Det finns vissa saker som hänt under historiens gång som gjort att en hel massa människor inte gillar Microsoft speciellt mycket. Det har blivit dryga böter i EU domstolen alldeles nyligen och sådant hjälper ju inte ett skamfilat rykte...Microsoft har blivit beskyllda för det mesta, vissa saker har stämt, andra har det inte.

Eftersom jag vill arbeta på ett företag med goda värderingar som respekterar andra företags framfart på marknaden gillar jag inte detta. Men vad jag gillar är däremot Microsofts nytänk när det handlar om acceptans, att släppa saker fritt och interoperabilitet.

Några exempel: Inom virtualisering är vi enormt konkurrensutsatta av den ledande leverantören på marknaden VMware. Grattis Vmware att det går så bra för er! Hur försöker vi vara med och tävla på den här ganska nya marknaden för oss? Genom att vårt hanteringsverktyg System Center Virtual Machine Manager i nästa version skall ha stöd för att även kunna hantera VMware's ESX server och V13. Det kommer finnas en agent för Hyper-V, Vmware och i framtiden är det även sagt att vi ska ha stöd för hanterig av Linuxvärldens Xen hypervisor. Den som bäst förklarar varför Microsoft har valt detta är nog inte jag utan personen som varit med och tagit beslutet. Läs Rakeshms bloggpost här.

En annan god sak när det gäller virtualisering och interoperabilitet är att Hyper-V hypercall APIer finns tillgängliga för att utvecklare ska kunna få sina och våra lösningar att fungera tillsammans. Novell är först ut och Windows Server 2008 kan köra som en paravirtualiserad gäst ovanpå Xen hypervisorn. Novell Suse Enterprise 10 är även den första linuxgästen som har integrationskomponenter för Hyper-V och är en fullt enlightened (paravirtualiserad) gäst för Hyper-V. Läs mer om hypercall APIer här.