Uanset om vi taler om skabsplads i huset eller data center kapacitet, kan man aldrig have for megen lagerplads! Både på hjemmefronten og på arbejde gemmer vi mere og mere og større og større filer. I mange tilfælde gemmer vi kun en digital kopi af vores møde referater, præsentationer, musik, familie billeder og videoer! Men størrelsen og mængden er ikke de eneste dimensioner for lagerplads. Data lager skal også være både fleksibel og pålidelig. Vi ved at lagring af data er vigtigere end nogensinde og derfor har dette været et fokusområde i planlægningen af Windows Server 2012. Tidligere har jeg skrevet om oppetid, blandt andet i relation til data lagring, denne gang fokusere jeg primært på de forbedringer og nyskabelser vi har gjort på data lagring – både for vores virksomheds- og private kunder.

Vi har også kigget ”blandede” miljøer, idet en del af vores kunder har en blanding af (blandt andet) Windows og Unix/Linux ”maskiner”. Windows Server 2012’s multiprotokol data lagringsteknologier er ikke just nyt i Windows Server regi, IT administratorer kan bruge det samme Windows Server 2012 system til at lagre data fra både Unix/Linux bokse (via NFS protokollen)og Windows ditto (via SMB protokollen). Teamet levere denne gang mere af det samme, inklusiv forbedringer på clustering siden, for at kunne gøre Windows til en endnu bedre lagringsplatform der tilbyder vores kunder - af enhver størrelse - både oppetid og en fornuftig økonomi.

For eksempel har ”Services for Network File System (NFS)” server og klienten på Windows Server undergået en del forandringer/forbedringer sinde vi introducerede Services for Unix (SFU). efter at vi integrerede komponenterne i Windows Server 2003 R2, har vi stødt og roligt fokuseret på at forbedre såvel stabilitet, pålidelighed, og ydeevnen på NFS ”stakken”. Også NFS protokollen har undergået forandringer fra en traditionel file server fortid til en file-baseret lagringsprotokol for server applikationer.

Så hvor er vi så med Windows Server 2012? Her er nogle af nøglefunktionerne i NFS for Windows Server 2012:

  • Storage for VMware Virtual Machines over NFS: Med Windows Server 2012 kan du anvende Windows NFS server som et ”lagersted” for VMware virtual machines – med ”oppetidssikring”. Vi har re-designet en række komponenter i vores NFS ”stak” og tilføjet transparent ”failover” funktionalitet i NFS klientsoftwaren.
  • NFS v4.1 server: Version 4.1 af NFS protokollen repræsenterer en væsentlig udvikling af NFS protokollen og i Windows Server 2012 har vi implementeret en server version der til fulde overholder standarden. Windows Server 2012’s NFS v4.1 indeholder blandt andet: et fleksibelt “single-server namespace” som gør et nemmere at administrere ”shares”, fuld Kerberos v5 support (incl. godkendelse, integritet, og beskyttelse af personlige oplysninger), VSS snapshot integration med henblik på backup, og understøttelse af ”Unmapped Unix User” adgang for at gøre integrationen af brugerkonti enklere. Windows Server 8 understøtter også samtidig brug af Server Message Block (SMB) og NFS mod det samme ”shares”, mapping af identitet via RFC-2307 baseret identitet mapping, og sidst men ikke mindst mekanismer som sikre høj tilgængelighed på ”clusters”.
  • PowerShell overalt: Baseret på input fra såvel kunder og partnere, er der nu over 40 Windows PowerShell cmdlets som muliggør ”skræddersyet” fjernadministration af stort set ethvert ”hjørne” af NFS server funktionaliteten i Windows Server 2012 – lige fra at konfigurere NFS server indstillinger til klargøring af shares og adgangstilladelser på disse.
  • Mapping af identitet er enklere: Windows Server 2012 indeholder et nyt ”fladt” fil-baseret identitetsmapping lagringssystem. Windows PowerShell cmdlets kan også erstatte en række besværlige manuelle processer I klargøringen af Active Directory Lightweight Directory Services (AD LDS) som identitetsmapping lagringssystem og administration af ”mappede” identiteter.

Udover NFS support, indeholder Windows Server 2012 også en iSCSI software ”target”. iSCSI funktionaliteten gør det muligt at Windows Server kan understøtte ”remote block storage” (disk enheder) for applikationer og ”workloads” over et standard Ethernet netværk. Microsoft’s iSCSI Software Target er allerede tilgængelig som en gratis "download" til Windows Server 2008 R2, og allerede I Windows Server 2012 betaen, er iSCSI Software Target version 3.3 en ”indbygget” funktionalitet.

Den nye integrede iSCSI Software Target er enkel at administrere som en del af den nye integrerede ”File Services” rolle i Server Manager og kan automatiseres via scripts baseret på den mere end 20 nye Windows PowerShell cmdlets.

Disse funktioner gør iSCSI implementationen i Windows Server 2012 ideel til:

  • Netværk/diskløs boot: Ved at anvende “boot-klar” netværkskort (NIC) eller en software baseret ”loader”, kan du håndtere hundredevis af diskløse servere. Med Windows iSCSI Software Target, er det hurtigt at “rulle” disse servere ud: I vores laboratorium ”rullede” vi 256 computere ud på under 34 minutter. Ved at anvende “delta” virtuelle diske, kan du spare op mod 90 % af lagerpladsen på the OS ”images”. Det er specielt interessant i større udrulninger af identiske OS ”images”, som for eksempel en Hyper-V server farm eller High Performance Computing (HPC) ”klynger”.
  • Server applikationslager: Visse applikationer kræver “block storage” (f.eks. Windows Server 2008 R2 Hyper-V og Exchange Server). iSCSI Software Target kan give disse applikationer ”block storage” med garanteret oppetid.
  • Heterogen lager: iSCSI Software Target understøtter non-Windows iSCSI “initiators”, hvilket gør det enkelt at dele ”lagerplads” på Windows Servere i blandede miljøer.
  • Dev/Test/Demo/Lab miljøer: Når iSCSI Software Target funktionaliteten er slået til, bliver enhver Windows Server til en ”block storage” enhed, som er tilgængelig over nettet. Dette er velegnet til at teste applikationer med henblik på udrulning på SAN’s (Storage Area Networks).

Dette var en gennemgang af nogle af de investeringer og forbedringer, vi har gjort på NFS og iSCSI for at gøre Windows Server 2012 til en endnu bedre lagringsplatform i dit heterogene IT miljø.

Vi glæder os til at se hvad du kan bruge det til!

Du kan læse mere om Windows Server 2012 her og du kan hente en prøveversion her.