CRM poznate vsi – upravljanje odnosov s kupci, ki v grobem vključuje 3 sklope: marketing, prodajo in storitve. Zadnje čase opažam, da je veliko interesa za CRM-jem v organizacijah različne velikosti. Kriza je spodbudila večjo potrebo po bolj kakovostnem upravljanju odnosov z obstoječimi kupci, prav tako pa se pojavlja še večji poudarek na izboljšanju učinkovitosti naših trženjskih aktivnosti.

To je vse lepo in prav in nujno potrebno v večini podjetij, obstaja pa še cel spekter drugih odnosov o katerih z vidika njihovega upravljanja razmišljamo ali pa tudi ne. Tu govorimo o upravljanju oseb, poslovnih subjektov, zaposlenih, sredstev, stavb in še česa.

Tu vskoči kratica xRM ali “anythning relationship management”. Pri xRM torej govorimo o upravljanju odnosov ne glede na to ali so to stranke, organizacije, osnovna sredstva, pacienti, klovni …. Vsako upravljanje nekega odnosa je svoja mala poslovna aplikacija zgrajena na enotni platformi.

Dober primer je npr. zdravstvo. Splošni zdravnik ima CRM za paciente, ki pa so nato povezani še z zavarovalnico in specialisti, kamor splošno zdravnik pošilja svoje paciente.

Oglejte si spodnji video, ki zelo plastično prikazuje, kaj vse lahko zajema xRM.

Kaj je pomembno za xRM? Po mojem pravilna platforma, ki omogoča, da so osnovni procesi, ki jih potrebujejo vsi poslovni odnosi na voljo vsem aplikacijam, ki jih želimo zgraditi. Da je delo enostavno in lahko manj zapletene primere naredijo celo bolj usposobljeni uporabniki. In, da je takšna aplikacija narejena v dnevih in ne tednih ali mesecih.

image

Nekje sem prebral, da so razen ERP rešitve in internega mesta za sodelovanje (npr. SharePoint) vse ostale poslovne aplikacije zgradili na tovrstni xRM platformi.

 

Več informacij o Microsoft Dynamics CRM kot platformi za xRM si oglejte v tej brošuri

.

 

Tomaž Perc
Vodja poslovanja za poslovne rešitve Dynamics