniken från Microsoft gör det möjligt för Carlsberg att hantera sin verksamhet runt om i världen.

   

  Carlsberg Group har en vision för verksamheten som man kallar att vara "glokala". Detta syftar till att företaget ska vara effektiva globalt, men samtidigt vara trogna sina lokala rötter. Carlsberg behövde en teknisk lösning för att införliva visionen och valet föll på Microsoft Office 365. Man har implenterat en fullständig produktivitets och samarbetslösning som de anställda använder för att kommunicera med varandra.

   

  "V i hjälper våra medarbetare att jobba bättre tillsammans genom att förse dem med Office 365", säger Etienne Dock, vice VD för IT-arkitektur och sourcing på Carlsberg.

   

  "Molnlösningen bryter ner de traditionella hindren så att  vi kan fokusera på att brygga världens bästa öl, oavsett vilken enhet vi använder, eller var vi befinner oss", säger Etienne Dock.

   

  Medarbetarna använder Microsoft Exchange Online för e-post och kalenderfunktioner, Microsoft Lync Online för att ansluta via webbkonferenser och snabbmeddelanden. Virtuella team samarbetar i projekt med Microsoft Sharepoint Online, och anställda använder det sociala nätverket Yammer Enterprise för meddelanden och samarbete.

   

  Carlsberg drar också nytta av Office 365 för att starta Carlsberg Supply Chain (CSC) - det viktigaste Glocal initiativet för att effektivisera den globala försörjningskedjan. CSC använder webbkonferenser, snabbmeddelanden och samarbetsgruppwebbplatser som ingår i Office 365 för att hantera inköp, produktion, logistik och planeringsfunktioner centralt, som tidigare inträffade isolerat över hela världen.

   

  "Öl är tungt, så vi vill inte transportera den alltför långa avstånd," säger Etienne Dock. "Och bryggerier är kapitalintensiva, så vi vill inte bygga för många. CSC får ett enormt affärsvärde av att använda Office 365 som ett globalt samarbetsverktyg för att interagera med våra globala marknader och utbyta den information vi behöver för att optimera verksamheten och spara pengar."

   

  Med användarvänliga verktyg och ett socialt nätverk som öppnar upp kommunikationen för medarbetare i hela världen på praktiskt taget vilken enhet som helst, kan Carlsberg tillgodose sina kunders behov. Säljare som arbetar med pubar och restauranger i 140 länder använder idag mobila enheter för att dela kundinsikter med kollegor runt om i världen.

   

  "Vi får effektivitetsvinsterna av en affärsverksamhet på global nivå, men du bor nära våra lokala marknader," säger Etienne Dock. "Tack vare Office 365 är vi en riktigt glokal organisation."

   

 • Så håller du dig vaken i telefonmötet - fem tips!

  Vi läste i Computer Sweden att vissa har svårt att hålla sig vakna på telefonmöten. För oss på Microsoft är telefonmötet en del av Det Nya Arbetslivet, och vårt verktyg Microsoft Lync är oumbärligt för att vi ska få ut det mesta av dagen.

  Här kommer fem tips från Microsofts Emelie Ekblad på hur du inte bara håller dig vaken, utan också får störst värde av Lync-mötet! 

  1. Delta i diskussionen! Ställ frågor till talarna utan att avbryta genom att skriva dem i chattfönstret.

  2. Visa vad du tycker genom att skissa på den gemensamma whiteboarden, eller jobba tillsammans i dokument genom att dela skärmen.

  3. Kom ihåg och för vidare! Ta anteckningar i mötets anteckningsbok OneNote, där presentationen och deltagarna finns med automatiskt. 

  4. Var förberedd och häng med! Bläddra fram och tillbaka i mötets presentation – så du kan dubbelkolla om du missade något, eller kolla in kommande slides för att hinna förbereda frågor.

  5. Ta mötet över video för ökat engagemang! Men kör en preview innan du startar videon, så ser du hur bakgrunden ser ut, och att ljuset är schysst, och om du har mat mellan tänderna!

  Och ett bonustips för den som håller i mötet: Lägg in poll-frågor för att se vad mötesdeltagarna tycker utan att det blir rörigt. Lätt att lägga in, lätt att svara på – och så blir det tydligt även efteråt vad alla faktiskt tyckte i frågan. 
    

 • Ersätt din dator och surfplatta med Surface Pro 3

  Den är tunnare och kraftfullare än sina föregångare samtidigt som den har ett nytt format med större bildskärm. Idag lanserar vi Surface Pro 3 i Sverige, produkten som ersätter din bärbara dator såväl som din surfplatta.

  - Intresset för Surface Pro 3 har överträffat våra högt ställda förväntningar. Med Surface Pro 3 har Microsoft en produkt som på allvar sätter 2-i-1-datorerna på kartan. Prestandan är minst lika bra som på andra datorer i prisklassen, samtidigt som det nya formatet erbjuder en flexibilitet som många av konkurrenterna saknar, säger Anders Lindquist, Head of IT-products på MediaMarkt

  Surface Pro 3 levereras med Windows 8.1 Pro som låter dig köra alla Windows-program såväl som alla appar i Windows Store. Surface Pro 3 har en 12-tumsskärm i formatet 3:2. Tillsammans med den nya Surface-pennan fungerar plattan perfekt som ett digitalt antecknings- och skissblock. Med Mini DisplayPort, microSD-kortläsare, USB 3.0-port och tillhörande Type Cover 3 är Surface Pro 3 en dator som enkelt kan alternera som surfplatta.

  - Med Surface Pro 3 sätter vi produktivitet i fokus, få saker gjorda oavsett tid och plats. Det nya formatet och den förbättrade prestandan i kombination med de olika tillbehören gör Surface Pro 3 till ett flexibelt alternativ som saknar motstycke på marknaden idag. Surface Pro 3 är helt enkelt den enda dator du behöver, säger Joakim Karlén, Produktmarknadschef för Surface på Microsoft

  Till Surface Pro 3 lanseras en rad nya tillbehör. Type Cover 3 släpps i fem färger (Lila, röd, cyan, blå och svart) och är anpassat till det nya formatet för Surface Pro 3. Tangentbordet har förbättrats med magnetisk stabilitet som gör det ännu enklare att arbeta på, framförallt om du har datorn i knäet. Type Cover 3 fungerar även som ett skyddande lock för skärmen.

  Den 12 september lanseras även en dockningsstation för Surface Pro 3 som erbjuder 5 USB-portar, Ethernet-port, 3,5 mm ljudingång/utgång och Mini DisplayPort-videoutgång. Du kan snabbt förvandla Surface Pro 3 till en komplett arbetsstation.

  För företagskunder är Surface Pro 3 tillgänglig hos Atea och Dustin. Konsumenter hittar datorn hos Elgiganten, MediaMarkt, Siba, Webhallen och i Microsoft Store.

  Rekommenderat försäljningspris

  Intel i3 / 64 GB – 7 615 SEK
  Intel i5 / 128 GB – 9 495 SEK
  Intel i5 / 256 GB – 12 395 SEK
  Intel i7 / 256 GB – 14 695 SEK
  Intel i7 / 512 GB – 18 575 SEK

  Surface Pro 3 Type Cover – 1229 SEK
  Dockningsstation till Surface Pro 3 – 1 899 SEK

  På Surface-bloggen kan du hålla dig uppdaterad med de senaste nyheterna om Surface.

  För mer information kontakta:

  Joakim Karlén
  Produktmarknadschef Surface
  joakim.karlen@microsoft.com
  073-408 56 32

 • 100 gymnasieelever tävlar i kreativt tänkande med Microsoft och Ung Företagsamhet

  På fredag den 29 augusti träffas 100 gymnasieelever för att tävla i kreativt tänkande på ett Innovation Camp med Microsoft och Ung Företagsamhet. På tolv timmar ska de hitta lösningen på ett problem. Laget med den bästa lösningen vinner 15 000 kr. 

  Innovation Camp är en lagtävling som går ut på att presentera en innovativ och genomförbar lösning på ett verkligt problem. Tävlingen ska träna upp elevernas samarbetsförmåga, handlingskraft och lust att leverera lösningar under tidspress.

  - Det är en fantastisk möjlighet för eleverna att få jobba med ett världsledande teknikföretag som Microsoft, lösa riktiga utmaningar, och få återkoppling på sina idéer från en professionell jury, säger Cecilia Nykvist, vd på Ung Företagsamhet.

  Ung Företagsamhet är en utbildningsorganisation som jobbar med entreprenörskap i skolan. Just nu är det många elever på gymnasiet som funderar över vilken affärsidé de ska satsa på i sitt UF-företag. Att driva UF-företag innebär att som gymnasieelev under ett läsår driva, utveckla och avveckla ett företag som en del av sin gymnasieutbildning. Tillsammans med Microsoft arrangerar Ung Företagsamhet Innovation Camps som ytterligare en metod för att utveckla elevers kreativitet.

  De 100 eleverna kommer från olika IT-gymnasium i Stockholmsområdet och träffas på Microsofts svenska huvudkontor i Akalla.

   Under 12 timmar genomför laget följande moment:
  • Brainstorming och idégenerering
  • Analys och faktainsamling av sina idéer
  • Projektplan och konkritisera lagets lösning
  • Presentation av lösning inför en jurygrupp

  Läs mer om Innovation Camp här!

  Vill du besöka Innovation Camp, har frågor eller vill göra en intervju, kontakta Kajsa Villman, kommunikationsansvarig på Ung Företagsamhet i Sverige. Tel: 072-712 98 42, E-post: kajsa.villman@ungforetagsamhet.se 
   
  Läs mer om Microsofts satsning Youth Spark här!

 • CODESS biljetter redan slut - stort intresse bland kvinnliga kodare

  Intresset för mjukvaruutveckling ökar, inte minst bland kvinnor, vilket märks på det stora intresset för CODESS den 10 september, då Microsoft och Skype bjuder in till en kväll med talare och mingel i Skypes lokaler på Munchenbryggeriet i Stockholm. Med flera veckor kvar till eventet är de 110 biljetterna redan uppbokade av passionerade kvinnliga utvecklare och ingenjörer. 

  Mjukvaruutveckling är traditionellt sett en mansdominerad bransch, men Therese Thorstorp på Microsoft upplever en positiv trend mot större jämställdhet:

  "Förra årets CODESS, som var det första i Sverige, var en stor succé och jag har fått många förfrågningar sedan dess från kvinnor som är intresserade. Överlag möter jag fler och fler teknikintresserade kvinnor som vill lära sig koda och satsa på en teknisk karriär", säger Therese Thorstorp.

  CODESS är en global community som arrangerar nätverksevent i flera länder och syftar till ökad mångfald inom det tekniska området. Det är en plattform för inspiration, nätverkande och kunskapsdelande för tjejer inom en traditionellt mansdominerad bransch. Bakom initiativet står Microsoft. Se filmen från CODESS 2013, då kvinnliga utvecklare och ingenjörer samlades för att mingla och lyssna på bland annat systemutvecklaren och bloggaren Iris Classon, Microsofts marknadschef Eva Fors och Skypes Program Manager för Xbox One, Felicity Hurst. 

  Årets agenda är ännu mer teknisk och med större fokus på just kodning:

  AGENDA

   6.00pm-6.30pm – Arrival and Registration

   6.30pm – 6.40pm – Nesrine Changuel (host) - Welcoming message

   6.40pm-7.10pm - "How to build the best team"

   7.10pm-7.20pm – Lightning talk #1 "Agile methodology at Skype" – Nesrine Changuel

   7.20pm-7.40pm – Key Note - "Xbox, go to Skype" - How we brought chat to the living room - Tatiana Toboeva

   7.40pm-7.50pm – Lightning talk #2 "Windows Phone Platform Tech Talk" – Jevgeni Tsaikin

   7.50pm-8.00pm – 10 minute comfort break

   8.00pm-8.10pm – Lightning talk #3 "Technical Documentation" – Andrea Drane

   8.10pm-8.20pm – Lightning talk #4 "Audio Digital Signal Processing" – Jan Plasberg

   8.20pm-8.30pm – Lightning talk #5 "Business Intelligence - The Power of Data" – Ele-Kaja Gildemann

   8.30pm-9.00pm – Panel Q&A hosted by Nesrine Changuel

   9.00pm – onwards – Socialize and drink

   För mer information:
  Therese Thorstorp, Microsoft Sverige, Therese.Thorstorp@microsoft.com