Jeg er ikke sikker på nøyaktig når det skjedde. Men, på et eller annet tidspunkt i vinter passerte antallet radiotimer jeg hørte via podcast antallet radiotimer jeg hørte direkte på radio. I dag er jeg ivrig abonnent på stort sett alt NRK, BBC, C|Net, Gartner og andre podcaster. Ferskt innhold lastes ned i bakgrunnen og synkroniseres til Zune-spilleren daglig og konsumeres anywhere. Anytime.

Som trendforskere snakker om i dag, er Generation "Y" på vei til å ta over etter oss gamlingene i den foregående X-generasjonen. Et av kjennetegnene ved dette fenomenet er ønsket om å kunne konsumere innhold når man er offline. Danske trendforskere sier til og med at det som er mest "in" for tiden er å skru av mobiltelefonen. De som er online og tilgjengelig hele tiden signaliserer rett og slett at de ikke har helt kontroll. Så det mest "ute" du kan gjøre, er antagelig å gå rundt på "Strøget" med headset og snakke høyt så alle kan høre deg.

SharePoint 2007 har støtte for RSS-feed for alt innhold som publiseres i dokumentbiblioteker og lister. Det betyr at en bruker kan holde seg oppdatert om alt som skjer av endringer på de SharePoint-områdene han eller hun gjerne bør holde seg oppdatert på. Outlook 2007 har også støtte for RSS-feeds, slik at kombinasjonen SharePoint og Outlook gir brukerne en meget god online og offline brukeropplevelse. Og er brukeren vant til en annen RSS-leser, så er det bare å fortsette å bruke denne og legge inn feeds fra SharePoint der.

I Microsoft publiseres det ekstremt mye innhold i løpet av en dag. Selv er jeg medlem av et uttall distribusjonslister der viktige temaer diskuteres og hvor vi kan finne frem til løsninger sammen. I tillegg publiseres det ekstremt mange dokumenter og presentasjoner som det ut fra den rollen man har vil være relvant å lese, laste ned og gjenbruke. Uten varslinger og RSS-feeds hadde det vært bortimot umulig å få med seg det viktigste av alt dette innholdet.

For e-læring, instruksjonsvideoer, lydopptak fra møter osv., kan derfor RSS/Podcast være et verdifullt virkemiddel for å spre viktig informasjon i organisasjonen.  

Som sagt har altså SharePoint 2007 støtte for å legge ut alt innhold som RSS-feeds. Og da bør det være mulig å podcaste fra SharePoint også? Svaret er ja. En podcast er nemlig teknisk sett ikke annet enn RSS-feed med lydfiler som vedlegg.

 

Her kommer oppskriften:

 

1. Velg "Create New Document Library":

 

Skriv inn en tittel, beskrivelse og velg "None" som dokumentmal. Det siste er viktig.

 

2. Velg "Customize":

Under "Communications" må du velge funksjonen for å sette opp RSS-feeden for dokumentbibiloteket:

Sett "Include file enclosures for items in the feed?" til Yes og trykk "OK"

 

3. Last opp innholdet til dokumentbiblioteket:

 

 

 

 

 4. Abonner på podcasten:

 

 

Velg "Subscribe to this feed" og podcasten dukker opp i Internet Explorer og i Outlook 2007.

 

(Brukerne velger selv hvilket Podcast-program de vil bruke, det er bare å abonnere via den URL-en som genereres automatisk av SharePoint 2007.

 

4. Sync til Zune og andre MP3-spillere (uten å nevne navn)

 

Dette punktet blir individuelt fra bruker til bruker og fra MP3-spiller til spiller. Som Windows Vista bruker og stolt eier av en Zune-spiller har jeg kommet frem til følgende metode:

 

Åpne RSS-feeden i Internet Explorer, og velg "View feed properties" og huk av for "Automatically download attached files".

  Velg "OK" og la filene lastes ned før du reloader siden. Åpne "Feed Properties" på nytt og legg merke til at "View Files" knappen nå er klikkbar:

 

 Velg "View Files"

 

 

Se at filene er lastet ned og merk deg katalogadressen. Kopier adressen og legg inn katalogadressen i Windows Media Player slik at Podcast-filene automatisk synkroniseres til MP3-spilleren.

Bruk gjerne en hvilken som helst Podcast-receiver, dette er kun ment som et eksempel.