Deploying Windows Part 1.

Deploying Windows Part 1.

 • Comments 2
 • Likes

 

axc_avatarΠαραδίδοντας για πολλοστή φορά ένα workshop με τίτλο "How to Deploy Windows 7" στο οποίο παρουσιάζονται εργαλεία της Microsoft που καθιστούν την εγκατάσταση λειτουργικού σε πολλές μηχανές , παιχνιδάκι, διαπιστώνω πως πολλοί συνάδελφοι βασανίζονται με παλιές και δύσχρηστες μεθόδους.

Το workshop αυτό περιλαμβάνει την παρουσίαση command line εργαλείων αλλά και απλών wizard-based πλατφόρμων που στην πλειοψηφία τους είναι δωρεάν, τη στιγμή που όπως φαίνεται ο κόσμος έχει μείνει στην μέθοδο "πάρε το cd και τρέχα"

Αποφάσισα λοιπόν να ξεκινήσω μια σειρά από posts που θα έχουν σαν θέμα την απλή παρουσίαση μεθόδων κεντρικής και μαζικής εγκατάστασης λειτουργικού και εφαρμογών.

Σε γενικές γραμμές η φιλοσοφία είναι απλή. Χρησιμοποιώ ένα εργαλείο για να δημιουργήσω ένα image που θα αποτελεί το REFERENCE για την εγκατάσταση μου. Αυτό το reference image με κάποιο τρόπο το βάζω σε ένα pc, το τελειοποιώ και στην συνέχεια το κάνω deploy μαζικά σε όσους υπολογιστές θέλω.

Αν και υπάρχουν παραπάνω τρόποι για τέτοιου είδους εγκατάσταση θα ξεκινήσω από το Microsoft Deployment Toolkit 2010 (MDT 2010) που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην version "update 1".

Αυτό το εργαλείο θα το βρείτε εδω, αφού πρόκειται για free download. Παρακαλώ να κατεβάσετε και το documentation, αφού στην συνέχεια αυτών των άρθρων θα ασχοληθούμε πολύ με παραδείγματα που περιγράφονται εκεί. To μηχάνημα που θα φιλοξενήσει το MDT στη συνέχεια θα αποτελέσει τον deployment server του συστήματος σας. Έτσι, αν και μπορεί να μπει σε Windows 7 ή Windows Server 2003, Θα συνιστούσα ένα Windows 2008 R2 server.

Το να είναι domain joined επίσης συνίσταται.

Τώρα μόλις τελειώσει η εγκατάσταση θα σας ζητήσει να εγκαταστήσει και μια σειρά από έξτρα αλλά απαραίτητα εργαλεία.

Πρόκειται για τα

 • Windows Automated Installation Kit (WAIK). Για windows 7 και WS 2008 R2 θα το βρείτε εδώ
 • Application Compatibility Toolkit
 • MSXML 6.0

Αφού τελειώσετε με την εγκατάσταση όλων των components είμαστε έτοιμοι.

image

Έτοιμοι για ποιο πράγμα όμως?

Ας δούμε λοιπόν λίγη θεωρία deployments για να ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Σε ένα περιβάλλον IT θα κληθούμε να κάνουμε εγκαταστάσεις λειτουργικού σε πολλές περιπτώσεις. Θεωρώντας σαν αντικείμενο μας την εγκατάσταση windows 7 τις ομαδοποιώ παρακάτω :

 1. Εγκατάσταση σε νέο μηχάνημα. Bare Metal Installation.
 1. Αναβάθμιση παλιών συστημάτων σε νέα.
  1. Αν πρόκειται για αναβάθμιση από XP χρησιμοποιώντας το ίδιο hardware η διαδικασία καλείται Refresh
  2. Αν πρόκειται για αναβάθμιση από Vista σε 7, την καλούμαι Upgrade
  3. Αν πρόκειται για μεταφορά των συστημάτων σε νέο hardware την καλούμε Replace

Όλα τα παραπάνω σενάρια γίνονται είτε μέσω δικτύου είτε δημιουργώντας media στο οποίο φορτώνουμε το Image.

Αναλόγως της ευκολίας εγκατάστασης από την πλευρά του administrator, τις χωρίζουμε σε εγκαταστάσεις Lite Touch και Zero Touch.

Το Lite Touch είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε με το MDT 2010. Θα ετοιμάσουμε δλδ μια αλληλουχία εργασιών (task sequence) και μέσω αυτής θα κάνουμε αυτόματο deployment λειτουργικού και εφαρμογών, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί επέμβαση από πλευράς client για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

Για το Zero Touch, δλδ για τελείως αυτοματοποιημένη εγκατάσταση χωρίς καμία επέμβαση από πλευράς client pc θα χρειαστούμε System Center Configuration Manager (SCCM) είτε , όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, τον συνδυασμό MDT 2010 και powershell.

Για να κλείσουμε το πρώτο Post, να σημειώσουμε ότι σε οποιοδήποτε σενάριο αναβάθμισης ο στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε ένα νέο σύστημα όπου ο χρήστης θα έχει όλα τα αρχεία και ρυθμίσεις του στα σωστά σημεία και τις εφαρμογές του, ώστε η μετάβαση να είναι όσο το δυνατόν, απροβλημάτιστη από την πλευρά του. Για να είναι δυνατόν αυτό θα πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία από την ομάδα που ασχολείται με την εγκατάσταση. Το MDT 2010 μπορεί να μας βοηθήσει 100% σε αυτό.

Comments
 • Από όσο γνωρίζω αναβάθμιση από XP σε win7 δεν γίνεται, μόνο Migration……. Αναβάθμιση γίνεται από Windows Vista σε win 7, και από Win7 σε μεγαλύτερη έκδοση Win7

 • To "migration" όπως αναφέρεις αγαπητέ root είναι αυτό που σημειώνω ως refresh. Ετσι καλείται η διαδικασία αναβάθμισης απο XP σε Win7. Αν και δεν πρόκειται για αναβάθμιση της κλασικής μορφής "Upgrade" εντούτοις με την μέθοδο του MDT το αποτέλεσμα για τον τελικό χρήστη είναι το ίδιο. Ξεκινάει με XP, τρέχει μια διαδικασία και στο τέλος αυτής έχει ένα pc με Win7.

  ΕΛπίζω σύντομα να βρω χρόνο να συνεχίσω με τα υπόλοιπα μέρη και να εξηγλησω πο αναλυτικά ορισμένα πράγματα.

Your comment has been posted.   Close
Thank you, your comment requires moderation so it may take a while to appear.   Close
Leave a Comment