Af Anette Nørgaard, NextGen AMM, Microsoft Danmark

Jeg tror ikke, jeg har mødt det firma, der ikke benytter it i dag til et eller andet – og derfor sagt med et smil at de blot skal kaste sig ud i det.

It-iværksættere har særlige udfordringer på flere fronter. Hvis vi nu tager en typisk iværksætters firmalivscyklus, lige fra man får en idé, til produktet er udviklet og forhåbentlig er blevet en kæmpe succes, vil man have disse kendte udfordringer:

1) Har jeg folk til at udvikle produktet?

2) Hvordan skal jeg tjene penge på det? (Dette ved man som regel, men der kan være spørgsmål om prissætning og indtjeningsmuligheder i øvrigt)

3) Hvordan får jeg solgt og markedsført min forretning og produktet?

Overvinder man disse tre udfordringer, er man klar til vækst, og man må nu tage stilling til, hvad vækst betyder for ens firma. Hvor ligger behovet:

− Investorer? – Og på hvilke vilkår?

− Ansættelse af flere medarbejdere?

− Udvikling af firmaet generelt?

− Nye markeder og internationalisering?

Det er mere enkelt at skalere it-løsninger end fysiske produkter. De kan lettere internationaliseres og markedsføres via it, som kan spredes langt hurtigere. Vi ser da også en række it-virksomheder, der pludselig får stor succes med alt fra phone apps til spil og mere forretningsorienterede løsninger.

Hvordan har disse virksomheder overvundet udfordringerne? Der findes naturligvis ikke ét svar. Men der er rigtig god hjælp at hente. Blandt andet er der søsat et større projekt kaldet www.itgrowth.dk, som redegør for alle de organisationer og instanser i Danmark, der hjælper it-iværksættere med at overkomme deres udfordringer.

Microsoft er en dem. Med programmet ”Bizspark” får man gratis licenser, hjælp til salg og markedsføring, døråbner til investorer, stort netværk og en række andre fordele.

At få udviklet produktet, hvis man ikke selv kan, er et spørgsmål om at have gode forbindelser, så man kan finde sine udviklere enten her i landet eller offshore. Kort sagt: Netværk, netværk, netværk.

Hvad angår markedsføring, har sociale medier virkelig gjort en forskel. Afhængig af produktets målgruppe er der rigtigt meget at opnå ved at bruge disse nyere muligheder. Igen er netværk essentielt, og i Danmark kunne vi være bedre til at bruge sociale medier optimalt.

Endelig er man nødt til at have gjort sig strategiske tanker om firmaet. Hvor vil man hen og hvorfor? Hvad er man parat til at give slip på, og hvilke værdier skal for alt i verden bevares?

Uanset hvilket stadie man er på, er passion den allervigtigste nøgle. Troen på sin forretning og en vilje til at ville kæmpe for det. Og dette gælder ikke kun for iværksættere men for al forretningsudvikling, der forhåbentlig også finder sted i større og / eller mere etablerede virksomheder.