Thoughts on Infrastructure Matters

IT stuff, Product Planning, server products and personal experiences using IT professionally as well as at home.

Windows Server 2012 Remote Desktop Services (RDS) - forbedringer i VDI og administration

Windows Server 2012 Remote Desktop Services (RDS) - forbedringer i VDI og administration

 • Comments 2
 • Likes

 

Jeg har tidligere omtalt en række forbedringer som du vil finde i Windows Server 2012 Remote Desktop Services (RDS) specifikt RemoteFX delen. Fokus for denne artikel bliver forbedringerne i VDI og administrationsområderne. Du kan læse artiklen på min blog.

Som du ved, er RDS er en "workload" (funktionsområde) i Windows Server, som giver brugeren mulighed for at koble op til "virtuelle" desktops, session-baserede desktops og "RemoteApp" programmer.  RDS fornemste opgave er at centralisere og kontrollere både de applikationer og data som virksomhedens ansatte har brug for til at udføre deres job fra en række forskellige enheder, som bruges af dem. 

Et andet potentielt forbedringsområde som blev fremhævet af vores kunder var omkring simplifikation og dermed reduktion i omkostningerne ved at administrere og drive infrastrukturen.   Omkostninger og kompleksiteten er et større "vejbump" i udrulningen af Virtual Desktop Infrastruktur (VDI) og "hosted desktops" næsten uanset størrelsen. I Windows Server 2012 foretaget en del ændringer for at gøre det både mere rentabelt og enklere at administrere, for eksempel:

 • Robust "Pooled Virtual Desktop Collection" model. "Pooled virtual desktop collection" model referer til at kunne administrere et stort antal virtuelle maskiner som en entitet ved hjælp af en "virtual desktop" skabelon (template). Dette er særdeles attraktiv i forbindelse med VDI i det det giver IT administratorer mulighed for at kunne tilbyde en virtuel "arbejds" desktop til flere brugere uden at skulle vedligeholde et fuldt OS på vegne af den enkelte bruger. I Windows Server 2012 understøtter vi (naturligvis) model. Virtuelle maskiner kan skabes i "batch" fra en virtual desktop skabelon (template), patches ved blot at modificere den samme skabelon, og genskabes/genopfriskes automatisk af RD Connection Broker'en. Dette reducerer både omkostningerne og kompleksiteten ved at supportere et stort antal brugere dramatisk.
 • User Profile Disk.  Et andet "bump på vejen" for brugen af "pooled virtual desktop collection" modellen har været manglen på muligheder for at gøre "installationerne" personlige. Da alle opsætningerne er baseret på den samme fælles skabelon, er tilgang til brugerens personlige dokumenter, opsætning, og konfigurationer ikke normalt tilgængelige. I den nye version har vi tilføjet User Profile Disk til at løse dette problem både for virtual machine-baserede eller session baserede desktop installationer. Når brugeren logger ind til forskellige virtuelle maskiner i puljen eller forskellige RD Session værter indenfor sessionspuljen, vil hans/hendes "User Profile Disk" blive læst ind og brugeren for dermed at til sin "egen" opsætning. Vi har implementeret User Profile Disk således at den virker uden problemer med eksisterede "user state" teknologier, som for eksempel "Roaming User Profiles" og "Folder Redirection".
 • Understøttelse af højtydende og økonomisk fornuftige lager muligheder.  RDS er bygget ovenpå Hyper-V og Windows Server 2012 lagersystem, så alle de forbedringer, jeg tidligere har omtalt omkring hypervisor and lagermodel i Windows Server 2012 kan du drage nytte af i RDS udrulninger. For bare at nævne et par stykker:
  • VDI over SMB, SANs, eller direct attached local storage
  • Virtuelle desktoppuljer kan konfigureres med "storage tiers" med henblik på at optimere Input/Output Operations Per Second (IOPS).
  • Særdeles skalerbare og robuste konfigurationer med Clustering og Storage Spaces.
  • Alle disse forbedringer giver en dramatisk reduktion i omkostninger samtidigt med du fortsat kan drage nytte af ydeevne og administrationsfordelene ved centralt lager.
 • Fair deling af resurserne i RD Session værtssystemet. I Windows Server 2012, fordeler RD Session Host server CPU, Disk I/O, og netværks I/O sådan at en bruger ikke kan forbruge resurserne på en måde der har en negativ effekt i forhold til andre brugere på det samme værtssystem.  Hver bruger får sin "fair" andel.  Denne tildeling af resurser finder sted med et minimalt resurseforbrug.
 • GPU er nu "valgfri".  I Windows Server 2008 R2 SP1 krævede vi en fysisk GPU hvis du skulle udnytte RemoteFX.  I Windows Server 2012 er den fysiske GPU valgfri! Det er naturligvis en god en ide at have en sådan i værtssystemet, hvis du afvikler "tunge" applikationer som for eksempel CAD/CAM applikationer.
 • Det tredje fokusområde for RDS har været simplifikation af administrationen.  Dette område har vi forbedret ved dels at gøre det enklere at administrere alle aspekter af RDS, men også ved at "åbne" op for at vore partnere kan skabe løsninger.  Her er et par eksempler:
 • RDS administration integreret i Server Manager.  RDS inkluderer et nyt administrationsværktøj, hvorfra du kan styre udrulning af RDS, monitorere samme, konfigurere opsætningen og administrere alle dine RDS komponenter og servere. Dette nye værktøj er integreret med det nye Server Manager værktøj. Dermed du også drage fordel af mange af de nye Windows Server 2012 administrationsforbedringer, så som multiserver udrulning, fjernkonfiguration og konfigurations "arbejdsgange". Dette nye værktøj afløser værktøjer som Remote Desktop Services Manager, RemoteApp Manager, og RD Session Host Configuration.  Værktøjer som RD Gateway og RD Licensing er stadigvæk separate, da disse roller ofte installeres separat.
 • Scenarie-fokuseret udrulning. Den nye Server Manager kommer med en scenarie-fokuseret guide som simplificerer opgaverne omkring at sætte et RDS miljø op. Denne guide sætter alle rollerne som er nødvendige i et RDS miljø op, konfigurer hver server rolle så den kan kommunikere med de andre roller og hjælper dig igennem opsætningen af den første virtuelle desktop eller sessionspulje. Guiden kommer i to varianter:
  • "Quick Start" som er optimeret mod udrulning af Remote Desktop Services på en server og som også skaber en pulje (collection) og publicerer RemoteApp programmer.
  • "Standard Deployment" som hjælper med at rulle Remote Desktop Services ud på tværs af flere servere og som giver mulighed for et lidt mere "skræddersyet" miljø.
 • Aktiv/Aktiv RD Connection Broker.  I tidligere version understøttede RD Connection Broker servicen en aktiv/passiv clustering model. Dette sikrede en høj oppetid i tilfælde af at en komponent fejlede, men kunne ikke sikre oppetid i et miljø med et større antal servere, mere trafik og højere krav til oppetiden. I denne version har vi fjernet behovet for clustering og vi har skiftet til en aktiv/aktiv model. Med denne model kan to eller flere RD Connection Brokers fungere som en farm som kan levere både fejltolerance og load balancering.  Dette fjerne også muligheden for at en broker ender som flaskehals og "single point of failure" samt sikre at miljøet kan skalere, når belastningen stiger.
 • Masser af PowerShell. Alle platform funktioner kan kontrolleres via et omfattende og rigt PowerShell lag.  IT administratorer kan bruge dette lag til at bygge avancerede automationsløsninger som sikre at RDS passer fuldstændigt i deres IT infrastruktur og arbejdsgange. Vi forventer også at vores partnere vil udnytte dette nye lag til at adressere unikke scenarier og integrere Windows Server 2012 RDS ind i deres administrationsværktøjer.

Remote Desktop Services i Windows Server 2012 er nu en infrastruktur, som leverer en konsistent "remoting" løsning, både over LAN og WAN med tre mulige løsninger : Session, Pooled virtual desktop pulje (collection) og Personal virtual desktop pulje som reducerer ved at supporterer den enkelte bruger.  Administrationen er langt enklere og der er et PowerShell lag som gør det muligt for vores partnere at leverer yderligere værdi og mere avancerende løsninger.
Der er masser af andre forbedringer og nyheder i RDS versionen i Windows Server 2012. Vi har haft en række kunder til at teste betaversionen og mange har allerede rullet denne ud i produktionsmiljøer. Du kan naturligvis læse mere
på RDS bloggen.

Comments
 • Looking forward to try this new system.

  www.nctas.dk

 • Vi er ved at kigge på at hoste vores program for vores kunder. Dvs. vi ønsker en stand-alone server som er udenfor kunderne og vores ad. De kræver ingen specielle programmer - de skal kun køre vores program og ikke have adgang til andet.
  Vi har installeret en win 2012 essential til at teste dette, og det første jeg opdagede er at den installer en domain controller - hvilket vi ikke har brug for, og nu har jeg så opdaget RDS. At søge på Microsoft om bedste setup er svært fordi de altid formoder man er i samme firma (samme ad), og ikke rigtig kan forestille sig vores situation.
  Er der nogen retningspil på hvad vi skal kigge på? I første omgang har vi 2 kunder der skal på asap, så det bliver nok bare den server som er sat op, men vi vil gerne kigge fremadrettet og se hvad der er det bedste setup for os.

  Mange tak for introduktionen ellers...

  René R. Nygaard

Your comment has been posted.   Close
Thank you, your comment requires moderation so it may take a while to appear.   Close
Leave a Comment