Microsoft Sverige - Nyhetsblogg

 • Utmaning för Eurovision-appen med en halv miljon samtidiga användare


  När EBU och Microsoft publicerade det tekniska samarbetet inför Eurovision-finalerna den 19, 21 och 23 maj offentliggjordes en mängd siffror som säger en del om storleken på eventet.

  • 200 miljoner tittare globalt

  • 40 tävlande länder

  • 73 miljoner besökare på officiella hemsidan

  • 1,7 miljoner följare

  • 45 sändande tv-kanaler

  • 1 miljon nedladdningar av appen förväntas

  • 500 000 samtidiga app-användare som får information och röstar

  För Microsoft molntjänst Azure blir det stora datamängder att hantera, data som kommer in och som ska behandlas och som ska ut. De 1 000 personerna i produktionen kommer använda Yammer för koordination och 800 frivilliga kommer ha Lumia-telefoner att kommunicera med.

   – Vi är glada att ha en stark partner som Microsoft med oss, som stöder oss med optimala tekniska lösningar som Microsoft Azure molntjänster och Yammer, vår sociala plattform inom projektet. De kommer förenkla organisationen och underlätta våra arbetsflöden kring Eurovision Song Contest och tillåta obegränsad kommunikation, säger Eurovision Song Contests exekutiva producent Edgar Böhm.

  Ny motor bakom appen

  Microsoft har både vidareutvecklat appen där tittarna får information och kan rösta samt står för molntjänsten bakom. 

  – Vi välkomnar Microsoft ombord på Eurovision Song Contest som teknikpartner. Med deras hjälp kan vi lyfta vår officiella app till högre höjder och säkerställa att mottot för Eurovision, ”Bygga broar”, blir bryggan till en ny tids teknik, säger Jon Ola Sand, Executive Supervisor på European Broadcasting Union, EBU.

  Microsoft Azure är också stommen för de krävande video-on-demand-tjänster som 45 tv-kanaler erbjuder men det är ändå appen som står i fokus.

  – Med det enorma intresse för Melodifestivalen som finns i Sverige är det extra roligt att Microsoft är teknikpartner åt EBU, säger Anders Wendt, ansvarig för molntjänsten Azure på Microsoft i Sverige. – Microsoft Azure är infrastrukturen bakom alla tjänster till Eurovision och en molntjänst med enorma muskler. Problem liknande de som blev med en annan leverantör i Sverige ska inte upprepas under finalerna i Österrike. Men det gäller att hela kedjan från alla mobiler till Azure, och tillbaka, klarar trycket. Vi hoppas det ska bli en oförglömlig upplevelse för deltagare, produktionsteam och tittare.

  Appen kommer också finnas för Windows-telefoner.

   

 • Absolut flyttar alla sajter till molnet genom Episerver och Microsoft Azure

  The Absolut Company flyttar nu alla sina sajter till molnet med hjälp av Episerver Digital Experience Cloud och Microsoft Azure. Genom att ersätta företagets egna webbservrar med en molnlösning blir utvecklingsarbetet effektivare, nya sajter kan startas inom kortare tid och med bättre prestanda.

  The Absolut Company använder sedan flera år Episervers plattform för att skapa nya digitala upplevelser genom sina alla sina olika webbplatser. De ville komma bort från att hantera sina webbservrar på egen hand och istället ta steget över till molnet. Det fanns också en önskan att snabbare och mer flexibelt kunna uppdatera och lansera nya sajter, utan att behöva konfigurera en server varje gång. The Absolut Company valde – i samarbete med Episervers partner Nansen – att köra Episerver genom molntjänsten Microsoft Azure, för snabb och enkel access till servrarna samt förmågan att snabbt komma igång med nya sajter.

  – Vi kan verkligen rekommendera Episerver Digital Experience Cloud på Azure eftersom den fungerar mer stabilt och sömlöst än andra plattformar för digital marknadsföring. Lösningen är i sig väldigt anpassningsbar, med förstklassig support över hela världen. Vi kan också utnyttja Episerver Digital Experience Cloud med våra egna behov som utgångspunkt, istället för att vi har en produkt som talar om för oss hur den ska användas, säger Fredrik Lagerträd, digitalchef på The Absolut Company.

  The Absolut Company kan nu få upp en ny sajt på några minuter, där tiden förut kunde räknas i dagar. Övergången till Azure gjordes på en vecka för den första webbplatsen. Under den närmaste månaden kommer tio nya webbplatser som utvecklats med Episerver att lanseras genom Microsoft Azure.

  – Episervers beslut att lägga sin molnlösning på Azure ger dem ett försprång. Som kund har vi möjlighet att bygga våra sajter så att de körs bäst på Azure. Och om man vill ha Azure som sin molnlösning ger det ett viktigt skäl till att välja Episerver, fortsätter Fredrik Lagerträd.

  Innan molnet hade The Absolut Company servrar internt som flera sajter måste dela på. Nu går det snabbare att komma igång eftersom varje webbplats har sin egen tjänst i molnet. Samtidigt blir prestanda över lag betydligt bättre eftersom serverresurserna kan skalas upp dynamiskt. Kostnaderna för att driva servrarna förväntas också bli avsevärt lägre.

  – Absoluts sajt www.absolut.com är ett fantastiskt exempel på hur digitalt engagemang kan skapas och ett skolexempel på hur content marketing kan genomföras. Den visar också hur Episerver och Azure blivit en perfekt kombination för att stödja agil marknadsföring, med snabba förändringar och innovation, säger Bob Egner, Vice President of Product Management and Marketing på Episerver.

  – Det är glädjande att Episerver valt att sätta molnet främst. Med Episervers webbplattform tillsammans med Microsoft Azure är det i dag enklare än någonsin att snabbt skapa moderna webbplatser och appar, säger Anders Wendt, affärsområdeschef moln- och företagstjänster på Microsoft AB.

 • Inspireras tillsammans med Microsoft på SETT-dagarna

  Den 14, 15 och 16 april är det dags för SETT, Skandinaviens största mässa om det moderna och innovativa lärandet. SETT står för ”Scandinavian Educational Technology Transformation” och handlar om inspiration, nyfikenhet och kunskapsdelning om hur vi kan använda nya sätt att arbeta för att nå skolans mål på alla nivåer.

  Microsoft finns såklart på plats och står i montern Digitala Klassrummet C:07 tillsammans med Atea och HP.  Vi står precis vid ingången till mässan och pratar gärna om enheter, appar och samarbetslösningar för skola!

  Vi passade på att ställa några frågor till Joke Palmkvist, affärsområdeschef för Skola och högre utbildning på Microsoft, som varit på SETT flera gånger tidigare:

  Varför ska ma n besöka SETT?

  Du ska besöka SETT för att bli inspirerad. Oavsett vilken roll du har och oavsett om du sysslat mycket eller lite med skolans digitalisering så kommer du kunna hitta något som intresserar. Det ambitiösa seminarieprogrammet är utsålt sedan länge men det finns gott om innovativa lösningar att ta del av bland de utställande företagen.

  Och de roligaste av allt – alla spontansamtal med andra mässdeltagare; i montern, över kaffekoppen, i toakön eller på tunnelbanan på väg från Kistamässan.

  Vad ser du mest fram emot under SETT-dagarna?

  Alla frågor och berättelser! Varje år på SETT har jag lärt mig något nytt av de lärare som jag träffat – och varje år blir jag glatt överraskad hur kreativa lärare är med Microsofts ”vanliga” produkter.

  Jag ser också fram emot att få prata berätta mer om allas favoritverktyg OneNote – som nu finns i en särskild smak för skolor ”OneNote Class Notebook”.

  Har du några tips på teman eller föreläsningar att hålla koll på under konferensen?

  Som vanligt är programmet imponerande och man får en känsla av att ”alla är där”! Men just nu är jag extra intresserad av hur vi kan öppna ett fönster ut från vårt klassrum − Så för den som är intresserad av detta skulle jag rekommendera föreläsningar som handlar om hur man får det att hända. Anna Stigsdotters föreläsning: ”Vidga omvärlden” verkar vara en sådan.

  En annan titel jag tycker verkar spännande är ”Och nu ska alla bli programmerare… eller?” som Linda Mannila ska prata om.

  Det finns också många intressanta utställare på plats – Så mitt tips är att passa på att titta på alla nya, spännande plattor som kommit under det senaste året. Inte minst Surface 3 som premiärvisas i Intels monter på plats H:26 och som tagits fram speciellt för skolor och studenter!

  Vill du träffa Microsoft under SETT-dagarna? Kontakta:

  Joke Palmkvist

  E-post: Joke.Palmkvist@microsoft.com

  Tele: +46 73 408 29 54

  Twitter: @jokepalm

   

 • Cinnober riskminimerar börser med Microsoft-lösning

  Många finansiella aktörer världen över måste kunna få omedelbar kontakt med programvaruföretaget Cinnober via e-post, annars kan de förlora stora summor. För att minimera risken för avbrott har Cinnober implementerat Microsoft Exchange Online.

   

  Med Exchange Online har vi minimerat risken för störningar i e-posttrafiken. Det ger oss nöjdare kunder och i förlängningen bättre lönsamhet, säger Olof Lindberg, projektledare för Office 365 på Cinnober.

   

  Cinnober Financial Technology utvecklar mjukvarulösningar för börser, clearingorganisationer, banker och andra finansiella aktörer runt om i världen. Bland Cinnobers kunder återfinns bland annat

  Dubai Gold and Commodities Exchange (DGCX) och den Thailändska börsen, Stock Exchange of Thailand (SET).

   

  Företaget har sitt huvudkontor i Stockholm och ett filialkontor i Umeå.

   

  – Med Exchange Online har vi minimerat risken för störningar i e-posttrafiken. Det ger oss nöjdare kunder och i förlängningen bättre lönsamhet, säger Olof Lindberg, IT-ansvarig på Cinnober.

   

  Tidigare hade företaget Microsoft Exchange 2007 i lokala servrar som var några år gamla och som man driftade själv. Företaget hade växt kraftigt och it-miljön var inte riktigt i fas med utvecklingen.

  För att slippa drifta en intern lösning valde Cinnober med stöd av partnerföretaget Xperta att satsa på Microsofts molntjänst Office 365 som inkluderar Exchange Online.

   

  – På tre års basis skulle det kosta tre gånger så mycket att köpa ny hårdvara och drifta själv jämfört med att använda Office 365, säger Olof Lindberg. Office 365 var ett självklart val.

   

  E-post är en viktig kontaktväg mellan Cinnober och dess kunder, inte minst när det gäller supportärenden. När kunderna behöver hjälp skickar de e-post till Cinnobers servicedesk och det är därför av yttersta vikt att e-postsystemet fungerar.

   

  – Med Office 365 och Exchange Online är risken för störningar i stort sett obefintlig. Kunder i alla tidszoner kan ständigt komma fram till Cinnobers servicedesk, säger Carl Gate, Account manager på Xperta.

   

  Av de övriga verktygen i Office 365 har företaget börjat använda Microsoft Lync Online och Microsoft OneDrive.

   

  – Medarbetarna har börjat använda Lync för att dela skrivbord, chatta och ha videokonferenser, säger Olof Lindberg. Lync möjliggör en typ av samarbete mellan användarna i Stockholm och Umeå som inte fanns tidigare.

   

  Sparar pengar med data i molnet

  Genom OneDrive kan användarna lagra sin data i molnet, vilket ger dem mycket mer lagringsutrymme än de hade tidigare. Dessutom sparar företaget stora pengar på att man inte själv behöver lagra informationen.

   

  En stor vinst för företaget är att man slipper ta hand om lokala servrar. Det har frigjort mycket tid som i stället kan användas till att fokusera på kärnverksamheten.

   

  – För oss på it-avdelningen har arbetssituationen förbättrats mycket, säger Olof Lindberg. Vi slipper driftansvaret. Vi behöver inte längre få ont i magen när vi kommer på måndagsmorgnarna, som tidigare när vi såg att det lyste rött i övervakningssystemet.

   

  Nästa steg är att införa SharePoint Online som bland annat ska användas för dokumenthantering.

  Migreringen till molntjänsten gick mycket smidigt.

   

  – Vi hade ett gott samarbete med Xperta och genomförde projektet utan problem. Det var helt smärtfritt för användarna, säger Olof Lindberg.

   

  Samarbetet mellan Xperta och Cinnober började med en heldags workshop för att bena ut vilka förutsättningar som fanns för att flytta kundens användare. Cinnobers krav på mailmiljön var i paritet med Enterprise-miljöer. De hade hårda krav på upptid vilket mynnade ut i en hybridlösning som gav Cinnober möjligheten att flytta sina användare till Microsofts molntjänst efter förutsättningar.

   

  – Lösningen passar företag som har höga krav på tillgänglighet och flexibilitet. Förutom detta så frigör den tid från IT avdelningen, säger Carl Gate, Account manager på Xperta.

   

  Kontaktperson Xperta

  Carl Gate, Account manager

  Mob: +46 709 48 52 11

  Carl.gate@xperta.se

   

  Kontaktperson Cinnober

  Olof Lindberg

  Olof.lindberg@cinnober.com

 • Microsoft lanserar den tunnaste och lättaste Surface någonsin - Surface 3 speciellt framtagen för skolor och studenter

  Idag presenterar vi Surface 3, en platta som ersätter både din dator och surfplatta. Surface 3 är lättare, tunnare och har en lägre prislapp än storebrodern Surface Pro 3. Plattan finns att köpa i Sverige den 7 maj, men går att förhandsboka redan idag.

  Surface 3 levereras med Windows 8.1, och går att kostnadsfritt uppgradera till Windows 10 när operativsystemet lanseras senare i år. Det innebär att du kan köra alla Windows-program såväl som alla appar i Windows Store. Surface 3 har en lång batteritid som låter dig använda plattan en hel arbetsdag eller titta på upp till tio timmar video utan att behöva ladda den.

  När du köper Surface 3 får du ett kostnadsfritt ettårs abonnemang av Office 365 Personal. Tillsammans med Surface-pennan kan din Surface 3 fungera som ett digitalt antecknings- och skissblock såväl som en surfplatta och dator. En kombination som gör Surface 3 till det perfekta valet för exempelvis studenter, skolor och individer som vill vara produktiva – oavsett tid och plats. Faktum är att funktionerna hos Surface 3 tagits fram i tät dialog med skol- och universitetsvärlden för att uppfylla de krav som ställs där.

  Surface 3 har en HD-skärm på 10.8 tum i formatet 3:2 och har precis som Surface Pro 3 Mini DisplayPort, microSD-kortläsare och en USB 3.0-port som låter dig koppla in alla tillbehör du behöver för att göra ett gott arbete.

  Till Surface 3 lanseras Surface 3 Type Cover. Ett tangentbord med magnetisk stabilitet som gör det enkelt att arbeta på samtidigt som det fungerar som ett skyddande lock för skärmen. Surface 3 Type Cover kommer till Sverige i tre olika färger (blått, rött och svart).

  Rekommenderat försäljningspris

  Intel Atom x7 / 2 GB RAM / 64 GB hårddisk – 5690 SEK
  Intel Atom x7 / 4 GB RAM / 128 GB hårddisk – 6790 SEK

  Surface 3 Type Cover – 1429 SEK
  Dockningsstation till Surface 3 – 2179 SEK

  Här hittar du mer information och fullständiga specifikationer för Surface 3.

  För mer information

  Joakim Karlén
  Produktmarknadschef Surface
  joakim.karlen@microsoft.com
  073-408 56 32

  Edvard Bergström
  Communications Manager Microsoft Devices
  Edvard.bergstrom@microsoft.com
  070-993 83 11

   

 • Microsofts nya produkter för att möta informationsexplosionen

  Idag presenterar Microsoft nya produkter för att människor och organisationer ska kunna använda data så att företag av alla storlekar ska kunna driva sin verksamhet lönsammare. Nyheterna presenterades på Microsofts årliga konferens för företagskunder, Convergence i Atlanta.

  Allt svårare att göra affärer i en snabbt föränderlig värld

  I dagens uppkopplade värld kommer hela tiden nya förändringar som utmanar dagens affärsmodeller, det handlar om massiva dataflöden och enorma mängder information att bearbeta. Analysföretaget Gartner spår att 4,9 miljarder uppkopplade saker kommer vara i bruk 2015, en uppgång med 30 procent från 2014 och redan 2020 kommer det vara 25 miljarder. Överallt skapas och hanteras data i en ogripbar mängd och företagen letar efter verktyg att klara detta.

  – Företag vill ta vara på nya möjligheter genom att använda teknik som maskininlärning och prediktiv analys. Ett företag är inte positionerat för verklig förändring förrän det anammat en kultur där alla har tillgång till de data och insikter som de kan agera på, säger Satya Nadella, vd på Microsoft Corp.   

  Nadella visade på plats hur Microsofts utvecklat produkter för att stärka branscher, organisationer och människor att kunna agera på insikter från sina data i Internet of Things, IoT eller Sakernas internet. Eller som en kund uttrycker det.

  – När tjänsterna Microsoft Azure IoT och Windows 10 IoT kombineras med Power BI skapas en nivå av samverkan, visualisering och insikter från data som aldrig tidigare skådats – varken i fält, i kontrollrummen eller i styrelserummet, säger Gary Pearsons, ansvarig för kundsupport och underhåll på Rockwell Automation.

  Nyheterna idag består av flera olika delar.

  Verktyg för IT

  • Microsoft Azure IoT Suite. Med Microsoft IoT Suite samlas alla de relevanta funktionerna i Azure i ett erbjudande. Förenklad betalning och lätthanterad provisionering gör det enkelt för företag att koppla upp, styra och analysera sina ”saker”. Senare i år kommer det att finnas en preview på erbjudandet med färdiga applikationer för olika IoT-scenarier – exempelvis fjärravläsning, styrning av ”saker” och prediktivt sköta underhåll – för förenkla utrullning och göra det möjligt att skala sin lösning till miljoner ”saker” över tid. Azure Stream Analytics kommer bli allmänt tillgänglig antingen som en tjänst inom Azure IoT eller som en egen fristående tjänst. I den preview av Azure Stream Analytics som släpps nästa månad kan kunder hantera massiva strömmar av realtidsdata, från ”saker” och tjänster så att kunder kan förutsäga trender och automatisera service och tjänster.      
  • Windows 10 för Internet of Things. Microsoft avslöjade att Windows 10 kommer tillhandahålla versioner av Windows för ett antal olika typer av IoT-enheter under namnet Windows 10 IoT. Windows 10 IoT kommer bli en Windows-plattform med universella applikationer och drivrutiner för en mängd olika typer av enheter, allt ifrån enkla kontrollenheter som IoT gateways till kraftfulla enheter som bankomater och industrirobotar. Med Windows 10 IoT och Azure IoT-tjänster ges samma höga skydd som storföretag har till enheternas uppkoppling till molnet och det går att använda inbyggd hantering maskin-till-maskin och maskin-till-molnet.  
  • Windows 10 for Internet of Things. Microsoft announced that Windows 10 will provide versions of Windows for a diverse set of IoT devices, under the Windows 10 IoT moniker. Windows 10 IoT will offer one Windows platform with universal applications and driver models that will span a wide range of devices, from low-footprint controllers such as IoT gateways to powerful devices such as ATMs and industrial robotics. Windows 10 IoT will also bring enterprise-grade security from the device to the cloud and native connectivity for machine-to-machine and machine-to-cloud scenarios with Azure IoT services.

  Verktyg för organisationer

  • Power BI. Power BI är en tjänst som finns i 140 länder och hjälper företag att se pulsen i sin verksamhet genom live marknadsdata som visas på en dashboard, en panel av kartor, diagram mm där data visualiseras på ett sätt att insikter är lätta att först få, och sedan dela dem. Nya Power BI kommer snart med nya möjligheter att integrera mot de branschens mest använda datakällor – inklusive Google Analytics, Microsoft Dynamics Marketing, Zuora, Acumatica och Twilio.
  • Vårreleasen av Microsoft Dynamics CRM. Den väntas under andra kvartalet och kommer ge signifikant bättre prestanda och fördjupad integrering med Office 365 och mycket annat. I den introducerar vi också Microsoft Social Engagement, den senaste uppdateringen av vår tjänst för att lyssna på sociala medier och göra informationen tillgänglig i CRM-systemet.  

   

  Verktyg för människor

  • Office Delve. Delve betyder utforska, gräva och är en teknik för maskininlärning. Delve lär sig om användaren och föreslår de mest relevanta dokumenten, konversationerna och kontakterna utifrån alla funktioner i Office 365. Till Delve kopplas nu också Exchange Online och Yammer.
  • Preview av Office 2016 för utvecklare och IT-proffs. Denna preview är en viktig milstolpe i utvecklingen mot den allmänna releasen som väntas i andra halvan av 2015. Microsoft uppmanar IT-proffs och utvecklare att delta för att testa, utveckla och forma framtiden för Office 2016.
  • Skype for Business. Teknisk preview startar idag och nya Skype for Business inom Office 365 kommer börja finnas tillgänglig från april.  Det är en företagsförberedd version med den välkända röst och videohanteringen från Skype. Företagsanvändare får möjligheten att koppla upp sig mot vilken Skype-användare som helst.    

  Fördelarna med lösningarna illustrerades också praktiskt av kunder och partner som visade hur de använder lösningar för affärsintelligens för att förändra sin verksamhet. Mer information från Convergence 2015 liksom inledningstal och pressmeddelanden om kunder och partner finns på http://news.microsoft.com/convergence2015.

  Mer information om alla nyheter kommer också att publiceras på olika bloggar.

  http://blogs.office.com/2015/03/16/office-delve-discover-exactly-what-you-need-when-you-need-it/

   

   

   

 • Anna Henningsson är Årets IT-tjej 2015

  Anna Henningsson från Umeå är vinnare av Årets IT-tjej 2015. Priset delades ut av Microsoft på Universum Awards på Berns i Stockholm under onsdagskvällen. Nu väntar ett händelserikt år för Årets IT-tjej, som förebild för unga IT-intresserade tjejer runtom i Sverige.

  Anna Henningsson var klart överraskad över att ha vunnit när hon tog emot utmärkelsen på scen. Att vinna utmärkelsen Årets IT-tjej kändes långt bort när hon gjorde intervjun inför tävlingen över Skype liggandes med 39 graders feber hemma i soffan. Men Anna Henningsson, som till vardags läser Civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap med inriktning finansiell IT på Umeå Universitet, kan nu titulera sig Årets IT-tjej.

  ”Det känns jättekul! Det behövs verkligen fler kvinnliga förebilder inom IT och det är roligt att nu få chansen att inspirera andra tjejer”, säger Anna Henningsson.

  Engagemanget och viljan att inspirera andra tjejer att söka sig till IT-branschen är en viktig del av Årets IT-tjej. Och syftet med tävlingen är att lyfta fram goda förebilder för unga tjejer som inte ser IT-branschen som ett möjligt yrkesval.

  Att studera IT var inte heller en självklarhet för Anna Henningsson. Något hon föreläst om på IT & Telekomföretagens satsning Next Up under rubriken ”Hon som var dålig på matte”. Egentligen var det först när hon läste tekniskt basår som insikten hon var duktig på matematik dök upp. Insikten ledde till att hon sökte en civilingenjörsutbildning, där hon fastnade för kursen i programmering. Inriktningen mot teknisk datavetenskap kändes plötsligt naturlig.

  En lång resa

  Resan fram till Universum Awards och scenen på Berns i Stockholm har varit lång. Över 50 nominerade IT-tjejer, alla med ett stort driv och engagemang kring jämställdhet eller kodning har varit med i tävlingen. Efter caselösningar, presentation och intervjuer återstod slutligen tre finalister: Anna Henningsson från Umeå universitet, Mathilda Bjarnehed från Högskolan i Skövde och Tilda Pentikäinen från Uppsala universitet.

   Anna Henningsson stod till slut som vinnare med motiveringen:

  Årets IT-tjej tilldelas en tjej som visar att allt är möjligt – trots att det var ”hon som var dålig på matte”. Med sitt driv och engagemang är Årets IT-tjej en förebild för andra tjejer. Och med en entusiasm som smittar av sig och ett stort mått ”Go!” inspirerar Årets IT-tjej andra till en karriär inom IT-branschen samtidigt som hon banar vägen för nästa generation briljanta IT-proffs.”

  Therese Thorstorp, Partner Business Evangelist på Microsoft och tidigare finalist i Årets IT-tjej ser ett stort behov av att lyfta goda förebilder:

  ”IT-branschen och start-ups har ett stort behov av utvecklare. Ska företag inom IT kunna fortsätta växa så är det viktigt att kvinnor blir släpps in och tillåts bli en del av den här världen. Att vinna priset, eller vara i final, kan verkligen fungera som en dörröppnare”, säger Therese Thorstorp. 

  Anna Henningsson får utöver utmärkelsen Årets IT-tjej också en mentor på Microsoft. Samt chansen att besöka och föreläsa på olika branschmässor. Hon ser sitt år som IT-tjej inte bara som en chans att skaffa nya kontakter, utan också att göra ett avtryck:

  ”Alla tjejer måste inte jobba med IT eller programmering. Men jag vill att alla ska göra ett aktivt val, och veta att en karriär inom IT är möjlig. I dag tittar inte tjejer ens på det valet. Det vill jag ändra på”, säger Anna Henningsson.

  I år delades priset ”Årets IT-tjej” ut för tolfte gången av Microsoft och tidigare års vinnare återfinns i dag hos bland annat Google, Ericsson och Cisco. Var Anna Henningsson hamnar får tiden utvisa, men en sak är säker, hon kommer inte passera obemärkt.

  Kort om vinnaren:
  Namn: Anna Henningsson.
  Ålder: 27 år.
  Från: Född och uppvuxen i Umeå.
  Bor: Umeå.
  Studerar: Civilingenjör i teknisk datavetenskap med inriktning finansiell IT.
  Familj: Stor och fantastisk.
  Intressen: Gillar att träna. Spelar mycket spel, exempelvis World of Warcraft.
  Aktuell: Vinnare av utmärkelsen Årets IT-tjej som delas ut av Microsoft för tolfte året i rad.

  För mer information om Årets IT-tjej kontakta:

  Samuel Skwarski, PR Manager på Microsoft


 • Office 2016 Mac Preview är här!

  Det är en stor dag för Mac-användare världen över när Microsoft presenterar att nya Office 2016 for Mac nu finns att prova. Klicka här för att ladda hem Office 2016 for Mac Preview och skicka oss gärna din feedback!

  ”Det här är ett mycket efterlängtat släpp för Mac-användarna och ett smakprov på vad som är på väg. Och man kan redan nu skaffa sig Office 365 för att få del av Office 2016 for Mac när det släpps senare i sommar. Uppdateringarna sker automatiskt och är inkluderade i Office 365 prenumerationen”, säger Daniel Siberg, affärsområdeschef för Microsoft Office Division.

  Office 365 användare kommer kunna få nya Office for Mac kostnadsfritt när detta blir tillgängligt, vilket också inkluderar fördelarna som ingår i prenumerationen:

  • Alltid uppdaterade versioner
  • Office på alla plattformar: dator, tablet och smartphone.
  • 1 TB lagringsutrymme i OneDrive

  Office 2016 i molnet

  Office 2016 for Mac är såklart kopplat till molnet så att du kan komma åt dina dokument, närsomhelst, vartsomhelst, och oavsett om du vill arbeta från dator, platta eller telefon! I likhet med våra tidigare nyheter om Office for Windows 10 och Office for Android tablet, skapar Office 2016 for Mac en självklar Office-upplevelse, utformad för att dra nytta av de unika funktionerna med Mac. De nya apparna erbjuder bland annat en full support för retina display med massor av retina-optimerad grafik och helskärmsläge för en bättre upplevelse.

  Det finns massor av nya funktioner och vi kommer inte täcka alla dessa i ett enda blogginlägg, nedan är några av höjdpunkterna.

  Office 2016 for Mac: Ett spännande steg framåt

  Nya Office for Mac innehåller uppdaterade versioner av Word, Excel, PowerPoint, OneNote och Outlook – och du kommer märka skillnaden så fort du öppnar apparna. Vi har moderniserat användarupplevelsen för att göra det enklare att få ut det mesta av din tid och få mer saker gjort. ”Get Sh*t Done!” helt enkelt.

  Det omgjorda verktygsfältet organiserar intuitivt olika funktioner så att du hittar det du behöver så snabbt som möjligt. Ett nytt gränssnitt gör det lätt att positionera, ändra storlek och rotera grafik för att skapa precis den layout du vill ha. Och nya teman och stilmallar hjälper dig att snabbt producera snygga och professionella dokument.

  OneDrive, OneDrive for Business och SharePoint är alla kopplade till molnet.

   

  Outlook: Njut av en e-post som funkar snabbt, smidigt och snyggt!

  Att hantera din e-post har aldrig varit enklare. Den nyligen släppta Outlook for Mac är också en del av den nu officiella Office for Mac preview:n och den använder stöd för push-mejl för att alltid leverera en inkorg som är uppdaterad. Förbättrade konversationsfönster organiserar automatiskt din inkorg och kopplar ihop konversationer – så att du aldrig mer behöver leta efter tidigare mejl långt ner i inkorgen igen.

  En ny funktion är också förhandsgranskning av meddelanden som strax under ämnesraden i ett mejl visar dig den första meningen – så att du snabbt kan prioritera om du vill läsa mejlet direkt eller återkomma till det senare.

  Ladda ner apparna nu direkt!

  Det finns som sagt en hel massa nyheter i denna Office 2016 for Mac preview, och vi är glada över att få dela dem med er. Förhandsversionen är inte bara full av nya och förbättrade funktioner, den är också ett bevis för Microsofts åtagande att erbjuda ett plattformsoberoende stöd och en konsekvent upplevelse av Office över alla enheter. Ett Office som du känner igen, men anpassat för Mac.

  Ladda ner apparna i dag och berätta gärna för oss vad du tycker!

  Vi ser fram emot att höra från alla Mac-användare och kommer givetvis att använda er feedback i arbetet med att slutföra Office 2016 for Mac som släpps under sommaren.

  För mer information kontakta: Daniel Siberg, Affärsområdeschef Microsoft Office Division, på mejl eller +46734082778

 • Lumia 640 XL – jobb och fritid i extra stor förpackning

  Idag lanserades det senaste tillskottet till Lumia-familjen: Microsoft Lumia 640 XL. En smartphone packad med både innovationer och ett häpnadsväckande pris.

  Med Lumia 640 XL finns både jobb och fritid i fickan – var man än befinner sig. Tack vare 1.2GHz quad-core Qualcomm Snapdragon-processor, 1GB RAM och alla features hos Windows Phone 8.1 och Lumia Denim-uppdateringen så finns också alla förutsättningar att jobba, spela och fotografera med resultat man inte trodde sig vara kapabel till. Bara några av dessa features är one-swipe Action Center, Word Flow och Live Folders. 

  Dessutom är Lumia 640 XL fullt redo att uppgraderas till den nya mjukvaran Windows 10 som blir tillgänglig senare i år.

  Gör och lagra mer

  Office-paketet med Word, Excel, PowerPoint, Outlook och OneNote är förinstallerade på Lumia 640 XL. Dessutom kommer telefonen med en ettårs prenumeration på Office 365 Personal, vilket inkluderar en komplett version av Office för Lumia-telefonen samt för en PC/Mac och en tablet.  

  Därmed får man mer gjort, oavsett var man befinner sig. Men vad ska man göra av allt som nu kan produceras? Inkluderat i prenumerationen är också 1TB molnlagring via OneDrive utöver de totalt 30GB lagringsutrymme på OneDrive som redan finns via telefonen i sig.

  Till sist förtjänar även 60 minuters fria Skype-samtal varje månad att nämnas.

  Fånga detaljerna – och se dem

  Insprängt i Lumia 640 XL:s olika polykarbonatskal i cyan, orange, vitt eller svart hittar man den 5,7 tum stora HD-skärmen som är det perfekta redskapet för att titta på filmer, återuppleva ögonblick via kamerarullen, spela nya spel från Windows Store eller skapa, redigera och dela dokument via Office-programmen. Även den populära Glance screen-funktionaliteten hittar man hos Lumia 640 XL.

  För att fånga detaljer och ögonblick så erbjuder Lumia 640 XL en 13 MP-kamera med ZEISS-optik och LED-blixt. Perfekta hjälpmedel för att föreviga världen i knivskarpa detaljer.

  Men om det är Skype-samtal eller originella selfies som är på tapeten så löser framsidans 5 MP-kamera med vidvinkel även den uppgiften. Blev bilden sedan inte originell nog så finns självfallet den Lumia-exklusiva appen Lumia Camera integrerad i telefonen så att bilderna kan redigeras på helt nya sätt.

  Kraftfull och uthållig följeslagare

  För den som är trött på att behöva ladda sin telefon flera gånger om dagen så är Lumia 640 XL ett välkommet tillskott på smartphone-marknaden. Under skalet finns ett 3000 mAh-batteri som ger en samtalstid på upp till 23,7 timmar och hela 39 dagars stand by-tid.

  Det betyder att man, mellan alla samtal, har gott om kraft att lägga på att spela

  Candy Crush Saga och Minecraft: Pocket Edition eller varför inte vara social med familj och vänner via WhatsApp, LINE, Facebook, Instagram, eller Twitter.

  Lumia 640 XL kommer till Sverige i slutet av april i single SIM-version. Det rekommenderade priset är SEK 2399. 

  Operating system

  Windows Phone 8.1 with Lumia Denim

  HERE location services

  Free global HERE Maps and HERE Drive+

  Free HERE Transit available in the Store

  Display

  5.7” HD (1280x720, 16:9) IPS, 259 PPI, ClearBlack, Glance Screen, Corning Gorilla Glass 3
  Sunlight readability enhancements

  Battery

  3000 mAh battery

  Processor

  1.2 GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 200 processor

  Main camera

  13 MP AF, ZEISS optics, Lumia Camera

  Front facing camera

  5 MP wide angle FF

  Memory

  8GB + 30GB free OneDrive, micro SD up to 128GB

  Dimensions

  157.9 x 81.5 x 9mm

  171g

   

 • Lumia 640: Mest mobil för lägst pris

  Idag lanserar Microsoft den helt nya Lumia 640. Telefonen är ett kraftpaket vad gäller produktivitet och erbjuder full Windows Phone-upplevelse men med en låg prislapp.

  Med Lumia 640 tar Microsoft både produktivitet och flexibilitet till nya nivåer, exempelvis genom att göra det möjligt att arbeta på riktigt – var man än befinner sig. Den är helt enkelt ett perfekt val för personer som vill ha en smartphone som gör dem produktiva oavsett plats, samtidigt som Lumia 640 inte kostar skjortan.

  Senaste innovationerna från Windows

  Med Windows Phone 8.1 och den nya Lumia Denim-uppdateringen innehåller Lumia 640 bland annat LiveFolders, one-swipe Action Center samt inte minst Word Flow, världens snabbaste metod för att skriva mejl eller SMS. Dock än så länge endast tillgänglig på engelska. Med Lumia 640 har man självfallet också tillgång till det konstant växande utbudet av appar i Windows Phone Store.

  Och utöver det, Lumia 640 är förberedd för att erbjuda användarna Windows 10 med alla nya features när mjukvaran blir tillgänglig senare i år. 

  Ett kraftpaket som levererar

  Under huven på Lumia 640 hittar vi en 1.2 GHz quad-core Qualcomm Snapdragon processor samt 1GB RAM, vilket ger en snabb och smidig surf- och spelupplevelse. Att Lumia 640 har ett batteri på hela 2500 mAh gör det dessutom möjligt att utnyttja dessa features, och andra, under hela dagen.

  Med dagens användande av smartphones ställs också högre och högre krav på lagringsmöjligheter. Även här är Lumia 640 välutrustad med sitt 8GB internminne som, med ett externt SD-kort, kan utökas till hela 128GB. För att lagra bilder, filmer och dokument samt komma åt dem från alla enheter så medföljer även 15GB lagringsutrymme i molnet via OneDrive. När den automatiska säkerhetsuppdateringen av fotoalbumet aktiveras går det även att dubblera det utrymmet.

  Office on the go – på riktigt

  En feature som sticker ut med Lumia 640 är möjligheten att arbeta och vara produktiv även utanför kontoret. Med de populära Microsoft-tjänsterna som Outlook, Word, Excel, OneNote och PowerPoint integrerade i operativsystemet är det möjligt att redigera och dela dokument, oavsett var man befinner sig. Helt enkelt det flexibla kontoret på riktigt.

  De som väljer Lumia 640 får också en inkluderad ett-års prenumeration på Office 365 Personal, vilken innefattar kompletta versioner av Office-suiten för Lumia 640 samt för en PC eller Mac och en surfplatta. Prenumerationen inkluderar 1TB fri molnlagring via OneDrive samt 60 minuters Skype-samtal per månad.

  Fånga ögonblicket!

  En 8 megapixel-kamera samt LED-blixt gör det möjligt att ta bilder med fantastisk detaljrikedom, även i dåliga ljusförhållanden. Och med appen Lumia Camera får kreativiteten fritt spelrum då en mängd olika funktioner låter användaren redigera, animera och göra många andra saker med sina bilder. En unik feature för Microsoft Lumia.

  Utöver huvudkameran så har Lumia 640 också en framåtvänd 1 megapixel-kamera som är perfekt för videosamtal via Skype. Inte minst med tanke på den integrerade Skype-funktionaliteten som gör det möjligt att växla över till Skype vid vanliga samtal.

  Lumia 640 har den populära Glance screen-funktionaliteten och är utrustad med en Corning Gorilla Glass-display. Alltså blir skärpan i den 5 tum stora displayen fantastisk, till och med i dagsljus då den har egenskaper som förbättrar läsbarheten i starkt solljus.

  Microsoft Lumia 640 kommer i färgerna glossy cyan, orange och vitt samt även i en matt svart nyans. Lumia 640 lanseras i butiker över hela Skandinavien den 17 april med ett rekommenderat pris på SEK 1699.

  Vi önskar Lumia 640 varmt välkommen till Lumia-familjen!

  Specifikationer:

  Operating system

  Windows Phone 8.1 with Lumia Denim

  HERE location services

  Free global HERE Maps and HERE Drive+

  Free HERE Transit available in the Store

  Display

  5” HD (1280x720, 16:9) IPS LCD, 294 PPI, Glance screen Corning Gorilla Glass 3
  Sunlight readability enhancements

  Battery

  2500 mAh battery

  Processor

  1.2 GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 200 processor

  Main camera

  8 MP AF, LED Flash, Lumia Camera 5

  Front facing camera

  1 MP FF

  Memory

  8GB + 30GB free OneDrive, micro SD up to 128GB

  Dimensions

  141.3 x 72.2 x 8.85mm

  144 g