Danmark har alle forudsætninger for at gå forrest med digitalisering som vejen til mere velfærd: Bredbåndsdækningen er blandt de højeste i Europa, danskerne har en positiv indstilling til teknologi, og mange offentlige systemer er allerede digitale – tag bare skatteindberetninger, borgerservice og selvbetjeningsløsninger.

Cloud er en af de teknologier, som allerede er anerkendt i det offentlige til effektivisering af arbejdsgange, da teknologien giver nem adgang til data og applikationer, øget produktivitet og ikke mindst økonomiske besparelser. Således viser en undersøgelse fra Copenhagen Economics da også, at den offentlige sektor i Danmark kan spare op til 3,4 mia. kr. årligt på at anvende cloud.

Flere kommuner har således taget rejsen i skyen. Se blot hvordan Svendborg Kommune sparer ca. 1 mio. kr. på cloud årligt.

Mere cloud, mobilitet, Big Data og Unified Communications vejen til flere gevinster

Ifølge Microsofts direktør for offentlige kunder, Claus Jul Christiansen, er der er flere gevinster at høste for det offentlige ved at gå den digitale vej.

”Det offentlige i Danmark er allerede godt på vej på rejsen til skyen, dels pga. effektiviseringskrav og dels fordi medarbejdere i stigende grad medbringer egne pc’er, tablets og smartphones på arbejde, hvilket stiller større krav til fleksible og sikre IT-systemer. Cloud er med til at facilitere denne udvikling uden at kompromittere sikkerheden i det offentlige”.

Næste skridt på rejsen mod en mere digital offentlig sektor er:

  • At bruge cloud-teknologien til optimering af it-infrastrukturen, hvilket giver større fleksibilitet, så IT-ressourcer hurtigt kan skaleres op og ned.
  • At slippe medarbejderne fri fra kontorene og undgå unødig administration ved at give dem mobil adgang til netværk og mobile applikationer til at håndtere deres arbejde på farten. Dette er især relevant for SOSU-medarbejdere, renovationsarbejdere, gartnere, osv.
  • At udnytte fordelene ved Big Data – altså bruge intelligensen i relevant data til at træffe rette beslutninger. Dette er særlig relevant hos politiet og i forsvaret.
  • At optimere kommunikation og samarbejde ved at benytte Unified Communications til eks. møder og planlægning.

Læs mere om potentialet i digital velfærd i denne artikel.