Microsoft Sverige - Nyhetsblogg

 • Följ Microsoft Devices live från Mobile World Congress

  Nästa vecka samlas en stor del av mobilvärlden i Barcelona för supermässan Mobile World Congress. Oavsett om du är på plats eller stannar hemma så kan du följa Microsoft Devices presentation live för att ta del av nyheterna.

  Microsoft Devices presskonferens startar klockan 08:30 måndagen den 2 mars och går att följa på livestream via länken http://news.microsoft.com/event/mobile-world-congress/ . Den kommer också att kunna ses i efterhand. Själva sajten är live redan nu och kommer fortlöpande att fyllas på med nyheter och material från Mobile World Congress.

  Vi kan självklart inte berätta så mycket mer just nu om vad som kommer att presenteras, men vi ser fram emot en spännande vecka och hoppas att vi ses och hörs på måndag!

  För mer information: Kontakta Microsoft Devices skandinaviske kommunikationschef Edvard Bergström på +46 709 93 83 11 eller edvard.bergstrom@microsoft.com

 • Delad förstaplats i årets Innovativa Skolledarpris

  Microsoft och Lärarförbundet utsåg under torsdagskvällen två vinnare till årets Innovativa Skolledarpris. Priset tilldelas Susann Jungåker, rektor på Mälardalens tekniska gymnasium, samt Hanna Lindö, rektor på Kyrkenorumskolan F-6. Ingela Netz, rektor på Igelstaskolan F-9 knep en hedrande andraplats.


  Från vänster: Hanna Lindö, Ingela Netz, Susann Jungåker

  På plats under skolledarkonventet fanns Eva Pethrus, ansvarig för Partnerskap i Lärande på Microsoft som under kvällen höll ett tal på temat mångfald och innovation utifrån perspektivet hur Sverige kan säkra nästa generation entreprenörer genom satsningar på skolan och genom modiga skolledare.

  - Vi som organisation kommer inte att överleva i den snabbt föränderliga och globala värld som tekniken ger oss om vi inte satsar på innovation och ifrågasätter det vi gjorde igår och frågar oss om det är rätt idag.

  Eva talade om Sverige och Stockholm som nav för innovativa företag och start-ups, och lyfte hur viktigt det är att inspirera unga att tänka nytt och innovativt redan i skolan. Ungas utbildning är viktig eftersom de som är unga idag kan vara framtidens entreprenörer och ekonomiska draglok imorgon.

  - Idag är Sverige och inte minst Stockholm en av Europas såväl även internationellt intressantaste platser för start-ups eller nya företag inom tekniksidan. Idéer finns men alldeles för få utvecklare och programmerare som kan göra dessa idéer till produkter eller tjänster till verklighet.

  Eva poängterade också vikten av modiga skolledare, som varje dag genom sitt arbete gör en enorm skillnad.

  - Därför är ni som skolledare så oerhört viktiga för Sveriges tillväxt. Ni leder en av Sveriges viktigaste arbetsplatser och era värderingar lever ni varje dag när ni kliver in på era arbetsplatser. Via ert outtröttliga arbete så gör ni en skillnad idag men även för hur vårt samhälle skall se ut imorgon.

  Microsoft är stolta över att kunna presentera vinnarna; Susann Jungåker och Hanna Lindö. Och önskar fortsatt lycka till i arbetet med att utveckla svensk skola.

  Juryns motivering till årets förstaplacering:

  Susann Jungåker, rektor på Mälardalens Tekniska Gymnasium i Södertälje. 

  Susann har fullt fokus på utveckling och ständiga förbättringar för att hennes skola ska bli Sveriges bästa tekniska gymnasium. Personlig dialog, delaktighet och glädje ligger Susann varmt om hjärtat och kommunikation är en konst som hon väl behärskar. Genom att föredömligt använda IKT når eleverna goda resultat och personalen stimuleras att lära mer. Ett kontinuerligt samarbete med företag och nätverk med andra skolor gynnar utvecklingen och höjer standarden på all utbildning. Susann leder en gymnasieskola som hon vill ska synas och sätta avtryck i omvärlden.

  Hanna Lindö, rektor för Kyrkenorumskolan, en F-6-skola i Stenungsund

  Hanna driver ett långsiktigt arbete med fokus på skolutveckling. Hon är en tydlig och lyhörd ledare med en tydlig vision. Hanna är aktiv omvärldsbevakare och omsätter tankar om vad skolan behöver i framtiden tillsammans med lärarna. Varje klass samt fritids har varsin blogg, öppen för insyn och delaktighet i skolans arbete. Integrering av digitala verktyg gör elever och lärare delaktiga och nyfikna – bland annat på programmering. Det kollegiala lärandet för undervisningen framåt genom lärande samtal, gemensamma dokument på nätet och personalträffar kring pedagogik och IKT.

  Om Innovativa Skolledarpriset 

  Lärarförbundet och Microsoft instiftade gemensamt 2011 det Innovativa Skolledarpriset, som har delats ut under varje Skolledarkonvent sedan dessSyftet med priset är att lyfta fram goda exempel på skolledare, som genom att driva ett hållbart skolutvecklingsarbete och genomtänkt användning av ny teknik, säkrar att deras förskola eller skola ger barn och elever möjlighet att lyckas.

  För mer information angående Innovativa Skolledarpriset kontakta: Eva Pethrus, ansvarig för Partnerskap i Lärande på Microsoft


 • Har du idéer som kan förändra världen? – Tävla i Microsoft YouthSpark Challenge for Change!

  Microsoft bjuder idag, onsdag, in ungdomar i åldrarna 13-25 år att delta i onlinetävlingen Microsoft Youthspark Challenge for Change, som är en del av Microsoft YouthSpark initiativet. Tävlingen pågår mellan 25 februari-25 mars och tävlingsbidragen som skickas in måste vara skrivna på engelska.


  Tävlingen går ut på att dela med sig av idéer som kan skapa förändring i samhället, på skolor, gymnasier, universitet, eller i världen i stort genom att svara på frågan: - Hur kan Microsofts teknik hjälpa människor att få mer gjort och uppnå fler av sina mål?

  Tävlingen riktar sig till unga som vågar tänka stort och som inspireras av de olika sociala utmaningar människor står inför.

  - Alla börjar någonstans. Microsoft vill hjälpa unga att skapa förändring som gör att fler kan få ut mer av det dyrbaraste vi har, tid. Genom att uppmuntra till nytänkande hoppas vi hitta idéerna som kan få alla att göra mer och uppnå mer, i varje given stund, säger Sara Kullgren, Developer Experience Lead på Microsoft.

  Microsoft YouthSpark Challenge for Change går i år av stapeln för tredje gången – och i år kan ungdomar från hela världen vara med och tävla! Nytt får i år är också att ungdomar från 13 års ålder får vara med i tävlingen, vilket vi hoppas bidrar till ökad kreativitet och fler spännande idéer.

  Vad står på spel?

  15 finalister från varje åldersgrupp (13- 17 år och 18- 25 år) vinner en Surface Pro 3 med Office 365. Utöver detta får 5 särskilt utvalda vinnare från varje grupp ett exklusivt pris innehållande:

  Challenge for Change är en del av Microsoft YouthSpark, ett initiativ som skapats för att skapa nya möjligheter för unga i skolor, på arbetsplatser och hos entreprenörer världen över.

  Har du idéer för hur Microsofts program, tjänster eller produkter kan förändra världen? Arbeta i själv, tillsammans med en kompis eller med din klass och skicka in ditt bidrag till Microsoft YouthSpark Challenge for Change innan den 25 mars.

  Allt du behöver göra är att svara på några korta frågor kring din idé och hur du skulle vilja realisera den!

  Läs mer om hur du kan samarbeta i OneNote här.

  Läs om andras idéer och Inspireras av några av Microsoft YouthSpark Stars här.

 • Träffa finalisterna till Årets IT-tjej 2015

  Microsoft delar för tolfte året i rad ut priset Årets IT-tjej. Utmärkelsen premierar talangfulla tjejer som studerar IT med målet är att inspirera andra tjejer till en karriär inom IT-branschen. Årets finalister kommer från lärosäten över hela Sverige och har valts ut av en jury med representanter från Microsoft och Universum efter både nomineringar, caselösningar och personliga intervjuer.

  Vinnaren av priset får en mentor på Microsoft, deltar på mässor och evenemang och kommer under sitt år som IT-tjej vara en förebild för andra tjejer med siktet inställt på IT-branschen.

  På Microsoft är vi övertygade om att vi kommer att se mer från dessa talanger, så passa på att bekanta er med årets finalister:

   

  Anna Henningsson

  Anna studerar Civilingenjörsprogrammet i Teknisk Datavetenskap med inriktning Finansiell IT på Umeå Universitet. Hon har ett brinnande intresse för IT och jämställdhet.

  Anna är en lysande förebild för andra IT-tjejer och har tidigare talat vid Next Ups kick-off samt under Skolvåren – där hon höll sitt föredrag "Hon som var dålig på matte" på temat skolutveckling. På Next Up pratade Anna om sitt intresse för IT och hur man kan göra branschen till ett intressant karriärs- och yrkesval för fler tjejer.

  Vid sidan av studierna arbetar Anna på en spelbutik där hon inspirerar unga tjejer och killar till att spela tv-spel och att lära sig mer om datorer.

  Följ Anna på Twitter: @annalysera

   

  Mathilda Bjarnehed

  Mathilda studerar Dataspelsutveckling – design på Högskolan i Skövde, där hon är en del av DONNA. Syftet med DONNA är att inspirerar fler kvinnor och få dem att välja en karriär inom spelutveckling.

  Helt obekant för Microsoft är inte Mathilda som 2014 tilldelades Microsoft Game Camp Scholarship, då hon visat hög ambition och utvecklat spelet ”The Lunch Lady Simulator”.

  För tillfället utvecklar Mathilda ett barnspel i samarbete med Doris Film. Spelet bygger på starka kvinnliga förebilder. Kombinationen av jämställdhet och spel är en hjärtefråga för Mathilda.

  Följ Mathilda på Twitter: @mbjarnehed

   

  Tilda Pentikäinen

  Tilda studerar Civilingenjörsprogrammet i Informationsteknologi på Uppsala universitet. Ett av hennes mål är att få in fler tjejer i en annars ofta mansdominerande bransch – IT-branschen.

  2013 startade Tilda ”Inspirationsdagarna”, ett event för nyblivna kvinnliga studenter på Civilingenjörsprogrammet i Informationsteknologi samt Datavetenskapsprogrammet. Under Inspirationsdagarna får studenterna chansen att bekanta sig med Uppsala universitet och träffa andra tjejer som redan läser programmen.

  Tilda är en förebild för andra IT-tjejer som mentor för kvinnliga studerande och som medlem i jämställdhetsgruppen på Institutionen för Informationsteknologi. Förutom intresset för IT är crossfitt något Tilda brinner för, vilket bland annat resulterat i iOS appen Crossfit1477.

  Följ Tilda på Twitter: @Tildatilda

  Vinnaren av utmärkelsen Årets IT-tjej kommer att koras under Universum Awards på Berns i Stockholm den 11 mars.

  För mer information om tävlingen kontakta:

  Therese Thorstorp, Partner Business Evangelist på Microsoft.

  Linnea Nilsson, Projektledare Årets IT-tjej på Universum.

 • Microsoft satsar på start-ups och går in som Guldsponsor hos SUP46

  Teamet från Microsoft som jobbar med medlemmarna på SUP46: affärsutvecklarna Urban Falk, Therese Thorstorp och Björn Eriksen.

  Att Microsoft går in som Guldsponsor är ett led i att komma närmare innovativa start-ups för utbyte av kunskaper. SUP46 är ett av Stockholms ledande startupkluster där nya företag får en kreativ miljö och kontakter som underlättar tillväxt.

  Sara Kullgren leder Developer Experience and Evangelism på Microsoft AB och förklarar varför det är viktigt för Microsoft att vara mitt ibland dessa företag.

  – Samarbetet med SUP46 är en möjlighet för oss att lära av innovativa företag och själva ska vi bidra med vårt nätverk av partners och kunder. Vår tanke är att hjälpa svenska företag att komma ut på större marknader snabbare, säger Sara Kullgren.

  Microsoft bidrar med kunskap om mjukvara i vardagliga kontakter på SUP46 och med programmet BizSpark som underlättar för nya företag att komma igång på ett bra sätt. Här kan de få upp till 3 år av gratis mjukvara, support och Azure molntjänster. Therese Thorstorp är den på Microsoft som håller i partnerskapet.

  – Jag och mina kollegor ska se till att företagen här får en riktigt bra start genom att bland annat se till att de kan utvecklas i en teknisk miljö som är skalbar för snabb tillväxt och expansion. Jag hoppas många av dem kommer utnyttja erbjudandet i BizSpark också, säger Therese Thorstorp.

  Den första dagen höll Microsoft möten med sex olika medlemsföretag och de har alla tagit med sig något från mötet. Oceans drivs av bröderna Daniel och Jimmy Reuterwall som är teknisk chef respektive vd och de har ett tydligt mål.

  – Oceans ska bli den ledande sajten för dykare över hela världen. De dyker kanske två gånger om året men de går in på sajten nästan varje dag för att ta del av andra dykares upplevelser och drömma och planera nästa dyk, berättar Jimmy och Daniel fyller i. – Vi har varit i betaläge tills för två veckor sedan och har precis gått live. Vi vet att vi har en hotspot i Brasilien och nu fick vi reda på att Windows phone är stora där, vi fick lite nya idéer.

  Krångligt att komma till skott

  På Maybe.se har Simon Persson upptäckt att många människor tycker att det är krångligt att komma till skott med träffas på riktigt med dagens konventionella dejtingsajter.

  – Vi vill göra det enklare för människor att dejta och träffa nya personer. Maybe är en app som gör det enkelt att mötas under mer avspända former och så hoppas vi skapa roligare dejtingupplevelser. Rent tekniskt använder vi idag av ett flertal verktyg inom mobile engagement, både för analys av användardata och eventbaserade push notifications etc. I och med att vi växer snabbt med stora datamängder är det viktigt att ha system som vi kan skala utan att det blir skyhöga kostnader. Nu vet vi att Microsoft har lösningar som kan hjälpa oss med det, säger Simon Persson.

  I fotboll brukar ibland publiken kallas för den tolfte spelaren eftersom de i ofta påverkar matcher i hög grad. Företaget 12thplayer lanserar sin tjänst de närmaste veckorna och Marcus Lådö är grundare och förklarar så här.

  – 12thplayer är spelet för fotbollsfans som parallellt med matchen vill tävla med varandra om att i varje stund ha de tre bästa spelarna i ”sitt” lag. Under pågående match betygsätter vi alla insatser varje spelare gör och den som toppar sitt lag med de som gör bäst ifrån sig får mest poäng. Vi tar in mycket data som omvandlas till spelarupplevelser och ett spår som dök upp på mötet var att även utveckla appen även till Xbox. Nu direkt hakar vi på BizSpark och kan sammanfatta mötet Microsoft som: mindre utgifter och fler idéer.

  SUP46 har många aktörer som sponsorer och stärker nu sitt nätverk med ytterligare en global partner. 

  – Vi är mycket glada och stolta att få Microsoft som guldsponsor. Med hjälp av Microsofts mjukvara och molntjänster, kombinerat med deras starka passion och engagemang för att stödja start-ups, är möjligheterna goda att våra medlemsbolag kan växa ännu snabbare. Storbolags engagemang och stöd är ett viktigt element i det ekosystem vi bygger för start-ups i absolut världsklass. Vi ser fram emot ett givande samarbete, säger Jessica Stark, VD och medgrundare av SUP46.

  Kontakt Microsoft:

  Joakim Nordblom, a-jonord@microsoft.com, 08-572 3188

 • Microsoft tar ledarroll för integritet på nätet

  Microsoft har blivit certifierade för ISO 27018, den första globala standarden för hanteringen av personuppgifter i molnet. Företaget är den första större molntjänstleverantören att uppfylla kraven för ISO-certifieringen.

  Microsoft är det första större företaget som också införlivar de nya kontroller som heter ISO/IEC 27018 för verktyget Office 365, Azure och Windows Intune. Certifieringen har skett efter att en extern revisor, British Standards Institute, granskat Microsoft och säkerställt att alla kriterier efterlevs. Att lagra i molnet är numera säkrare än lagring på den egna datorn. Och innebär även att företagsinformation är säkrare i molnet än i en egen serverhall.

  I en globaliserad värld där våra liv allt mer präglas av mobilitet samlas massor av information i molnet, vilket ställer högre krav på företag som hanterar känslig information.

  Att juridiken bakom tjänsterna skyddar användare och kunder är viktigt för Microsoft. 

  –  För oss på Microsoft är det viktigt att inte göra avkall på en så viktig fråga som integriteten för våra användare. Jag är stolt över att kunna säga att vi ligger i framkant vad gäller integritet och säkerhet i molnet. Våra kunder ska inte tveka över att kunna efterleva kraven i Personuppgiftslagen (PUL). ISO 27018 är ett utmärkt redskap för upphandlingar av molntjänster inom både offentlig och privat sektor, säger Mathias Strand, chefsjurist på Microsoft i Sverige.

  Daniel Akenine är säkerhetschef på Microsoft och poängterar att det handlar om att alla delar måste vara säkra.

  – Att välja Microsoft är att välja en leverantör som samarbetar med andra i branschen för att göra hela molnet säkert genom att utveckla standarder för datahantering i olika molntjänster. Säkerheten är affärskritisk för Microsoft i allmänhet och molntjänster i synnerhet. Det senaste året har vi investerat över 4 miljarder dollar för att ha högsta säkerhet och tillgänglighet. Och vi kommer fortsätta att investera för att alla användare ska kunna känna sig trygga med att lägga sin information hos oss, säger Daniel Akenine.

  Positivt för skolan

  ISO-certifieringen är positiv också för skolsektorn, där många skolor i brist på tydlighet valt att använda tjänster som inte kan garantera att personuppgifter inte hamnar i orätta händer.

  Joke Palmkvist, Affärsområdesansvarig för Skola och högre utbildning på Microsoft, ser stora fördelar i att det nu blir enklare för skolor att välja molntjänster.

  – Elevers integritet är väldigt viktig för de allra flesta som jobbar inom skolan. Vi som har kontakt med skolledare får många frågor kring hur det skyddet fungerar; och vad som egentligen gäller kring juridiken och molnet. Jag upplever att de flesta skolorna gör sitt bästa av en tidigare krånglig situation. Den här certifieringen gör det tydligt att det faktiskt går att kombinera ett starkt skydd för elever och lärares integritet med smarta molntjänster för skolan, säger Joke Palmkvist.

  Allt fler kommuner har påbörjat sin resa till molnet och använder sig av de olika verktyg som finns till hands genom Office 365. Microsoft har den senaste tiden släppt versioner av sina produktivitetsverktyg både till både Android och iOS plattformar, vilket gör det möjligt för skolor att behålla sin hårdvara samtidigt som de med Office 365 kan välja en molntjänst som skyddar känslig information.

  – Att vi nu har certifieringen på plats är ett kvitto på vårt dedikerade arbete inom området integritet och PUL. Och jag ser fram emot att få ta del av de pedagogiska vinster som det mobila arbetssättet kommer att leda till, säger Joke Palmkvist.

  En kommun som ligger i framkant vad gäller molntjänster är Ale kommun, som redan under 2014 fick klartecken av Datainspektionen för sin användning av Office 365 i sin skol-, förskole- och fritidsverksamhet.

  Läs mer om ISO-certifieringen på Microsoft On the Issues blogg.

  Mer information hittar du också på bloggarna för Office 365 och Azure.

 • Träffa finalisterna till årets Innovativa skolledarpris

   

  Ingela Netz, Hanna Lindö och Susann Jungåker är finalisterna till årets Innovativa Skolledarpris. Juryn, bestående av representanter för Microsoft och Lärarförbundet, har valt ut tre kreativa skolledare som nu tävlar om priset. Priset delas ut under Lärarförbundets Skolledarkonvent och kommer att gå till en av finalisterna som använt teknik på ett innovativt och nyskapande sätt i sin verksamhet.

  Microsoft har, gemensamt med Lärarförbundet, delat ut det Innovativa Skolledarpriset sedan 2011. Syftet med priset är att lyfta fram skolledare som driver ett hållbart skolutvecklingsarbete och använder sig av ny teknik på ett innovativt och genomtänkt sätt. Den 26 februari koras vinnaren under Lärarförbundets Skolledarkonvent. Konventet pågår mellan 26-27 februari i Lärarnas Hus i Stockholm.

  Här är årets finalister

  Susann Jungåker är rektor på Mälardalens Tekniska Gymnasium i Södertälje, en fristående gymnasieskola som ägs av Scania och AstraZeneca. Hon har en lång erfarenhet av att driva och utveckla gymnasieskolor i Sverige och arbetar nu tillsammans med sina kollegor och lärare för att bygga upp någonting alldeles extra på Mälardalens Tekniska Gymnasium. Susann brinner för att sammanföra skolan med industrin, för att få lärare och elever att växa tillsammans.

  Ingela Netz är ny som rektor på en ny skola, Igelstaskolan F-9 i Södertälje. Hon är en visionär med en tydlig idé och ett stort samhällsengagemang. Igelsta grundskola är en framtidsskapande skola; global, verbal och digital.

  "Skolans verksamhetsidé betyder att vi vill rusta eleverna med kunskaper, erfarenheter och förmågor som gör dem globala, verbala och digitala", säger Ingela Netz.

  Ingela är själv aktiv på sociala medier, hon twittrar, facebookar och har en blogg. Blogg: ingelanetz.wordpress.com, twitter: @thingelingela

  Hanna Lindö är rektor för Kyrkenorumskolan, en F-6-skola i Stenungsund. Hanna är en tydlig ledare med en tydlig vision. Tillsammans med lärare och elever har hon genomfört ett medvetet och långsiktigt arbete med fokus på skolutveckling. Varje klass samt fritids har var sin blogg där de öppnar för insyn och delaktighet i skolans arbete. Hanna är övertygad om att "alla har något", det gäller bara att få chansen att framföra det.

  Läs mer på Lärarförbundets hemsida.

 • Magine släpps till Windows 8

  Idag lanseras Magine TV till Windows 8.1. Nu kan svenska användare ta del av Magine TV´s stora utbud och njuta av underhållning var hen än befinner sig.

  Med Magine TV´s nya Windows 8-app fortsätter utbudet i Windows Store att växa. Användare i Sverige kan nu ta del av innehållet från 41 populära kanaler som till exempel CNN, Comedy Central, Discovery, MTV och Disney Channel direkt på sin dator eller i sin surfplatta.

  - Intresset för Windows 8 bland konsumenter och utvecklare är fortsatt stort. Att Magine TV nu väljer att lansera sin tjänst till Windows 8 är ytterligare ett kvitto på det stora intresse som finns och är fantastiskt roligt då det stärker vårt lokala utbud av appar, säger Thomas Floberg, Affärsområdeschef för Windows och Surface

  Den molnbaserade appen låter Windows-användare bestämma var och när de vill se sina tv-program via catch-up funktionen. Dessutom går det att pausa och spola i live-program. Alla som registrerar sig får nu prova tjänsten gratis i 30 dagar.

  - Magine TV’s app för Windows 8 gör det lätt för användarna att hitta sina favorit-program genom ett enkelt, snyggt och intuitivt gränssnitt. Vi når nu en ännu större grupp tittare som kan ta del av Magine TV:s unika kombination av live-tv, start-over och catch-up i en och samma tjänst, säger Alexander Jamal, Sverigechef Magine TV.

  Magine TV är en svensk satsning som finns etablerad i Sverige sedan 2013, i Tyskland sedan våren 2014 och med lanseringar på nya marknader planerade för 2015.

  Ladda hem Magine TV till Windows 8 här.

 • Seapilot lanserar populär app till Windows Phone 8

  Med lanseringen av sin navigationsapp till Windows Phone 8 fortsätter Seapilot sin satsning på mobilitet. Med start idag finns appen tillgänglig att ladda hem kostnadsfritt i Windows Phone Store.

  - Vi är stolta att äntligen presentera vår efterlängtade Seapilotapp till Windows Phone 8 som vi arbetat med länge. Nu finns vi äntligen tillgängliga på de tre stora plattformarna, säger Jens Johansson, VD för True Heading AB.

  Seapilot är en professionell navigationsapp som huvudsakligen är utvecklad för att användas ombord på båten. Med Seapilot kan man på ett enkelt sätt se AIS-data, vilket innebär att du kan se alla båtar och fartyg med AIS-transponder direkt i appen. Dessutom presenteras vindstyrka, vindriktning, lufttryck, temperatur och vattenstånd i realtid via AIS från över 60 väderstationer i Sverige.

  - Vi har ett starkt ekosystem som hjälper dig att få saker gjorda oavsett vilka enheter du använder. Därför tycker vi att det är roligt att även Seapilot väljer att satsa på vårt ekosystem med sina appar till Windows 8 och Windows Phone 8. Deras navigeringsapp stärker vårt erbjudande och tillför mervärde för våra användare, säger Thomas Floberg, Affärsområdeschef för Windows och Surface.

  Sedan tidigare finns Seapilots app till Windows 8. Den re-lanseras i samband med att Windows Phone-appen är klar. Bland nyheterna i uppdateringen finns bland annat
  att appen i sig numera är gratis att ladda ner, att nyregistrerad användare har möjlighet att testa appen och tillgängliga sjökort fritt i 36 timmar från första sign-in, att nya användare därefter kan välja vilka funktioner de vill köpa till. Samma giltiga sjökortsprenumerationer i användarkontot är numera möjliga att nyttjas i såväl Seapilot för Windows 8, Windows Phone 8 som i de övriga operativsystem för phones och tablets där Seapilot kan laddas ner.      

  Alltsedan första lanseringen 2011, har Seapilot utvecklats från en exklusiv iPad-app med endast svenska sjökort, till en universell app för såväl iOS, som Windows 8 och Android och med sjökort i vektoriserat S57-format för större delen av norra Europa och numera även USA och Kanada. Fler länder tillkommer alltefter. Formatet medger regelbundna rättelser av sjökortsdatat på ett effektivt sätt, rättelser som ingår i priset för sjökortsprenumerationen. Seapilot erbjuder, förutom övrig standardfunktionalitet i en sjökortsplotter, även prenumeration för visning av AIS-objekt och väderprognoser direkt i sjökortet.

  Seapilot-appen är kostnadsfri att ladda hem, men kostnader för t.ex. aktuella sjökortsprenumerationer och önskade tilläggsfunktioner tillkommer och finns att köpa via kontot på http://www.seapilot.com/.

  Här laddar du hem Seapilot till Windows Phone 8.

  Här laddar du hem Seapilot till Windows 8.

  För mer information kontakta

  Jens Johansson, True Heading AB
  Mail: jens.johansson@trueheading.se
  Tel. +46 8 6222660

 • Windows Server 2003 – slutdatum 14 juli står fast

  Med 161 dagar kvar till 14 juli när support av Windows Server 2003 upphör är det hög tid för alla som förlitar sig på gammal serverteknik att börja migrera. Frågor har kommit om att flytta datumet men det står fast i enlighet med Microsofts policy för Support Lifecycle.

  – Eftersom det kan vara lite komplicerat att migrera gamla system till nya började vi kommunicera den här dagen ett år i förväg. Supporten har också varat i mer än de tio år som är vår policy. Många har migrerat eller håller på men det är också många som ännu inte kommit igång, som kanske inte förstår riskerna, säger Anders Wendt som är ”nedräkningsgeneral” för Microsoft Windows Server 2003.  

  – För många företag är det ett lyft att byta till en modernare servermiljö eller att flytta in i molnet. På ett stort företag kan det vara ett betydande arbete att migrera, till exempel om de samtidigt passar på att flytta olika funktioner från olika plattformar. Men när flytten är klar får de lägre kostnader, högre tillförlitlighet och möjligheten att utnyttja ett decenniums utveckling av nya funktioner. För att säkerheten ska säkras och för att kunna utnyttja fördelarna med moderna plattformar som Windows Server 2012 R2, Microsoft Azure eller Office 365 är det dags att migrera nu.

  Läs vad Takeshi Numoto, Corporate VP för Cloud och Enterprise Marketing, skriver om Windows Server 2003 på Official Microsoft Blog.

  Här finns information om Microsoft Support Lifecycle Microsoft Support Lifecycle

  Mer information och nedräkning finns på Microsoft Cloud Platform