Microsoft Sverige - Nyhetsblogg

 • Microsofts presenterar kvartalsrapport idag

  Idag presenterar Microsoft resultatet för tredje kvartalet. Kvartalsrapporten blir officiell efter det att börsen i New York stängt, runt kl. 23:00 ikväll. Rapporten går att hitta här så fort den presenterats.

  Microsoft har ett brutet räkenskapsår där det fiskala året avslutas i juni. Dagens kvartalsrapport gäller för det tredje kvartalet.

  Läs mer om våra tidigare kvartalsrapporter, från första och andra kvartalet.

 • Internationell Microsoft-topp besöker Sverige för OECD-forum om jobbtillväxt

  Den 24-25 april är Sverige värd för OECDs forum för att skapa jobbtillväxt. Mer än 300 experter inom arbetsmarknad, utbildning och ekonomisk tillväxt från över 40 länder samlas i Stockholm under två dagar.

   

  Lori Harnick, Microsofts globala chef för socialt ansvar och Public Affairs, är nu i Stockholm för att delta i OECDs forum. Hon kommer att tala om partnerskap för att stötta övergången från skola till arbete. Lori kommer också att vara med under en entreprenörskapsutbildning med representanter från Ung Företagsamhet Sverige.

   

  "Vi samarbetar globalt med Ung Företagsamhet eftersom vi som företag tycker det är viktigt att tackla de utmaningar som ungdomar står inför på arbetsmarknaden. Vi vill hjälpa unga att förvärva de tekniska och entreprenöriella färdigheter som behövs för att deras affärsidéer ska bli verklighet" säger Lori Harnick.

   

  Ung Företagsamhet är ledande i Europa på entreprenörskapsutbildningar och når 3,2 miljoner unga i 39 länder. De sammanför den offentliga och den privata sektorn för att ge ungdomar de färdigheter de behöver för att lyckas i framtiden. Microsoft stöttar Ung Företagsamhet som en del av det globala YouthSpark-initiativet, med teknik, donationer, volontärarbete och annat stöd.

   

  Läs mer om YouthSpark här.

   

  OECD har granskat hur arbetsmarknadspolitik och utbildningar har stimulerat jobbtillväxten i 12 länder under de senaste två åren. Resultatet kommer att presenteras och diskuteras på den internationella konferens som öppnas av sveriges arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson. Stockholms borgarråd Sten Nordin (M) och OECD:s vice generalsekreterare Yves Leterme presenterar lokala och internationella initiativ. Medarrangörer är arbetsmarknadsdepartementet, Arbetsförmedlingen, Sveriges kommuner och landsting, WAPES och EU. Förutom Microsoft kommer även Volvo och Choice Hotels finnas på plats för att berätta hur de underlättar övergången från skola till arbetsliv.

 • Office 365 Personal är tillgängligt för köp

  Office 365 Personal


  Den 13 mars annonserade vi att det nya prenumerationserbjudandet till konsumenter, Office 365 Personal, skulle släppas i vår. Idag kan vi glädjande meddela att  Office 365 Personal finns tillgängligt att köpa på Office365.com och hos Microsofts återförsäljare.

  Om du köper Office 365 Personal kan du bl.a. redigera och skapa dokument på iPad. Läs mer på Office-bloggen!

   

  För mer information, vänligen kontakta:

  Helena Fuchs
  Produktmarknadschef Office 365 för konsumenter
  Telefon: 08-752 27 63
  E-post: helena.fuchs@microsoft.com

 • Industridesigners visar nya innovationer för flexibelt arbete

  Microsoft går i bräschen för ett flexibelt arbetssätt, men vi är också medvetna om att det finns många utmaningar. Därför fick tre unga industridesigners, Mikaela Rehnmark, Bashar Mansour och Björn Fjaestad, i höstas uppdraget att identifiera varsitt problem med flexibelt arbete och ta fram en idé på hur det skulle kunna lösas. Resultatet är tre helt olika och unika innovationer som nu visats upp för Björn Mikaela Basharförsta gången på en vernissage i Stockholm.

  Varje år genomför Microsoft initiativet Jobba hemma-dagen, för att förändra synen på arbete från något man går till, till något man gör, med förhoppningen att fler ska få ett flexiblare arbetsliv. För de flesta är tekniken en möjliggörare för kunna jobba utanför kontoret, men vi vet att det krävs mer än teknik för att ett flexibelt arbete ska fungera bra, och det finns många utmaningar. Vernissagen arrangerades på Färgfabriken i Stockholm av Microsoft och förutom att visa upp de tre industridesignernas innovationer genomfördes även flera presentationer relaterade till flexibelt arbete. Teo Härén från Interesting.org bjöd på en mycket uppskattad kreativitetsinjektion om här-arbete, Microsofts Heléne Lidström berättade om årets framgångsika Jobba hemma-dag, och PicHit.Me utsåg årets bästa Jobba hemma-bild.

  Mikaela, Björn och Bashar presenterar sina innovationer nedan. Tveka inte att kontakta dem eller mig om du är nyfiken på att veta mer. Och håll utkik, inom kort får du lära känna dem närmare!

  Mikaela Rehnmark har utvecklat konceptet Reach, en tjänst som skapar möjligheter till flexibelt arbete genom att erbjuda nya platser där människor kan mötas, arbeta och anordna exempelvis workshops.

  "Tjänsten består av två produkter; fysiska möteshubbar och en app som hanterar tjänsten. Med hjälp av appen kan du bjuda in dina kollegor och affärskontakter till olika möteshubbar som finns placerade på en mängd olika platser, allt från storstadens puls till lugnet av en grön park. Möteshubbarna är fullt utrustade med den teknik som krävs för att genomföra produktiva och flexibla möten" säger Mikaela Rehmark om sin innovation.

  Reach kontorshubReach konceptbild

  Bashar Mansour har tagit fram skrivbordskonceptet Deskie som underlättar för oss i det flexibla arbetet dagligen.

  "Med Deskie kan du ladda upp till två mobiltelefoner via trådlös laddning, samtidigt som du arbetar vid skrivbordet. En inbyggd och portabel arbetsbricka gör att du enkelt kan flytta på datorn, musen, surfplattan, kaffekoppen och anteckningsblocket på samma gång. Med den portabla arbetsbrickan får du en bra arbetsyta och ergonomisk sittning vid TV-soffan eller fåtöljen vid fikarummet" säger Bashar Mansur om sitt skrivbordskoncept.

  Deskie Deskies inbyggda bricka

  Björn Fjaestad har utvecklat en idé till en app som heter Break som ska hjälpa människor att monotaska (jobba fokuserat med en sak åt gången) och effektivare hålla koll på sociala medier.

  "Appen är designad för att underlätta användarens produktivitet genom att göra det lättare att monotaska. Break förändrar sättet vi konsumerar sociala medier och nyhetsmedier. Istället för att vi blir tvångsmatade med information genom konstanta uppdateringar och notifikationer samlar appen in uppdateringarna och släpper dem i ett stycke vid tidpunkter som du själv väljer, så kallade Breaks. Detta leder till att vi har mindre störningsmoment och saker att tänka på medan vi jobbar. Samtidigt vi kan vi hålla oss uppdaterade och ha roligt när det är dags för en paus" säger Björn Fjaestad om sin idé.

  Break Break

  Kontakta mig om du är nyfiken på Mikaela, Björn, Bashar och deras innovationer eller om du är intresserad av högupplösta bilder!

  Eva-Lotta Jonsvik
  Pressansvarig Microsoft Sverige
  Tel: 0734-08 28 02
  E-post: a-evjons@microsoft.com

  Bilder från vernissagen på Färgfabriken (foto: Stefan Rehnmark).

  Designers på scenBashar visar DeskieTeo på scen

  VernissageVernissageBjörn visar Break

   Bilder på designers (foto: Pernilla Pettersson):

  MikaelaBasharBjörn

  .

 • Öka dina insikter med Small Data och Big Data - livesändning 15 april 19:00

  Idag har alla företag och organisationer en ständigt växande mängd data. Data som rätt använd kan leda till insikter och kunskap som möjliggör framgång för både små och stora verksamheter. Idag kan vi med hjälp av Big Data analyser göra allt från att förutsäga valresultat till att förhindra spridning av epidemier. Med nya SQL Server 2014, Analytics Platform System och Power BI är det möjligt för alla typer av verksamheter att använda all tillgänglig data för ökade insikter. Den 15 april klockan 19:00 visar vi hur.

  "Med den här lanseringen tar vi ett några riktigt stora steg framåt i kompletteringen av vår lösning för Business Intelligence. Vi lanserar nästa generation av vår databasplattform och gör Big Data lättillgängligt för alla. Vi visar också upp en fantastisk lösning för visualisering som redan har fått stor uppskattning bland våra kunder" säger Tommy Flink, produktchef för Business Intelligence.

  Datum: 15 april, 2014
  Starttid: 19:00
  Vem: Microsofts CEO Satya Nadella, COO Kevin Turner, och CVP Quentin Clark
  Var: San Francisco, USA - se sändningen live här

  För mer information, vänligen kontakta

  Tommy Flink
  Produktchef för Business Intelligence på Microsoft i Sverige
  Tel: 073-408 32 17
  E-post: tommy.flink@microsoft.com

 • McDonald´s lanserar ny app för Windows Phone 8

  Nu lanserar McDonald´s en ny app för Windows-baserade smarta telefoner. Med appen kan gäster till exempel hitta närmaste restaurang, ta del av kampanjer och erbjudanden, läsa om produkter och se öppettider. Bakom design och app-utvecklingen står den digitala byrån Apegroup.

  I dag har var sjätte smart telefon en app från McDonald´s nedladdad vilket gör den till en av Sveriges mest nedladdade appar. McDonald´s har dagligen omkring 435 000 gäster på cirka 220 restauranger med gratis wifi runt om i landet.

  - Mobilen är en viktig kanal för oss men framförallt så uppskattar våra gäster vår app. Vi ser Windows Phone 8 som en mycket spännande plattform där mycket kommer att hända de närmaste åren, så det var en självklarhet för oss att ta det här steget, säger Kajsa Dahlberg, Head of Media & Digital på McDonald´s.

  Den nya appen blir McDonald´s första Windows-baserade app.

  - I förra veckan presenterade vi Windows Phone 8.1 och att vi nu har över 245 000 appar i Windows Phone Store. Att McDonalds satsar på Windows Phone 8 är glädjande då det stärker vårt utbud och fortsätter bygga momentum för våra telefoner, säger Anna Ström, Affärsområdeschef Windows Phone.

  I McDonald´s-appen som finns i Windows Phone Store kan man bland annat:

  • Ta del av McDonalds senaste erbjudanden och kampanjer
  • Läsa om McDonalds produkter, näringsinnehåll och filtrera på allergener
  • Hitta närmaste restaurang samt filtrera restauranger via textsök eller karta
  • Se restaurangernas öppettider och hur man enklast hittar dit
  • Skapa ett konto för att använda kuponger på restaurangerna och få extraerbjudanden
  • Skanna in koder för kaffet man köper - när man köpt fyra får man den femte på köpet

  För mer information, kontakta:

  TF Presschef Hampus Knutsson, McDonald’s, 08-740 85 05, media@se.mcd.com 

  Anna Ström, Affärsområdeschef Windows Phone, 070-926 61 23, anstrom@microsoft.com 

  Pressbilder

  Bilder finns för nedladdning på Flickr.

 • Artikel 29-gruppen ger stöd åt Microsofts molntjänster

  För några dagar sedan beslutade Artikel 29-gruppen, som samlar de 28 nationella Datainspektionerna inom EU, efter en omfattande granskning att Microsofts avtal och leverans av molntjänster är i linje med EUs strikta datalagstiftning. Detta betyder att Microsoft är det första och hittills enda företag som får detta stöd. Beslutet är betydande för företag och organisationer av alla storlekar i Sverige, Europa och världen som vill vara säkra på att deras information hanteras säkert.

   

  Microsofts General Counsel and Executive Vice President Brad Smith postade nyligen en bloggpost där han kommenterar den senaste utvecklingen inom personuppgiftshantering för molntjänster.

   

  Mathias Strand, chefsjurist på Microsoft AB, välkomnar Artikel 29-gruppens beslut.

   

  - Det bekräftar det långsiktiga och medvetna arbete vi drivit under flera år för att säkerställa att våra avtal har den funktionalitet som krävs. Vi är den enda leverantör som nu fått en sådan bekräftelse, säger Mathias Strand.

   

  - Beslutet visar att svenska företag, myndigheter, kommuner, landsting och skolor kan känna sig trygga med att Microsoft gör det möjligt för dem att uppfylla den svenska och europeiska lagstiftningen kring personuppgiftshantering, säger Mathias Strand.

   

  Artikel 29-gruppens stöd omfattar molntjänsterna Microsoft Azure, Office 365, Windows Intune och Microsoft Dynamics.

   

  För mer information:

  Mathias Strand, chefsjurist Microsoft Norden och Benelux, 073-408 56 88, mathias@microsoft.com

  Jenny Spets Wojarski, PR-chef Microsoft AB, 073-408 29 42, jspets@microsoft.com

 • Microsoft samlar nästa generations svenska spelutvecklare

  Idag samlas nästa generations svenska spelutvecklare på Microsoft Game Camp Sweden. Tillsammans med erfarna mentorer ska 125 spelutvecklingsstudenter i Skövde utveckla nya spel och dela med sig av sina erfarenheter.

  Microsoft Game Camp Sweden är ett samarbete mellan Microsoft och Sweden Game Arena som drivs av Gothia Science Park, Högskolan i Skövde och Skövde kommun. Under sex månader ska 125 studenter som läser spelutveckling i Skövde arbeta tillsammans med erfarna mentorer från svenska spelstudios för att utveckla spel för Microsofts ekosystem, på plattformarna Xbox One, Windows 8 och Windows Phone.

  - Mentorerna som valt att engagera sig i Microsoft Game Camp Sweden kommer från framgångsrika svenska spelstudios som Mojang, Paradox Interactive, Coffee Stain Studios, Zoink Games, Planeto och Frictional Games, säger Sebastian Badylak, Producer på Sweden Game Arena

  Microsoft Game Camp Sweden inleds idag med en inspirationsdag för både studenter och mentorer. Under dagen kommer bland annat Josef Fares och Tom Miller att inspirera nästa generations spelutvecklare. Josef Fares arbetar både med film och spel, han ligger bland annat bakom det prisbelönta spelet Brothers: A Tale of Two Sons. Tom Miller är utvecklingsexpert för Xbox One på ID@Xbox, Microsofts initiativ för oberoende spelförläggning till Xbox One.

  - Med många framgångsrika spelföretag är Sverige ett ledande spelutvecklingsland. Vi tycker det här är jätteroligt och vill bidra till branschens fortsatta utveckling och tillväxt. Vi är övertygade om att Microsoft Game Camp Sweden är en ypperlig plattform för kunskapsutbyte mellan näringsliv och utbildning, säger Peter Zetterberg, Initiativansvarig Microsoft Game Camp Sweden

  Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen i Sverige, modererar dagen. Förutom inspirerande föreläsningar och uppstart av initiativet inviger Sweden Game Arena sitt nya Game Camp Lab. En studio för utvecklare med hårdvaruplattformar från Microsoft. 

  Microsoft Game Camp Sweden börjar idag och pågår till den 2 oktober då alla studenter visar upp sina spel på Sweden Game Conference. Representanter från spelmotorn Unity är på plats och delar ut pris till bästa spel. Av studenterna som engagerar sig i Microsoft Game Camp Sweden tilldelas ett stipendium till ett lag på 90 000 kronor. Stipendiet delas ut i samband med en uppföljande inspirationsdag den 5 juni.

  För mer information besök Microsoft Game Camp Swedens hemsida

  Här hittar du pressbilder, program och övrigt underlag

  För mer information kontakta gärna,

  Åsa Nygren
  Marknadschef för Development och Platform Evangelism
  asa.nygren@microsoft.com  
  073-408 27 61

  Sebastian Badylak
  Producer Sweden Game Arena
  sebastian.badylak@gsp.se
  070-391 89 77

 • IF Metall får nöjdare medlemmar med ny CRM-app

  IF Metalls nya app heter FOKUS och utvecklades med målet att öka nöjdheten hos fackföreningens 300 000 medlemmar. Appen lanserades till alla IF Metalls 37 avdelningar och ca 1 000 användare före jul och effekterna är redan långt över förväntan.

  Tillsammans med Cinteros har IF Metall utvecklat appen FOKUS som baseras på Microsoft Dynamics CRM och Cinteros Web Portal. Målgruppen är alla de medarbetare som på avdelningsnivå besöker arbetsplatser i IF Metall. Tanken är att de ska ha all nödvändig information om arbetsplatsen i sin telefon eller i sin läsplatta.

  Efter införandet av FOKUS upplever IF Metall flera positiva effekter, bland annat en bättre kontroll och ett bättre stöd i samband med arbetsplatsbesöken. Representanterna som genomför besöken är bättre förberedda och medlemmarna får ut mer av mötet med IF Metall. Restiderna har reducerats radikalt, tiden för att hantera besöken har minskat och det har blivit lättare att genomföra spontanbesök. Mer tid kan istället läggas på att träffa fler medlemmar.

  ”En användare berättade för mig att han får dubbelt så mycket gjort och att han mår mycket bättre sedan han började använda appen istället för den manuella hanteringen av besöken, det tycker jag är helt fantastiskt” säger Ronny Olsson, ombudsman på IF Metall.

  Cinteros är specialiserade på Microsoft Dynamics CRM och har hjälpt IF Metall att utveckla appen. De är övertygade om att FOKUS skulle kunna göra stor skillnad för fler fackförbund och fackanslutna.

  ”Idag finns det ytterligare elva fackförbund som använder, eller är i färd med att börja använda, Microsoft Dynamics CRM - bara inom LO! IF Metalls användare kom igång snabbt med FOKUS och upplever redan stora positiva effekter. Man kan tänka sig att FOKUS kan förbättra medlemskontakten för alla fackförbund i Sverige” säger Robert Erlandsson, VD på Cinteros.

  För mer information, vänligen kontakta:

  IF Metall
  Ronny Olsson
  Ombudsman
  Direktnummer: 08-786 82 42
  Mobil: 070-228 28 96
  E-post: ronny.olsson@ifmetall.se

  Cinteros
  Robert Erlandsson
  VD
  Direktnummer: 08-20 97 30
  Mobil: 070-494 09 83
  E-post: robert.erlandsson@cinteros.se

 • Idag upphör supporten för Windows XP

  Idag upphör supporten för Windows XP. Använder du eller någon du känner fortfarande Windows XP är det hög tid att uppdatera till en modernare version av Windows. Att använda Windows XP innebär nu en stor säkerhetsrisk.

  Vad innebär det att supporten för Windows XP upphör

  • Att använda Windows XP gör datorn väsentligt mer mottaglig för säkerhetsrisker och skadlig kod. Detta kan innebära att din dator inte kan användas och att personlig information läcker ut
  • Ny hårdvara som skrivare och scanners, samt nya program utvecklas sällan med stöd för Windows XP. Det innebär att allt färre program och tillbehör kommer att fungera med en dator som kör Windows XP
  • Kostnaden för att säkert använda din dator kommer att öka då du blir beroende av säkerhet och skydd från tredje part. Program från tredje part kan fortsatt uppdateras, men då tredjepartslösningar inte kan adressera kärnfunktioner i Windows XP får du likväl inte ett fullgott skydd

  - Att uppgradera till en modernare version av Windows som till exempel Windows 8.1 har flera fördelar. Bland annat får du flera säkerhetslösningar som bland annat ett integrerat anti-virus och stöd för flera sorters kryptering. Och Windows 8.1 är utvecklat för ett modernt arbetsliv där mobila lösningar står i centrum, säger Thomas Floberg, Affärsområdeschef Windows och Surface

  Vi har vid flera tillfällen informerat om vad det innebär att supporten för Windows XP idag upphör:

  Läs mer om vad det innebär att supporten för Windows XP upphör

  Läs om #flytthjälpen och om verktygen PCmover Express for Windows XP och AmIRunningXP.com

  Läs om hur företag kan betala för vidare support och vad det förlängda stödet mot skadlig kod innebär

  Idag släpper vi Windows 8.1 Update. Uppdateringen förbättrar upplevelsen av ett modernt Windows, oavsett om du använder pekskärm eller mus och tangentbord.

  - Windows 8.1 är den bästa plattformen oavsett om det handlar om arbete eller nöje. Oavsett om du är hemma, på jobbet eller på resande fot. Med den senaste uppdateringen har vi fortsatt att lyssna på våra användare och förbättringarna bygger på återkoppling från de många människor som dagligen använder Windows, säger Thomas Floberg

  Windows 8.1 Update är en kostnadsfri uppdatering som finns tillgänglig för Windows 8.1- och Windows 8.1 RT-användare via Windows Update.

  Kontakta mig gärna för mer information,

  Thomas Floberg
  Affärsområdeschef Windows och Surface
  thomas.floberg@microsoft.com  
  073-408 32 85