Godmorgon,

I förrgår så gjorde Microsoft ett väldigt intressant tillkännagivande i Santa Clara, Kalifornien. Och det var kring Self-Managing Dynamic Systems och nya licensregler.

Jag tänkte här fokusera på det senare. I och med Windows Server 2003 R2 kommer vi att ändra licensreglerna. Tidigare så har det krävts en serverlicens för varje Virtual Image som man hade skapad, oavsett om den faktiskt var aktiverad på en Virtual Server eller inte... kunde bli dyrt om man hade ett bibliotek med images liggande. Så... med hänsyn till den syn som marknaden har på virtualisering idag och med tanke på Intel VT or AMD Pacifica i framtiden så har vi tillkännagivit följande; Observera att jag ber er kontrollera med riktiga Microsoft EULAs samt licensavtal för den exakta juridiska lydelsen, men i mina egna ord så fungerar det ungefär så här:

1. Man betalar bara licens för en faktiskt installerad och driftsatt virtual machine, så även om man har ett bibliotek med 1000 VHDs men bara 3 igång, så betalar man för tre licenser.

2. Windows Server 2003 R2 Enterprise Edition kommer att ge rätten att köra 5 instanser av O/S:et per maskin, 1 fysisk instans och 4 virtuella! Observera detta gäller bara EE inte SE! Dock får den fysiska instansen INTE fungera som applikationsserver parallellt, ytan den är i så fall bara host för Virtual Server som då alltså blir inbyggt. Men det ger alltså en total av fyra maskiner per licens så det tycker jag är en rätt bra deal ändå eller hur?

Mvh/Micke