Lähes neljä tuhatta tietokanta-ammattilaista, BI-kehittäjää, tiedonhallintakonsulttia, master datan ammattilaista, tiedon puhdistukseen keskittyviä ammattilaisia ja niin edelleen on ollut tämän viikon kokoontuneena Seattleen ympäri maailmaa. Itselleni parasta antia on ollut kuunnella yritysten ja kumppaneiden syväosaajien luentoja joissa he kertovat omista ympäristöistään, niissä olleista haasteista ja siitä, kuinka haasteita on ratkottu teknologialla. On ollut hauska huomata että SQL Serveriä käytetään aika yleisesti potilashallintojärjestelmien sekä pankki- ja vakuutusalan järjestelmien alla liiketoimintakriittisenä tietokantana. Se aika tuntuu olevan ohi jolloin näillä toimialoilla nähtiin lähes yksinomaan vain IBM:n ja Oraclen teknologioita. Asiakkaat ovat oivaltaneet että SQL Server skaalautuu ja tarjoaa korkeaa käytettävyyttä siinä missä kilpailijoidenkin teknologiat mutta alustaratkaisuna huomattavasti kustannustehokkaammin. Tietoturvaominaisuuksienkaan osalta SQL Server ei kalpene kilpailijoiden rinnalla. Windows Server 2012 ja SQL Server 2012 tarjoaa ne tietoturvaominaisuudet jotka määritellään esim. PCI DSS -spekseissä. PCI DSS on myös teema josta Microsoft on tehnyt muutamia White Paper -dokumentteja. Tosin osa dokumenteista on jo vuodelta 2009. Esim. tämä: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=18015

Tämän päivän ohjelmassa on mm. lisää Big Dataa ja Hadoop:ia, johdon sähköisen työpöydän suunnittelua käytännössä SharePoint 2010 Dashboard Designer ja Microsoftin BI-välineiden avulla, vakioraporttien suunnitteluvinkkejä, korkean käytettävyyden BI-ratkaisun suunnittelua, Claims-pohjaisen autentikoinnin käyttöä verkkosovelluksissa yhdessä SQL Serverin kanssa, SQL Serverin ongelmaselvitystä ja pullonkaulojen ratkomista, paikkatiedon käsittelyä SQL Serverin Spatial-ominaisuuksilla (GIS-ratkaisut), Hybridit ratkaisut missä osa palveluista tuotetaan pilvestä ja osa konesalista sekä tietovarastojen optimointia.

Tapahtumahan ei ole Microsoftin järjestämä vaan toimimme pelkästään sponsorina. Microsoft on kuitenkin lähettänyt tänne mm. SQLCAT-tiiminsä jäseniä - ja yhteensä täällä on meikäläisiä parisensataa. On ollut hauska verkostoitua eri maista kotoisin olevien arkkitehtien ja tietokanta-ammattilaisten kanssa, vaihtaa näkemyksiä ja jopa jakaa omaa tietämystään eteenpäin.

PASS -organisaation periaatteena on yhteisöllisyys ja tiedon jakaminen toisilleen - niin täällä vuosittaisessa päätapahtumassa kuin paikallisten PASS Chapter -yhteisöjen kesken. PASS-sivustolla on myös virtuaalisia yhteisöjä jotka kokoavat yhteen tietyistä aihealuista kiinnostuneet. LinkedIn-palvelusta löytyy SQL Server User Group Finland -ryhmä minkä alla toimii PASS Helsinki -alaryhmä. Kannattaa liittyä mukaan LinkedInissä niin pääsee alkuun. Verkostoituminen on tärkeää oman kompetenssin kehittämisen kannalta. Samalla huomaa että ei ole yksin haasteidensa kanssa vaan joku toinenkin on ehkä miettinyt asioita ja löytänyt ratkaisun. Juuri tästä on PASS-yhteisössä kysymys. Samalla oma ammattiylpeys kasvaa koska huomaa että maailmalla ja Suomessakin Microsoft-pohjaisia tietokanta- ja tiedonhallintaratkaisuja rakennetaan yhä isompiin ympäristöihin. SQL Serverin kohdalla ei siis puhuta lelusta vaan oikeasti liiketoiminnalle tärkeää lisäarvoa tuovasta ratkaisusta jonka syväosaamisesta voi olla ylpeä ja johon sertifioitumalla varmistaa työnsaantimahdollisuutensa niin Suomessa kuin kansainvälisilläkin työmarkkinoilla.

T. Marko