Share via


Windows Server "8" Beta Yenilikler: DHCP Server Failover

Windows Server "8" Beta ile gelen özelliklerden biri de DHCP Server Failover. Bu özellik ile iki DHCP Sunucusu IP dağıtım kayıtlarını birbirleriyle eşleyebiliyorlar. Böylece bir tanesi çalışmamaya başlasa bile, diğer DHCP Sunucusu IP dağıtımını yönetmeye devam ediyor.

İki farklı seçenek var bu özelliği kullanırken. Teker teker inceleyelim.

 

Hot Standby (Otomatik Yedekleme)

Bunun için otomatik yedeklilik modu diyebiliriz. Bunun için farklı iki sunucu üzerinde DHCP rollerini kuruyoruz. Bu DHCP sunucularından biri asıl (aktif), biri de yedek (pasif) olacak. Kolaylaştırmak ve kısaltmak için şöyle adlandıralım bu sunucuları:

Esas (aktif) olan DHCP sunucusu: A

Yedek (pasif) olan DHCP sunucusu: B

 

A'nın görevi yine aynı; IP dağıtım görevini yürütmek. A'nın yaptığı her işlem B ile eşleniyor, yani A ağdaki bir bilgisayara 192.168.10.20 IP'sini verdiyse, B'ye "Ben şu şu bilgisayara 192.168.10.20 IP'sini verdim, senin de haberin olsun" diyor. Böylece A'da herhangi bir sorun ortaya çıktığında, B IP dağıtımıyla ilgili güncel tüm bilgilere sahip olduğundan IP dağıtımı kesintiye uğramadan devam etmiş oluyor.

 

Bunu kullanabileceğiniz basit bir senaryo düşünelim. Çalıştığınız firmanın bir merkez ofisi ve birden çok da şubeleri var diyelim. Şubelerin her birinin merkez ofise bağlantıları da var. Normal bir kurulumda standart olarak yapacağınız şey, şubelerin her birine bir DHCP sunucusu (bir önceki örneğimizdeki A) kurmak. Buna ek olarak bir de merkez ofisinize tüm şubelerin yedeği olarak kullanmak üzere bir DHCP sunucusu daha (önceki örneğimizdeki B) kuruyorsunuz ve bunları Hot Standby olarak ayarlıyorsunuz. Böylece herhangi bir şubedeki DHCP sunucusunda (A) sorun olursa, şubedeki cihazlar merkezdeki B'den IP almaya devam ediyor.

Siz de sorun yaşamadan kesintisiz IP dağıtan bir altyapıya sahip olan kişi olarak keyifle çayınızı yudumluyorsunuz :)

 

Şimdi sıra diğer seçenekte:

 

Load-Sharing (Yük Paylaşımı)

Bunun ne olduğunu isminden tahmin ettiniz zaten ama ben yine de yazayım. Bu modda yine iki DHCP sunucumuz var. Bu sefer bu sunucular gelen DHCP isteklerine (yok mu bana IP veren?) paylaşarak yanıt veriyorlar. Böylece yük paylaşımı yapılmış ve yedeklilik sağlanmış oluyor.

 

DHCP Failover tasarlarken bir diğer önem göstermeniz gereken konu da iki DHCP sunucunun zamanlarının aynı/eşleniyor olması (zaman dediğim saat yani). Özellikle DHCP tarafından verilen IP'nin geçerlilik süresi gibi şeyler tamamen zamana bağlı olduğundan, Failover yapısının düzgün çalışması için bu çok önemli. En güzeli NTP (Network Time Protocol) kullanarak eşlenmesi sunucuların saatlerinin.

 

Özetlersek; Windows Server "8" Beta, önceden biraz daha uğraşarak farklı yollarla yapabildiğimiz DHCP sunucularını yedekleme işini artık direk kendi içinde yapabilen bir özellikle gelerek siz (biz) sevgili IT Profesyonellerinin hayatlarını daha da kolaylaştırıyor.